file-92

Recenze Lenovo Tab P11 2nd Gen – Velký výkon za super cenu

6. 3. 2023 | 3

Do rukou se mi dostala druhá generace tabletu Lenovo Tab P11, která se pyšní celkem slušnou výbavou. Jak na tom je v reálu? To si ukážeme v dnešní recenzi.

Parametry

  • Displej: 11,5″, 2K (2000 × 1200), 400 nitů, IPS, Gorilla Glass 3, TÜV Full Care
  • Procesor: MediaTek Helio G99, 8 jader: 2× A76 + 6× A55
  • GPU: ARM Mali-G57 MC2
  • Paměť: 4 GB RAM, 128 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 1 TB
  • Fotoaparát: Zadní 13Mpx, přední 8Mpx
  • Baterie: 7 700 mAh, 20W nabíječka
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 ac / 802.11 ax, Bluetooth 5.2, volitelně LTE, A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou
  • Operační systém: Čistý Android 12
  • Rozměry: 269,1 × 169,4 × 7,4 mm
  • Hmotnost: 520 g
  • Doplňky: Podpora stylusu Lenovo Precision Pen 2 (2023), dobíjecího stojánku a klávesnice

Obsah balení

Bohužel vzhledem k testování předprodukčního kusu se mi nedostala do rukou originální krabice, nicméně dle Lenova v balení najdete: tablet, USB-C 2.0 kabel (1,2m), 10V/2A nabíječku, manuály. K tabletu je možné přikoupit také stylus a klávesnici. Ostatně klávesnici jsem dostal společně k tabletu, takže se na ni podíváme blíž.

PXL 20230128 104101663

Vzhled a zpracování

Tablet Lenovo Tab P11 druhé generace je ve svém designu prakticky shodný se svým předchůdcem. Pojďme si jej ale popsat.

Tloušťka tabletu je jen 7,4mm a hmotnost 520 gramů, takže se dobře drží. Z čelní strany je zajímavý 86% poměr obrazovky k tělu, rámečky jsou zde celkem tlusté, za to se však tablet lépe drží. Po obou stranách najdeme vždy dvojici reproduktorů. Na pravé straně je USB-C a 3,5mm jack, nalevo tlačítko pro zapnutí/odemknutí. Spodní strana obsahuje piny pro klávesnici, nahoře jsou tlačítka pro úpravu hlasitosti, šachta pro paměťovou případně SIM kartu a duální mikrofony.

Barevné varianty jsou dvě – Sage (zelená) a Storm grey (šedá). V obou případech jde o dvoutónový design, kde v horní třetině je barva tmavá, zbylé dvě třetiny jsou světlejší.

Hardware a výkon

Tab P11 2nd gen nebude jen tak nějaké ořezávátko. Ostatně lze to soudit už jen podle použitého procesoru, který je zde Mediatek Helio G99. Jde o loňský SOC, který má také pěkné parametry – 8 výpočetních jader (2 × Cortex A76, 4 × A55), takt až 2,2GHz, grafické jádro ARM Mali-G57 MP2. Samotný SoC to vytáhl v benchmarcích Wild Life a Sling Shot (3D Mark) na 1233 a 3443 bodů, což je nadprůměrný výkon.

Procesoru pak sekunduje 4 GB RAM paměti a 128 GB úložiště. RAM paměť by mohla být větší, přeci jen čtyři gigabajty jsou dnes minimum. V nabídce jsou však ale i konfigurace s větší pamětí. Rozhodně bych si tedy připlatil za model s alespoň 6 GB RAM. Nicméně vzhledem k ceně tabletu jsou i 4 GB RAM přijatelné.

Nicméně při standardním užívání je výkon více než dostačující. Vše funguje krásně plynule, při hraní her se tablet příliš nepřehřívá a tablet se neseká. Systém ve verzi Android 12 by mohl dostat co nejdříve update na Android 13 (v budoucnu se očekává v druhé půlce roku, plánovaný je i Android 14), nebo alespoň aktualizaci zabezpečení (aktuální je půl roku stará).

Displej

Displej je podle mého názoru chloubou tohoto zařízení. Má dnes již standardní 11,5″ úhlopříčku, 15:9 poměr stran a tvoří jej technologie IPS. OLED zde vzhledem k cenovce čekat nemůžete. Nechybí mu jemné 2K rozlišení (2000×1200 px), jas až 400 nitů a skvělé takřka 98% pokrytí DCI-P3 gamutu. Při uvedeném rozlišení a velikosti displeje je jemnost 204 pixelů na palec, takže obraz je krásně ostrý.

Co je dobrou zprávou, je obnovovací frekvence displeje. Zatímco ještě u první generace Lenovo používalo 60Hz displej, zde už je to 120 Hz. Tuhle změnu, která se projeví v plynulejším obrazu, určitě pokládám za skvělé plus. Displej má také ochranné sklo Gorilla Glass 3 a technologii ochrany zraku TÜV Full Care.

Jako běžný uživatel musím displej opravdu pochválit, protože jsem na něm nenašel žádné negativum. Jas má přijatelné hodnoty v minimálním/maximálním nastavení, barvy jsou opravdu skvělé, obraz je opravdu jemný.

Baterie

Výdrže baterie jsem se celkem bál, přeci jen je zde velký 2K displej a poměrně výkonný procesor, takže hned dva žrouti. Kapacita baterie je ale 7700 mAh, což mé obavy z části odehnalo. A v reálném chodu byla baterie držák. Při dvouhodinovém prohlížení webu každý den vydržel tablet 4 dny (tj. +- 8 hodin). Nutno říct, že na nastavená 3/4 jas a nijak jsem se neomezoval. Při hraní her byla výdrž poloviční, ale při přehrávání videa výdrž atakovala 10 hodin.

Plné nabití 20W adaptérem (neoriginálním) trvalo 3 hodiny a 20 minut.

Zvuk

Nejsem kdovíjaký audiofil, abych mohl objektivně zhodnotit kvalitu zvuku na profi úrovni. Pokusím se tedy o laické zhodnocení.

Tablet má čtyři reproduktory umístěné na bocích. Reproduktory nabízí optimalizaci Dolby Atmos se základními režimy – dynamický, hudba a film. V režimu filmu je možné nastavit vylepšení dialogů (jde jim pak opravdu o něco lépe rozumět) a v režimu hudby lže upravovat vyvážení.

Jejich zvuk mi vyhovoval, byl čistý, hudba i filmy dobře zněly. Boční umístění trochu kazí zážitek při držení v rukou, protože chtě nechtě se mi vždy podařilo některý z reproduktorů zakrýt. Z tohoto důvodu mám raději čelní reproduktory, nicméně to je ryze na osobních preferencích.

PXL 20230128 104325685

Fotoaparáty

Jednou z mála věcí, které u tabletů rozumím, je zadní fotoaparát. Vážně jím někdo fotí? Vždyť je lepší vytáhnout telefon, než se pokoušet o snímek s 11“ tabletem, no ne? Rozumím přednímu selfie fotoaparátu – videohovory a odemykání obličejem.

No, pokud se i tak rozhodnete fotit tabletem, asi nebudete úplně nadšení. Má rozlišení 13 Mpx, světelnost f/2,4 a jeho kvalita je bídná. Je to spíše takový základní foťák, který se hodí, pokud chcete někomu na videohovoru ukázat, jaký máte zrovna v bytě nepořádek. Na cokoliv jiného vytáhněte smartphone. Pokud nemáte 20 let starou Nokii.

Selfie fotoaparát mi mimochodem přijde, že má mnohem lepší kvalitu, byť má jen 8 Mpx rozlišení, nabízí lepší světelnost – f/2,0. Na videohovory se dokonale hodí. Na selfíčka na instáč ale vůbec.

Konektivita

Tablet nabízí USB-C 2.0 port pro přenos dat, nabíjení a také připojení sluchátek. To je důležitá informace, protože předchozí generace tohle neuměly a vzhledem k absenci jacku jste byli odkázáni na Bluetooth sluchátka. Tenhle tablet má ale i 3,5mm jack, takže sluchátka můžete připojit jakkoliv.

Nechybí mu ani slot pro SIM kartu a modely s podporou 4G LTE pak mají i šachtu pro SIM.

Na spodní části jsou pak pogo piny pro připojení klávesnice nebo umístění tabletu do nabíjecího stojánku. O bezdrátové připojení se pak stará Bluetooth 5.1 a WiFi. U modelů s WWAN jde o standard 802.11ac, u modelů bez podpory WWAN pak 802.11ax.

Zabezpečení

Na zabezpečení čtečkou otisků prstů můžete zapomenout, tablet umí rozpoznávání obličeje. To funguje spolehlivě, a i při horším okolním světle. Rozpoznání je navíc rychlé, problémy má pouze pokud tablet používáte v režimu na výšku.

Systém

Jak je běžné u tabletů Lenovo, i tento model má čistý Android ve verzi 12L, což je verze optimalizovaná pro tablety, skládací zařízení a velké multimediální displeje. Systém je odladěný, neseká se. I zde mě hned po spuštění iritoval Google Entertainment Space (návod pro vypnutí přikládám níže) ale překvapila mě podpora dětského režimu Google Kids Space a optimalizace systému pro klávesnici (režim produktivity), který umožnil práci v jednotlivých oknech tak, jako je to běžné třeba na počítači s Windows. Často jsem využíval také režim čtení, který upraví hladinu barev až na černobílou, což je příjemnější při používání večer. Tablet by měl podporovat také bezdrátové sdílení obrazovky notebooku do tabletu (tzn. udělat z něj externí displej), ale během testování měla stránka pro přihlášení výpadek. Pokud se vám to povede, dejte nám vědět dojmy do komentářů. Sdílení se provádí skrze aplikaci Lenovo Freestyle (je v obchodě Play a ve Storu).

Návod na vypnutí Google Entertainment Space naleznete zde: Návod: Jak vypnout posuvné multimediální menu (Google Entertainment Space)

Klávesnice a obal

Spolu s tabletem mi k testování přišla i klávesnice. A ač jsem k ní byl ze začátku skeptický, nakonec jsem si na ni relativně rychle zvykl a psalo se mi na ní dobře. Klávesnice má o něco vyšší zdvih než měla klávesnice u předchozích řad, takže byla pohodlnější. Dobře jsem si zvykl i na poněkud menší touchpad, který je zde v provedení clickpad, tedy jde prokliknout celý.

Samotný obal pak zakrývá celá záda a kryje všechny rohy. Je pogumovaný a vzadu má stojánek, který lze odklopit a tablet díky němu polohovat. Obal má v horní části poutko, které lze schovat, a které slouží pro pohodlnější otevření a zavření tabletu při připojené klávesnici. Poutko se hůře zasouvá a vysouvá, což je snad jediné negativum tohoto obalu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky