Prahy nabíjení baterie pod Windows 8 bez Power Manageru

28. 2. 2013 | 22

K nastavení prahů nabíjení baterie u ThinkPadů slouží aplikace ThinkVantage Power Manager. V článku si ukážeme co dělat v případě, že tuto aplikaci nemáme pod Windows 8 dispozici, ale měnit nastavení nabíjení baterie přesto chceme. Uživatel z oficiálního Lenovo fóra buddinggeek objevil postup, který otestoval na svém ThinkPadu X220.

Za tip děkujeme Michalu Wertheimovi!

Nejprve trocha teorie:

Co to vlastně ThinkVantage Power Manager je, a proč jej nemůžu použít i pod Windows 8? Power Manager byl součástí balíku software ThinkVantage Tools, který měl na starosti rozšířené nastavení operačního systému v oblasti sítí, zabezpečení či napájení a centrální správu pro administrátory větších firem. Postupnou modernizací operačních systémů a implementací těchto funkcí přímo do jádra samotného operačního systému, ztrácelo smysl vytvářet duplicitní aplikace, které by zatěžovaly operační paměť a nastavení dále tříštily. Podle neoficiálních zdrojů se již na “metro” verzi Power Manageru pro ThinkPady pracuje.

Tip: Balíku ThinkVantage Tools a jeho konci podpory v systému Windows 8 se do hloubky věnuje předchozí článek Matěje Gotwalda [link zde].

Jak tedy na to?

Předem upozorňuji, že neodborná manipulace s registry operačního systému může vést k nestabilitě, či úplné nefunkčnosti operačního systému. Před provedením doporučuji provést jejich zálohu.
  1. Nainstalujme Power Management Driver [Ke stažení zde]
  2. Poté nainstalujme Lenovo Settings Dependency Package ve verzi 1.0.5.2 [Ke stažení zde] (Tento balíček obsahuje potřebný kód pro přístup do firmware baterie)
  3. Teď je nutné vyvolat editor registru. To provedeme stiskem „windows“ klávesy, popřípadě přes nabídku „charm“ z pravého okraje obrazovky a napsáním slovíčka „regedit“. Zobrazí se nám soubor regedit.exe, který je nutné spustit pravým tlačítkem přes položku „spustit jako správce.
  4. Stiskem CTRL + F přejdeme do vyhledávání, kam zadáme [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Lenovo\PWRMGRV\Data].
  5. Nyní bychom měli vidět čtyři záznamy, které jsou nastaveny na hodnotu „0“ ChargeStartControl, ChargeStartPercentage, ChargeStopControl, ChargeStopPercentage.
  6. První dva záznamy ChargeStartControl and ChargeStartPercentage nám určují, při kolika procentech baterie se má začít nabíjet. Pokud tedy chceme nabíjet baterii pouze v případě, že její kapacita klesne pod 40% stačí dvakrát kliknout a nastavit hodnoty na „40“ pro oba záznamy. Tyto záznamy jsou v desítkové soustavě, takže hodnota 10 = 10%, 20 = 20% atd.
  7. Zbylé dva záznamy ChargeStopControl and ChargeStopPercentage slouží k nastavení hodnoty, při které se nabíjení zastaví. Takže hodnoty můžeme opět změnit dvojklikem a vepsáním hodnot např. „80“. Důležité ovšem je, aby měli oba záznamy totožné hodnoty.
  8. V regeditu se hodnoty ukládají v momentě jejich zapsání. Tím pádem nám tedy stačí regedit pouze vypnout a počítač restartovat. Po restartu se hodnoty z registru uloží do firmware baterie a je hotovo.

Zdroj: oficiální Lenovo fórum

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky