Konec ThinkVantage Tools na Windows 8?

16. 2. 2013 | 31

Dlouhé roky byl pro ThinkPady typický softwarový balík ThinkVantage Tools. Postupem času se spousta funkcí stala pro moderní operační systémy běžná, a tak Lenovo s příchodem Windows 8 drtivou většinu aplikací odstranilo. Co zbylo?

Jednou z dominant ThinkPadů byl po dlouhé roky softwarový balík ThinkVantage Tools, který nabídl především v minulosti obrovské výhody a funkční nadstavby operačního systému v oblasti sítí, zabezpečení nebo napájení, no a také centrální správu. Postupem času se spousta jeho dříve nadstandardních funkcí stala pro moderní operační systémy běžná a samozřejmé, proto se Lenovo s příchodem Windows 8 rozhodlo drtivou většinu aplikací odstranit. Jenže co zbylo? A je to správně?

 

Tip: Jednotlivé aplikace ThinkVantage Tools představujeme v textu i na videu v našem seriálu!

 

ThinkVantage Tools – jsou potřeba?

Omílali jsme to sice už několikrát dokola, ale je důležité zmínit, proč vlastně ThinkVantage Tools vznikly. Inu, nejprve k názvu – ThinkVantage je už od doby ThinkPadů pod IBM obecný název pro “přidanou hodnotu” ThinkPadů – různé vychytávky a technologie, ať už v oblasti hardware, tak software. Obecně mezi ně patří třeba RollCage, ochrana pevného disku Active Protection System, odvodní kanálky klávesnice a podobně. No a ThinkVantage Tools je zase balík aplikací vylepšující funkce a možnosti operačního systému a umožňující využívat speciální funkce ThinkPadů v oblasti sítí, správy napájení apod.

 

 windows 2000windows xp

 

Dříve, v dobách starších operačních systémů, jako byly Windows 2000 nebo původní XP bez Service Packů, byly ThinkVantage Tools extrémně potřebné, protože přidávaly do těchto – z dnešního pohledu – prehistorických systémů funkce přímo nutné pro notebooky. Mezi nimi např. inteligentní ovládání napájení včetně úspory energie skrze ThinkVantage Power Manager. Staré systémy si obecně příliš nerozuměly s Wi-Fi sítěmi, jejichž špičkovou správu přidávala aplikace ThinkVantage Access Connections. Nebo takové zálohování a obnova dat skrze ThinkVantage Rescue and Recovery. Pro ThinkPady jsou tyto tři aplikace určitou “svatou trojicí”. “Fantastickou čtyřku” uzavírá ThinkVantage System Update pro automatickou aktualizaci ovladačů a software Lenovo.

 

 Windows VistaWindows7

 

Jenže s příchodem Service Packů pro Windows XP, ale hlavně nového systému Windows Vista už pomalu začínalo být znát, že jsou ThinkVantage Tools minimálně v některých ohledech zbytečné – systémy už uměly dobře pracovat se sítěmi, byly uzpůsobené pro mobilní počítače a dokonce začaly nabízet i použitelné zálohování. Korunu tomu nasadily Windows 7, kde už skutečně většina aplikací ThinkVantage Tools přestávala mít smysl a kdejaký pokročilejší uživatel je třídil a nepotřebné odinstalovával (často kromě Power Manageru, který díky přímému napojení na hardware ThinkPad stále nabízí oproti standardním funkcím Windows značné výhody, nic nezbylo).

 

Čistka pod Windows 8

Microsoft Windows 8

S příchodem Windows 8 se Lenovo trochu překvapivě rozhodlo k celkem radikálnímu kroku – ThinkVantage Tools prakticky z notebooků ThinkPad vymizely! Nemohu říct, že je to vyloženě špatně, jen je to velký skok (“Po chiclet klávesnicích a Windows 8 přišlo ještě toto,” povzdechne si leckdo).

 

Které ThinkVantage Tools aplikace pod Windows 8 zůstaly?

Které aplikace jsou pryč?

Nic by mi snad nechybělo (zálohovat umí Windows 8 slušně samy o sobě, ovládat sítě všeho druhu jakbysmet…), ovšem fakt, že je pryč i Power Manager, jehož všechny funkce neumí Windows ani zdaleka nahradit, mi přijde velmi krátkozraké – minimálně chci mít možnost nastavit si nabíjení baterií podle svého! Nicméně stále věřím, že se Lenovo umoudří a alespoň Power Manager pro Windows 8 vydá, případně nějakou omezenou verzi, která umožní alespoň správu nabíjení.

 

Doporučení

Stejně jako Lenovo na svých fórech, i my musíme na fakt, co vše z Windows 8 zmizelo, upozornit a doporučit vám všem následující: pokud – ať už z jakéhokoliv důvodu – na některé z odstraněných aplikacích trváte, buď na Windows 8 nepřecházejte, nebo proveďte downgrade na Windows 7, na což máte u edice Professional právo. Je možné, že se Lenovo ještě umoudří a některé z odstraněných aplikací vydá (snad alespoň Power Manager), nicméně to nemusí být pouze na rozhodnutí Lenova, Microsoft svým OEM partnerům v případě Windows 8 diktuje spoustu nových podmínek a – ačkoliv je přesně neznám – je možné, že i odtud vítr vane.

 

Uživatelé na fórech zkoušejí aplikace pro Windows 7 provozovat pod novými “osmičkami”. Často se jim to daří, ovšem neobejde se to vždy bez problémů.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky