Instalace češtiny pro IdeaPad Yoga 11

9. 5. 2013 | 0

Po zakoupení je IdeaPad Yoga 11 (resp. jakékoliv zařízení s Windows RT) v anglickém jazyce, z češtiny obsahuje pouze klávesnice a formáty čísel, data a měny. V dnešním článku vás provedeme krok za krokem instalací češtiny do Windows RT a Office 2013 RT, které jsou součástí.

 

Po prvním spuštění počítače vám stejně jako jiné verze dají Windows RT možnost vybrat si jazyk, nicméně pro český jazyk je k dispozici pouze klávesnice a místní nastavení (měna, čas, datum, formát čísel), samotný překlad chybí. Překlad nebyl v době uvedení Windows RT k dispozici, protože se dokončoval překlad Office 2013 RT, které jsou součástí Windows RT a ve finální verzi byly vydané později (březen 2013). Po prvním spuštění počítače s Windows RT máte k dispozici nefinální, ukázkovou verzi Office (Preview).

Po přepnutí do češtiny tak Windows RT fungují v angličtině, pouze s českým lokálním nastavením a překladem aplikací z Windows Store. Český jazyk pro operační systém spolu s kancelářským balíkem byl vydán dohromady v březnu 2013. Jak češtinu doinstalovat a aktivovat ji ve Windows i Office, si řekneme v tomto článku.

V tuto chvíli se bude následující postup hodit uživatelům IdeaPadu Yoga 11, který právě Windows RT používá kvůli své ARM architektuře.

Postup instalace nastavení češtiny

Před jakýmkoliv nastavováním nejprve nainstalujte všechny dostupné aktualizace Windows pomocí Windows Update. Především je třeba aktualizovat Office na finální verzi. Verzi Office poznáte mimo jiné podle ikon:

 office-ikony-final-25255B10-25255D office-ikony-preview-25255B1-25255D

Finální verze | Ukázková verze

Instalace českého jazyka

Před provedením následujícího postupu upozorňuji, že je nutné připojit se k internetu, český překlad se musí stáhnout ze serverů Microsoftu.

  1. Ve Windows otevřete Ovládací panely (pravá nabídka      Charm – Settings – Control Panel).
  2. V ovládacích panelech vyberte možnost Přidat jazyk (Add      a language) v sekci Hodiny, jazyk a země či oblast (Clock, Language, and      Region).
  3. V okně se seznamem jazyků uvidíte češtinu a angličtinu,      u češtiny s popisem „Windows display language: available for download“      (čili jazyk zobrazení je dostupný ke stažení). V řádku českého jazyku      klikněte na Možnosti (Options).*
    4-252520--252520Languages-25255B2-25255D
    * Pokud nemáte nainstalovaný český jazyk, před krokem 3 nejprve      klikněte v okně na Přidat jazyk (Add a language) a ze seznamu jazyků      vyberte češtinu, potvrďte tlačítkem Přidat (Add).
  4. V možnostech českého jazyka klikněte na možnost      Stáhnout a nainstalovat jazykovou sadu (Download and install language      pack). Je třeba pověření správce.
  5. Jazykový balíček se začne stahovat coby volitelná aktualizace,      postup uvidíte v okně.
  6. Po stažení se stačí odhlásit a znovu přihlásit,      případně restartovat a český jazyk se aktivuje jak ve Windows, tak v      Office, a to včetně kontroly pravopisu a nápovědy. Ujistěte se ale, že je      čeština nastavena jako hlavní jazyk – bude první v seznamu. Pokud tomu tak      není, v okně možností jazyka z kroku 4 klikněte na „Make this the primary      language“.

Nastavení češtiny na úvodní obrazovce

Po instalaci a nastavení českého jazyka doporučuji ještě zkontrolovat, že je nastaven jako výchozí v celém operačním systému, tedy nejenom pro současného uživatele, ale pro všechny uživatele, nové uživatele i obrazovku uzamčení nebo přihlašování:

  1. Opět vstupte do nastavení jazyků (krok 2 v předchozím      postupu) a vyberte Změna formátu data, času nebo čísla v levém sloupci.
    1-25255B2-25255D
  2. V okně nastavení oblasti vyberte poslední záložku      Správa, kde v horní části klikněte na tlačítko Kopírovat nastavení… (je      třeba oprávnění správce).
  3. V otevřeném okně Nastavení úvodní obrazovky a nových      uživatelských účtů zaškrtněte obě možnosti dole (v sekci Kopírovat      aktuální nastavení do). Nastavení uložte.
  4. Bude nutné restartovat počítač, pak bude v češtině také      úvodní obrazovka.

Přepnutí jazyka zobrazení v Office

Pokud z jakéhokoliv důvodu došlo k tomu, že se Office stále zobrazují v angličtině, přepněte jazyk ručně v nastavení jazyka Office:

  1. V nabídce Start vyhledejte „office“, ve výsledcích      nebude chybět Office 2013 Language Preferences (čili Jazykové předvolby      Office 2013). Tuto možnost vyberte.
    1-25255B5-25255D
  2. V okně jazykových předvoleb Office vyberete jazyk      zobrazení dole vpravo – obvykle je nejlepší ponechat vybranou volbu      „Stejný jako v Microsoft Windows“, tedy jazyk Office se řídí jazykem      Windows. Volbu, kterou chcete použít, označte a klikněte na tlačítko      Nastavit jako výchozí.
    2-25255B5-25255D
IdeaPad Yoga 11 pro tento návod zapůjčil Lenovo Exclusive Store, Galerie Harfa
http://www.lenovoonline.cz

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky