Lenovo Yoga Creator 7-15IMH05 foto 025

Yoga Creator 7-15IMH05: tvůrčí zelená síla (recenze)

19. 10. 2020 | 4

Zařízení řady Creator mají být atraktivní pro kreativce. Mají ale co nabídnout kromě zajímavé barvy? Dnes se podíváme na výkonný a luxusní 15″ notebook Yoga Creator 7.

S řadou Creator debutovalo Lenovo na veletrhu CES 2020. Představilo zde celé portfolio této řady, včetně stolního PC, ale také dvou notebooků. Ten luxusnější z nich se mi dostal do ruky na test. Zmiňoval jsem toto vše sice již v prvním pohledu, ale krátká připomínka neuškodí. Inu, řadu Creator cílí výrobce na (překvapení!) kreativce. Ale ne na profesionály v oboru – ti používají software, který samotný násobně převyšuje cenu dnes testovaného notebooku. Atraktivní by řada Creator od Lenova měla být pro začínající kreativce, nebo ty, kteří se tvorbě věnují bokem, mají ji jako koníčka. Řada Creator je založená na běžně dostupných modelech (dnes testovaná Yoga Creator 7 je mírně upravená Yoga Slim 7), dostala ale do vínku specifické barevné provedení – konkrétně tmavě zeleno-šedou barvu, které Lenovo říká „tmavá mechová“ (ještě se k ní vrátíme).

Pojďme se tak podívat, zda se opravdu jedná o povedený notebook (a nezůstalo jen u té barvy), a jestli za bezmála 40 000 Kč s DPH vážně stojí…

Upozornění: Testovaný notebook byl předprodukční kus. Může se proto v některých ohledech lišit od notebooků zakoupených na volném trhu. Jako u všech předprodukčních kusů nabídl mezinárodní, anglickou klávesnici s malým Enterem – v ČR se samozřejmě prodává s českou klávesnicí.

Vzhled a provedení

Než se pustíme do popisu samotného designu, provedení či konstrukce, chtěl bych okomentovat onu speciální „tmavě mechovou“ barvu. Když byl notebook začátkem roku představen, toto barevné provedení mě ohromně zaujalo – z renderů navíc barva vypadala velmi pěkně. Vždy se ale chci přesvědčit na vlastní oči – barvy vypadají na renderech vždy trochu jinak, navíc designový tým Lenova ještě pořád není tak zkušený, aby byl s to navrhnout a vytvořit dokonalou barvu. Líbí se mi, že Lenovo experimentuje s neotřelými barvami, ale většinou se u nich těsně netrefí (je těžké to popsat – u barev, jako je zlatá, měděná či mechová, musíte prostě trefit ideální odstín tak, aby barva vynikla, byla zajímavá, ale zároveň byla stále elegantní a produkt vypadal luxusně).

„Tmavá mechová“ v podání Lenova je zatím asi to nejlepší, co se Lenovu na poli barev podařilo vytvořit. Notebook je v podstatě tmavě šedý, s náznakem tmavé zelené s lehkým nádechem hnědé (zelená vyniká jen za lepšího osvětlení, jinak přechází spíše v tmavě kovově šedou). Tón je to bezpochyby zajímavý a elegantní, nicméně stejně mu (v mých očích) ještě něco chybí…

Jal jsem psal, Lenovo Yoga Creator 7 vychází z Yogy Slim 7, čili luxusního modelu této řady. Před sebou tak máme elegantní a tenký notebook s plynule se zužujícími plochami, ostře řezanými křivkami a celkově kovovým laděním. Yoga Creator 7 je po všech směrech krásné zařízení, které už na pohled (a nejen kvůli zajímavé barvě) evokuje luxus.

Když notebook uchopíte do ruky, dostaví se překvapení – navzdory tenkému a na 15″ notebook kompaktnímu provedení (356,6 × 229,4 × 17,2 mm) držíte subjektivně těžký (1,95 kg), ale poctivý kus elektroniky, který přímo křičí: „Jsem z kovu a uvnitř není milimetr nevyužitý!“ A skutečně tomu tak je – celé tělo notebooku, až na rámeček displeje, kryt pantů a gumové nožičky, je kovové, konkrétně z oblíbeného hliníku. A taky něco vydrží – základna působí bytelně a neprohýbá se, víko displeje se zase nekroutí (a při tlaku se nevlní obraz displeje). Tady nemám co vytknout!

Obraz a zvuk

Obraz, resp. displej, je jednou z těch příjemných zpráv pro kreativce. Jedná se o 15,6″ displej s Full HD rozlišením, tedy 1 920 × 1 080 bodů, zobrazovací technologie s širokými pozorovacími úhly – WVA, displej nabídne nadstandardní svítivost 300 nitů, ale také – a to je pro tvůrce důležité – plné pokrytí barevného prostoru sRGB včetně kalibrace už z výroby. Příjemnému podání barev a kontrastu napomáhá i lesklá povrchová úprava překryvného skla (což samozřejmě nemusí být každému po chuti – existuje ale i varianta s matným displejem), které jde od kraje ke kraji, displej tak nemá tradiční rámečky. Prostoru pro ně by ale beztak bylo minimum, dokonce i webová kamera musela ustoupit a odsunout se do elegantního výklenku na horní hraně.

Displej podával celkově velmi dobré výkony – líbilo se mi poměrně přirozené podání barev, nadstandardní svítivost byla znát, reguluje ji navíc automaticky senzor okolního osvětlení. Víko displeje je se základnou spojené panty ve válcovém provedení na zadní hraně základny. Mají jemný, ale dostatečně tuhý chod, takže displej drží bezpečně v poloze, při troše cviku lze víko otevřít jednou rukou a lze jej dokonce rozevřít až do plných 180°.

Vestavěná webová kamera dostala malý výklenek na horní hraně víka displeje. Nejenže se tím vyřešil problém velmi tenkého rámečku, do kterého by se nevešla, vytvořil se tak rovněž výstupek pro snazší otevírání víka displeje a také se na hraně objevil prostor pro elegantní nápis „YOGA 7 SERIES“. Samotná kamera není obyčejná – v testovaném kousku se jednalo o kombinaci webové kamery s kvalitním a plynulým snímáním v rozlišení 720p i za zhoršeného světla a infračervené kamery pro přihlašování pomocí Windows Hello, které fungovalo poměrně bezpečně.

Pokud byl displej milé překvapení, zvuk je doslova bomba – ano, nechávám se trochu unést, ale v notebookové šedi je Yoga Creator 7 skutečnou výjimkou. Inu, notebook se pyšní všemi klasickými pozlátky, jako jsou reproduktory na spodní hraně, rozšíření Dolby Atmos… to vše známe a samo o sobě by asi nevzbudilo velké emoce, byť by zvuk mohl být dobrý. Náš testovaný notebook je ale vybavený ještě třetím reproduktorem nad klávesnicí, který plní funkci subwooferu. Zvuk má tak úplně jinou úroveň a potřebnou hloubku!

Klávesnice a polohovadla

Rozepisovat se o klávesnici Yogy Creator 7 by bylo jako nosit dříví do lesa – je to zas a znovu stará známá IdeaPad klávesnice se všemi pozitivy i neduhy, které toto provedení přináší. Z těch pozitiv je to hlavně výborný tvar kláves (ačkoliv již časem ztratil větší klenutí), jistý, ač mělčí stisk, velmi kultivovaný chod (díky zasazení do pevného, hliníkového rámu), programovatelná klávesa s hvězdičkou nebo dvoustupňové, bílé podsvícení. Na klávesnici jsem si velmi dobře a rychle zvykal, dokonce mi mělčí zdvih vyhovoval.

Objektivně toho klávesnici mohu vytknout jen málo – v podstatě jen ty známé přešlapy (které Lenovo ne a ne napravit – ono je ale klidně možné, že běžnému uživateli prostě nevadí): namačkané kurzorové šipky bez jakéhokoliv odlišení či odsazení, včetně vyloženě ergonomického faulu na červenou kartu (případně trest ve hře, chcete-li), jímž jsou šipky nahoru a dolů, které se vešly do prostoru jedné klávesy. Home, End, PgUp a PgDn pouze jako vedlejší funkce šipek. Nerozdělená horní řada se zmenšenými klávesami.

Z těch subjektivních problémů pak zmíním odsunutí středu (mezerníku) doleva, aby se vytvořilo místo pro (stísněnou) numerickou klávesnici – člověk pak musí mít ruce odsunuté stranou oproti displeji. Potěší ale, že opěrky zápěstí neřežou do rukou – ačkoliv jsou jinak docela ostré.

Polohovadla zvládneme rychle – máme tu jediný, ale poměrně velkorysý clickpad, který je (správně) zarovnaný s mezerníkem, má poměrně příjemný, matně skleněný povrch, po kterém se dobře posouvá prst, no a podporuje všechna běžná vícedotyková gesta. Neměl jsem s ním žádný problém – citlivost i reakce na gesta je příkladná, chod a stisk kultivovaný.

Konektivita

Možnosti připojení Yogy Creator 7 bych shrnul jedním slovem jako dostatečné.

Z fyzických konektorů je k dispozici nalevo napájecí konektor (hranatý Lenovo SlimTip – proč se už Lenovo radši nespolehlo na USB-C?) spolu s indikací nabíjení (bílá = vysoký stav nabití, oranžová = nízký stav baterie), plnohodnotný HDMI 2.0b (včetně podpory 4K při 60 Hz), Thunderbolt 3 (včetně podpory USB-C 3.2, PowerDelivery 3.0 a DisplayPort 1.4 pro až 7K obraz) a sdružený 3,5mm audio jack.

Napravo pak najdeme vypínač (ve kterém může být, jak jsem zmínil, vestavěná čtečka otisků prstů) vedle s diodovou indikací stavu zařízení, dva velké USB 3.2 konektory, jeden stále napájený pro nabíjení připojených zařízení, no a jako poslední to je pak zdířka pro velké SD karty.

Překvapením je absence zdířky na zámek Kensington, ale také umístění resetovacího Novo tlačítka na rub zařízení.

Indikátorů najdeme na těle vícero – kromě napájení a nabíjení je to také CapsLock a NumLock na klávesnici a pak indikace aktivity webové kamery. Všechny jsou bílé.

Bezdrátové připojení zastává známá dvojka Bluetooth a Wi-Fi. V našem případě je to sdružený adaptér od Intelu s podporou Wi-Fi 6 (802.11ax) a Bluetooth 5.0.

Výkon, chlazení, baterie

Yogu Creator 7 nenajdete v mnoha rozličných konfiguracích – v podstatě máte možnost volby procesoru (buď čtyřjádrové Core i5, nebo čestijádrové Core i7, v obou případech 10. generace), kapacity operační paměti (8, nebo 16 GB – zde opatrně, paměť nerozšíříte, je součástí základní desky bez volných slotů; skoro mi přijde až jako drzost nabízet verzi s 8 GB) a kapacity SSD disku.

V našem případě jsme testovali nejvyšší možnou konfiguraci, které dodával výpočetní výkon šestijádrový procesor Intel Core i7-10750H, doplňovalo jej 16 GB DDR4 RAM, vedle integrované grafiky Intel se na vyžádání spouštěla dedikovaná nVIDIA GeForce GTX 1650 se 4 GB vlastní GDDR6 paměti a data ukládal 1TB NVMe SSD disk Samsung.

Asi nepřekvapí, že se notebooku po stránce výkonu dá jen málo co vytknout – na to, že před sebou máme tenké zařízení, nabízí šest jader (takže jej jen tak něco nezadýchá), slušnou dávku paměti (ačkoliv ani dvojnásobek by nebyl na škodu), rychlý SSD disk (díky kterému prostě nebudete čekat na nic), ale hlavně použitelnou grafiku jak na tvůrčí činnosti (zvláště s ovladači nVIDIA Studio, které zajistí tu nejlepší podporu pro tvůrčí aplikace), tak na hry – obecně se dá říct, že s GeForce GTX 1650 si zahrajete jakoukoliv moderní hru v plném Full HD rozlišení (vhodná volba pro výkonnostní profil notebooku) při rozumných detailech (obvykle mezi středními až vysokými nastaveními) často při 60 Hz. Malý soupis testovaných her níže:

  • Shadow of the Tomb Raider – vysoké detaily – cca 45 FPS; ultra detaily – cca 37 FPS
  • Forza 7 – vysoké detaily (dynamicky) – 60 FPS
  • Halo MCC – vyšší detaily (dynamicky) – 60 FPS
  • Gears 5 – střední až vysoké detaily – 60 FPS

Testy prokázaly, že konfigurace s nejvyšším šestijádrem Core i7 má výpočetního výkonu nadbytek oproti grafické kartě – ve všech testovaných případech výkon brzdila grafika, naopak procesor měl vždy ještě rezervu. Pokud byste si kupovali tento notebook na hraní her nebo práci ve 3D, pravděpodobně si vystačíte s Core i5. Zajímá-li vás ale výpočty nebo střih videa, pak bych doporučil sáhnout právě po Core i7, které vám nabídne oproti Core i5 svižnější operace.

Syntetické testy níže:

Už tedy víme, že výkon notebooku je solidní. Uchladí se ale? Rychlá odpověď: ano. Teď ale trochu obšírněji – díky chytrému balancování výkonu a teplot pomocí Fn+Q (kdy vám notebook dává na výběr mezi úsporným chodem, vyváženým a maximálním výkonem) je Yoga Creator 7 při běžné práci zcela neslyšným strojem. Až po spuštění náročné aplikace (typicky hry) začne silněji foukat, ale i po dlouhé době se jedná jen o silnější šumění. Chlazení je umístěné v zadní části základny, kde z čipů odvádí teplo dvě heatpipe do radiátorů, skrz které foukají dva ventilátory. Čerstvý vzduch nasávají na rubu a vypouští jej ven v oblasti pantů.

Po 30 minutách plné zátěže (FurMark + Prime95) se teplota procesoru ustálila na 77°C, grafická karta pak na 70°C. Procesor stále běžel na nominálních taktech. Ventilátor silně ševelil, ale nerušil, zahřátá byla pouze část notebooku blíže k displeji a s notebookem se bez problému dalo stále pracovat – většina klávesnice byla chladná, opěrky a touchpad stejně tak. Střed rubu, kde je deska s čipy, byl zahřátý; práci na klíně v takovém případě beztak kvůli ucpání vstupu chlazení nemohu doporučit.

Notebook nabízí velkorysou 70Wh Li-Ion baterii, kterou nabíjí velký, 135W adaptér (holt chcete-li výkon, musíte jej i adekvátně krmit). Lenovo udává, že baterie udrží notebook při životě až 12 hodin. A budete se asi divit, ale není to příliš nadsazené číslo – podařilo se mi, za běžné kancelářské práce se zhruba 75-80% jasem a režimem rovnovážného výkonu, dosáhnout zhruba 9-10 hodin.

Rozdíl oproti Yoze Slim 7

Příslovečným slonem v místnosti je srovnání s Yogou Slim 7, ze které Yoga Creator 7 přímo vychází. Lenovo model Creator „prodávalo“ s tím, že je určený pro kreativce, kterým nabídne „něco navíc“. Faktem je, že Yoga Slim 7 a Yoga Creator 7 jsou zcela totožné notebooky, které se liší ve třech ohledech – Creator má unikátní zelenou barvu (Dark Moss), profesionální předinstalované ovladače nVIDIA Studio a z výroby kalibrovaný displej. To je vše. Jelikož ale samotná Yoga Slim 7 je výborný notebook, verze Creator, která přináší jen minimum navíc, mě neuráží. Jen toho marketingu mohlo být trochu méně.

Zdroj fotografie útrob notebooku: GearOpen

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky