20240114 132058

Lenovo ThinkPad Z13 Gen 2 (recenze)

29. 1. 2024 | 0

Když po dlouhá léta vyrábíte produkty s legendárním jménem, odkazem a typickým designem, čeká vás časem oříšek. Na jedné straně máte početnou skupinu konzervativnějších uživatelů. Vyhovuje jim vylepšování osvědčeného receptu bez výraznějších experimentů. Zároveň postupně narůstá počet těch, kdo chtějí určitou odlišnost, odvážnost. Značka se tedy musí vyvíjet s oběma těmito zdánlivě protichůdnými směry. Právě tento úkol na sebe bere řada ThinkPad Z. Zaměřuje se na udržitelnost, nové přístupy, ale při zachování tradičních vlastností zařízení ThinkPad. Zamířil ke mně model Z13 Gen 2, tedy již druhá iterace této velice zajímavé řady. Pojďme se v dnešní recenzi podívat, jak se výrobci povedl! 

Šlo o předprodukční kus, některé parametry se pro náš trh mohou lišit

Testovaná konfigurace

  • Displej: 13,3″, IPS, 1920×1200, 16:10, jas až 400 nitů, 100% sRGB
  • CPU: AMD Ryzen 7 PRO 7840U, 3.3 GHz
  • GPU: integrovaná AMD Radeon 780M
  • RAM: 32 GB
  • SSD: 1 TB
  • Baterie: 51,5 Wh
  • Hmotnost: 1,26 kg

Konstrukční zpracování, konektorová výbava, balení

Nový přístup si můžeme nejlépe ukázat právě v oblasti designu a konstrukce. Při prvním pohledu na profil notebooku ihned zaregistrujete ostře zkosené, broušené hrany, které mírně narušuje pouze několik plastových anténních předělů. Ty jsou zdařile zahlazeny a při přejíždění je zaznamenáte jen velmi slabě. 

Víko pokrývá, jako ostatně celý přístroj, recyklovaný hliník. Mírnou odlišností hlavně oproti dřívějším thinkpadům představuje výraznější modul, na jehož hraně se ukryly 2 mikrofony vylepšené o AI.  Modul není vyvýšen jen z profilu, čímž pomáhá snadnějšímu otevření víka, ale také do prostoru. Má vybroušenou plochu a vlevo se skví decentní nápis Z13. Logo ThinkPad s obligátně svítící červenou tečkou každopádně již zůstalo na svém obvyklém místě, stejně tak nevyvede nikoho z míry ani logo výrobce na boční straně víka. To lze otevřít velice snadno jednou rukou. Trochu však zamrzí, že stejně jako minulou generaci jej nelze otevřít do plných 180°.

Zdá se vám hliníkové zpracování nudné? Pak existuje i extravagantnější varianta s víkem z lněného vlákna a barvě pak odpovídá i boční profil. Celkově je ThinkPad Z13 Gen 2 zpracován perfektně. Stejně se to má s odolností zaručenou testováním dle normy MIL-STD 810H.  Lenovo si pohrálo s detaily, které zároveň neodbylo jak esteticky, tak provedením. Ze zařízení zkrátka přímo dýchá prémiovost.

S konektory už to tolik slavné není. Všehovšudy vám bude muset stačit 2× USB-C, kdy přes obě lze Z13 Gen 2 nabíjet a 3,5mm Jack konektor. Kromě těchto konektorů je na boku k dispozici jen slot na Nano-SIM kartu a zapínací tlačítko. Toť vše. Konektorů postupně ubývá všude, alespoň 1 USB-A konektor by však určitě nic nezkazil. Třeba dříve testovaná Yoga Slim 6i 14 Gen 8 měla i přes svou tenkost navíc USB-A, a dokonce i HDMI. Každopádně WiFi 6E a Bluetooth 5.3. jsou samozřejmostí. Při hmotnosti 1,26 kg (mírně se liší dle konfigurace) jde o krásně lehký přístroj, který vám třeba v batohu díru rozhodně neudělá.

Krátký pohled věnujme i prodejnímu balení. Všechen ten ekologicky šetrný přístup k samotnému zařízení by bez stejně šetrného balení poněkud kulhal. Krabice je proto samozřejmě recyklovatelná. Obal, ve kterém se notebook následně nachází, tvoří kombinace vláken bambusu a cukrové třtiny. Nabíjecí adaptér zase využívá z 95 % PCC plast.

Displej

Testovaný model nabídl pohled na dotykový 13,3” WUXGA IPS panel se 100% sRGB a certifikací TÜV Low Blue Light. Na rozlišení, podání barev, pozorovacích úhlech či jasu nemá smysl hledat chyby. Též oceňuji nepřítomnost prosvítání podsvícení. Jednoduše skvělý panel. Ruku v ruce s dotykovostí jde i pár méně lichotivých vlastností – lesklost a patlavost. Snaha výrobce tuhle dvojici omezit se sice zdařila a nejde o žádný průšvih, zcela potlačit ji však prostě nejde. Nad displejem našla místo zdařilá Full HD kamerka doprovázená IR senzorem a LED diodou. Spolu umožňují briskní odemčení pomocí Windows Hello. Pokud máte obavy o své soukromí, bude se hodit E-shutter. Stiskem klávesy F9 jednoduše dojde k odpojení kamerky.

20240114 132029

Zvuk

O zvukovou složku se stará dvojice stereo reproduktorů s certifikací Dolby Atmos na spodní straně notebooku. Kvalitu zvukového podání hodnotím jako velmi dobrou. Basy sice nejsou nejsilnější stránkou, zvuk ale jinak zní vyváženě. Pochvalu zasluhuje i hodně vysoká maximální hlasitost, při níž reproduktory nikterak nechrastí.

Klávesnice a touchpad

Po otevření se naskytne pohled na klávesnici rozprostřenou až do krajů. S prostorností netroškaří ani skleněný touchpad. Ke stylovému vzhledu přispívá leskle černé logo ThinkPad vylisované do jinak matně černého povrchu. Na pohled i dotek to působí senzačně. Potěšilo mne standardní rozložení kláves Ctrl a Fn bez nutnosti je prohazovat. Psát na klávesnici je thinkpadovsky příjemné, chod má přesný, ostrý. Zdvih by na můj vkus mohl být o malinko vyšší. Pokud vám dříve vyhovovalo mírné prohnutí kláves, nezbývá, než zamáčknout slzu. Mezi pravým Ctrl a šipkami najdete také po většinu času naprosto spolehlivou čtečku otisků prstů. Proč po většinu? Inu, nebyl bych to já, abych si odpustil navlhčení prstu. Tím se mi povedlo na první pokus čtečku zmást. Druhý a trochu důraznější dotyk byl již bezproblémový. Dodejme, že klávesnice nabízí 2 úrovně podsvícení.

Tradici připomene TrackPoint uprostřed. Dvojitým poklepem na něj vyvoláte menu umožňující třeba zapnutí limitu nabíjení baterie či spuštění diktování hlasem. Rovněž se dá upravit nastavení citlivosti touchpadu a trackpointu. 

Touchpad se od jiných thinkpadů značně odlišuje. V prvé řadě zaznamenáte absenci mechanických tlačítek trackpointu. Část vyhrazenou pro něj pouze jemně naznačuje linka s tečkami. Další odlišnost znamená samotné provedení, kdy touchpad je haptický. Můžete jej tím pádem stisknout naprosto po celé jeho ploše. Intenzitu odezvy si pak jde podrobně nastavit. 

Bez zajímavosti nejsou některé detaily. Tak například pokud stisknete tlačítko v části pro trackpoint, bude se odezva mírně lišit. Spolehlivě tak poznáte, jakou část tisknete. Pokud přejíždíte prstem po části pro touchpad a přetáhnete souvisle až do části vyhrazené pro trackpoint, zachová se celá plocha jako klasický touchpad. Když ale přiložíte prst rovnou na trackpointovou část, kurzor přejížděním po ní nerozpohybujete. Drobnosti? Možná, jenže o ně ve finále jde.  

Výkon, výdrž

AMD Ryzen 7 PRO 7840U s 8 jádry a 16 vlákny v doprovodu 32 GB RAM  poskytne naprosto suverénní výkon na kancelařinu, multitasking nebo hry na nižší detaily. Mezi integrovanými grafikami patří Radeon 780M k těm povedeným, vyloženě zázraky ale jednoduše nezmůže. Od ThinkPadu Z13 Gen 2 ale nejspíš neočekáváte herní mašinu. Větráčků si většinu času ani nevšimnete, naprosto zanedbatelný šum uslyšíte až při vysoké zátěži. Podobně pozitivní zpráva platí pro zahřívání, s nímž jsem se prakticky nesetkal. Na rozpálení jakékoliv části notebooku rovnou zapomeňte. Více jej zahřát zvládly pouze zátěžové testy. Maximem ale byl i tak jen více vlažný spodek a horní část nad klávesnicí. Pro data dostanete k dispozici štědré 1TB SSD.

Vyzdvihnout musím výdrž 51,5Wh baterie. Na první pohled by se mohla zdát menší, mile však překvapila. Mé letošní Vánoce se neobešly bez nutnosti nahradit si televizní program svým vlastním. To znamenalo možnost prověřit nejen běžné, nepříliš náročné používání, ale i zápřah v podobě filmů a seriálů. S téměř neustálým přehráváním všeho možného v kombinaci s několika aplikacemi na pozadí se mi povedlo dosáhnout přibližně 8,5 hodin výdrže. Jednoduše paráda. Když budeme mluvit o běžném používání, nemusel jsem výdrž baterie prakticky řešit. Pracovní den surfování po webu, ne/příležitostných videí a Office zvládnete bez diskuzí, šťáva vám vydrží i do části druhého dne, aniž byste se kdovíjak uskromnili. Efektivita nového Ryzenu jde dost vidět a velký palec nahoru. Díky Rapid Charge se s pomocí 65W adaptéru dostanete z 0 na 80 % za hodinu. Přidejte cca 15 – 20 minut a jste na 100 %.

Operačním systémem zvolil výrobce osvědčenou klasiku v podobě Windows 11 Pro. O svižnosti asi netřeba rozsáhle hovořit – jak píši výše, tuhle hračku nemáte šanci při nějakém zamyšlení v běžném provozu nachytat, ať už jde o spuštění spousty aplikací nebo přepínání mezi nimi. Nechybí příjemné utility jako Lenovo Vantage umožňující přizpůsobit takřka cokoli si vzpomenete.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky