Motorola-Edge-30-ultra-recenze-18-1

Motorola Edge 30 Ultra: všestranný smartphone (recenze)

20. 3. 2023 | 0

Dojmy z několikatýdenního používání aktuálně nejvýkonnější Motoroly na českém trhu.

Smartphony Motorola se v posledních letech hrnou na světové, potažmo tedy i české trhy s velkou vervou. Nabídka přístrojů se stále rozšiřuje, aby zaujala co nejširší spektrum zákazníků. Motorola Edge 30 Ultra už podle svého názvu míří na špici nabídky výrobce. Zaujmout bude chtít atraktivními specifikacemi, nově prodlouženou softwarovou podporou a ve srovnání s řadou konkurentů i cenou.

Design, konstrukce, zpracování – matná je dobrá

Vzhledem jde o elegantní přístroj se zaobleným displejem a velkým, výrazně vystupujícím zadním fotoaparátem. Přední stranu tvoří především zahnutý displej s tenkými rámečky. Ty jsou na horní i spodní straně takřka symetrické, což telefonu opticky ještě více přidává.

Boční rám je z hliníku, přičemž na levé i pravé straně navazuje na zahnutý displej a je zúžený na pouze několik milimetrů. Telefon je díky tomu velice elegantní, ale úchop v ruce není tak jistý a vyžaduje zvyk. Nahmatávání bočních tlačítek může být v určitých situacích oříšek, telefon totiž držíte opravdu jen konečky prstů. Na pravém boku je zapínací tlačítko a kolébka ovládání hlasitosti a na spodní jeden z reproduktorů a šuplíček pro dvě nano SIM karty (pozor, SIM karty se vkládají po jedné z obou stran šuplíčku).

Na tenký rám zezadu navazuje zaoblený kryt. Záda jsou z matného skla se zajímavou texturou. V dnešní éře skleněných lesklých telefonů to z mého subjektivnímu dojmu telefonu velice přidává. Díky nim se téměř nikdy nezapatlá a vypadá stále dobře. Navíc by si měl lépe poradit s běžnými škrábanci než klasická lesklá skleněná záda.

Dominantou zad je modul fotoaparátu. Ten vystupuje o cca 2,3 mm, přičemž objektiv hlavního snímače vyčuhuje z těla přístroje o další cca 1,3 mm. A to je už docela problém. Telefon se totiž na stole kývá směrem na bok. Může za to právě kulatý hlavní objektiv, který dále přečuhuje obdélníkový modul fotoaparátu, o jehož spodní hranu by se opíral lépe. Nic tomu nepomáhá ani přibalený gumový ochranný kryt. Zájemci by si tedy měli dát velký pozor na škrábance sklíčka objektivu.

S hmotností 198,5 g jde parametrově o těžký přístroj. Vzhledem k dobrému rozvržení hmotnosti a zaoblenému tělu ale není hmotnost nepřekonatelnou překážkou.

Hardwarová výbava – téměř na vrcholu

Motorola sází u tohoto přístroje právem sází na zvučné parametry. Procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 je vylepšenou verzí „základního“ 8 Gen 1. Nabízí mírně vyšší takty CPU i GPU (Adreno 730) díky mírně vylepšenému výrobnímu procesu, hlavní výhoda modernějšího čipu ovšem spočívá v optimalizované spotřebě, což se velmi pozitivně projevuje na výdrži baterie a menším zahřívání. Jde o špičkový čip s přebytkem výkonu pro jakoukoliv činnost, včetně náročného hraní her. Na trhu se sice již objevují i přístroje s novějším Snapdragonem 8 Gen 2, nicméně mezigenerační rozdíly nejsou z praktického hlediska nijak velké a sám o sobě není důvodem „starší“ 8+ Gen 1 jakkoliv zavrhovat.

qualcomm-snapdragon-8-plus-gen-1

qualcomm-snapdragon-8-plus-gen-1

Procesoru sekunduje nadstandardních 12 GB operační paměti v kombinaci s 256 GB úložiště typu UFS 3.1. Zároveň jde o jedinou dováženou variantu do ČR, modely s menší pamětí RAM či jinou velikostí úložiště nejsou v nabídce. S ohledem na cenu to i dává smysl: 128 GB paměti je dnes už vcelku málo, 512 GB zase příliš zvyšuje cenu, 12 GB RAM poté pomáhá Motorole přístroj posunout na vrchol místní nabídky.

Na telefonu jsem v krátkém sledu po sobě spustil několik grafických benchmarků. Velice mě potěšilo, že se povrchově nepřehříval, došlo pouze k menšímu zahřátí vedle fotoaparátu.

Bohatá konektivita zahrnuje téměř vše potřebné. Plná podpora 4G a 5G frekvencí s možností použití Dual SIM (režim eSIM přístroj nepodporuje), nejrychlejší WiFi 6 či Bluetooth 5.2, přítomnost NFC je samozřejmostí. USB-C podporuje standard 3.1 a DisplayPort 1.4 pro připojení k monitoru. Hodí se ovšem zmínit, že MTP protokol je velice pomalý a přetahování velkých souborů je natolik pomalé a nespolehlivé (přenos má tendenci padat), že doporučuji stahovat soubory přes Wi-Fi.

Fotoaparáty

Hlavní snímač

Na zadní straně najdeme trojici fotoaparátů. Ten hlavní z nich, s největším objektivem, výrazně vystupuje z těla přístroje. Má rozlišení 200 MPx se světelností f/1.9, laserovým ostřením a optickou stabilizací obrazu. Díky vysokému rozlišení funguje také jako teleobjektiv s možností dvojnásobného zoomu.

Kvalita snímků je obecně dobrá. Obrázky jsou líbivé, i když nepatří na úplnou špičku. Za dne a v dobrých světelných podmínkách mají snímky hezké a vcelku věrné barevné podání. Velmi dobré výsledky podává i mírném šeru či večer. Ostření je průměrně rychlé za dne i šera, byl jsem spokojený.

Obrázky mají spíše slabou kresbu a pro detailní výřezy se příliš nehodí, a to ani při výřezu obrázků ve dvojnásobném přiblížení. Při mírném přiblížení se vykreslí jasně patrné obrysy objektů, ale drobné detaily jsou slité dohromady. V prostředí fotoaparátu je připravena volby pro rychlé přepínání mezi širokoúhlým a hlavním fotoaparátem, včetně dvojnásobného přiblížení. Lze tedy vyfotit širokoúhlý snímek, jedním klikem skočit do 2× zoomu a dalším klikem přepnout na základní 1× zoom. Motorola zde nevymýšlela žádné experimenty a je to velmi dobře.

V komplikovanějších scénách nebývá na obrázky největší spoleh a je lepší stejnou scénu vyfotit vícekrát. Typicky v případě, kdy je scéna potemnělá s menším jasným zdrojem světla (žárovka), popř. tehdy, kdy fotíte z prosvětlené místnosti dění za oknem, kde je šero. Za šera software rád mění barevný tón snímku v závislosti na tom, co převažuje v obrázku. Při focení objektu na osvětleném stole jsou obrázky někdy příliš studené, ale stačí trochu změnit „pohled“ a barvy se změní více do skutečnosti.

HDR efekt je slabý, zejména ve srovnání s některými konkurenty. HDR spíše zmírňuje rozdíly mezi nejsvětlejšími a nejtmavšími místy, pomáhá ale střídmě. Doporučuji ho ponechat trvale zapnutý.

Zvláštností je, že hlavní fotoaparát někdy při ostření vydává lehce cvakavé zvuky, popř. když s telefonem zatřepete, je slyšet cvakání objektivu. Dle uživatelů na Redditu jde o vlastnost přístroje a nejedná se o vadu. Pro srovnání: podobná vlastnost byla u jiných smartphonů a ani po letech to nebyl žádný problém.

Hlavní objektiv – 2× zoom

Teleobjektiv

Širokoúhlý objektiv má rozlišení 50 MPx a světelnost f/2,2, úhel záběru 114°, což jsou standardní parametry v této třídě. Kvalita snímků za dne je průměrná. Barevné podání je dobré, snímky jsou o trochu tmavší a více zvýrazňují stíny, což jim trochu dodává na dramatičnosti. Při přiblížení se detaily rychle ztrácí, na výřezy se nehodí.

Obecně je za dne na širokoúhlý fotoaparát spoleh a vždy máte velmi dobrou představu, jak bude výsledný snímek vypadat. Někdy jsou dobré obrázky i v podvečer. Za začínající tmy jsou již ale podprůměrné a ztrácí se většina detailů, navíc barevně studené.

Makro

Třetím objektivem je 12megapixelový makro objektiv se světelností f/1,6 a laserovým ostřením. Na rozdíl od většiny smartphonů na trhu je makro objektiv v Motorole Edge 30 Ultra povedený a fanoušci snímků z blízka budou spokojeni. Barevně je na objektiv spolehnutí a detaily mají jemnější kresbu než např. při použití hlavního snímače s dvojnásobným zoomem. Přes to se nemůžu zbavit dojmu, že bych raději viděl kvalitnější obrázky ze širokoúhlého objektivu na úkor makro snímače, který jsem při testování přece jen použil pouze párkrát.

Displej, reproduktory, vibrační odezva

Dle Motoroly je obrazovka jedním z hlavních lákadel tohoto přístroje a lze ji dát zapravdu. 6,67palcový P-OLED displej má velice tenké a rovnoměrné rámečky a velmi hezký obraz. Displej má zaoblené okraje, což klasicky z určitého úhlu zkresluje obraz. Je nutné zmínit, že pokud na to nejste zvyklí, po prvním vybalení to může působit nezvykle. Za půl den o tom nevíte. Rozlišení FHD+ (1080 × 2400 pixelů) je standardem, stejně jako barevná kalibrace HDR10+.

Oproti většině konkurence nabízí ještě o něco vyšší obnovovací frekvenci 144 Hz (i když je pocitově rozdíl mezi 120 a 144 Hz minimální). Panel je typu LTPO pro dynamickou změnu frekvence podle potřeby, což šetří baterii telefonu. Při automatickém režimu je frekvence 90 Hz – při prohlížení webu i puštěném videu i prohlížení obrázků. Při spuštění hry se frekvence sníží na 60 Hz pro snížení zahřívání a prodlužení výdrže. Ručně lze nastavit ještě 60 Hz a 144 Hz. Doporučuji ponechat ve výchozím nastavení – tak jsem telefon používal většinu času a zážitek byl výborný.

Software – čistý Android s doplňky Moto

Předehraný software Android 12 nijak nevybočuje od ostatních produktů Motoroly. Jde o čistý systém bez zásadních úprav výrobce. Samozřejmostí je tedy např. implementace nového UI notifikační lišty s širšími ikonami či dynamická změna barev některých aplikací podle barevné palety tapety domovské obrazovky.

Pokud jste Motorolu dosud nepoužívali, vězte, že si pro vás výrobce přichystal celou řadu drobných vylepšení a gest: zatřesením telefonem lze rozsvítit svítilnu, přiložením tří prstů na displej lze pořídit snímek obrazovky atd. Všechna gesta, a že je jich mnoho, si můžete prohlédnout v aplikaci Moto.

Co do předinstalovaného balastu patří Android od Motoroly mezi naprosté šampiony. Mnozí výrobci kazí uživatelský zážitek reklamami a předehranými nesmyslnými aplikacemi, které nelze odinstalovat. Zde je navíc pouze již zmíněná aplikace Moto (popis gest Moto, informace o podpoře atd.), Dolby Atmos pro ovládání zvukového profilu, Oznámení Moto (informace o podpoře) a aplikace Ready For. Ta poslední zmíněná je vcelku zajímavá: umožňuje telefon připojit např. k počítači či notebooku pro přesun aplikací a obsahu na velký displej, sdílení souborů s PC, možnost ovládat telefon na velkém displeji, smartphone také může posloužit jako webkamera.

Asi jedinou výtkou je pro mě probouzení telefonu. Ve výchozím režimu telefon reaguje na zvednutí ze stolu či okolní zvuky a podle toho rozsvěcí obrazovku. V rušné kanceláři je to velmi nepříjemné, protože stačí bouchnutí šanonu o stůl vedle a rozsvítí se displej, jako by přišla zpráva či upozornění. Tuto otravnou funkci lze přepnout na rozsvícení dotykem na displej, nebo úplně vypnout. Najdete ji zde: Nastavení > displej > náhled displeje > nastavení probuzení displeje.

Motorola mezigeneračně mírně zlepšila softwarovou podporu. Na toto jsme se doslovně zeptali českého zastoupení výrobce. Motorola Edge 30 Ultra má obdržet 3 roky softwarové podpory a ještě rok navíc dostávat bezpečnostní záplaty. Přístroj je na trhu od září 2022 s Androidem 12, teoreticky by měl tedy obdržet ještě Android 15. Pokud tomu tak bude, oproti předchozím Motorolám by šlo o velmi vítané zlepšení.

Výdrž baterie a nabíjení

Baterie s nominální kapacitou 4610 mAh papírově spadá mezi průměr (mnoho konkurentů nabízí články s 5000 mAh a více). V kombinaci s čistým softwarem, de facto bez vlastní nadstavby a chytrému řízení spotřeby jde o přístroj s fenomenální výdrží na nabití. Při běžném aktivním používání (Firefox, sociální média, poslech hudby přes bezdrátová sluchátka, sem tam hovor či pořízení fotografie, síť omezena na 4G) je jednodenní výdrž naprosto zaručena. Výdrž se v takovém režimu reálně blíží dvěma dnům.

Pokud patříte mezi ty, kteří výdrž porovnávají podle doby zapnutého displeje, screen on time se běžně pohyboval mezi 8–10 hodinami. To je na telefon s nejnovějším procesorem a velkým displejem velmi dobrá hodnota.

Výdrž dále dorovnává velice rychlé 125W nabíjení, a to pozor, s nabíječkou v balení! Motorola se u tohoto přístroje nevydala cestou ostatních výrobců, kde je nutné si adaptér přikoupit. V případě tohoto přístroje to dává obzvlášť takový smysl, jelikož 125W nabíječkou můžete rychle dobíjet i jiná zařízení. Plné nabití trvá pouze kolem 20 minut a telefon se při něm poměrně zahřívá.

Mnozí výrobci se v poslední době předhání s tvrzeními, že rychlonabíjení nemá na životnost baterie zásadní vliv. Pokud patříte mezi ty, kteří jsou opatrnější, můžete si v nastavení zapnout i optimalizované nabíjení. Telefon pak bude sledovat, kdy jej připojujete do sítě a sníží rychlost nabíjení, když není rychlost prioritou, typicky přes noc.

Můžete využít také „pomalejší“ bezdrátové 50W Qi nabíjení, dokonce je k dispozici i reverzní 10W nabíjení.

Verdikt

Motorola Edge 30 Ultra je velmi sympatický přístroj mířící na náročné uživatele. Nabízí vynikající hardware v čele se skvělým Snapdragonem 8+ Gen 1, ten díky optimalizované nadstavbě Motoroly zaručuje bleskové reakce a špičkovou rychlost telefonu. K tomu přihoďte solidní fotoaparáty, moc hezký displej a extrémně rychlé nabíjení, včetně nabíječky v balení. To vše v elegantním těle s matným zadním krytem.

Stranou kromě zmíněného kývaní se na stole stojí především spíše průměrné vibrace a nezajímavý projev reproduktorů. U 200 MPx fotoaparátu pak zamrzí malá detailnost snímků při velkém přiblížení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky