Nejde aktivovat Windows 8? Aktualizujte!

30. 1. 2015 | 2

Obnovili jste na svém zařízení Lenovo operační systém Windows 8 z originálních obnovovacích disků Recovery Media a aktivace skončí chybou? Aktualizujte!

Jak jsme již dříve psali, licencování a aktivace Windows 8 funguje jinak než u starších systémů – k zařízení nedostanete žádný licenční klíč, licence je uložena na základní desce v BIOSu (UEFI) a operační systém si licenci automaticky přečte (s deskou se lidově řečeno „spáruje“) a aktivuje se. Více si o tomto principu můžete přečíst v našem předchozím článku. Pro uživatele se tím zjednoduší instalace Windows, Microsoft je spokojený, protože toto nelze obejít a výrobce nemusí řešit tisíce či miliony licenčních klíčů a štítků. Jenže může nastat problém…

Windows se nechtějí aktivovat

win activation error

Od technické podpory dostáváme informace o tom, že některým uživatelům se po obnově zařízení do továrního nastavení pomocí originálních obnovovacích disků Recovery Media nechce Windows aktivovat. Windows obvykle hlásí chybu aktivace či dokonce chybu produktového klíče (typicky např. 0xC004C003 – Aktivační server zjistil, že zadaný kód product key byl zablokován), který z různých důvodů nelze použít.

Kde je problém?

Je to paradoxní, ale problém nastává v konfliktu verze licence Windows na základní desce a Windows instalovaných. Přestože Windows 8.1 je aktualizace Windows 8, licenční proces je vnímá jako rozdílné systémy (odhaduji, že Windows 8.1 používají novější licenci či aktivační službu, případně aktivační server vyhodnotí 8.1 jako „novější“ systém). A tak je-li v BIOSu (UEFI) uložena licence Windows 8.1 a vy obnovíte zařízení disky Windows 8, aktivace skončí chybou. V ideálním případě je tedy vždy nutné obnovovat stejnou verzi, pro jakou je licence na základní desce.

Řešení problému

Kromě výše uvedené rady (obnovovat z disků pro stejnou verzi Windows, pro jakou máte licenci na základní desce) je řešení však zcela jednoduché – jakmile provedete aktualizace Windows včetně upgrade na Windows 8.1 (upozorňuji, že aktualizace na Windows 8.1 je zpřístupní až ve chvíli, kdy nainstalujete všechny potřebné aktualizace pro přechod na verzi 8.1, do té doby tento update k dispozici není), aktivace bez problému proběhne.

Jak poznám verzi Windows na základní desce?

Verzi licence Windows uloženou na základní desce (máte-li ji skutečně tam) poznáte po vstupu do BIOSu (jak na to najdete zde) hned na jeho úvodní (tradičně modré) obrazovce. Jak informaci rozklíčovat najdete níže:

  • V nejlepším případě najdete na řádku „Preinstalled OS License“ přímo název a edici licence Windows (obrázek níže) ve formátu „Win8 EDICE TYP“. Edice zde bude buď PRO, nebo STD (Standard, čili ne Pro). V příkladu výše máme licenci Windows 8 Standard pro MBR i GPT instalaci.
    bios_w8_STD
  • Nicméně některá zařízení Lenovo přímé označení nepoužívají, namísto toho na řádku s licencí Windows najdeme produktové nebo kódové číslo licence (viz obrázek níže), edice (Pro nebo Standard) je však vyznačena vždy. Formát je potom „ČÍSLO Edice“ – příklad níže SDK0E50510 Pro, kdy se jedná o Windows 8.1 Pro.
    bios_w81_PRO

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky