ThinkPad Professional Backpack 4X40Q26383

Lenovo ThinkPad 15,6″ Professional Backpack: recenze

19. 9. 2023 | 1

Po devíti (docela dlouhých, musím říct) letech s ThinkPad batohem přišel čas pořídit nový – batoh už nebyl v dobrém stavu, některé kapsy byly potrhané a celkově už nevypadal moc reprezentativně. Měl jsem ho ale rád, zvykl jsem si na něj a některých jeho předností jsem se nechtěl vzdát. Nicméně změna je život a náhrada byla prostě třeba. Moje první kroky vedly opět k Lenovu a jeho rodině batohů ThinkPad, protože – jednoduše řečeno – předchozí zkušenosti byly dobré.

Prohlédl jsem e-shop Lenovo, dokonce měl štěstí a narazil na nějakou červnovou slevovou akci, našel novou verzi batohu ThinkPad Professional Backpack pro až 15,6″ notebooky (PN: 4X40Q26383) za nějakých 75€ a batoh docela rychle objednal. Netrvalo dlouho a batoh na mě už čekal doma ve velké papírové krabici, příkladně vystlaný a vycpaný, aby hned po otevření balení vypadal, jak má.

Hned moje první pocity byly pozitivní – batoh působil kvalitněji než předchozí generace (materiály se zdály tužší a některé kapsy pevnější), navíc má trochu víc vyztuženou konstrukci (ne jako např. herní batohy z tuhého korpusu, ale zároveň se nejedná pouze o ohebnou látku), takže víceméně zachovává tvar, potěšila spousta polstrování a vyloženě radost jsem měl z designu.

Ten kombinuje (umělé) materiály různých odstínů, struktur a povrchových úprav, díky čemuž batoh získává zajímavý vzhled. Přední strana s vystouplým logem ThinkPad je z tmavě šedého, strukturovaného materiálu, který vypadá elegantně. Celý líc navíc vystupuje ven, takže nabídne i trochu prostoru na tlustší předměty, a díky jemnému vyztužení si svůj tvar drží (uvidíme, jak bude batoh vypadat za pár měsíců, ale po pár týdnech zatím pořád vypadá k světu). Lícní tmavě šedou část lemuje umělá kůže a zbytek batohu je pak už černý.

Potěší červený zip uprostřed přední strany, který batohu dodává „Think“ dotek, jeden jezdec zipu tenhle designový prvek doplňuje taky, protože má červenou koncovku. Dno batohu je také z umělé kůže, díky čemuž nehrozí tak rychlé opotřebení a vniknutí vody. Madlo batohu je z polstrovaného, měkčeného a jemného materiálu, popruhy jsou kompletně polstrované, trošku hrubší, ale zato jsou pevné a příjemně drží tvar, plně polstrovaná záda jakbysmet.

Nyní ale k prohlídce jednotlivých přihrádek, oddílů a ukrytých vychytávek (které má Lenovo u batohů rádo, trochu zamrzí, že vás většinou nechá na ně přijít samotné, a tak se může stát, že na některé přijdete za delší čas, nebo taky nikdy).

Inu, celkově je batoh rozdělený na 3 hlavní části, celkově s 5 oddíly. Začneme opět zepředu – přední oddíl je rozdělený na horní a spodní část. Ta spodní, s červeným zipem, šikovně poslouží třeba na nabíječku notebooku a další podobné, trochu masivnější předměty. Horní část také se zipem pak nabídne jednu polstrovanou kapsu a věšák na klíče. Vychytávkou pak budiž, že jsou obě části propojené, takže – v případě potřeby – můžete mít ku příkladu ve spodní části powerbanku a nabíjet v horní části (v polstrované kapse bezpečně uložený) mobil, protože nabíjecí kabel protáhnete skrz průchodky na suchý zip v obou rozích. Celá přední část je nejspíš koncipovaná jako oddíl pro rychlý přístup a není plochá, takže nabídne dostatek prostoru i pro trochu objemnější předměty.

Následují pak dva velké oddíly, jejich zip má už dva jezdce a rozevírají se hodně doširoka. To na jednu stranu vítám, na druhou stranu musíte zip hodně roztáhnout, abyste mohli především hlavní oddíl více rozevřít, což není až tak pohodlné. Uvnitř hlavního oddílu najdeme hned několik kapes – ploché kapsy na přední straně včetně místa na vizitky, propisky nebo papíry a zápisník. Tady je třeba upozornit, že návrháři počítali jen s plochými předměty, takže menší smartphone ne zhruba maximum, co tyto kapsy bez deformace okolí zvládnou; taková pánská peněženka se vejde taky, ale už je to problém. Na vzdálenější stěně hlavního oddílu pak najdeme dvojici polstrovaných, větších kapes a síťku na zip. Polstrované kapsy jsou fajn, poskytnou i trochu prostoru do hloubky, takže do nich není problém uložit i větší myš a jiné podobné předměty. Síťka na zip je celkově skvělý nápad, který ale těžce pokulhává v oblasti provedení – je totiž opět plochá, takže větší předměty se do ní nevejdou. Škoda!

Pokračujeme na poslední velký oddíl, a sice oddíl na notebook a tablet. Z toho mám radost, protože nabídne polstrovaný prostor z jemné látky pro až 15,6″ notebook (já používám ne příliš tenký 14″ notebook a vejde se zcela pohodlně) a zhruba 10″ tablet. Tady nemám co dodat – přístup je perfektní, prostor i polstrování rovněž, kapsa na notebook má navíc opět drobný červený prvek, který opět chválím.

Zbývají už jen vnější vychytávky. Na obou bocích najdeme kapsy na zhruba půllitrové láhve, které jsou ale – po vzoru starších ThinkPad batohů – šikovně „smrsknutelné“ – když je nepotřebujete, zipem je stáhnete a z batohu nic nevyčnívá. V polstrovaných zádech je ukrytá klasická bederní, „bezpečná“ kapsa na doklady či peněženku. Když v ní něco je, tlačí mě do zad, a tak jsem ji vlastně nikdy na žádném batohu nepoužíval, tenhle není výjimkou. Ramenní popruhy pak nabídnou klasický pásek, za který můžete zavěsit menší předměty, jako jsou například brýle.

Dodám, že Lenovo nezapomnělo zabudovat do zad popruh pro uchycení batohu za madlo kufru. To jsem vždy rád používal. Bohužel, ale popruh na novém batohu ThinkPad Professional je široký a s kufrem, který většinou používám na cesty, si moc nerozumí – jeho madlo není dostatečně dlouhé, aby celé prošlo popruhem. S menším, kabinovým zavazadlem ale problém mít nebudete.

Popis je za námi, jaké jsou ale zkušenosti? Batoh je celkově velmi pohodlný a vážně oceňuji jeho tužší, pevnější konstrukci a masivnější, rovněž pevné, ale příjemné zádové popruhy. Uvidíme samozřejmě, jak dlouho mu ta tuhost vydrží, po pár týdnech je pochopitelně vše v pořádku. Přední vyztužené kapsy se časem budou deformovat, jak se bude vyztužující materiál (zřejmě tenká plastová fólie) ohýbat. Moc mě potěšilo, že někdo – zdá se – velmi dobře navrhl rozměry batohu, protože se perfektně vejde pod sedadlo v letadle, včetně krajních sedadel, kde jsem obvykle měl s batohem problém. Batoh, naplněný, má často tendence přepadávat na přední stranu, což není ideální (opak bych akceptoval více). Ochrana notebooku a tabletu je vážně velmi dobrá. Zamrzí zcela zbytečně omezená síťka v hlavním oddílu, která by potřebovala uvolnit, aby poskytla víc prostoru.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky