Lenovo Yoga Tablet 2 (10″): další krok vpřed

18. 11. 2014 | 6

Dnes se podíváme na nejnovějšího zástupce rodiny Yoga, a to na Yoga Tablet 2 s Androidem. Jak se liší oproti předchůdci? A naučil se něco nového? Více už v samotné recenzi.

Není to ještě ani půl roku, co byl představen tablet Yoga Tablet 10 a hned tu máme jeho dalšího, zase o kousek vylepšeného nástupce.  A co by nevidět, ještě než přijde Ježíšek, tu budeme mít další přírůstek do rodiny Yoga (z mého pohledu mnohem zajímavější, a to díky Windows 8, tedy možnému „poloprofi“ nasazení), proto bych se s dovolením zmínil převážně o nových vylepšeních a rozdílech. Jako zkušený „jogín“, kterému  prošly rukou všechny předchozí verze, si můžu, myslím, dovolit mezigenerační srovnání .

Testovaný tablet je určený pro US trh, finální specifikace pro český trh se mohou lišit!

Vzhled a zpracování

Oproti předchozí generaci je tu pramálo změn, ale je tu jedna, tedy dvě, které se dají poznat hned na první pohled. Jednak je to větší rozsah stojánku a s tím spojené „oko“, které tak umožňuje zavěšení tabletu. Osobně jsem neměl potřebu tablet někam věšet, ale věřím, že někomu by se to mohlo hodit. Například pro možnost lepšího čtení receptů v kuchyni, možnost sledování hokejového zápasu třeba v dílně, tedy tam, kde není místo na bezpečné položení tabletu.

Stejně jako u předchůdce se zde najde jemné vroubkování na zádech, které je příjemné a umožňuje nám tak jistější úchop a zabraňuje ulpívání otisků na povrchu tabletu. Co trošičku zamrzí, je lehce lajdácké slícování plastů, občas se mi stalo, že jsem slyšel jemné vrzání, ale opravdu jen párkrát.

"Věšák"

Na bocích přístroje nalezneme ovládací prvky. Na pravé straně to je 3,5mm jack pro sluchátka, nalevo je to kolébka pro ovládání zvuku, microUSB a zamykací tlačítko, jak už se stává standardem u rodiny Yoga.

I když se jedná o Yoga Tablet 2, vidím to jako malou inovaci oproti minulé generaci.  Velký rozdíl ale poznáme v jiné oblasti, je jí právě hardware.  Proto se na něj podíváme hned.

Hardware

Snapdragony 400 z předešlé verze nahradil Intel Atom Z3745, což je 4jádro na taktu 1,86 GHz – tady nastává malý problém, jedná se totiž o architekturu x86 (oproti ARMu u předchozí generace), se kterou je spojena neoptimalizace většiny používaného software. 2 GB RAM jsou dnes již standardem, stejně jako slot na microSD kartu a u tohoto konkrétního modelu nalezneme ještě 16 GB vnitřní paměti. Pro uživatele to znamená, že může použít 11,11 GB a paměť rozšířit o paměťovou kartu.

Samozřejmostí je Wi-Fi, Bluetooth, volitelně LTE modem, dále GPS.

Výkonu jsem upřímně čekal více. Bohužel na hry jsem neměl moc času, a tak jsem vyzkoušel Asphalt 8, který se bohužel trošičku trhal, nepřišel jsem na to, čím by to mohlo být, ale dávám to za problém lenosti programátorů a neoptimalizaci.

Dále jsem zapnul běžné benchmarky, jmenovitě AnTuTu 5, Vellamo (problém s prohlížečem Dolphin, na druhou stranu TOP výsledek s Mozillou) a 3DMark (problém s frekvencí, na kterou běžel CPU při testech – 1,33 GHz).

Obraz a zvuk

O prezentaci se stará WUXGA (mylně, resp. „marketingově“ označován za Full HD) IPS displej, který má hezké barvy, rozhodně neurazí, spíše nadchne. Máme tu senzor starající se o intenzitu podsvícení displeje, bohužel se mi zdá, že nefunguje úplně korektně, občas displej jakoby blikal a bylo to nepříjemné, pomůže nastavení jasu „natvrdo“. Minimální jas je opravdu malý a neruší, stejně tak jako maximální je dost silný na to, aby se na tabletu dalo pracovat i při přímém slunci.

Co se týče zvuku, ten je opět na velmi dobré úrovni, jak co se týče hlasitosti, tak i kvality. Pomáhá tomu zajisté software Dolby. Neduh svého předchůdce tu také zůstal, při použití Dolby v kombinaci se sluchátky je zvuk zkreslený a hlasitý. Snad se dočkáme softwarového vylepšení.

Fotoaparát

Je stejný jako u předchozí verze, proto vás (s prominutím) odkážu na předchozí recenzi, jediný rozdíl je možnost natáčení Full HD videa ve formátu 3GP, s rychlostí až 30 snímků za sekundu. Až bude více času, natočím nějaké ukázkové video a doplním.

Baterie

Tohle je nejsilnější stránka a argument pro koupi tohoto tabletu. Při normální práci (2h brouzdání po webu) nemá problém vydržet přes týden. Mám tablet nabitý na 43 % a poslední nabití ukazuje 11 dní, což je slušný výsledek, ale nebyl využíván moc. Při hraní baterie mizí takřka před očima, cca 15 % za hodinu, z toho vyplývá výdrž 6 hodin. Při sledování YouTube videa ve Full HD jsme na 10 % za hodinu, jednoduchou matematikou se dostaneme na reálných 9 hodin (přeci nebudeme tablet vybíjet až do 0 %). Nabíjení trvá cca 4 hodiny, přesně jsem nesledoval. Bohužel se mi nepodařilo nasimulovat normální použití tabletu, buď byl čas a s tabletem jsem si neustále hrál, instalace her, benchmarků a jejich spouštění, nebo čas nebyl a tablet 3 dny ležel bez povšimnutí.

Závěr

Závěrem se musím omluvit za (velmi) stručnou recenzi, ale protože se tablet tak málo liší od svého předchůdce, přijde mi zbytečné, abych psal znovu to stejné. Hlavní vylepšení a rozdíly jsem zmínil. Abych vás nezklamal a zároveň natěšil, můžete se v brzké době těšit na recenzi Yoga Tablet 2 Pro a potom srovnání těchto dvou tabletů v přímém souboji. Dalším faktem je, že se všichni jistě těšíme na nové verze s Windows a klávesnicí.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky