Nastavení BIOSu pro Recovery Media

31. 12. 2014 | 0

V dnešním článku si v krátkosti povíme, jak nastavit BIOS pro obnovu do továrního nastavení z originálních obnovovacích disků Recovery Media.

Velmi často se obrací uživatelé na technickou podporu s dotazem, jak nastavit notebook (či počítač), aby úspěšně nastartovat z obnovovacích disků Recovery Media pro Windows 8/8.1 a zahájila se tak obnova do továrního nastavení. Není to žádná velká věda a dnes se na správné nastavení jak pro ThinkPady (+ Lenovo B, M), tak IdeaPady (Lenovo G, Z, U, S, Y apod.) podíváme.

Upozornění: Následující nastavení je platné pouze pro obnovu zařízení z originálních obnovovacích disků Recovery Media. Pro čistou instalaci Windows z běžného instalačního média není třeba tyto změny provádět.

Obecně je celým kamenem úrazu aktivní optimalizace BIOSu (UEFI) pro Windows 8, která aktivuje funkce, jako je Secure Boot a výhradní UEFI režim bootování. Výsledkem je, že zařízení odmítá bootovat (jednoduše řečeno) z necertifikovaných disků (tedy z disků, které neprojdou Secure Bootem) a samozřejmě disků, které neodpovídají normám UEFI. Jediné, co je tedy třeba změnit v nastavení BIOS/UEFI, je právě vypnutí optimalizace pro Windows 8.

ThinkPad (+ Lenovo B, M)

Jak poznáte, v jakém režimu notebook pracuje? Pokud po zapnutí notebooku vidíte na obrazovce velké logo Lenovo s točícími se kuličkami v kruhu, je notebook přepnutý v režimu pro Windows 8 a z obnovovacích disků nebude startovat. Pokud však ukazuje při spuštění velké logo ThinkPad, máte BIOS pravděpodobně nastavení správně.

  1. Zapněte notebook a přejděte do nastavení BIOS (jak na to se dozvíte v našem článku).
  2. Na poslední záložce (Restart) uvidíte možnost „OS Optimized Defaults“, kterou je třeba vypnout, tedy změnit na „Disabled“.
    TP-bios
  3. Nahrajte nyní nové výchozí nastavení pomocí možnosti „Load Setup Defaults“ (nebo klávesa F9). Pravděpodobně vás bude BIOS varovat, varování potvrďte.
  4. Pomocí F10 uložte nastavení a restartujte notebook.
  5. Nyní by notebook měl z obnovovacích disků bez problému startovat (případně využijte klávesu F12 a vyberte bootování z optické mechaniky, více zde).

IdeaPad (Lenovo)

Nastavení notebooků řady Idea (či pouze Lenovo) je velmi podobné jako u výše uvedených ThinkPadů, rozdíl je pouze v tom, že se nastavení může nacházet na jinak pojmenovaných místech. V postupu níže si ukážeme nastavení InsydeH2O BIOSu v Lenovo G50, princip je však stejný i u jiných modelů a řad.

  1. Zapněte notebook a přejděte do nastavení BIOS (jak na to se dozvíte v našem článku).
  2. Na poslední záložce (Exit) uvidíte možnost „OS Optimized Defaults“, kterou je třeba změnit na „Other OS“.
    IP-bios
  3. Nyní je třeba nahrát nově vybrané nastavení pomocí volby „Load Optimized Settings“, případně klávesy F9. Je možné, že se zobrazí varování, které potvrďte.
  4. Pomocí F10 uložte nastavení a restartujte notebook.
  5. Nyní by notebook měl z obnovovacích disků bez problému startovat (případně využijte bootovací menu, více zde).

Po dokončení obnovy

Po obnově do továrního nastavení Windows 8 můžete nastavení pro Windows 8 opět aktivovat, čímž obvykle získáte o něco rychlejší start notebooku a systému jako takového.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky