Yoga Tablet 2 8″ – tentokrát s Windows a AnyPen

27. 4. 2015 | 7

Kdo by neznal Yoga tablet, jako by nebyl. Právě Lenovo se svým Yoga tabletem ukázalo, že i tablet lze používat jinak, než jen držením v ruce. To, na co běžně potřebujete různá pouzdra s držáky, je zde schované přímo v těle tabletu. Lenovo si s tímto konceptem hraje i nadále a vylepšuje stávající modely. Dnes jsem si vzal do parády Yoga Tablet 2 v 8” variantě s Windows a také s novou technologií AnyPen.

DSC_0493

Ihned na začátku je nutné podotknout, že tento Yoga tablet získal vylepšení „pouze“ v podobě technologie AnyPen. Nejedná se tedy o úplně novou generaci, ale o menší upgrade té stávající, která je s námi už od října loňského roku. Jelikož se tedy nic moc nezměnilo, má recenze bude stručná a budu se zde odkazovat na již testovaý a téměř totožný 10” model a také na předchozí generaci.

Vzhled a zpracování

Myslím, že zde není absolutně co dodávat, vzhled zůstává stejný, nezměněný. Ale i tak se na něj pojďme podívat trochu detailněji, jako bychom jej nikdy v životě neviděli.

Na první pohled nás doslova praští do očí vestavěná baterie, která se schovává ve válcovitém tubusu na spodní (nejdelší) hraně tabletu. Ta v sobě ukrývá výklopný podstavec, se kterým lze hýbat o 180° a používat tak tablet v různých režimech. V zavřeném stavu lze tablet uchopit přímo za vystouplý válec. Po položení na nějakou podložku se pak díky sklonu, používá snadněji. Po pootočení kloubu do první polohy zde máme ideální stojánek, který je vhodný pro sledování filmů. Půjdeme-li ještě dál a otočíme-li podstavcem ještě víc, dojde nám, proč je v něm díra. Tablet lze pověsit třeba na hřebík, což je praktické zejména v místech, kde máme malou pracovní plochu a stále potřebujeme pracovat s tabletem.

DSC_0511

Oproti již zmiňované 10” verzi jsem se nesetkal s nějakým vrzáním, samotné zpracování bylo bezchybné. Tedy, měl bych zde jednu výhradu – výklopný podstavec byl dle mého “ostrý”. Nedá se říct, že by byl ostrý, aby poškrábal například pracovní desku stolu, to určitě ne. Spíše měl prapodivně obroušené hrany, které při posunutí tabletu po stole vytvářely zvuk, ze kterého mě zamrazilo v zádech.

Konektorová výbava, jak už bývá u tabletů zvykem, je chudší. Na levé straně nalezneme tlačítko pro vypnutí a zapnutí, které je vybaveno podsvícením, jež se při nabíjení pomalu utlumuje a zase pouští na plný výkon. Jedná se o velmi zajímavý efekt. Nad tímto tlačítkem nalezneme vstup pro microUSB konektor a dvě tlačítka pro úpravu hlasitosti.

DSC_0326

Pravá strana je ještě chudší, ve válcovitém výběžku nalezneme vstup pro sluchátka a nad ním tlačítko pro vstup do nabídky Start (ModernUI, nebo Metro – chcete-li).

DSC_0340

Čelo nabídne dvojici kvalitních reproduktorů s technologií Dolby Audio.

DSC_0345

Hardwarová výbava

Co se týče hardwarové výbavy, nalezneme zde čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3745 o taktu 1,33 GHz s TurboBoostem na 1,86 GHz a udávanou spotřebou 2 W. K dispozici je v tabletu RAM paměť o kapacitě 2 GB, která bohatě dostačuje pro veškeré úkony, které by měl tablet zvládat.

Úložiště v tomto tabletu má kapacitu 32 GB, z něhož část si “ukousne” systém, pro uživatele pak zbude lehce přes 15 GB prostoru. Ten si však můžete rozšířit paměťovými kartami oficiálně až do kapacity 64 GB.

DSC_0508

Nechybí samozřejmě ani podpora Wi-Fi, GPS a Bluetooth.

Výkon mi stačil na vše, co jsem na tabletu během testování dělal. Samozřejmě s nějakými náročnými aplikacemi jsem nepočítal, tablet s Windows považuji spíše jako pracovní. Officy, práci s prohlížečem nebo přehrávání videí tablet zvládá na jedničku. Stejně tak nebyl problém s méně náročnými hrami.

Obraz a zvuk

O zobrazení se stará IPS displej s rozlišením 1 920 x 1 200 pixelů (WUXGA) s dobrými pozorovacími úhly, kvalitním podáním barev a jemností 283 pixelů na palec. Jelikož tablet získal vylepšení jen v podobě technologie AnyPen, na nějaké opravy chyb se zde nejspíše kašlalo. Napovídá tomu katastrofální regulace jasu, která stejně jako v předešlém modelu nefunguje zcela dobře. Tablet nikdy nepovolil větší jas, držel jej na nízkých hodnotách. Jako naprostou katastrofu jsem jej ale odsoudil za snižování a zvyšování jasu při sledování filmů, kde mi jas upravoval podle toho, co se odehrávalo na displeji. Tato všemožná problikávání zapříčinila to, že jsem zhruba po dvou dnech automatickou regulaci jasu vypnul.

DSC_0520

Technologie AnyPen je velice zajímavým doplňkem, díky němuž už se nebudete strachovat, že ztratíte stylus. Stačí najít kterýkoliv, alespoň trochu vodivý předmět, který můžete jako stylus používat. A použít můžete téměř cokoliv – svazek klíčů, vidličku, nůž, pero, propisku, tužku, nebo dokonce i různou zeleninu, jako například mrkev! Tato technologie mi přišla zajímavá, přestože jsem se u mnoha předmětů setkal s nedostatečnou reakcí a přerušováním, přestože hrot propisky byl stále na displeji. Mnohokrát jsem se také bál, že displej poškrábu, nebo že na něm zanechám stopy od propisky, více přitlačit jsem si tedy nedovolil. Technologie AnyPen také zvládá rozpoznat, kdy je na tabletu ruka a kdy se po něm píše nějakým předmětem. Popravdě jsem si této funkce nevšiml, nebýt mailu z Lenova. Pokud v tabletu něco takového je, nefungovalo mi to. Na rychlé zapsání poznámek a navigaci v systému je však technologie AnyPen užitečná.

Zvuk mi přišel dostatečně kvalitní. O jeho reprodukci se stará dvojice stereo reproduktorů, která je vybavená technologií od Dolby. Reproduktory jsou dostatečně hlasité s náznaky basů a čistými středy a výškami.

Fotoaparát

Fotoaparát je totožný s předchozí verzí. Přední kamera má rozlišení 1,6 MPx, zadní pak 8 MPx. Při dobrém osvětlení fotoaparát fotí obstojně, s ubývajícím světlem však kvalita fotografií klesá. Samozřejmě, že musíte zapomenout na focení v noci, chybí zde přisvětlovací dioda. I tak ale fotoaparát fotí obstojně a na nějaké momentky, případně skypování je dostačující.

Ukázkové video

Baterie

Pokud se stále rozmýšlíte, jaký tablet si koupit, zajisté narazíte na baterii. Ta je v Yoga Tabletu opravdu obrovská a její výdrž je fascinující. Může za to samozřejmě velký “kloub”, kde je baterie ukrytá.

Výdrž i tohoto modelu byla skvělá. Při sledování filmu ve Full HD, maximálním jasem a zapnutou Wi-Fi jsem se dostal na úbytek baterie, který se rovnal přibližně 8 % za hodinu, vydrž při sledování filmů by se tak pohybovala kolem 10 hodin. V režimu spánku jsem vypozoroval úbytek 3 % za 12 hodin. Plně nabitý je tablet za 3 hodiny a 52 minut.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky