CES 2024: virtuální avatar nemusí být jen pro zábavu

25. 1. 2024 | 0

Tvořit pokročilá vizuální díla, zpracovat kdejaký text, sepsat email, povídat si o čemkoliv. To jsou stále jen některé z mnoha schopností AI. Jedny nám usnadní práci, další pobaví. Jenže pak existuje mnohem závažnější kategorie, kde může AI výrazně pomoci. Jde o nejrůznější závažná onemocnění, mezi něž nesporně patří ALS. Tahle 3 písmenka dokáží v mžiku otočit život naruby. Velmi zjednodušeně totiž postupem času pacient nedokáže ovládat své tělo, avšak mentální funkce zůstanou nedotčeny.

AI avatar video introduction of „AI Erin.“

No Description

Právě takový osud nedávno potkal 24letou Erin Taylor. Umělá inteligence sice nedokáže její nemoc vyléčit, ale ulehčit život svede. Mladá pacientka byla pozvána neziskovou organizací Scott-Morgan Foundation, se kterou spolupracuje právě Lenovo. Ve spolupráci s DeepBrain AI společně vytvořili hyperrealistického avatara Erin dosahujícího 96% přesnosti. Díky tomu bude i přes postup nemoci schopna přirozeně komunikovat alespoň ve virtuálním světě. Třeba pokročilá syntetizace hlasu však určitě výrazně pomůže i ve světě skutečném.

 

Pacienti v pokročilejších fázích ALS obyčejně využívají ke komunikaci zadávání na virtuální klávesnici pohybem očí. Lenovo proto vyvinulo novou kruhovou klávesnici s vícečetnými možnostmi zadávání v závislosti na zdravotním stavu uživatele. Komprimovaný model LLM umožňuje mnohem přesnější prediktivní zadávání textu, a také provoz zcela offline. Celé toto řešení představené na CES 2024 v Las Vegas samozřejmě skýtá i další široké možnosti využití nejen u pacientů s ALS. Koneckonců původním záměrem DeepBrain AI bylo vytvořit různé realistické AI asistenty, „dvojčata“ celebrit, sportovců nebo influencerů. Takovéto nasazení avatara je skvělým krokem vpřed. Každopádně jen doufejme, že využít jej z podobného důvodu v praxi nebude nikdo z nás potřebovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky