Pohled na ThinkPad X13s

Lenovo ThinkPad X13s: několik dní s Windows on ARM

23. 4. 2024 | 0

V roce 2022 Lenovo uvedlo na trh svůj první plnohodnotný ARM notebook. ThinkPad X13s s ARM procesorem Snapdragon 8cx Gen3 se pokusil nabídnout to, co jablečná konkurence. V dnešním článku přiblížím své dojmy z pohledu několikadenního používání tohoto exotického zařízení.

Konstrukce a zpracování

Jde o příjemného společníka na časté přenášení. S hmotností něco lehce přes kilogram je i po dvou letech od uvedení na trh velice lehoučký. Víko displeje, kryt kolem klávesnice i spodní vana jsou vyrobené z recyklovaného hořčíku s příměsí recyklovaného plastu. Notebook je velice příjemný na dotek, zcela odlišný oproti některým starším, více plastovým modelům. Celé zařízení je velice kompaktní: základní rozměry 299 × 206 mm, tloušťka 13,4 mm. Jak říkám, do tašky i batohu super.

Ačkoliv by název mohl napovídat příbuznost s klasickým ThinkPadem X13 Gen 2 (Intel/AMD), opak je pravdou. Konstrukce je zcela odlišná, už s ohledem na ARM procesor, který nevyžaduje aktivní chlazení s větráčkem. Další odlišností je jiné provedení pantů. Běžně jsou skrze kryty pantů vedeny všechny kabely (obraz, signál antén atd.), zde Lenovo zaexperimentovalo a uvedené protáhlo skrze dva ploché flex kabely. Pokud se ptáte, zda jsou náchylné k poškození, příspěvky na toto téma jsem na internetu nedohledal. Další odlišnost je v umístění reproduktorů po stranách klávesnice a použití větší 5MPx webkamery, čímž Lenovo zdůvodňuje „výkroj“ víka obrazovky a vystouplý proužek zvenku notebooku.

Konektivita

Jelikož jde o drobný a lehký notebook, nepřekvapí střídmý počet konektorů. Na levém boku je pouze dvojice USB-C 3.2 Gen2, na pravém pak 3,5 mm jack, slot micro SIM karty a zdířka na zámeček kensington. Bez donglu se tedy neobejdete, to je ale u těch několika ARM notebooků s Windows běžné. WiFi 6 funguje bezvadně, připojení k bezdrátovým sluchátkům proběhlo okamžitě.

Klávesnice, TrackPoint, touchpad

Klávesnice je přesně taková, na kterou jsou uživatelé současných ThinkPadů zvyklí. Klávesy mají nízký zdvih a jasný stisk. Lze na ní psát rychle a celkem potichu. Oproti větším čtrnáctipalcovým modelům jsou jednotlivé klávesy trochu menší, ale člověk si brzy zvykne. Pokud vám nevyhovuje umístění kláves Fn a Ctrl, možnost jejich prohození je v biosu zachována. Podsvícení kláves je slabší, takže méně namáhá zrak, působí na mě ale hodně studeně. V zapínacím tlačítku nad klávesou End je ukrytá také čtečka otisku prstů, která funguje dobře. Celkově jsem byl s klávesnicí velmi spokojený.

TrackPoint je navzdory některým vláknům na Redditu pocitově přesně takový, jak byste čekali. Drivery jsou sice od Elan a nikoliv od Synaptics, funguje ale přesně tak, jak má. V ovladači lze upravit pouze citlivost dotyku. Tlačítka TrackPointu jsou identická s těmi u ThinkPadu X13 Gen 2 – velikost i odezva na stisk jsou v pořádku.

Clickpad má příjemný „hebký“ povrch, jak je u ThinkPadu zvykem a pracuje se s ním hezky, reakce na kurzor je dobrá a bez velké prodlevy. Stisk plošky bohužel patří mezi naprostý průměr – jednak je poměrně hluboký, především ho ale provází hlasité cvaknutí.

Navíc jsem velmi rychle zjistil, že se clickpad skoro nedá používat s tlačítky TrackPointu nad ním. Pokud ponecháte prst na dotykové plošce a zmáčknete třeba levé tlačítko TrackPointu, driver to vyhodnotí tak, že toto tlačítko stále držíte stisknuté. Zdá se, že jediné řešení je zvednout prst z dotykové plošky, což je docela otravné.

Displej a zvuk

Displej v testovaném kusu má FullHD WUXGA rozlišení (1920×1200) pixelů s poměrem stran 16:10. Panel má příjemnou svítivost 300 nitů, dá se s ním tedy i omezeně pracovat venku za slunného dne. Samozřejmostí je antireflexní povrchová úprava. Subjektivně nabízí příjemné podání barev i pozorovací úhly, navíc je i volitelně dotykový, což může někomu vyhovovat. K dispozici byly i modely se svítivějším 400nit panelem, ovšem i tento 300nit vcelku dostačuje pro práci i nenáročnou zábavu.

Kvalita mikrofonu je dostatečná pro MS Teams atd., stejně jako kamerka v horní části obrazovky. Ta je trochu nadprůměrná proti běžným 2MP snímačům. Velkým zklamáním jsou pak reproduktory, které zní navzdory certifikaci Dolby Audio plechově. V aplikaci Lenovo Vantage si lze vybrat některý z přednastavených zvukových profilů (film, hra, hlas), případně Dolby úplně vypnout – což je v tomto případě nejlepší varianta. Na obyčejný hovor přes Teams stačí, ale seriál si na nich moc neužijete. Alespoň že hrají dostatečně hlasitě.

Práce s Windows na ARM64

Práce s ThinkPadem X13s s de facto „mobilním“ procesorem je v běžných funkcích naprosto nerozeznatelná od jiného zařízení s procesorem Intel či AMD. Zapnutí notebooku a načtení Windows je rychlé, systém reaguje hbitě a bez záseků.

Zbytek je už ale otázkou toho, co chcete na notebooku dělat. Platí, že aplikace a programy, které byly upraveny pro nativní běh na Windows on ARM, fungují naprosto perfektně a snesou srovnání i s novými počítači. To platí typicky pro webové prohlížeče MS Edge a Firefox, které jsou rozhodně hbitější než např. starší, ale stále vcelku použitelné laptopy např. s procesorem Core i5-8250U. Stejně tak funguje bez problémů i MS Office 2021 (testovaná 64bit verze a výkon se jeví jako srovnatelný s jinými notebooky).

  • Testované programy, které jsou buď přepsány pro ARM, nebo běží velmi dobře: Firefox, MS Office 2021, Messenger, WhatsApp, VLC

Horší situace typicky nastává u programů, které očividně ještě ARM nativně nepodporují. Nutno říct, že uvedené příklady nejsou vadou ThinkPadu X13s a týkají se všech laptopů s Windows on ARM.

Asi nejtypičtějším příkladem je Google Chrome, který běží čistě v emulovaném režimu a jehož výkon… není dobrý. Prohlížeč je pomalý, posouvání stránek se zasekává a nenabízí celkově dobrý uživatelský zážitek. Podobnou zkušenost jsem měl i s přehrávačem Tidal (staženým přímo z Microsoft Store), kde UI reagovalo zpomaleně. Obecně nejde o dobře udělanou aplikaci (resp. wrapper), emulovaný chod na ARM jí ale vůbec neprospívá.

Určité omezení Windows pak spočívá v tom, že jako uživatel máte jen málo způsobů, jak jednoduše zjistit, zda daný program či aplikace běží nativně v ARM64 nebo ne. Pokud chcete maximálně využít schopností nového notebooku a případně ochotni přejít (byť dočasně čistě) na ARM alternativy vašich aplikací, Microsoft vám to nijak nezlehčuje. Doporučuji tak zkusit hledat různé seznamy jako „best apps for Windows ARM“ atd. Pokud vás zajímá, zda pak daný program nativně podporuje ARM64, doporučuji tento návod.

Velmi návykové je okamžité probuzení z režimu spánku. Obrazovka se rozsvítí ještě před tím, než notebook úplně otevřete. Je to jen maličkost, ale hezky se na ni zvyká. Notebook bohužel nelze zapnout / probudit přiložením prstu na čtečku, třeba se této funkce dočkáme později.

A co hry?

Z her jsem vyzkoušel několik titulů. Z podstaty věci jsem očekával, že běh her v emulaci bude tristní a reálně jste odkázáni na metodu pokus / omyl. Výsledný zážitek pak není věcí náročnosti titulu jako takového. Důležitější je, jaké knihovny hra využívá. S OpenGL máte víceméně smůlu, u DirectX je situace lepší a naděje vyšší.

Z funkčních her lze zmínit zejména Grow Up, které, ačkoliv jde o plně 3D hru, funguje naprosto skvěle. Hra běží plynule bez trhání i na FullHD rozlišení, s plnými detaily a vertikální synchronizací. Nabízí skvělý zážitek i na tomto bězvětráčkovém notebooku. Funguje i závodní arkáda Slipstream, dochází ale k občasnému trhání zvuku.

DiRT 3 rovněž funguje velmi dobře (zvolené nastavení viz obrázek), ovšem ten už dává notebooku zabrat a hodně se rozehřeje levá strana klávesnice a spodní víko. Na případné výhody Steam Overlay ovšem můžete zapomenout.

V případě Into the Breach se sice hra spustí, ale v zásadě nic nezobrazuje, což je škoda. Mafia 1, GTA Vice City se pak nespustí vůbec.

Celkově je patrné, že co do výkonu je na tom Snapdragon 8cx Gen 3 slušně, včetně grafiky Adreno 690. Možnost zahrát si „moderní“ 3D hru v tenoučkém notebooku bez větráčku jsem považoval ještě donedávna za čiré sci-fi, jak ale ukazují dnešní mobily, doba se mění. Výsledný zážitek tak záleží na čistě na kompatibilitě dané hry s emulátorem.

Výdrž baterie

Úsporný běh a potenciál dlouhé výdrže je jasným argumentem pro koupi ARM notebooku. Nejmenovaný konkurenční výrobce se svým vlastním operačním systémem je toho příkladem. Výrobci zařízení s Windows jsou limitováni partnerstvím mezi Microsoftem a Qualcommem na výhradní dodávky procesorů. Výběr čipů je tedy omezený.

Snapdragon 8cx Gen 3 byl proti předchozím dvěma generacím velkým skokem vpřed a i po dvou letech od uvedení na trh je to znát. ThinkPad X13s je dále vybaven baterií se slušnou kapacitou 49,5 Wh.

Po 1 hodině psaní textu, Firefox na WiFi a 80% jasu zbývá ještě 93 % baterie, což považuji za vynikající výsledek. Pracujete-li s čistě s ARM programy, není problém s notebookem pracovat celou pracovní dobu – a to hezky pohodlně s vysokým jasem displeje.

V praxi záleží, se kterými aplikacemi pracujete a zda jsou přizpůsobeny pro Windows on ARM. Uvedu dva scénáře spotřeby, které si, myslím, jsou pro mnoho lidí typické. Spotřeba měřena „nahrubo“ skrze HWInfo 64 (které navíc samo není nativně v ARM), ale dá hrubou představu. V obou případech je 70% jas displeje, WiFi, MS Word a na pozadí Messenger for Windows:

  • Firefox, 10 načtených panelů a YouTube na pozadí: spotřeba nepřekračuje 6 W a spíše se drží na 5-5,5 W;
  • Google Chrome, 2 panely (YouTube a čtení zpráv): spotřeba kolísá mezi 7-10 W.

Je tedy evidentní, že baterii s kapacitou 49,5 Wh Google Chrome vybije neporovnatelně rychleji – a to pouze se dvěma panely, nemluvě o celkové pomalosti a silném zahřívání notebooku!

Závěrem

Dnešní test jsem pojal daleko lehčí formou, než bylo dosud zvykem. Vynechal jsem měření benchmarků a jiné údaje, které si potenciální zájemce může dohledat v nespočtu jiných recenzí, které během uplynulých dvou letech vznikly. Pokusil jsem se více přiblížit zařízení jako takové a zkušenosti s používáním.

Laptox.cz logo

Testovaný notebook je plně produkční zařízení určené pro prodej na volném trhu. Za zapůjčení vděčíme internetovému obchodu Laptox.cz, který se přes 15 let specializuje nejen na prodej zánovních a použitých ThinkPadů. Děkujeme!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky