MWC 2015: Mobilní telefony Lenovo a Motorola

21. 3. 2015 | 0

V dnešním článku (jednom z posledních produktových) z MWC 2015 se podíváme na mobilní telefony (smartphony) Lenovo (v čele s Vibe Shot) a Motorola (včetně Nexusu 6).

Jak jsme si již uvedli v prvním článku z MWC 2015 v Barceloně (na který jsme se díky programu Lenovo Insiders dostali), Lenovo zde ukazovalo nejenom své „vlastní“ telefony Lenovo (samozřejmě v čele s fotografickou novinkou Vibe Shot a vylepšeným Vibe X2 Pro), z nichž však většinu dávno známe (spousta zemí nikoliv, jelikož se telefony Lenovo ještě všude neprodávají), recenzovali jsme je zde na blogu a setkáváme se s nimi v obchodech. Představilo zde i německou značku Medion (tou se zabývat už nejspíš nebudeme), ale hlavně s sebou přivezlo kompletní nabídku i novinky od Motoroly. Na všechna tato zařízení včetně příslušenství se dnes v krátkosti podíváme a přidáme pár fotek a zkušeností.

Lenovo, nebo Motorola?

V první řadě bych se rád jen krátce vrátil k prohlášení, které Lenovo vypustilo do světa na briefingu na veletrhu IFA 2014 v Berlíně, kde jsme měli výpravu Lenovo Blogu CZ – zde Lenovo po akvizici Motorola Mobility od Googlu prohlásilo, že má v plánu prodávat na každém trhu pouze jednu značku mobilních telefonů, nikoliv obě. Podle informací na webu, ale také rozhovorů s představiteli Lenova a Motoroly na MWC, to však vypadá, že s ročním odstupem Lenovo tuto strategii přehodnotilo a bude možné setkat se s oběma značkami na jednom trhu.

Ale možná ani to nebude zcela přesné, protože už na MWC manažerka brandingu naznačila směr, kterým se chce Lenovo ubírat – mít hlavní značku Lenovo a veškeré produkty pod ní již usazovat do řad a rodin typu Vibe, ThinkPad, Yoga, ale také Moto. Což mě samozřejmě přivedlo na spekulativní myšlenku, zda brzy neuvidíme produkty typu Lenovo Moto X… Pak by skutečně bylo možné na jednom trhu prodávat pouze jednu značku.

Lenovo

lenovo_neon

Nás Čechy, jakožto zákazníky, kteří se s telefony Lenovo již běžně v prodejnách setkávají, bohužel Lenovo ničím zásadně nepřekvapilo, protože ze svého portfolia – až na pár kousků (třeba A7000 s Dolby Atmos) – představilo modely, které již nějaký ten pátek potkáváme na pultech (Vibe X2, P90, P70, A6000, S90 a S60). Přeci jenom zde ale bylo pár kousků, které jsme neviděli, jejich pomyslným králem byl logicky smartphone Vibe Shot zaměřený na kvalitní focení.

Vibe Shot

WP_20150303_16_40_12_Pro

Logicky začnu informacemi a krátkými dojmy z Vibe Shot, hlavního „haló“ produktu z oblasti smartphonů Lenovo, který cílí na kvalitní focení (a nezalekne se ani slušných a dnes čím dál tím víc populárních „selfie“). Co je na tomto kousku tak zajímavého? Upřímně řečeno na papíře působí jako velmi dobře vybavený telefon, ale v porovnání s jinými smartphony vyšších kategorií nebo fotomobily tabulkové specifikace nijak dech nevezmou – Vibe Shot nabídne jemný 5″ Full HD IPS displej, výkonný dvou-čtyřjádrový (tedy efektivně 8jádrový) čipset Qualcomm Snapdragon 615 s podporou 64bitových instrukcí, nadstandardní 3 GB RAM, 32GB vnitřní úložiště s podporou až 128GB MicroSD karet, nadstandardní baterii s kapacitou 2 900 mAh, samozřejmě dualSIM provedení a nejnovější Android 5.0 Lollipop s nadstavbou Vibe UI 2.0 (ne, samostatná nabídka aplikací se zase nekoná).

Specifikace

  • Displej: 5″ Full HD IPS
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 615 1,7 GHz, 8 jader, 64bitový
  • RAM: 3 GB
  • Úložiště: 32 GB + až 128GB MicroSD
  • Fotoaparát: zadní 16MPx AF, BSI senzor, OIS, tříbarevný blesk, 2x rychlost ostření díky IR senzoru, přední 8MPx pro selfie
  • Baterie: 2 900 mAh
  • Data: LTE
  • SIM: dual SIM, nano
  • OS: Android 5.0 Lollipop + Vibe UI

Co je však zajímavější, je fotografická výbava. Ačkoliv nepatří na papíře vyloženě k absolutní špičce, v reálu podává výborné výkony. O tom ale až dále. Vibe Shot nabídne přední fotoaparát pro selfie s (na poměry předních kamer) brutálním rozlišením 8 MPx – ačkoliv máme u Lenova jiné „selfie“ superstar, které i tuto hodnotu překonají, však vizte níže. Přední fotoaparát však řešit nebudu, nás samozřejmě zajímá zadní kamera. Ta už nabídne velmi slušných 16 MPx – už v tomto ohledu vyčnívá výrazně nad průměr. Jenže všichni víme, že „čím víc proužků, tím víc Adidas“ většinou neplatí, čili desítkami milionů pixelů se zmást nenecháme.

Kamera je samozřejmě vybavena automatickým ostřením, nicméně doplněným o infračervené čidlo, které by mělo umět ostřit i ve tmě a rychlost ostření výrazně zrychlit (prý na polovinu). Kamera nabídne také BSI senzor (čili pořizuje solidní fotky i za horšího osvětlení), optickou stabilizaci obrazu a tříbarevný LED blesk. Zde bych se chvilku zastavil, protože tato informace vypadá na první pohled spíš úsměvně, nicméně je velmi efektivní. Mobilní telefony obvykle nabízí jednu LED diodu pro funkci blesku při pořizování fotek. Některé dražší přístroje nabízí diody dvě (čímž zvýší účinnost blesku 1,4x oproti jedné diodě), Vibe Shot nabídne diody tři (čili nabídne 1,7násobnou účinnost blesku oproti jedné diodě). Kromě toho, že s Vibe Shot vyfotíte za špatného osvětlení mnohem lepší obraz (osvětlíte větší prostor), bude mít díky třem barvám LED diod obraz mnohem přirozenější barvy (v tomto provedení je software schopen lépe spočítat teplotu barev a reálnou bílou).

Vibe Shot je fotomobil, takže logicky nabídne také fyzickou, dvoustupňovou (namáčknout a vyfotit) spoušť fotoaparátu, která z Androidů už před dlouhou dobou úspěšně zmizela. To je ale jen třešnička na dortu. Vedle spouště fotoaparátu se dále nachází přepínač režimů focení. Najdeme zde režimy „Smart“ a „Pro“. V chytrém „smart“ režimu je fotografování plně automatické a funguje jako jednoduchý průvodce focením, kdy zároveň automaticky aktivuje vhodné nastavení fotoaparátu dle scény a foceného objektu. Profesionální „pro“ režim je určený pro zkušenější fotografy, kteří si chtějí jednotlivá nastavení (ISO, vyvážení bílé, ostření apod.) přizpůsobovat v snadno dostupném zobrazení sami.

A jak na mě telefon působil? Výkonnostně je to samozřejmě bez debaty velmi povedený stroj, displej má krásně ostrý, jasný a kontrastní obraz, provedení je velmi moderní a vychází z předchozích Vibe modelů. Zadní strana jasně dává najevo, že máme co dočinění s fotomobilem, nesedí mi však lesklé provedení většiny zadní strany, které se snadno upatlá. No a co fotografování? Tam si neumím stěžovat – pořizované fotky opravdu stojí za to, fotoaparát se dokáže rychle přizpůsobit scéně a bryskně ostří.

Vibe X2 Pro + Selfie Flash

WP_20150303_16_37_31_Pro

Vibe X2 Pro je v mnoha ohledech rozšířením původního (a velmi elegantního a zajímavého) „vrstveného“ Vibe X2, zároveň však nabídne spoustu podobností s Vibe Shot. Kromě toho je Vibe X2 Pro stvořený pro dnes oblíbené „selfie“, pro které nabízí i příslušenství v podobě blesku Vibe Xtension Selfie Flash.

Oproti původnímu Vibe X2, který měl na své zajímavé a originální vrstvené provedení nasazenou celkem rozumnou cenovku, zařízení nabízí o tři desetiny palce větší displej, ale zásadní proměnou prošly komponenty uvnitř – Vibe X2 nabízí levnější čipset od čínského MediaTeku (ač dostatečně výkonný, osmijádrový), Vibe X2 Pro už přichází s osmijádrovým 64bitoým Snapdragonem od renomovaného Qualcommu. Samozřejmostí je podpora LTE sítí a dualSIM.

Specifikace

  • Displej: 5,3″ Full HD IPS
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 615, 8 jader, 64bitový
  • RAM: 2 GB
  • Úložiště: 32 GB
  • Fotoaparát: zadní 13MPx AF LED blesk, přední 13MPx AF
  • Baterie: 2 410 mAh
  • Data: LTE
  • SIM: dualSIM, nano
  • OS: Android 4.4 KitKat + Vibe UI 2.0

Vyšší model Vibe X2 Pro však přináší novinku v podobě přizpůsobení se moderním trendům, protože nabízí přední i zadní fotoaparát takřka shodných kvalit, což se často nevidí – vepředu i vzadu nabídne Vibe X2 Pro 13MPx senzor s automatickým ostřením. Proč? No přece pro dokonalé selfie, které ještě podpoří zkrášlovací fotografický filtr a příslušenství v podobě selfie blesku Vibe Xtension Selfie Flash (zapojí se do jacku na telefonu, nabídne 8 LED diod, má vlastní 80mAh Li-Pol baterii a vydrží až 100 fotek bez nabíjení).

Vylepšení doznala také konstrukce Vibe X2 Pro – vrstvené provedení bylo zachováno, telefon je však nyní kompletně kovový a měl by být dostupný i v zajímavějších barvách (ač původní zlatá byla moc pěkná), zaujala mne červeno-bílo-modrá (telefon vypadá jak s českou trikolórou).

Vibe Band VB10

WP_20150303_16_36_40_Pro WP_20150304_08_27_23_Pro

Jelikož jsou trendem doby různé „wearables“ – tedy elektronická zařízení, která můžete nosit (např. chytré hodinky či náramky) – ukázalo zde Lenovo také svůj chytrý náramek Vibe Band VB10, který lze pomocí Bluetooth spojit s telefonem, on následně upozorňuje na volání, zprávy, chaty a jiné notifikace (lze na displeji náramku i číst). Díky úspornému 1,43″ displeji E-ink („elektronický inkoust“) vydrží až týden na jedno nabití a díky senzorům poskytne i sledování zdraví, pohybu a fitness.

O Vibe Band VB10 si můžete přečíst v našem samostatném článku.

Motorola

motorola_neon

Jak jsem již nastínil, Motorola přijela na MWC 2015 spolu s Lenovem a ukázala zde stávající i zcela nová zařízení. Pro mne to bylo setkání s Motorolou po dlouhé době, protože poslední zařízení od tohoto renomovaného výrobce (RAZR2 V8) jsem vlastnil před lety a pak již o Motorole dlouho neslyšel. Vzhledem k tomu, že ani dnes Motorola na českém trhu nemá takřka žádné zastoupení, nebudu se této kapitole věnovat tak jako kapitole Lenovo, nicméně chtěl bych jen shrnout poznatky z osobního setkání se zařízeními Motorola po letech (a po různých krizí Motoroly jako takové).

Předně bych rád řekl, že Motorola neslevila ze svého dřívějšího standardu vysoké kvality provedení, což mě mile překvapilo, a je zároveň tak trochu exotem. Proč? Je běžnou praxí, že výrobci na trh chrlí produkty s podprůměrnou kvalitou jen proto, aby zabezpečili své postavení na trhu nebo jednoduše prodali velké výrobní objemy. Motorola ukázala všechny řady telefonů z rodiny Moto a i ten nejlevnější (za cca 120$) působil jako perfektně zpracovaný, kvalitní stroj s „drahými“ materiály (hliník, jednolitá konstrukce nebo tvrzené sklo Gorilla Glass jsou u Motoroly standardem). Nehledě na to, že modelů v řadě Moto je pouze pár.

Dále je třeba upozornit na fakt, že Motorola používá veskrze čistou verzi systému Android, pouze s několika úpravami a aplikacemi „pod povrchem“ (jako je rozsvícení displeje mávnutí ruky), nepoužívá žádné vlastní launchery nebo grafická rozhraní. Díky tomu nabízí Motorola pro všechny své produkty dlouhodobě systémové aktualizace na novější verze Androidu.

Dále nabízí Motorola na velkých trzích konfigurátor telefonů, skrze který si (bez příplatku) sestavíte telefon svých snů a následně je vám poštou doručen – u modelu Moto X si můžete přizpůsobit vše od zadního krytu po barvu rámečku reproduktoru, pozadí plochy či slogan při spuštění telefonu.

Moto E, G

Moto E

  • Displej: 4,5″ qHD (540 x 960) IPS, Gorilla Glass 3
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 200/410, 4 jádra, 1,2 GHz
  • RAM: 1 GB
  • Úložiště: 8 GB + až 32GB MicroSD
  • Fotoaparát: zadní 5MPx AF, přední VGA
  • Baterie: 2 390 mAh
  • Data: 3G / LTE
  • SIM: micro SIM
  • OS: Android 5.0 Lollipop

Moto E je nejlevnějším zástupcem řady Moto s cenovkou v USA stanovenou na 119$ (3G), resp. 149$ (LTE). Telefon ideálně poslouží nenáročným uživatelům nebo jako první smartphone. Přesto nabídne kvalitní konstrukci, 4,5″ IPS displej s tvrzeným sklem, značkový procesor Qualcomm a nejnovější Android 5.0 Lollipop. Telefon se díky zaoblenému tvaru příjemně drží v ruce, působí kvalitně, pevně. Dá se také široce přizpůsobit díky různobarevným rámečkům a originálním ochranným krytům.

Moto G

  • Displej: 5″ 720p HD IPS, Gorilla Glass
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon, 4 jádra, 1,2 GHz
  • RAM: 1 GB
  • Úložiště: 8 GB + až 32GB MicroSD
  • Fotoaparát: zadní 8MPx AF, LED blesk, přední 2MPx
  • Baterie: 2 070 mAh
  • Data: 3G
  • SIM: micro SIM
  • OS: Android 4.4.4 KitKat

Moto G vychází z řady E, ale jedná se už o telefon pro náročnějšího zákazníka zhruba ze střední třídy, a to hlavně díky 5″ HD displeji a lepšímu fotoaparátu. Širší jsou také možnosti přizpůsobení, kdy jsou k dispozici výměnné zadní kryty různých barev, případně kryt včetně integrovaného „flipu“ pro ochranu displeje. I zde výborně funguje zaoblené tělo a kvalitní konstrukce.

Moto X, Nexus 6

Moto X

  • Displej: 5,2″ Full HD AMOLED, Gorilla Glass 3
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 801, 4 jádra, 2,5 GHz
  • RAM: 2 GB
  • Úložiště: 16-64 GB
  • Fotoaparát: zadní 13MPx AF, LED blesk, přední 2 MPx
  • Baterie: 2 300 mAh
  • Data: LTE
  • SIM: nano SIM
  • OS: Android 5.0 Lollipop

Moto X je špička nabídky smartphonů pod značkou Moto. Díky 5,2″ Full HD AMOLED displeji, výkonnému hardware v čele se Snapdragonem 801, 2 GB RAM, volitelně 16- až 64GB vnitřní paměti a solidnímu 13MPx fotoaparátu už Moto X obslouží i náročného uživatele. Telefon má stále ještě rozumné rozměry, opět zaoblené tělo a kvalitní konstrukci. Zároveň nabízí nejširší možnosti přizpůsobení – ve webovém konfigurátoru je možné přizpůsobit téměř jakoukoliv část telefonu včetně zadního krytu z různých materiálů (kůže, dřevo, látka apod.).

Nexus 6

  • Displej: 5,96″ 1 440 x 2 560 AMOLED, Gorilla Glass 3
  • Čipset: Qualcomm Snapdragon 805, 4 jádra, 2,7 GHz
  • RAM: 3 GB
  • Úložiště: 32-64 GB
  • Fotoaparát: zadní 13MPx AF, LED blesk, přední 2 MPx
  • Baterie: 3 220 mAh
  • Data: LTE
  • SIM: nano SIM
  • OS: čistý Android 5.0 Lollipop

Nexus 6 je nový 6″ „referenční“ telefon pro Google Android. Google každý rok vybírá výrobce pro svůj telefon a tentokrát se jím stala Motorola. Nexus 6 nabídne skutečně extrémní hardware, zčásti však vychází z Moto X, nabídne však obrovský a velmi kvalitní 6″ AMOLED displej s jemným QHD rozlišením (úhlopříčka i rozlišení asi budou předmětem debat, displeji se však nedá upřít skutečně špičkový, ostrý obraz) a 3 GB RAM. Provedení je typické pro Motorolu – zaoblené, kvalitní (kovové), nicméně telefon je už skutečně hodně velký. Potěší však velmi tenké tělo.

Moto Hint

WP_20150303_09_31_22_Pro WP_20150304_08_27_54_Pro

Velmi zajímavým příslušenstvím je Moto Hint. Znáte situaci s Bluetooth sluchátky – i ta nejmenší jsou pořád velká, koukají z ucha a jednoduše nepůsobí dobře. Moto Hint se toto snaží změnit a nezapomíná ani na jednu z hlavních zásad Motoroly – přizpůsobitelnost. Moto Hint je miniaturní Bluetooth sluchátko, které je k dispozici ve velkém množství barev a materiálů. Tím, že se jedná o tak malé zařízení, samozřejmě nemá velkou baterii. Nevadí to však, protože Motorola k Moto Hint přidává „pouzdro“ ve zvoleném designu, které je možné nosit v kapse, Moto Hint se do něj schová a během uložení v něm se nabíjí. Pomocí Moto Hint by mělo být možné také do jisté míry ovládat telefon hlasem.

Moto 360

WP_20150303_10_21_56_Pro WP_20150303_10_22_03_Pro

Poslední, co mě z představených produktů Motoroly zaujalo, byly chytré hodinky Moto 360. Chytrých hodinek jsme viděli mnoho, samotného mě nikdy nezajímaly. Ale když mi Motorola ukázala hodiny Moto 360, které jednak díky kovovému provedení skvěle vypadají, nabídnou špičkový oválný AMOLED displej, dotykové ovládání, mnoho inteligentních senzorů (automatické vypínání a zapínání displeje v závislosti na používání, nechybí samozřejmě tělesné senzory pro sledování počtu kroků a fyzické aktivity), Bluetooth nativní propojení s telefonem (a tak vidíte upozornění na hodinkách, můžete s ním pracovat a také opět telefon ovládat hlasem či hlasem vyhledávat).

Na rozdíl od Vibe Band je ale Moto 360 napěchovaný pokročilou elektronikou a hlavně skvělým displejem. Takže na týdenní výdrž můžeme ihned zapomenout. Hodinky prý bez problému vydrží jeden náročný den, je možné s nimi prožít i dny dva na jedno nabití, ale jistotu mít nebudete. Čili každý večer to chce ulehnout do postele a hodinky vložit do bezdrátové nabíječky (hodinky pak mohou sloužit jako budík).

Co se mi na Moto 360 tak líbí?

  • První, malicherná záležitost je možnost kompletního přizpůsobení vzhledu ciferníku, což provedete přímo v hodinkách nebo pomocí k tomu určené aplikace v telefonu. Vybrat si můžete barevné varianty, styly i typy ciferníku a jeho pozadí – máte chuť na ručičky? Staré hodinky? Složitější ciferník? Digitálky? Růžové pozadí? Chcete sladit hodinky s kravatou, košilí nebo šálou? To vše je snadno možné.
  • Vzhledem k tomu, že na Moto 360 běží klasický Android ve verzi pro „wearables“, podporuje také všechny Android aplikace, samozřejmě nejlépe fungují ty aplikace, které pro wearables jsou přizpůsobené.
  • Nemusím stále sledovat telefon, notifikace vidím na hodinkách. Ve většině případů se na telefon dívám kvůli času nebo notifikacím – s Moto 360 toto nemusím dělat. Když jsem doma, můžu nechat telefon ležet na stole v dosahu Bluetooth a vše vidím na hodinkách.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky