Lenovo Tab 2: nejde zapnout (oprava)

14. 5. 2020 | 35

Jak vyřešit problém, kdy nejde zapnout tablet Lenovo Tab 2 A10-70F, obrazovka je černá a neraguje ani na nabíjení? To vám prozradíme v článku!

V mém okolí jsem se setkal s problémem, kdy má tablet Lenovo Tab 2 A10-70F černou obrazovku, a i přes to, že byl několik hodin na nabíječce, nejde zapnout. S tímto problémem jsem se setkal již poněkolikáté, a tak jsem se rozhodl, že trochu zabrousím a zjistím, čím to může být způsobeno. Uživatelů se stejným problémem se na různých fórech pohybují i stovky, a tak zde sepíšu krátký návod na to, jak tablet uvést zpět do chodu.

Níže uvedený postup vychází z toho, že zařízení již není v záruce. Pokud zařízení v záruce je, řešte problém samozřejmě se servisem či prodejcem!
Při uvádění do chodu se budeme muset dostat do útrob samotného zařízení, samotný postup je velmi jednoduchý a zvládne ho i méně zkušený uživatel elektronických zařízení. Zařízení vypněte a buďte kvalitně uzemněni, kvůli statické elektřině. Zásah do zařízení provádíte na vlastní zodpovědnost, a tak se ujistěte, že jej zvládnete.

Postup opravy

Na začátek je potřeba odstranit zadní kryt zařízení. To lze pomocí nehtů, nebo pohodlnější cestou, v mém případě například trsátkem od kytary.

Trsátkem, či jiným nástrojem, je ideální objet tablet kolem dokola. Obal je přece jen plastový a při hrubší manipulaci nebo snaze ho odloupnout bez objetí trsátkem, by mohl prasknout, nebo by se mohly ulomit packy, které drží obal u tabletu.

Dále budeme potřebovat malý křížový, případně i plochý šroubováček. Odšroubujeme kovovou krytku, která zajišťuje konektor u baterie.

Nyní je postup opět jednoduchý, stačí odpojit konektor, od kterého jsme odšroubovali krytku. Já si pomohl opět trsátkem, abych se zbytečně nedotýkal vnitřních částí. Konektor jde „odcvaknout“ poměrně lehce, rozhodně není potřeba použít velkou sílu!

Zde už se blížíme konci. Baterie je odpojena a pomocí stlačení zapínacího tlačítka vybijeme veškerou energii, která zůstala uchována v různých kapacitách uvnitř zařízení. Tlačítko stlačte na cca 20-30 vteřin. Dejte si pozor, abyste nemačkali tlačítka hlasitosti.

Poté už stačí jen dát vše do původního stavu. Zacvaknout zpět konektor baterie, opět jde poměrně lehce, našroubovat zpět krytku konektoru, zkontrolovat, jestli jsou všechny části na svých místech, zde jde především o mikrofon ve spodní části pod baterií a vibrační tělísko ve spodní části napravo od baterie. Pokud vše sedí ve svých místech, můžete nacvaknout zpět kryt a zapnout tablet.

Nejen Tab 2!

Jedná se o velmi častý problém, který jsem zaznamenal i u jiných zařízení, které mi však neprošly rukou, takže podrobný návod nejsem schopný poskytnout. Jedná se o SW/HW chybu, kvůli které však není nutno tablet odepsat, naopak ho lze během pár minut opět uvést do provozu.

Pokud vám ani po přesném napodobení mého postupu tablet nejde zapnout, bude se nejspíš jednat o zcela jinou chybu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky