lenovo-ces-2024-product-ThinkPad-X1-Carbon-Gen-12-2

CES 2024: ThinkPad, ThinkVision, IdeaPad a další várka příslušenství

12. 1. 2024 | 2

Na CES 2024 vystavuje Lenovo nejnovější 12. generaci ikonického ThinkPadu X1 Carbon, a také 9. generaci jeho konvertibilního bratříčka ThinkPad X1 2-in-1.  Stejně jako v celém nově ohlášeném portfoliu produktů hrají i zde roli 2 trendy – udržitelnost a umělá inteligence. To ale není vše!

Klasika i konvertibl

Lenovo ThinkPad řady X1 asi netřeba dlouze představovat. Jde o to nejlepší, co si mezi ultrabooky nejen od Lenova můžete pořídit. Výkon na náročný multitasking a cokoli si vzpomenete zajistí procesory Intel Core Ultra s neurální procesorovou jednotkou (NPU), kam může procesor převést úlohy využívající AI. Asistovat bude až 64 GB RAM typu LPDDR5X a 2TB úložiště. Konferenční hovory ve špičkové kvalitě zaručuje certifikace pro Zoom. Volitelně lze dostat 8Mpx kameru integrovanou do unikátní komunikační lišty. Tím dosahují ThinkPady X1 lepšího poměru displeje k tělu. Přispějí rovněž technologie jako Lenovo Vision či Low Light Enhancer. Podobně bezproblémová bude práce s Adobe Lightroomem, Microsoft Teams, nebo třeba Studio Effects. Efektivitu vaší práce zvýší umělá inteligence doplněná o Copilot. Dočkáte se funkcí jako predikce textu, sestavení mailu, shrnutí obsahu webových stránek a mnoha dalších.

lenovo-ces-2024-product-ThinkPad-X1-Carbon-Gen-12-1

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Co se týče změn, Lenovo velmi úzce spolupracuje s dalšími partnery, jako Governor Morehead School for the Blind v americkém Raleighu a Microsoft. Cílem je usnadnit práci s počítači těm z nás, kdo mají nějakou formu zrakového postižení. Hmatové značky mají thinkpady již od roku 1992, nyní výrobce přidá nové:

  • Zvýšení / snížení hlasitosti: hmatové značky se nově objeví na klávesách F2 a F3, což usnadní rozlišování mezi zvýšením a snížením hlasitosti.
  • Klávesa Insert: tato hmatová značka může pomoci i těm z nás, kdo postižením znaku netrpí, ale mají někdy potíž s blízkostí klávesy Delete a snadno si tak smažou obsah. 
  • Klávesa Function: vzhledem ke stejné velikosti Ctrl a Fn dobře poslouží i sem nově přidaná hmatová značka.
  • Enter: Zde může být hmatová značka užitečná vzhledem k odlišnosti klávesnic v různých regionech.
16 X1 Carbon G12 Tour Front Facing B C Cover-e1702389687672-1024x548-1

klávesnice nového ThinkPad X1 Carbon Gen 12

Nové X1 také dostaly větší 120mm TrackPad s fyzickými tlačítky pro komfortnější ovládání obligátního TrackPointu. Zaujme i novinka v oblasti TouchPadu, který může být volitelně skleněný a haptický. V této řadě se s tímto řešením setkáváme poprvé a je možné, že u konzervativnější části zákazníků toto vyvolá menší obavy. Z mé zkušenosti s aktuálně testovaným ThinkPadem Z13 Gen 2 ale musím říct, že haptický TouchPad funguje naprosto perfektně. V případě konvertibilního modelu ThinkPad X1 2-in-1 doznal vylepšení také nově větší magnetický stylus.

lenovo-ces-2024-product-ThinkPad-X1-2-in-1-Gen-9-3

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9

Důležitost výrobce přisuzuje samozřejmě i ekologii. Materiál z uhlíkových vláken dodávají společnosti Toray a Boeing. V důsledku úzkého partnerství mezi Lenovem a těmito společnostmi jsou uhlíková vlákna recyklovaná. Získávají se z výroby křídel letounu Boeing 787. Dále jsou použity PCC plasty a obal z bambusu nebo cukrové třtiny.

U zařízení tohoto kalibru jsou neméně důležité i služby okolo nich. Výrobce nabízí volitelně sadu řešení Lenovo Device Intelligence. Týmy, které mají ve firmách na starost péči o IT dostanou pomůcky umožňující předcházet potížím s výkonem a případně je diagnostikovat.  K dispozici bude vícero možností – již zmíněná Device Intelligence, dále Lenovo Device Intelligence Plus doplněná o podstatně širší možnosti analýz a reportů, a pak také Lenovo Device Intelligence Plus Managed Service. Ta poskytne tým odborníků Lenova, kteří budou jménem zákazníka pečovat o jeho flotilu zařízení.

Ať už k ThinkPadu, anebo k ThinkCentre se bude hodit nový Lenovo ThinkVision 27 3D monitor. I bez 3D brýlí si na tomto 27″ monitoru vychutnáte prostředí 3D Explorer. Přirozeně ale není žádný problém zůstat ve 2D.  Převod obrázků či videí ze 2D do 3D obstarává umělá inteligence. Používat můžete 2D software na 2D obrazovce a hned vidět 3D verzi. Změny provedené ve 2D se okamžitě projeví i ve 3D. Monitor dovede promítat 2 nezávislé obrazy do očí tak, aby byl každý subjekt viditelný z mírně jiného úhlu. Při tom všem se pochlubí Adobe RGB, 99% DCI-P, sledováním očí v reálném čase, a také přepínatelnou lentikulární čočkou.

Lenovo ThinkVision 27 3D monitor a příslušenství

lenovo-ces-2024-product-ThinkVision-3D-Monitor-3

Lenovo ThinkVision 27 3D Monitor

Na cestách se mohou hodit také doplňky v podobě Lenovo USB-C Dual Display Travel Dock. Výbavu rozšíří rovnou o 7 portů. Vypíchněme 2 porty pro 4K displeje, Always On USB port a až 100W14 USB-C Power Delivery pro napájení připojeného notebooku. I zde se bralo v potaz životní prostředí, a tak je dok z 66 % tvořen PCC plasty. Balení plasty neobsahuje rovnou vůbec. Dobře poslouží rovněž sluchátka Lenovo Wireless VoIP Headset certifikovaná pro Microsoft Teams, s USB-A Bluetooth audio přijímačem a 30 hodinami hovoru na 1 nabití.

lenovo-ces-2024-product-Lenovo-USB-C-Dual-Display-Travel-Dock-and-Lenovo-Wireless-VoIP-Headset-1

Lenovo USB-C Dual-Display Travel Dock a Lenovo Wireless VoIP Headset

IdeaPad Pro 5i (16”, 9)

Aby toho nebylo málo, podívejme se ještě na další IdeaPad. Tentokrát Lenovo IdeaPad Pro 5i (16”, 9). Mezi spotřebitelskými Intel Evo notebooky jde o první s procesory Core Ultra. Grafický výkon obstará až NVIDIA GeForce RTX 4050. To celé doprovází až 32 GB RAM LPDDR5X.  Můžete volit mezi variantami se 16″ nebo 14″ OLED zobrazovačem, 120Hz obnovovací frekvencí a 100% pokrytím DCI-P3. Pro data obdržíte až 1TB SSD Gen 4 PCIe NVMe. Slot je navíc rozšiřitelný. 14″ verze zaujme nízkou hmotností 1,46 kg a 16″ se stále vejde pod 2 kg. V obou případech se o dostatek šťávy postará 84Wh baterie. Udržitelnost jako obvykle nezůstala stranou, a tak 50 % spodní části tvoří recyklovaný hliník, 90 % balení potom plasty z oceánu. Tento IdeaPad je zároveň i držitelem registrace EPEAT Gold a certifikace ENERGY STAR. Lenovo nabídne taktéž službu CO2 Offset určenou ke kompenzaci odhadovaných emisí CO2.

lenovo-ces-2024-product-Ideapad-Pro-5i-2

Lenovo Ideapad Pro 5i

A teď vás už určitě zajímají cenovky. Tak tady jsou:

  • Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 12 bude dostupný od února roku 2024 s předpokládanou počáteční cenou od 40 299 korun bez DPH.
  • Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 bude k dispozici od února roku 2024, s předpokládanou počáteční cenou od 45 099 korun bez DPH.
  • Lenovo ThinkVision 3D Monitor ve vybraných obchodech od poloviny března 2024, s předpokládanou počáteční cenou 71 999 korun (včetně DPH).
  • Lenovo USB-C Dual Display Travel Dock bude k dispozici od poloviny dubna 2024, s předpokládanou počáteční cenou 2099 korun bez DPH.
  • Lenovo Wireless VoIP Headset bude k dispozici od poloviny května 2024, s předpokládanou počáteční cenou 2399 korun bez DPH.
  • Lenovo IdeaPad Pro 5i (16”, 9) se na českém trhu již prodává, a to od 26 999 korun včetně DPH.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky