Yoga Slim 7 14 foto 04

Yoga Slim 7 14ITL5: Notebook z kovu a tkaniny (recenze)

22. 11. 2021 | 0

Další zařízení, se kterým jsem strávil pár týdnů života, je Yoga Slim 7 14ITL5. A bez zásadního předbíhání musím říct, že si mě Lenovo řadou Yoga 7 Slim získalo – vždycky jsem byl příznivcem lehkých, tenkých, kvalitně zpracovaných a elegantních notebooků. Jako mi imponuje řada Carbon mezi ThinkPady, Yoga Slim u mě vyhrává mezi „běžnými“ notebooky. Ta zařízení prostě na pohled i v ruce působí kvalitním a hodnotným dojmem, který jen tak nevyprchá. Líbila se mi i verze Creator, což je pouze mírně upravená Yoga 7 Slim v 15″ provedení. Obecně jsem ale příznivcem menších variant, a tak jsem si test 14″ kousku nemohl nechat ujít.

Lenovo Blog CZ Podcast
Lenovo Blog CZ Podcast
Lenovo Yoga Slim 7 14 ITL05 audio recenze
/

Přemýšlel jsem, jak tuto recenzi pojmout. A zkusím to samé, co jsem nedávno dělal s jiným notebookem – odhlédnu od syntetických testů a hromady čísel. Pokud o ně máte zájem, je jich plný internet. Zaměřím se spíš na to, jaký ve mně zařízení vyvolalo dojem a jak se mi s ním žilo. To je, troufám si říct, mnohem víc vypovídající než řešit, zda má o sto bodů v 3DMarku víc, nebo méně.

Upozornění: Testovaný kus notebooku Yoga Slim 7 14ITL5 byl předprodukční kus, který sice reprezentuje sériově vyráběné stroje, nebyl však vyroben sériovým procesem, mohou se tak na něm projevit vady a nedodělky (včetně software), na které na volném trhu nenarazíte. Disponuje také mezinárodní, anglickou klávesnicí.

Specifikace testované konfigurace:

  • Displej: 14″ 4K (3 840 × 2 160 bodů) IPS, HDR 500 nit, lesklý (překrytý sklem)
  • CPU: Intel Core i7-1165G7 (4 jádra / 8 vláken, 2,8-4,7 GHz)
  • RAM: 8 GB DDR4 RAM (Dual Channel)
  • GPU: Intel Iris Xe
  • Úložiště: 256GB NVMe SSD Samsung
  • Systém: Windows 11 Pro
  • Rozměry a váha: 320,6 × 208,18 × 14,9 mm, 1,36 kg

Vzhled a zpracování

Jestli mám něco rád, je to experimentování s materiály. Před lety jsem byl hodně unešený IdeaPadem U260, který měl palmrest z kůže. Nedávno mě pak zaujal ThinkPad X1 Fold rovněž v koženém provedení. V posledních měsících jsem také viděl hodně tabletů s pouzdry a kryty z různých materiálů.

Dnes píšu na notebooku, který je z kovu a látky – konstrukce i celé tělo jsou klasické kovové (slitina hliníku) v tmavě šedé, elegantně působící barvě. Displej je překrytý jednolitým sklem včetně webové kamery a velice útlých rámečků (tak útlých, že i webovou kameru návrháři odstrčili výš a vytvořili maličký výstupek, za který ale lze zavřené víko snáz otevřít). Vnější strana víka je sice také kovová a bytelná, ale je potažená hrubou látkou s nejednolitou barvou v šedých tónech, ze které vystupuje pouze tradiční plaketka Lenovo a leskle kovové logo YOGA. Kromě toho, že je víko elegantní, celý notebook díky němu působí neotřele a na dotyk velmi příjemně. Dokonce vnímám pozitivně i fakt, že se látka bude samozřejmě časem špinit a možná i ošoupávat, což, myslím si, vytvoří zajímavou patinu (až jsem měl skoro nutkání notebook záměrně trochu zašpinit, abych to vyzkoušel, ale nakonec jsem se rozhodl, že to Lenovu neudělám).

Obraz a zvuk

Yoga své prémiové postavení v rámci nabídky Lenovo zakládá na kvalitním zpracování a audiovizuálním zážitku. Víme, že to první testovaná Yoga Slim 7 splňuje, ale co ta audiovizuální stránka?

Už specifikace osazeného displeje, kterou najdete v úvodu recenze, musela dát tušit, že tady se o žádnou nudu a šeď jednat nebude. Testovaný kousek nabízí 14″ displej s poměrem stran 16:9 (zde se bohužel žádné překvapení nekoná, tam bychom si aktuálně museli připlatit za Pro verzi). Panel (AUO B140ZAN01.3) je typu IPS, takže nabídne pěkné barvy, solidní kontrast a široké pozorovací úhly. Lenovo přihodilo k dobru ještě 90% pokrytí barevného prostoru DCI-P3, což schopnosti displeje ještě podtrhuje. Obrazovka má úctyhodné 4K rozlišení a jas 500 nitů, díky čemuž nabídne podporu HDR, které je, upřímně, celkem zážitek. Osobně se mi pronikání HDR do zařízení mimo televizí a chytrých telefonů zamlouvá a bylo by určitě jenom dobře, kdyby se prosadilo. Oceníte jej už i na YouTube; u filmů to bude ale lepší.

Displej je spojen se základnou dvojicí pantů v podlouhlém lůžku, které se zakusuje do celé zadní hrany základny, jak to bývá zvykem. Displej drží v jedné poloze spolehlivě, protože jsou poměrně tuhé. Nevýhodou je obtížnější otevírání, kterému příliš nepomáhá ani výstupek na víku displeje. Otevřít jej lze do plných 180°. Dodám, že jas displeje notebook reguluje světelným senzorem automaticky.

Dva 2W reproduktory s certifikací Dolby Atmos a rozšířením stejné laboratoře najdete na stranách vedle klávesnice, míří tak směrem k uživateli. Jsem rád, že jsme – doufám – už konečně nechali dobu reproduktorů střílejících do podložky za sebou. Zvukový projev je příjemný, rozšíření Dolby tradičně sníží jejich plechovost, hlasitost je velmi dobrá, netrpí rezonováním.

Webová kamera v rámečku nad displejem nabídne rozlišení 720p, za ideálních světelných podmínek podává celkem obstojné výkony, za horšího světla už je ale obraz slitý, méně plynulý. Kamera kombinuje běžné snímání s infračerveným spektrem, díky čemuž přidá podporu rozpoznávání obličeje Windows Hello, která funguje rychle a spolehlivě de facto za všech okolností; líbí se mi, že notebook dokáže zjistit, když od něj odejdete a kdy naopak přijdete, na základě čehož tlumí a zapíná displej – v praxi to vypadá tak, že když se od notebooku zvednete, vypne displej, když se k němu vrátíte, rozsvítí se a automaticky vás přihlásí. Záznam zvuku vestavěných mikrofonů je celkem slušný a zřetelný.

Klávesnice a polohovadla

Tradiční klávesnicí notebooků IdeaPad najdeme také zde. Jedná se o pohodlnou a kvalitní, tmavě šedou klávesnici v ostrůvkovém provedení, s poměrně mělkým, ale jasným stiskem a alespoň půdorysně ergonomickým tvarem kláves redukujícím překlepy. Disponuje dvoustupňovým bílým podsvícením, které se reguluje automaticky díky světelnému senzoru. Občas se mi stalo, že klávesnice odeslala stisk klávesy dvakrát, což mě netěšilo, jinak jsem nezaznamenal žádný problém, psalo se mi dobře (ano, tradiční ergonomické přešlapy zde samozřejmě najdeme jako u všech IdeaPadů, ale nebudu se opakovat, takže jen telegraficky – kurzorové šipky neodsazené a slité dohromady, horní řada nijak nerozdělená do bloků, Home, End, PgDn a PgUp pouze přes Fn a ještě na šipkách).

Pod mezerníkem (tedy tam, kde by z ergonomických důvodů měl být) se nachází celkem velkoryse velký clickpad, který lze stisknout ve spodní polovině, jeho citlivost byla (jak na jednotlivé doteky, tak na vícedotyková gesta) zcela příkladná.

Připojení a konektory

Yoga Slim 7 je tenké a kompaktní zařízení, konektorové orgie tak nečekejte, potěší ale modernizace konektorového parku! Nalevo je to totiž dvojice Thunderbolt 4 (jeden slouží k napájení), plnohodnotné HDMI 1.4b a 3,5mm sdružený audio jack. Napravo pak dvě USB 3.2 (jedno stále napájené) a čtečka microSD karet. Na pravoboku se schovává také vypínač (proč je dobrý vypínač na boku?) s vestavěnou čtečkou otisků prstů, kterou můžete použít jako alternativu k rozpoznávání obličeje. I ta funguje spolehlivě a rychle, jen ji není snadné poslepu nahmatat, což hraje do karet přihlašování obličejem.

Bezdrátově se s notebookem Yoga Slim 7 14 ITL05 připojíte pomocí Wi-Fi AX a Bluetooth 5.0 (kombinovaná karta Intel Wi-Fi 6 AX201). S připojením jsem neměl žádné problémy na 2,4GHz ani 5GHz sítích, doma ani na cestách.

Výkon, chlazení, napájení

Srdcem notebooku je čtyřjádrový procesor Intel Core 11. generace (Tiger Lake), v našem případě Core i7-1165G7, který v sobě integruje také grafický čip Intel Iris Xe, jež plně dostačuje na veškerý multimediální obsah ve vysokém rozlišení 4K nebo hraní starých a méně náročných her. Testovaný kus nabídl pouze 8 GB RAM, čemuž bych se v dnešní době už vyhnul, protože paměť nelze rozšířit; určitě se poohlédněte po konfiguraci s 16 GB RAM. Úložiště je vždy rychlé NVMe SSD, zde 256GB, ale nebude problém najít modely s 512 GB, nebo 1 TB.

Yoga Slim 7 14 ITL05 je určená na doma a na přenášení, její uživatel hledá elegantní a kompaktní notebook na procházení webu, přehrávání videí a hudby a připadnou kancelářskou práci včetně office a e-mailů. Nic z toho nebude dělat testované Yoze sebemenší problém. Dodám, že notebook plně podporuje Windows 11, se kterým jsem jej provozoval.

Ani nejmenší výtku nemohu mít k chlazení – dvojici ventilátorů, které nasávají na rubu a vydechují v prostoru pantů, jsem během mého testování za běžného provozu de facto nikdy neslyšel (běží, ale velmi potichu – zde vidím osazení dvou ventilátorů jako velice chytré řešení, protože pro kvalitní chlazení mohou běžet na nízkých otáčkách), teploty byly vždy zcela v pořádku – tělo nikde nehřálo. Maximální zatížení (FurMark – GPU a CPU burn) notebook snáší rovněž dobře, takt procesoru se ustálí na 1,5 GHz (čili na dlouhé zatížení v plném výkonu samozřejmě notebook stavěný není, procesor balancuje výkon, aby se vešel i s grafickým jádrem do výkonnostního profilu čipu), ventilátory foukají, ale jejich zvuk nijak neruší (až jsem byl překvapený). Přitom maximální povrchová teplota rubu i líce základny je zhruba 40°C, a to pouze lokálně, což je výborný výsledek.

Notebook drží při životě 60,7Wh vestavěná Li-Pol baterie Simplo. O její nabíjení se stará 65W USB-C napájecí adaptér. Díky podpoře Rapid Charge Express nabijete už za 15 minut notebook až na 3 hodiny provozu. V běžném režimu, kdy jsem byl na webu, psal tento článek a nijak zásadně nekrotil jas displeje, mi notebook vydržel zhruba 7-8 hodin na jedno nabití, což s 4K displejem považuji za úspěch.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky