Co s tím?

Redukce ThinkPad Slim Tip Power Conversion Cable vrací život starým nabíječkám

23. 11. 2019 | 11

Používáte ThinkPad s hranatým nabíjecím konektorem, a přitom se vám doma povalují staré nabíječky? Nenechte je ležet ladem!

Doba se zrychluje a nejinak je tomu u notebooků řady ThinkPad. Zatímco dnes už oldschoolové modely používaly jeden typ nabíječky i 10 let, zatímco poslední revize nabíjecího konektoru (hranatý Slim Tip) tu s námi vydržela jen mezi roky 2013-2017. Mnozí uživatelé však dosud nepřesedlali na novější modely 80. a 90. řady s nabíjením přes USB-C (T480, T490 atd.). A jelikož jsou mnozí uživatelé na své ThinkPady „tak nějak zvyklí“, dost možná se i vám doma ještě povalují nabíječky s kulatou koncovkou (Barrel Tip).

Když Lenovo představilo nový hranatý konektor Slim Tip (poprvé v ne právě dobře „vzpomínaném“ ThinkPadu T431s), hard-core uživatelé reagovali vlnou nevole. Kromě řady praktických výhrad („Kulatá koncovka se připojovala snázš!“ či „Proč ne rovnou univerzální USB-C?“) to pro mnohé také znamenalo zahodit sbírku nabíječek, které uživatelé postupně nahromadili mezi ThinkPady T60 až T430 (Barrel Tip).

Co tedy s původními nabíječkami? Původní byly kulaté, ty novější jsou hranaté. Celý problém tedy připomíná známou scénu z filmu Apollo 13, kdy NASA zadala inženýrům a technikům úkol napěchovat hranaté kyslíkové filtry do válcových vývodů.

Originální konverzní kabel

Řešením je použití originálního příslušenství Lenovo ThinkPad Slim Tip Power Conversion Cable. Jedná se o mezikus, díky kterému můžete např. do ThinkPadu T470 připojit i staré Lenovo nabíječky s kulatým konektorem. Díl nese označení P/N: 0B47046 či 0A36037, FRU: 03X6261.

Propojovací kabel má délku 17 cm, váží pár desítek gramů (nic). Zpracování je slušné. Oba konektory jsou zpracované stejně dobře jako jejich ekvivalenty na běžných síťových nabíječkách. Připojená nabíječka v konektoru drží dobře a nevypadává. Kabel mezi oběma konektory je docela silný, což subjektivně utvrzuje dobrý dojem z celého výrobku. Jedinou vadou na kráse je relativní tuhost kabelu, který má tendenci se neustále narovnávat. Kdyby byl poddajnější, nebylo by celému příslušenství asi co vytknout.

Toto příslušenství se v průběhu let moc dobře nedostalo do povědomí zákazníků. Nejspíše za to může vysoká doporučená cena (asi 900 Kč s DPH) či fakt, že uživatelé nejsou zvyklí vůbec takový typ výrobku vyhledávat (koho by napadlo, že k novému notebooku lze použít starou nabíječku s jiným konektorem?).

Proč sáhnout po originálním dílu?

Na trhu lze nalézt i řadu substitutů, převážně z řad no-name výrobců. Lze tak sehnat neoriginální převodní adaptér, který plní stejnou funkci, a to doslova za zlomek ceny (desítky Kč). Takové příslušenství bych však nikomu nedoporučoval. Neoriginální adaptér zpravidla neprošel žádnou výstupní kontrolou, hrozí tak nejen to, že nebude fungovat (to by vzhledem ke směšné pořizovací ceně bylo asi tak nějak jedno), teoreticky také hrozí poškození vašeho zařízení.

ThinkPad Slim Tip Power Conversion Cable se dá čas od času zahlédnout ve výprodeji, popř. lze zariskovat nákup ze zahraničí (Amazon, Ebay). Osobně jsem si pořídil hned dva (domů a do práce) za kusovou cenu cca 300 Kč. Někdo by mohl namítnout, že za pár stovek se dají pořídit už i novější nabíječky s hranatým konektorem, ale asi to bude mou povahou, kdy raději budu nadále pracovat s tím, co už mám. Pokud jste navíc nasbírali kulatých nabíječek víc a máte je rozmístěné různě po bytě (u jídelního stolu, v pracovně, u postele…), stačí si konverzní kabel vždy přenést mezi místnostmi. Lze tak za pár stovek nadále uplatnit všechny starší nabíječky, což je výrazně levnější, než je všechny obměňovat.

Lze použít i novější nabíječky USB-C…

Kromě zmíněného převodního kabelu mezi konektory Barrel Tip a Slim Tip lze zakoupit i redukci z USB-C nabíječky do hranatého Slim Tip. Prodává se pod označením Lenovo USB-C to Slim-tip Cable Adapter. K užitku by mohla přijít majitelům ThinkPadů se Slim Tip nabíjecím konektorem bez USB-C (např. T440, T450, T460, X1. Carbon 2-4. generace atd.).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky