IdeaPad U260 – skutečný luxus (první dojmy + foto)

7. 1. 2011 | 0

Pravděpodobně zatím nejluxusnějším IdeaPadem je nedávno představený model U260, který díky vybraným materiálům a propracovanému designu bezesporu spadá do kategorie opravdu exkluzivních notebooků. Zároveň se jedná o první 12,5″ notebook. Jaké jsou moje první dojmy z krátkého testu tohoto krasavce?

Vzhled

Jak jsem zmínil v úvodu, IdeaPad U260 je (kromě toho, že se jedná o první, ale dobře víme, že ne poslední 12,5″ notebook na světě) CULV minibookem, který byl navržený s velkým důrazem na design a luxus, čemuž plně odpovídají i použité materiály a styl přístroje. Ten v zavřeném stavu opravdu vypadá jako kniha, navíc je velice tenký a lehký.

Styl začíná už při vybalování – v běžné kartonové krabici najdeme další dvě menší, už rafinovaně potištěné krabice. V jedné z nich se nachází napájecí adaptér, v té druhé, propracovanější už samotný notebook s návodem k použití. Postup vybalování ukazují fotky níže.

P1050459-5B3-5D P1050460-5B3-5D P1050463-5B3-5D P1050464-5B3-5D P1050467-5B3-5D P1050468-5B3-5D P1050470-5B3-5D P1050473-5B3-5D

Vnější plocha víka displeje, stejně tak spodní strana základny, jsou z jednoho kusu hliníku (k dispozici je střídmější kávová hnědá a rozvernější oranžová verze). Tyto plochy jsou matné a už na první pohled díky nim notebook skutečně působí luxusně. Tři hrany zařízení lemuje černý lesklý rám, který knize pomyslně doplňuje listy.

u260lux-5B6-5D

Po otevření jemných pantů s plynulým chodem na nás vykoukne jedna z mála lesklých ploch, kterou je černý rámeček displeje. Samotný displej už je ovšem saténově matný. Nejedná se o klasický displej s matnou povrchovou úpravou (Petr Berounský uváděl “polomatný”), tento povrch je mnohem jemnější a design víka dokresluje. Okolí klávesnice a především opěrky rukou jsou příjemné na dotek, jelikož jsou kožené. Na notebooku se tak opravdu příjemně pracuje. Druhou lesklou plochou je podklad chiclet klávesnice, což je sice z praktického hlediska nerozumné, ale chápu, že matná klávesnice by se bez zvýraznění v matné kůži ztratila, takže tento krok chápu a omlouvám.

 P1050446-5B3-5DP1050447-5B3-5D P1050449-5B3-5D P1050455-5B3-5D

Touchpad je skleněný, ovšem nikoliv s lesklým, hladkým povrchem, leč pro Lenovo typicky matným, hrubším, s jemným vroubkováním. Dotyková ploška má rozumné rozměry, pod ní najdeme dvě vyhrazená tlačítka s příjemným stiskem i chodem.

Na závěr této sekce zmíním, co je už asi zřejmé – protože je rub notebooku z jednoho kusu hliníku a celkově se designéři snažili o kompaktní, jednolitý design, baterie není vyjímatelná, je tedy ukrytá pod kovovým krytem.

Kvalita zpracování

Ke kvalitě zpracování ani konstrukce nemám ani nejmenších výhrad. Díky jednolitému designu a skutečně kovové konstrukci (hliníkové části nejsou pouhé plíšky) je notebook velmi pevný a přestože to sem nepatří, také velmi příjemný při jakémkoliv úchopu. Základna i víko displeje jsou příkladně pevné, žádné prohýbání, vrzání či snad nedokonalé lícování jednotlivých dílu ani v nejmenším nehrozí. Jinými slovy – takto vypadá stylový minibook!

Konfigurace, napájení

Osobně jsem seděl u nižší konfigurace s CULV procesorem Intel Core i3, ovšem je možné osadit až Core i5, čipová sada je samozřejmě QS57, paměti RAM jsou obvykle 4GB, pevný disk je standardně klasický, tedy s rotujícími plotnami, je však možné ve vyšší výbavě získat SSD úložiště.

P1050456-5B3-5D P1050457-5B3-5D

V těle notebooku vestavěná baterie je typu Li-Pol (umístěná v levém předním rohu základny), uvnitř skrývá 4 články s celkovou kapacitou 39Wh. Přestože jsem neměl možnost výdrž na baterii změřit, odhaduji ji v souvislosti s použitou CULV architekturou zhruba na 4-5 hodin. Napájecí adaptér je kompaktní 40W.

První dojmy v bodech

  • Pocit ze zpracování, vzhledu, ale také pohodlí používání je opravdu výborný.
  • Kůže na povrchu opěrek zápěstí v člověku opravdu zanechává příjemný pocit, který plast ani hliník nikdy nenabídne.
  • Při úchopu se konstrukce notebooku chová příkladně, v ruce notebook působí jako pevný monolit.
  • Na klávesnici se velmi pohodlně psalo, žádné prohýbání se nekonalo (ani při psaní, ani při tlaku).
  • Notebook je vybavený ochranou pevného disku Active Protection System.
  • Klávesnice je plnohodnotná, šestiřadá, chiclet s velkorysými kurzorovými šipkami (v podstatě stejná jako v modelu Z350).
  • Také U260 dokáže automaticky řídit jas displeje světelným senzorem. Osobně doporučuji vypnout (displej je vždy příliš tmavý).
  • Správce napájení Energy Management ve verzi 5.4 podporuje jak prodloužení životnosti baterie nabíjením do 80%, tak inteligentní ovládání hlučnosti chlazení.
  • Nepozoroval jsem žádné zahřívání notebooku.
  • Ventilátor byl obvykle vypnutý, ovšem když se zapnul, zvláštním způsobem rezonoval/vrčel. Může se však jednat o nedostatek předprodejního kusu či jen vadný ventilátor.
  • 12,5″ displej má rozlišení 1366×768 bodů a běžné parametry, avšak překvapivě dobrou svítivost.
  • Notebook sedí na tvrdém povrchu měkce díky gumovým podložkám absorbujícím náraz (stejně jako u vyšších ThinkPadů).

To je pro začátek vše.

Na závěr bych rád upozornil, že všechny zde uvedené informace se váží ke zkušenostem s předprodejním kusem. Proto může být více či méně informací neaktuálních.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky