Lenovo Vibe X2

Lenovo Vibe X2: Zlatý styl v několika vrstvách

3. 12. 2014 | 12

Nejvíce designový model z nabídky Lenovo je nyní již dostupný také v České republice. Vibe X2 zaujal každého právě svým neobvyklým provedením a kvalitním zpracováním. Nyní máme možnost se podívat na jeden z prvních kousků, které naživo působí lépe než na fotografii.

Videopředstavení

Lenovo Vibe X2

Vzhled a zpracování

Přiznám, že na vícevrstvý smartphone Lenova jsem se od představení v Berlíně těšil a chtěl osobně poznat, jak je na tom ono nezvyklé zpracování ve skutečnosti. Překvapení z pevné konstrukce ještě předcházelo potěšení z luxusně vypadajícího balení a krabičky se šuplíky podtrhující důraz barevných vrstev telefonu. Lenovo si dalo záležet na luxusním provedení zejména v kombinaci se zlatou barvou, kterou představuji v tomto článku. Balení kromě obvyklé nabíječky, sluchátek a návodů obsahuje vítanou fólii na přední displej a průhledný plastový kryt na záda telefonu. Základní ochrana před škrábanci hned při koupi.

První pohled napoví, že podobný smartphone jste jistě neviděli. Firma se pyšní označením prvního modelu vyrobeného z více vrstev, dle mého určitě bude na podobném konceptu pracovat dále a představí nástupce Vibe X2 se stejným designem. Není důvod tak neučinit, protože po elegantně působících promo videích se skutečnost setkává mnohem lépe s funkčností. Vrstvy jsou výrazné, odlišené právě barvou (v tomto případě červenou, oranžovou, zlatou a případně černou rámu displeje), přesto kompaktní, v jednom těle nikde nevrzající, navíc lehký se 120 g. Prémiový vzhled zapůsobí okamžitě po rozbalení. Celistvost těla a právě ta elegantní stránka si vybrala svou daň na hůře dostupném šuplíku pro výměnu SIM (jako u modelu Vibe Z2 Pro a podobných) a chybějícím slotu pro paměťovou kartu. Ta by však ve většině případů nemusela být potřebná, jelikož vnitřní paměť obsahuje 32GB kapacitu, pro uživatele dostupných 24,2 GB. Také zde není výměnná baterie. Po bocích se nachází pouze tlačítka pro hlasitost (možné pro foťák nastavit jako spoušť nebo zoom v aplikaci), vypínací tlačítko, mikrofon a konektory microUSB, 3,5mm jack ke sluchátkům. K příslušenství poslouží trojice pinů na zadní straně, například pro reproduktor JBL umožňující využití režimu stojánek.

Hardware

  • Displej: 5″, rozlišení 1 080 × 1 920 pixelů
  • Procesor: Mediatek MT6595M (4x Cortex-A17 + 4x Cortex-A7), frekvence 2 GHz
  • Paměť: 2 GB RAM, 32GB vnitřní úložiště
  • Fotoaparát: 13 MPx
  • Baterie: 2 300 mAh
  • OS: Android 4.4 KitKat
  • Rozměry:  140 × 69 × 7,3 mm
  • Hmotnost: 120 gramů

Obraz a zvuk

Výraznou částí telefonu nadále zůstává 5” displej s rozlišením FullHD (1 080 x 1 920 px) a 441 obrazovými body na palec. IPS technologie zachovává živé barvy a široké pozorovací úhly. Ostrosti a kvalitě displejů top řady Lenovo Vibe nelze nic vytknout. Případné osobní preference lze upravit chytrými režimy vyvážením barev displeje nebo inverzním režimem v nastavení. V mnohém lepší dojem utvářejí také tapety s vysokým rozlišením, proto si při nejbližší příležitosti běžte Vibe X2 vyzkoušet na vlastní oči.

Reproduktor disponuje širokým spektrem hlasitosti, tichým nerušícím v nočních hodinách a hlasitým pro hlučnější ulice města. Příjemným faktem je čistě znějící zvuk právě na hlučnějších místech, nepřekvapí vás nepříjemné tóny ani přeskakující výšky. Osobně využívám při poslechu hudby častěji sluchátka, v případě Vibe X2 nesáhnete vedle po přiložených ušních peckách ani při reprodukci muziky přímo z telefonu. Obě varianty dosáhly nadprůměr.

Lenovo Vibe X2

Výkon

Oproti modelu Vibe Z2 Pro skrývá X2 ve vnitřnostech procesor Mediatek, konkrétně MT6595M 4x Cortex-A17 + 4x Cortex-A7 o frekvenci 2 GHz. Může se zdát papírově rozdílný v odlišnostech s Qualcomm Snapdragon 801, což jsem nepociťoval, přestože oba modely jsem vedle sebe nepostavil do souboje tváří v tvář. Vyladěný systém podtrhuje svižnost ovládání. Při podrobení testu Antutu, podle přiložených screenů můžu toto Lenovo zařadit před aktuálně nejvyšší modely Samsungu a HTC. Hodnota Antutu bodů 48 309 přeskočila i výkon Vibe Z2 Pro (41 644) změřený v našem testu na Lenovo Blogu, což jsem nečekal. Poté není bezproblémový pohyb po menu ani dlouhohrající video překvapující. Jak je libo, při dlouhé cestě si zahrajte i mou oblíbenou hru Real Racing 3 přímo z pohledu z dráhy. Nemusím se při rychlosti výkonu ani zastavovat nad realitou, jedeme dále.

Konektivita

Při pohledu na nabídku mobilních sítí je Vibe X2 připraven na budoucnost. Konektivita 3G ani LTE na frekvencích 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz až při rychlosti 150/50 Mbps nechybí. Během testování jsem neměl možnost ověřit schopnost přepínání ze 3G či Wi-Fi na LTE síť, kde někteří uživatelé objevili problémy. Náhlé zaregistrování rychlé LTE sítě se slabým pokrytím převzalo za své okamžitě, avšak bez dobrého uživatelského zážitku rychlosti. Podotýkám, na místě jsem LTE neočekával, dle dostupných informací není dostupné. Avšak mimo to jsem problémy se sítěmi nezaznamenal. Wi-Fi podporuje běžné standardy 802.11 a/ac/b/g/n, Bluetooth verzi 4.0. Bohužel chybí NFC, někdo může postrádat také dnes občas se v top modelech vyskytující infraport.

U Lenova jsme povětšinou zvyklí na Dual SIM variantu smartphonu, v tomto případě to tak není. Počítat musíme s místem na jednu SIM umístěnou v těle dostupnou skrze šuplíček na levé hraně, možno otevřít přiloženou sponou. Externí paměťová karta, jak jsem se již zmínil, také nemá na těle místo.

Výdrž na baterii

Ožehavé téma u smartphonů sledované více než kde jinde. Objektivně za mého používání s neustále zaplým přístupem k internetu (3G nebo Wi-Fi), sledováním sociálních sítí (zejména Twitteru), pár minut hudby denně, nevydržel ani Vibe X2 déle než aktivní den, tedy přibližně 13 hodin. S jistými úsporami dosáhne na celý den i přes noc v odpočinku nebo za výrazného omezení (běžnější uživatel nejspíše za normálního používání) vydrží skoro 2 dny. S kapacitou 2 300 mAh není ani na místě čekat ohromující výdrž, záleží, jak jsem po mnoha diskuzích zjistil, opravdu na subjektivním pohledu. Každá aplikace zahýbe s výdrží odlišně.

Software

V novém modelu telefonu Lenovo najdeme Android 4.4.2. opět upravený nadstavbou Vibe UI. O funkcích, vzhledu a specifických aplikacích jsme se na Lenovo blogu již zmínili. Aktualizace na verzi Lollipop 5.0 byla při představení Vibe X2 potvrzena, avšak datum není zveřejněno. Připomenu nyní pouze širokou možnost úpravy vzhledu přes ikonky, náhled obrazovky apod. už v samotném systému. Chytrých funkcí nemá také málo. Dvojité poklepání pro rozsvícení zamčeného displeje známé ze smartphonů jiných výrobců hodnotím jako funkci roku (přestože už je známá déle). Ne všechna inteligence funguje na první dobrou, spuštění fotoaparátu pohybem do svislé polohy: onen pohyb v mém případě nerozpozná. Dávejte si pozor, aby vám telefon nepřerostl přes hlavu.

Fotoaparát/video

Kvalitní stránkou je na modelu dvojice čoček fotoaparátu v přední části s rozlišením 5 MPx a zadní 13 MPx s přisvětlovací diodou. Přestože nedosahuje výborného provedení bratříčka Vibe Z2 Pro, pomalu mu šlape na paty. Jasné ostré fotografie za denního světla nebudou výjimkou a nadmíru potěší snímky za šera s velmi mírným šumem a citlivým, dostatečným osvícením blesku. Fotoaparát se opravdu povedl. Aplikace focení nabízí několik režimů včetně HDR a super panoramata. Za vše hovoří následující ukázky snímků.

Přední fotoaparát

Lenovo Vibe X2 přední kamera

Testovací video

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky