Vánoční doporučení: Lenovo pod stromeček 2015

6. 12. 2015 | 1

Prosinec jako každý rok bez žinýrování přišel a s ním samozřejmě přichází i Vánoce. Pokud ani po Mikuláši nevíte, co pořídit pod stromeček, přijměte (jako loni) následující tipy od autorů blogu!

Mikuláš je za námi, ta tam je i druhá adventní neděle a vy možná stále ještě přemýšlíte, čím potěšit sebe či blízké na štědrý večer – co by tak od vás (vlastně od Ježíška, samozřejmě…) mohli najít pod jedličkou či borovicí (případně pod věčně zeleným vedlejším produktem ropy). A možná byste pod stromeček rádi položili nějakou tu elektroniku, jen nevíte, co. Pokud je to tak a na mysli máte také něco od společnosti Lenovo, dovolte autorům Lenovo Blogu CZ vám s volbou pomoci našimi tipy a doporučeními!


Petra Gottwaldová odporúča…

Petra

Redaktorka blogu od roku 2011. Medzi moje záľuby patria nové technológie, počítače, hry, hudba, filmy. Z trochu iného súdku - marketing, grafika a design.

ThinkVision LT2934z

LT2934z_03-copy.png

Na prvý pohľad netradičný výber z pomedzi mojich kolegov, ničmenej netradičnosť je základom tohto produktu. Monitor s pomerom strán 21:9 sa často nevidí. Jeho jedinečnosť sme pri jeho vydaní neprehliadli a venovali sme mu pomerne rozsiahlu recenziu. Osobne si myslím, že je naozaj dokonalý v každom ohľade, pretože nielenže získate dva monitory v jednom, ale pripojíte ho k čomukoľvek (VGA, HDMI, DisplayPort, DVI), vypočujete si hudbu (integrované reproduktory), keď máte chuť, poskypujete si s rodinou a kamarátmi (integrovaná webkamera) bez nutnosti dokupovania ďalšieho príslušenstva. Či ste grafik alebo len radi vlastníte kvalitný displej, poteší vás kvalitný AH-IPS panel s rozlíšením 2560×1080 (kontrast 1000:1, 300cd/m2, 7 ms). Vlastníte ultrabook s obmedzeným počtom konektorov? Tento monitor vám poskytne 4 dodatočné USB porty (USB 2.0 a USB 3.0). Dokonca tento monitor získal zlaté dizajnérske ocenenie v roku 2014. Čo viac si môžete na Vianoce priať.

Představení monitoru zde.


Matěj Gottwald doporučuje…

Matěj Gottwald

Správce a šéfredaktor Lenovo Blogu CZ, Lenovo INsider. Záliba v počítačích a (vojenských) letadlech (především a hlavně F-16). V současnosti pracuji mimo IT sektor.

ThinkPad X250

Lenovo ThinkPad X250

Jako příznivce a vyznavač ThinkPadů musím samozřejmě na prvním místě doporučit jednoho člena této tradiční rodiny. Dilema mezi L450 a X250 nakonec vyhrál druhý jmenovaný, snad proto, že jej už více než měsíc spokojeně používám jako služební stroj. ThinkPad X250 je 12″ profesionální pracovní notebook s velmi kompaktními rozměry (použitelný i v letadle) a usedlým, ač modernizovaným designem. Kromě povedené konstrukce z plastů vyztužených karbonovými vlákny a matných a často „pogumovaných“ povrchů potěší především výkon shodný s většími modely, nativní dokovací konektor, dvojice baterií (běžně kolem 8 hodin výdrže), velmi tiché chlazení, tlačítka TrackPointu, ale hlavně – výborná podsvícená klávesnice, na které je vždy radost psát. Jediným kompromisem je displej – základní rozlišení 1366×768 je sice na 12″ displej ideální, ale moc se toho na obrazovku nevejde. Na Full HD v IPS provedení je sice radost pohledět, ale bez zvětšení zobrazení si vykoukáte oči, takže po zvětšení toho ve výsledku o mnoho víc neuvidíte.

Recenze zde a další zde.

Yoga 900

Lenovo-Yoga-900-13-1443179620-0-12

Pokud vás už nebaví používat denně několik různých zařízení podle toho, co zrovna děláte (notebook, tablet), je velmi dobrým východiskem pořídit vícerežimový (nebo 2v1) stroj. Pokud chcete to nejlepší z této kategorie, nemůžete sáhnout po ničem jiném než po rodině zařízení Lenovo Yoga – co se zdá být na první pohled pouhým notebookem (či Ultrabookem) s dotykovým displejem, se díky unikátním pantům ve vteřině promění v tablet či stojan a stan, aniž by bylo třeba cokoliv rozebírat, odpojovat, odjišťovat či přepínat. Rodina Lenovo Yoga nabízí vícerežimové notebooky a Ultrabooky v několika velikostech i cenových kategoriích, takže by si měl vybrat každý. Pokud si ale můžete dovolit to nejlepší, pak se podívejte jednoznačně po modelu Yoga 900, který nabízí výborné zpracování, skvělý design s unikátním pantem ve stylu náramku od hodinek, velmi lehké a tenké provedení, dlouhou výdrž na baterii a více než dostatečný výkon (až Core i7 Skylake, 16 GB RAM, 512GB SSD) a výbavu (USB-C, qHD+ IPS displej). Jediným kompromisem je klávesnice, která mohla být lepší. Mě osobně si Yoga 900 získala.

Recenze a měsíční zkušenosti zde, další zkušenosti zde.


Jiří Pitek doporučuje…

Jiří Pitek

Zaměstnanec bezpečnostních sborů. Vystudoval jsem obor zbraně a munice, ale IT je druhým koníčkem. Hned po sportu a to konrétně florbalu. Dlouholetý moderátor několika diskuzních fór zabývajících se ICT

Yoga Tablet 2 8″

Convertible Tablet_Yoga Tablet 2_08_W_Hero_01.tif

Pro mě jednoznačně nejzajimavější zařízení za poslední roky, a to díky svému jedinečnému designu a výtečné výdrži na baterii. Poslední model je i s Windows 8, takže se na něm dá bez problému pracovat (tím myslím doopravdy pracovat, bez nutnosti mít strach z bezpečnostních děr). Jak jsem zmínil na začátku, největší plus je obrovská výdrž na baterii, která je v dvouciferném počtu hodin, není proto problém při menší četnosti použtí tablet nabíjet jen jednou týdně. Nemůžu nezmínit technologii AnyPen, diký které můžete použít jako „stylus“ (čili dotykové pero) téměř cokoliv vodivého, což vám velmi usnadní práci. Recenzi napsal Vojta.

IdeaPad Y40

lenovo-laptop-y40-front-8

Někteří jej označují za herní notebook, ale takhle se na něj dívat nelze, nebo spíš já nebudu. Pro mě je to multimediální stroj, který má dobrý displej – sice ne IPS, ale FHD, reproduktory od JBL (takže žádná chrastítka); neokoukaný design, který je i docela funknčí, notebook se nikde nekroutí a neprohýbá, kryt LCD je taky dostatečně pevný. Jediná slabina je u některých modelů lehce se prohýbající klávesnice a možnost jen jednoho disku… Protože je multimediální notebook, tak z mého pohledu není určen na práci, takže zde SSD oželím a radši budu mít 1 TB prostoru na hry, hudbu a videa. Ano na hry, jak jsem již zmínil, z mého pohledu to není herní notebook, ale notebook, na kterém se dá slušně zahrát. Jsem stará škola, takže nové hry pro mě moc nejsou a Fallout 2, CoD4 a CS 1.6 to zvládá bez problémů, i to GTA V se na zkoušku dá zahrát, i když to skřípe. Testy Y40 zde.


František Bielik doporučuje…

František Bielik

Student (obor Firemní Ekonomie) se zápalem pro nové technologie, taktickou střelbu a zbraně všeobecně.

IdeaPad Y50

Y50-herni-testy-25255B3-25255D

Nyní se na našem trhu nachází již druhá generace herních notebooků Y50 a na dveře klepe Y700 s architekturou Skylake. Proto se začínají objevovat u některých prodejců velice pěkné ceny na první a druhou generaci Y50. Například první generace Y50 s procesorem Intel Core i7 4720HQ, Full HD IPS displejem a dedikovanou grafickou kartou NVIDIA GTX860M se dostala na příjemných 25 999,- Kč. Když k tomu přičtete kvalitní ozvučení reproduktory JBL, více než přijatelnou váhu a dobré chlazení, dostanete kompletní vybavení pro studenta bydlícího na kolejích, nebo častého návštěvníka LAN Party.

Recenzi najdete zde.

Příslušenství

lenovo-mechanical-gaming-keyboard

Každý pořádný hráč potřebuje ke svému počítači také herní příslušenství. Od toho je tu herní klávesnice „Lenovo Y Gaming Mechanical Switch Keyboard“ a herní myš „Lenovo Y Gaming Precision Mouse“. Obě zařízení jsem měl možnost na krátkou dobu otestovat a společně jde o ideální kombinaci. Klávesnice nabídne USB konektor pro další příslušenství, konektory pro sluchátka a mikrofon, dlouhý opletený kabel s pozlacenou koncovkou, mechanické spínače a podporu maker. Herní myš nabídne citlivost senzoru až 8 000 DPI, kterou lze plynule upravovat. Navíc podporuje uživatelské profily a velké tlačítko pro změnu citlivosti. Pohodlně padne do ruky a její hmotnost si můžete přizpůsobit pomocí odnímatelného závaží. Obě zařízení nabízí zajímavé červené podsvícení.

Představení z IFA 2015 v Berlíně zde.


Adam Ležák doporučuje…

Adam Ležák

Člověk nekonvenční, pracující a dlouhodobě se pohybující v IT, fanoušek techniky a automotive.

ThinkPad E550 a E450

Lenovo-ThinkPad-E550

Když se mě lidé ptají na koupi dostupného, ale zároveň kvalitního notebooku, který splní požadavky běžných uživatelů, kteří nehrají hry, tak doporučuji právě dvojici E450 (14″) a E550 (15″), která nabízí širokou paletu dostupných konfigurací od velmi levných modelů až po ty dražší, lépe vybavené.

Notebooky mají velmi zdařilou konstrukci, která na mě působí dojmem, že vydrží i hrubší zacházení a zároveň dodává onen příjemný pocit kvalitního výrobku. Paleta procesorů začíná na nejslabších Core i3 (které i tak vystačí většině populace s rezervou) až po dvoujádrové i7 pro náročnější uživatele. Snad nejzajímavější konfigurační položkou z mého pohledu je displej. V této cenové relaci si můžete vybrat, jestli si koupíte obligátní HD Ready (1 366 x 768), nebo Full HD (1 920 x 1 080), takže notebook dokáže dobře posloužit i v profesionálních programech, které jsou náročné na „prostor“ na obrazovce, jako například různé CAD systémy, nebo nástroje Adobe (Photoshop, Illustrator).

U těchto notebooků můžete zároveň počítat se slušnou výdrží na baterie, která se pohybuje v rozmezí 4 až 6 hodin, takže pracovat, nebo bavit se můžete i na cestách.

Závěrem mohu říci, že dvojice E450 a E550 se mi zdá jako nejuniverzálnější pro každodenní používání běžných uživatelů, nabízí širokou paletu konfigurací, v níž by si většina uživatelů měla vybrat, působí na mě dojmem kvalitního zařízení a to vše při velmi dostupných cenovkách.

Recenzi 15″ modelu E550 najdete zde.


Vojtěch Vymětal doporučuje…

Vojtěch Vymětal

Nadšenec do moderních technologií, blázen do adrenalinových sportů a počítačový maniak.

Za uplynulý rok mě uchvátilo hned několik mobilních telefonů, pokud bych tedy měl doporučit něco pod stromeček, bude to právě některý z nich.

P90

P90_Black_Hero_01

V první řadě bych rád zabrousil do série P, konkrétně pak do modelu Lenovo P90. Tento model se pyšní velkou baterií, tudíž i velkou výdrží. Na rozdíl od oblíbeného modelu P70 má tento model vyšší výkon, 64bitový procesor od Intelu, dvojnásobnou velikost interního úložiště, lepší fotoaparát a převážně pak lepší displej. Ten je o půl palce větší a nabídne Full HD rozlišení. Telefon můžu doporučit všem, kteří jsou často na cestách a nemají možnost si telefon delší dobu nabít.

Recenzi najdete zde.

PHAB Plus

DSC_0247

Druhý telefon, který mě zaujal, nebude přímo telefon, nýbrž phablet. Jedná se o Lenovo Phab Plus, který se svým velkým displejem balancuje na hraně mezi smartphonem a tabletem. Za příjemnou cenu můžete mít dvě zařízení v jednom – tablet s Full HD rozlišením a velkým výkonem a zároveň chytrý telefon s velkým displejem. Tento telefon si mě získal převážně díky velkému displeji, perfektnímu kovovému zpracování, podpoře LTE a kvalitnímu ozvučení. Je vhodný pro ty, kdo telefon využívají spíše na sledování videí, chatování, hraní her, prohlížení webu a zároveň s sebou nechtějí nosit dvě zařízení, aby se mohli i někomu dovolat.

Recenze na model Phab Plus vyjde co nevidět. První pohled zde.


Vašek Švec doporučuje…

Václav Švec

Student oboru Řízení výroby a kvality se slabostí pro nové technologie, automobilový nadšenec, fanoušek androidu

ThinkPad L450

L450

Mým prvním tipem k Vánocům je Lenovo ThinkPad L450. Tento notebook pro mě znamenal obrovské překvapení. Názorně mi demonstroval, jak se postupně smazává hranice mezi dostupnými ThinkPady L a dnes již v podstatě legendárními ThinkPady T a že řada L tu skutečně není jen do počtu.

ThinkPad L450 sice nabízí pouze plastovou konstrukci, která na první pohled působí levněji než ta u ThinkPadů řady T, na druhou stranu je i přesto velmi pevná. Dalšími vlastnostmi, kterými si mě ThinkPad L450 získal, jsou tiché chlazení, slušný Full HD IPS displej a dlouhá výdrž na baterii. Škoda jen, že jinak pohodlná klávesnice nenabízí podsvícení.

Recenzi L450 najdete zde.

Vibe P1m

VIBE P1m_White_Hero_02

Telefon Lenovo Vibe P1m si mou nominaci vysloužil především díky dlouhé výdrži na jedno nabití. Díky 4 000mAh baterii zvládá až 5 dní na jedno nabití. Navíc nabídne celkem slušný poměr cena / výkon a především velmi dobře odladěný systém, který na telefonu funguje opravdu svižně.

Telefon bohužel příliš nepotěší hráče kvůli méně výkonnému grafickému čipu a zasloužil by si také lepší zvukový výstup přes 3,5mm jack spolu se schopností nahrávat video o vyšším rozlišení než 720p.

Představení telefonu zde.


Speciální „retro“ doporučení od Tomáše Valenty…

Tomáš Valenta

Čtenář, nekonečný němčinář-začátečník, fanoušek dopravy, věrný uživatel ThinkPadu. Můžete mě potkat v metru s GameBoyem nebo dobrou knížkou.

ThinkPad X220

lenovo-thinkpad--x220-4287

Můj výběr? Půjdu na to trochu odjinud. Pokud jste omezeni nízkým rozpočtem, ale přesto byste si rádi pořídili malý a levný notebook na cesty a nevadí vám, že půjde o použitý kus, doporučil bych vám Lenovo ThinkPad X220. Konfigurace v zachovalém stavu s SSD, vynikajícím IPS displejem a s dobrou baterií jsou dnes již poměrně levné, nezřídka s cenovkou do 9 000 Kč. Přestože ThinkPad X220 ve srovnání s předchůdci (X200 a X201) působí mnohem více plastově, celkový poměr ceny a výkonu je pro tento dvanáctipalcový laptop velmi slušný. Oproti současným notebookům navíc nabídne klávesnici s neredukovaným rozložením, plnotučný procesor a možnost připojení k mobilní dokovací stanici UltraBase. Alternativou může být čtrnáctipalcový sourozenec, ThinkPad T420. Ten je o poznání pevnější a působí mnohem odolnějším dojmem, nabídne ale pouze velmi špatný TN displej.

Dlouhodobé zkušenosti s X220 najdete zde.


Doufáme, že vám naše tipy a postřehy byly k užitku. Pokud máte k doporučením jednotlivých autorů poznámky či dotazy, neváhejte napsat do komentářů, celá redakce se bude snažit operativně odpovídat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky