Jak vytvořit obnovovací disk pod Windows 8?

20. 4. 2013 | 41

Nový operační systém Windows 8 již nenabízí možnost tvorby obnovovacích disků CD/DVD s tovární zálohou operačního systému, jako tomu bylo dříve. Jaké jsou současné možnosti zálohy na noteboocích Lenovo ThinkPad a IdeaPad si řekneme v článku.

Co jsou to obnovovací disky?

data-backup-thumb[6]_thumb[1]

Obnovovací média s tovární zálohou pevného disku poslouží v případě, když dojde k poškození pevného disku v počítači, a tak z něj z něj možné obnovit data, nebo obecně pokud chceme pevný disk v notebooku vrátit do stavu, ve kterém jsme jej koupili – s nainstalovaným a aktivovaným operačním systémem, příslušnými ovladači a základním software. Vhodná jsou média také v případě, vyměníme-li pevný disk za jiný, nový a nechceme se trápit s čistou instalací operačního systému.

Od optických médií k USB diskům

dvd-usb[5]

S příchodem nového operačního systému Windows 8 se změnila situace ohledně tzv. “obnovovacích disků” (též “Recovery Media), tedy tovární zálohy operačního systému. Za starých časů jste spolu s novým počítačem získali licenční číslo, disk s operačním systémem a disk s ovladači. To se změnilo s příchodem Windows XP, resp. Windows Vista a novějších, odkdy se už běžně k počítači disky nepřibalují. Bylo však možné si vypálit fyzické disky CD/DVD s tovární zálohou.

Windows 8 toto mění – nově je možné vytvořit pouze obnovovací USB disk (technická podpora výrobce samozřejmě stále dokáže poskytnout fyzické obnovovací disky, nicméně za nemalý manipulační poplatek v řádech stokorun). Pro mnoho lidí to může být komplikace, nicméně v dnešní době to dává smysl – notebooků bez optické mechaniky je čím dál tím více, a tak logika velí přejít na jiné médium. A tím médiem je právě univerzální paměť na USB klíčenkách.

Liší se ThinkPad a IdeaPad?

V přístupu k tovární záloze a jejího obnovení se ThinkPad a IdeaPad trochu liší, nicméně nabízí stejné možnosti. Zatímco notebooky ThinkPad se nově zcela spoléhají na zálohovací systém obsažený nativně ve Windows 8, IdeaPady stále ještě zůstávají u řešení OneKey Recovery, nicméně standardní funkce Windows 8 samozřejmě podporují také.

Tvorba obnovovacího disku s tovární zálohou pod Windows 8

Windows 8 umožňují vytvořit obnovovací USB disk, který plně nahradí klasické obnovovací CD/DVD disky tím, že zkopíruje tovární zálohu ze skrytého systémového disku a samozřejmě přidá nutné dodatky, jako je samostatné uživatelské rozhraní, zavaděč, data operačního systému a ovladačů a aplikací od výrobce.

Postup vytvoření obnovovacího disku Windows 8

Pro vytvoření USB disku s tovární zálohou disku (operačního systému) je třeba použít USB disk s minimální kapacitou 16 GB (samotná záloha instalace operačního systému bez dalších dat zabere téměř 7 GB). USB disk bude v průběhu tvorby zálohy smazán.

  1. Spusťte operační systém Windows 8 a vstupte do Ovládacích panelů skrze nabídku Nastavení.
  2. V ovládacích panelech vyhledejte “Obnovení”, najdete stejnojmennou funkci, kterou spusťte.
  3. Zvolte “Vytvořit jednotku pro obnovení” (první možnost).
  4. Ujistěte se, že jste zaškrtli možnost “Zkopírovat oddíl pro obnovení z počítače na jednotku pro obnovení”.
  5. Vyberte USB disk, na který chcete tovární zálohu zkopírovat.
  6. Systém nyní vytvoří obnovovací disk. Proces obvykle trvá pouze několik minut, v závislosti na rychlosti USB portu a samotného USB flash disku,
  7. Po dokončení tvorby obnovovacího disku dostanete možnost odstranit oddíl s tovární zálohou operačního systému. Pro všechny případy však silně doporučujeme oddíl zachovat.
  8. Tvorba obnovovacího disku je hotová, můžete zavřít Ovládací panely.

Postup obnovy systému pomocí vytvořeného USB disku

Z vytvořeného obnovovacího disku můžete notebook nastartovat (bootovat), diagnostikovat problémy operačního systému a případně také počítač obnovit do továrního nastavení, pokud není možné nastartovat Windows. Postup následuje:

  1. Nastartujte počítač z vytvořeného obnovovacího USB disku (u ThinkPadu je to klávesa F12, IdeaPad je třeba spustit pomocí tlačítka Lenovo / OneKey Recovery).
  2. Po nastartování vyberte jazyk a rozložení klávesnice (typicky čeština – Česká republika a české rozložení).
  3. Následně zvolte možnost “Odstranit potíže”.
  4. V nabídce pak pouze zvolte “Obnovit do továrního nastavení” a následujte pokyny na obrazovce.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky