Nové pracovní stanice ThinkStation PX, P7 a P5

14. 3. 2023 | 0

Kousek luxusního vozu Aston Martin v každé z nových pracovních stanic ThinkStation PX, P7 a P5!!

Ne, není to vtip, ani clickbait, Lenovo totiž ve spolupráci s věhlasným výrobcem supersportovních vozidel společně navrhli nové šasi pro řadu ThinkStation, která nyní vstupuje na trh. Pro co nejlepší výkon je čelní 3D mřížka přímo inspirována ikonickým cestovním vozem DBS společnosti Aston Martin. Přepracované vzduchové přepážky a větší 3D šestihranné větrací otvory společně s patentovaným tříkanálovým systémem chlazení umožňují nerušené proudění vzduchu, zajišťující maximální přívod studeného a odvod horkého vzduchu. To by mělo pomáhat v co nejoptimálnější fungovaní všech vnitřních komponent.

Všechny tři modely byly přepracovány prakticky od začátku a obsahují to nejlepší od Intelu a Nvidie co si dnes můžete, ve světě pracovních stanic, představit. K tomu obsahují až 120 jader procesoru a čtyři dvou slotové grafické adaptéry NVIDIA RTX.

 

Lenovo ThinkStation PX:

Tento nejvyšší model celé řady je koncipován i pro datová centra, takže se můžete rozhodnout jestli jej umístíte tam, nebo jej využijete jako stolní počítač. Disponuje nejnovějšími škálovatelnými procesory Intel Xeon 4. generace s až 120 výpočetními jádry (s až o 53% vyšším výkonem oproti minulé generaci, až 4 čtyřmi kousky grafických karet NVIDIA RTX 6000 generace Ada a s až 4TB DDR5 RAM. Proto se hodí pro ty nejvýkonnější pracovní úkony jako je včetně kreativních dokončovacích prací a simulace CAE (okaz na WiKi).

 

Lenovo ThinkStation P7:

Ve středu portfolia pak máme model P7, ten je také možno mít buďto na stole, nebo jako 4U rack v datových centrech. Maximální varianta s Intel Xeon W podporující až 56 jader v jedno-socketovém provedení a třemi kousky grafických karet NVIDIA RTX 6000 je sice slabší než u PX, ale i tak dokáže nahradit serverové řešení, které se kvůli výkonu využívalo do teď. Ideální může být pro tvůrce obsahu, architekty, designéry, inženýry a datové vědce, kteří vyžadují bezprecedentní grafiku, vizualizaci, vykreslování v reálném čase, CAE a výkon pro umělou inteligenci.

 

Lenovo ThinkStation P5:

Poslední nově uvedený zástupce už je čistokrevný stolní počítač ve stejném designu jako ostatní dva.  Opět je zde procesor Intel Xeon W nabízející až 24 jader a až dva kousky profesionálních grafických karet NVIDIA RTX A6000. Opět DDR5 a také jako u všech tří najdete rozhraní PCIe Gen 5. Zvládne tak výpočetně náročné úkoly, včetně BIM, komplexního 3D CAD, zachycování reality a geoprostorové vizualizace, vizuálních efektů a edge řešení.

Všechny tyto stanice jsou na úrovni enterprise, takže ThinkStation Diagnostics 2.0, podpora ThinkShield, upgrade na Premier Support a tříletá záruka jsou nástroji, které vám případně pomohou vyřešit všechny problémy.

Na trhu by se stanice měly objevit v květnu 2023 a ceny se zatím v tiskové zprávě neuvádějí. Osobně se mi po vzhledové stránce stanice moc líbí, a dokonce jim to sluší i v racku. Zajímaly by mě i nějaké technické podrobnosti o vývoji šasi, případně o kolik se zlepšili funkce chlazení třeba oproti minulé generaci. Sám workstation na práci mám, i když mobilní. Myslím, že pro toho, kdo chce být produktivní, není důležité jak tichý, nebo titěrný počítač je. Jde prostě o výkon, který po pár minutách vytížení neklesne na polovinu. Jaký máte na tento typ zařízení názor vy?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky