Lenovo Yoga 900: exkluzivní dojmy po měsíci používání

22. 10. 2015 | 0

Když mi díky aktivitě v programu Lenovo Insiders (a další související záležitosti, ale o tom brzy…) nabídlo Lenovo před měsícem možnost testovat novou generaci „Pro“ Yogy, samozřejmě jsem nemohl odmítnout. Lenovo Yoga 900 je přímým nástupcem Yogy 3 Pro, ze které si bere všechno dobré a to, co se tak dobré nezdálo, bryskně napravuje.

Tenhle úvod jsem už několikrát psal, takže se chtě-nechtě musím opakovat, nicméně k tématu to patří. Inu, koncept Lenovo Yoga, myslím, už netřeba dalekosáhle představovat – Lenovo před třemi lety vymyslelo unikátní konstrukci zařízení, kterou nazvalo „Yoga“. Základem byly speciální panty, které umožnily displej otočit o 360° a snadno (i bez otočných mechanizmů po vzoru konvertibilních tabletů, jako byl např. ThinkPad X230 Tablet) jedinému zařízení propůjčily hned čtyři režimy použití – klasický notebook (laptop) s klávesnicí, režim stojánek pro sledování videa či Skype, režim stan pro pohodlné dotykové ovládání, no a velmi důležitý režim tablet, kdy se doopravdy z Ultrabooky stal (trochu větší a těžší) tablet. Spojení s certifikací tenkého, lehkého a energeticky úsporného Ultrabooku vznikl trhák, opravdová ikona dané kategorie, kterou následně začali všichni velcí výrobci bezostyšně kopírovat.

Yoga byla drahá. Ne příliš, ale byla. Lenovo tak s dalšími generacemi vícerežimových Ultrabooků hledalo způsob, jak oslovit širší spektrum zákazníků a vedle ořezané řady Flex přišla v rámci rodiny Yoga se dvěma řadami – notebook označované pouze jako „Yoga“ trochu zlevnily a staly se tak výrazně dostupnější pro běžného zákazníka. Ano, shodily nějaké ty prémiové materiály, tu a tam se šetřilo, ale koncept a myšlenku zachovaly úplně. No a pak tu byla řada „Yoga Pro“, která si nejen všechny vlastnosti původní Yogy nechala, ale ještě na nich stavěla a dovedla o několik kroků dál.

Kovové provedení, opěrky z umělé kůže nebo displej s extrémně jemným rozlišením byly jen první vlaštovky. Až Yoga 3 Pro ukázala, čeho je Lenovo schopné – až dech beroucí tenkost a lehkost, QHD+ rozlišení 13″ displeje, JBL reproduktory, nádherné nové panty v designu kovového řemínku od hodinek a nejnovější technologie. Lenovo však kvůli extrémně tenkému a lehkému provedení muselo dělat kompromisy, které bohužel ne každý ocenil. Zařízení dostalo více než prémiovou cenu (ne snad neprávem), spoléhalo na úsporné Core M procesory (které se ukázaly pro náročnější uživatele jako nedostatečné) a vykazovalo pouze průměrnou výdrž na baterii.

Přímý nástupce Yogy 3 Pro, Yoga 900, se rozhodla tyto chyby nedělat. A taky nedělá!

Ještě než začnu rozepisovat své dojmy, rád bych podotknul, že Yoga 900 se na dva týdny stala mým hlavním a jediným zařízením (pro práci i zábavu), dále již pouze jako zařízení, které používám ve chvílích volna, tedy když přijdu z práce a o víkendech. Fakt, že jsem se zařízením pro běžné koncové spotřebitele z řady Idea vydržel tak dlouho a rozhodně nemám v plánu jej odložit, už něco znamená…

Upozornění: Testovaný vzorek Lenovo Yoga 900 13ISK byl nefinální, raný předprodukční kus s nefinálním BIOSem. Spoustu níže uvedeného bude nutné ověřit na finálním kusu.

Vzhled, konstrukce

Design, materiály a vlastně i konstrukci zdědila Yoga 900 po svém předchůdci, jen nám dříve až bulimicky vychrtlá modelka, které byste na žebra mohli hrát jako na xylofon, získala maličko (ale opravdu jen maličko) ženštější tvary díky přidaným 100 gramům a 2 mm v pase. Pokud neposadíte obě zařízení vedle sebe a nebudete je zkoumat zrakem Miloslava Zapletala, pravděpodobně si rozdílu nevšimnete. Ale právě ty dva milimetry znamenaly posun k nové technologii a – ač se to zdá nepravděpodobné – i širším možnostem. Co udělají dva milimetry, že?

Potěšilo mě, že nová Yoga 900 už používá nový druh brandingu, který Lenovo komunikovalo médiím už na jaře v Barceloně – přední značky Lenovo, jako je ThinkPad, Vibe, Moto nebo Yoga, mají vystupovat samostatně. Na Yoze 900 tak nenajdeme prominentní logo Lenovo, ani zde nenajdeme logo IdeaPad, ale upřednostněné je logo Yoga. Ano, také (nové) logo Lenovo si na těle zařízení logicky našlo své místo, ale rozhodně zde nehraje prim, ten patří jasně a zřetelně hrdému nápisu YOGA. Jen tak dál!

Yoga 900 tedy používá lehkou, kovovou konstrukci z hliníkové slitiny. Vnější pouzdro zařízení je potažené typickým metalickým finišem (k dispozici v univerzální a nudné stříbrné, svěží oranžové a extravagantní zlatavé – šampaňské) s povrchem příjemným na dotyk, který úspěšně do velké míry eliminuje studící hliník. Vnitřní plochy jsou zase typicky pro Lenovo černé, okolí klávesnice dostalo měkčený povrch (opět imitace kůže či podobného materiálu) příjemný k vašim zápěstím. Dotykový displej je samozřejmě lesklý s jednolitým překryvem z tvrzeného skla. Potěší, že hrany základny i víka displeje jsou gumové s vroubkováním, a tak se zařízení v různých režimech neodře a neklouže po povrchu. To je chytré.

Samozřejmě největším designovým chytákem loňské i letošní Yogy jsou panty, které připomínají kovový segmentový řemínek od hodinek. Samozřejmě většina z těch několika set kousků kovových odlitků je pouze na parádu (a že parádu dělají!), přesto se ale jedná o velmi povedený konstrukční prvek a potěší, že „cvakání“ jednotlivých částí „řemínku“ bylo minimalizováno. Dokonce se nová Yoga obešla bez matného plastového pruhu pod displejem, uchycení pantu je tak nyní přirozeně a nerušeně integrované do krytu s displejem.

No a jak je na tom Yoga 900 s konstrukcí? Celé zařízení působí velmi kompaktně, jednolitě a základna znatelně nabrala na tuhosti – nevím, zda za to vděčí pouze oněm 2 mm materiálu navíc, nebo zda v tom své udělala také konstrukce, která se mi zdá méně lepená a více šroubovaná, ale každopádně to zafungovalo. Skutečně, Yoga 900 je mnohem pevnější, než na co vypadá. Displej je však stále kompletně lepený, takže se nedá rozebrat (maximálně jednou).

Klávesnice, touchpad

Každý, kdo si loni plácal na čelo při pohledu na 5řadou klávesnici Yogy 3 Pro, bude tentokrát, myslím, potěšen. Yoga 900 nabízí pro řadu Idea typickou 6řadou ostrůvkovou klávesnici plné velikosti, která je navíc podsvícená ve dvou krocích. Jedna z těch největších křivd tak byla napravena ke spokojenosti, myslím, úplně každého. Nebo snad ne? Když pominu, že bych uvítal oddělení kurzorových šipek, které jsou sice velké, ale utopené mezi ostatními klávesami, a když odpustím pravý sloupec s klávesami Home, End, PgUp a PgDn, na který si z ThinkPadu prostě ne a ne zvyknout, což jsou ale všechno typické vlastnosti řady Idea, které lze jen těžko vyloženě objektivně vytýkat, je tu něco, co mi na klávesnici nesedlo a říkám to u nových notebooků IdeaPad velmi často – klávesnice je na můj vkus příliš mělká, tím pádem je také nejasný stisk. Nevím, do jaké míry to byla vlastnost předprodukčního kusu, ale překlepy jsem dělal často – buď se stisk některé klávesy nezaznamenal, nebo se naopak provedl dvakrát. Nestávalo se to vždy, ale mnohem, mnohem častěji, něž bych byl ochoten s klidem a mávnutím rukou tolerovat. Podtrženo, sečteno: předprodukční anglická klávesnice není špatná, jen mi přišla příliš mělká a nedostatečně přesná. Uvidíme, jak to bude s finálním kouskem… Na druhou stranu klávesnice díky své mělkosti prakticky netrpěla na žádné prosvítání podsvícení.

Lenovo Yoga 900 nabízí – ostatně jako drtivá většina IdeaPadů – jednolitý clickpad s vestavěnými tlačítky. Dodavatelem není nikdo menší než skvělý Synaptics, což se ostatně pozitivně odráží na jeho citlivosti, plynulosti a velmi dobré interpretaci gest (2, 3 i 4 prsty). Jeho výborné kvality podtrhuje matně skleněný povrch, po kterém je radost posouvat prst. Stisknout lze plošku zhruba od horní čtvrtiny (vrchní hrana je klasicky připevněná), stisk je tak akorát hluboký (i když vzhledem ke klávesnici by mohlo být mělčí) a vydává správnou zvukovou odezvu bez doprovodných pazvuků. Jsem srdcem ThinkPaďák, takže i zde budu kritizovat (ne, nebojte, nebudu komentovat absenci TrackPointu…) – v první řadě nechápu, proč není touchpad srovnaný s mezerníkem, to mi činilo problémy, protože to pak pravou ruku nutí být víc vpravo, což např. způsobuje mačkání Home namísto Backspace. Dále mě trochu vrtá hlavou, proč není ploška větší – místa je na palmrestu habaděj.

Dodám jen, že Lenovo doposud nevydalo kompatibilní ovladač pro tento nový touchpad (jedná se o zcela novou generaci Synaptics Clickpadu, který komunikuje přes jinou sběrnici a používá také odlišné ovladače. Buď z důvodu nefinální verze, nebo předprodukčního kusu nefungovalo rolování dvěma prsty ve všech aplikacích, typicky dělala problém většina „dotykových“ aplikací, ale Microsoft Edge fungoval bez problému.

Obraz, zvuk

V oblasti „výstupního zobrazovacího zařízení“ (kterému můžeme v našich podmínkách asi bez problému říkat „displej“) nedošlo k žádným zásadním změnám, minimálně z pohledu specifikací určitě ne – Yoga 900 disponuje po vzoru svého předchůdce 13″ displejem s (na první pohled) až absurdním rozlišením 3 200 x 1 800 bodů a IPS maticí. Další specifikace uvádějí, že jde o tzv. „PenTile“ displej, což je z technického hlediska LCD obrazovka, která používá RGBW matici a o třetinu méně subpixelů. Displej je překrytý jednolitou vrstvou tvrzeného skla a podporuje dotykové ovládání až 10 body najednou.

Hi-DPI PenTile displej

Podtrženo, sečteno – jaký ten displej tedy je? Specifikace jsou jedna věc, ale moc toho neřeknou o běžné realitě. Inu v první řadě je displej samozřejmě extrémně jemný. Tak jemný, že je ve výchozím nastavení aktivní 250% zvětšení ve Windows. To je vhodné pro za všech okolností pohodlné dotykové ovládání. Dáváte-li ale přednost klasice, doporučuji zvětšení na 200 %, které mi vyhovovalo nejvíce. Vzhledem k tomu, že se s každou novou verzí učí Windows lépe a lépe pracovat s displeji s vysokým DPI, je Yoga 900 v kombinaci s Windows 10 a QHD+ rozlišením konečně poměrně slušně použitelnou volbou. U aplikací, které jsou pro hi-DPI stavěné (nebo u dotykových či univerzálních aplikací), budete velmi spokojení a displej vás ohromí úžasnou, tabletům a mobilům podobnou ostrostí. Narazíte ale však na aplikace, které k vysokému DPI příliš přívětivé nebudou (obvykle starší aplikace, ale třeba taky desktopový Skype, což je prostě ostuda) a budou rozmazané (pořád ale lepší, než kdyby byly titěrné). Pozitivní je, že se stav bude jen zlepšovat a už dnes lze hi-DPI obrazovky s Windows 10 bez obtíží používat.

pentile

Jak je na tom zobrazení? Inu, tento druh displejů (zvlášť ve starších verzích, což ale není případ Yogy 900) je znám tím, že kvůli jednodušší matici zkresluje barvy, zvláště patrné to bývalo na žluté, která byla spíše zlatá. Zkreslení barev je mírně patrné i nyní, dobrou zprávou však je, že jen minimálně a v drtivé většině případů nebudete schopni bez přímého porovnání rozdíl poznat. Kladně hodnotím fakt, že barvy nejsou přesycené nebo přesvětlené, působí poměrně přirozeně. Obrazovka v Yoze 900 si však neodpustila klasické neduhy předchozích generací, jako je prosvítání podsvícení a jeho nerovnoměrnost (i když ne tak dramatické) – nejsem bohužel uživatel, který toto řeší, takže to neumím ani dostatečně objektivně zhodnotit. Žádný problém jsem ale nezaznamenal. Dodám jen, že díky IPS technologii zobrazení nabízí displej široké pozorovací úhly a solidní kontrast. Venku za silného slunce displej příliš velké šance nemá, nicméně s dostatečně kontrastní scénou se bude dát pracovat.

Neshledal jsem rovněž žádné problémy ani v oblasti dotykového ovládání – na pokyny reaguje panel přesně a s dostatečnou citlivostí. Trochu zklamaný jsem však z dotykové klávesy Windows pod displejem, která je naopak citlivá málo.

Yoga panty v designu náramku hodinek složené ze stovek dílků a uchycené na 6 místech příliš uživatelsky patrných změn nedoznaly, však ani nebylo třeba. Stále poskytují vynikající odpor, velmi plynulý chod, perfektně chrání flex kabel před zlomením, výrazně méně chrastí a co víc – pořád skvěle vypadají. I když… Příliš mi nesedí jejich zabarvení u oranžové a zlaté verze, a tak – ačkoliv mi přijde stříbrná nudná – jsem rád, že jsem právě stříbrnou variantu vyfasoval.

Zvuk – JBL se snoubí s Dolby

Kvalitní obraz tak nějak k prémiové Yoze už pasuje, Yoga 900 proto z klubu kvalitních zvukových orgií nemohla odejít. Ve svém tenoučkém těle nabídne dvojici reproduktorů známé značky JBL, které jsou navíc podpořené rozšířením Dolby Home Theatre (a novými stylovými mřížkami z kovu). Přidejte k tomu ještě funkci změny nastavení zvuku v závislosti na režimu a už snad uživateli nemůže nic chybět. A je tomu skutečně tak. Zvuk Yogy 900 mi – zvlášť při uvážení rozměrů zařízení – přišel výborný. Ano, basy jako ze subwooferu nečekejte, ale na prokreslený a dostatečně hlasitý zvuk se můžete spolehnout. Já osobně si Yogu 900 rád poslechnu. Když navíc překlopíte displej do jiného režimu, změní se také naladění zvuku, protože systém počítá s tím, kudy zvuk proudí (v režimu notebooku se díky umístění reproduktorů na spodní straně odráží od podložky a rezonuje také v těle, v jiných režimech směřuje více do prostoru, a tak je např. ostřejší). Vedle toho je ještě možné měnit režimy ekvalizéru (film, hudba, hra, hlas, dynamický a ruční), osobně jsem nepotřeboval jiný než hudba.

Dolby-Yoga900

Nad displejem najdeme dnes už povinně webovou kameru s diodovou indikací a dvojici mikrofonů. Zde mohu hodnotit jen velmi rychle – obraz i zvuk byly během „skypování“ zcela bez problému.

Konektory, připojení, tlačítka

Z pohledu konektorové výbavy je Yoga 900 skutečně velmi zajímavá. V jistém ohledu je vždy zajímavé sledovat, jak se výrobce vypořádá s velmi omezeným prostorem pro konektory a také s omezením jejich velikosti. Lenovo staví na základu Yogy 3 Pro, ale udělalo jeden krok vstříc modernějším zítřkům. Inu, Yoga 900 nabídne zcela nepochybně dostatek konektorů, ostatně mám pocit, že z dostupného prostoru vytěžili inženýři maximum. Na levé straně najdeme vedle napájecího konektoru postaveném na bázi USB ještě jedno, stále napájené USB 3.0, plnohodnotnou čtečku paměťových karet a nově si zde našel místo moderní konektor USB-C, který zastává roli prostředníka datového i obrazového (DisplayPort nativně, HDMI s redukcí) přenosu. Do budoucna to vnímám jako zajímavý krok, snad budou brzy (cenově) dostupné redukce. Pravá strana se pak pochlubí dalším USB 3.0 a 3,5mm sdruženým jackem pro sluchátka a mikrofon.

Jelikož je Yoga 900 konvertibilním zařízením, je logické, že má ovládací tlačítka rozmístěna na boku tak, aby byla dostupná ve všech režimech. Najdeme je na pravém „boku“ (či spíše hraně) a oproti předchozí generaci ubyla tlačítka regulace hlasitosti (pro mě osobně to dává smysl – nepoužíval jsem je a zbytečně mátla při nahmatávání). Najdeme tu tak podsvícené tlačítko napájení spolu s indikací nabíjení, propadlé Novo tlačítko pro vstup do BIOSu, obnovení či nastavení bootování, no a samozřejmě nechybí tlačítko zámku otáčení displeje, které přijde vhod především v režimu tablet.

Bezdrátová připojení jsou zastoupena pouze klasickou dvojicí v podobě Wi-Fi Intel 8260 s podporou rychlého standardu AC a Bluetooth 4.0 rovněž od Intelu. Antény jsou kvůli tenkému a lepenému víku displeje umístěny v základně, v kvalitě příjmu jsem na žádný problém nenarazil. Jak je již tradicí, Yoga nepodporuje integrované mobilní připojení.

Výkon a chlazení

Teď se dostáváme k jedné z nejzásadnějších změn oproti předchozí generaci – výkon a hardware. Oproti Yoze 3 Pro, která stavěla na velmi úsporném procesoru Intel Core M, jež se ukázal být nepříliš vhodný pro náročnější použití, byla Yoga 900 vybavena 6. generací mobilních nízkonapěťových procesorů Intel Core i5 a i7 (generace Skylake), do vínku může též dostat až 16 GB RAM a 512GB SSD. Yoga, kterou jsem obdržel já, nabízí velmi solidní konfiguraci Core i5, 8 GB RAM a onoho 512GB SSD disku Samsung (viz níže).

Lenovo-Yoga-900-13-1443179689-0-12

Konfigurace:

  • Intel Core i5-6200U (Skylake), 2,3-2,8 GHz, 15 W TDP
  • Intel HD 520 grafické jádro
  • 8 GB LP-DDR3 RAM, 1 600 MHz
  • 512GB SSD Samsung

Díky tomu se z v předchozí generaci snadno se zadýchávající zábavné mašinky stalo skutečně seriózní zařízení, které podává výkony adekvátní běžného notebooku, 8 GB RAM a rychlé SSD tyto výkony jen podporuje. Stručně řečeno, Yoga 900 neměla problém s žádnou činností, kterou jsem prováděl na ThinkPadu, díky modernější integrované platformě rychleji startovala. Pokud se vejdete do škály dokumenty, e-maily, web, HD multimédia a rekreační jednoduché nebo starší hry, nemůžete Yogu 900 nijak výkonnostně rozházet.

No a jak je na tom chlazení? To je další záležitost, na které Lenovo zapracovalo. Yoga 900 používá vzhledem k tenkému tělu extrémně tenké chlazení (tuším, že má pouze něco málo přes 3 mm). To je podpořeno dvěma (rovněž tenkými) ventilátory, které vypouští teplý vzduch do prostoru pantů. Z pohledu teplot nemám žádné výtky – notebook nikdy není výrazně zahřátý, chlazení odvádí svou práci dobře, nehledě na to, že je dobře umístěné tak, že i když se notebook zahřeje, zdroj tepla je zpravidla mimo uživatele. Se zvukovými projevy je to maličko horší – ventilátorky mají tendenci mírně svištět. Obvykle se spouští pouze nárazově, ale o to výrazněji. Při provozu na baterii se spouští výrazně méně. Po aktualizaci BIOSu však mám pocit, že se zapojeným adaptérem běží na nízkých otáčkách v podstatě neustále, i tak o nich ale stále trochu víte. Uvidíme, co přinesou další aktualizace a finální kus.

Baterie, napájení

Vícerežimová Yoga 900 je – zvlášť oproti předchozí generaci – vybavena překvapivě silnou, vestavěnou 67Wh baterií se 4 články. V kombinaci s kompaktní, moderní architekturou si tak Lenovo může dovolit udávat 9hodinovou výdrž při sledování videa, která (oproti hodnotám uváděných u loňského modelu) není žádnou smyšlenkou, ale hodnotou dosažitelnou bez větších komplikací. Já jsem se při běžném nasazení obvykle pohyboval mezi 7-8 hodinami výdrže a asi bych se spíš blížil k 8 či maličko přes, nebýt však nefinálních ovladačů, které čas od času zůstávaly „viset“ a konstantně konzumovaly např. 25-30 % výkonu procesoru, ale to je jiný příběh.

Nabíječku zdědila Yoga 900 po předchůdci, jedná se o 20V nabíječku s (na poměry Ultrabooků vysokým) výkonem 65 W. Nabíječka i napájecí konektor jsou postavené na upraveném USB konektoru a podle všeho dokáže nabíječka pracovat jak na napětí 20 V, tak na pro USB klasických 5 V. Je to velmi příjemné řešení, které zajistí, že všechnu svou elektroniku kompatibilní s USB (typicky telefony, tablety, přehrávače, navigace) nabijete jednou nabíječkou.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky