Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 foto-20

Yoga Slim 7 Pro 14ACH5: vlk v rouše beránčím (recenze)

16. 8. 2021 | 0

Po několika týdnech s atraktivním, lehkým a tenkým, přesto výkonným 14″ notebookem Lenovo Yoga Slim 7 Pro, který staví na platformě AMD Ryzen (Zen 3), je na čase přijít s plnohodnotnou recenzí. Pokud máte podobně jako já v hlavně postaru zakódováno, že AMD v notebooku je synonymem pro nízký výkon, zahřívání a krátkou výdrž na baterii, určitě pro vás bude tato recenze přínosná, protože – jak už zpíval Bob Dylan, časy se mění! Ale nepředbíhejme…

Rodina zařízení Yoga v rámci nabídky Lenovo už dávno nepředstavuje jen ty původní, ohebné („vícerežimové“) notebooky, kdepak! Yoga povýšila a vybudovala si pozici prémiové značky notebooků a tabletů pro náročnější spotřebitele. Yoga si klade za cíl nabízet především kvalitní zpracování a materiály, vytříbený vzhled a skvělou mobilitu díky nízké hmotnosti, tenkému provedení nebo dlouhé výdrži na baterii.

Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 toto bezezbytku splňuje, přidává k dobru ale ještě úctyhodný výpočetní výkon (odtud zřejmě přídomek „Pro“).

Testovaná konfigurace:

  • Model: Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 (82MS0012CK)
  • Displej: 14″ 16:10 IPS 400 nit 2 880 × 1 800 bodů, Dolby Vision, lesklý
  • CPU: AMD Ryzen 7 5800H (3,2-4,4 GHz, 8 jader / 16 vláken)
  • GPU: integrovaný AMD Radeon RX Vega 8
  • RAM: 16 GB DDR4
  • HDD: 1TB SSD Samsung NVMe

V této úctyhodné konfiguraci za Yogu Slim 7 Pro 14ACH5 zaplatíte zhruba 30 000 Kč včetně DPH, což je dle mého mínění vynikající nabídka – osobně jsem očekával zhruba o deset tisíc více, nicméně zřejmě je to výhoda komponent od AMD, Intel byste tak nízko nepořídili.

Přiznám se, že za této konstelace je těžké zahajovat recenzi. Máme před sebou líbivý, kvalitní notebook, napěchovaný výkonnými komponentami, za cenu více než lidovou. Upřímně – pokud se notebook nedopustí nějakého zásadního přešlapu, je velmi obtížné jej nedoporučit. Ale opět předbíhám, pardon! Vraťme se ke klasické struktuře recenze!

Vzhled a zpracování

Moc se mi líbí, že Yoga Slim 7 Pro vypadá velmi nenápadně – na pohled se jedná o klasický, kovový, kompaktní notebook s velmi útlým profilem a jasnými liniemi. Kromě jemného loga Yoga a už klasického „štítku“ Lenovo design zařízení nic nenarušuje.

Notebook je kompletně vyrobený z kovu (hliníku) a nijak to nemaskuje – v námi testované světlé (stříbrné) variantě se na nás ze všech stran usmívá světle šedý, matný kov. Při uchopení do ruky působí zařízení bytelně, základna se nepoddá žádnému tlaku ani krutu, milým překvapením je i tuhé (ač tenoučké) víko displeje.

Rozměry notebooku jsou 312,4 × 221,4 × 14,6-16,9 mm při hmotnosti 1,32 kg. To jsou na 14″ notebook velmi solidní hodnoty, zvláště jen zhruba 1,5cm tloušťka a nízká váha.

Obraz a zvuk

Jednoznačným lákadlem Yogy Slim 7 Pro jsou její audiovizuální schopnosti. Tady se nebojím říct, že zařízení vysoce překonává svou váhovou kategorii a já osobně jsem byl jak s displejem, tak se zvukem velmi spokojen. Pravda, displej mě zaujal přeci o něco víc.

Začneme tedy s ním. Yoga Slim 7 Pro v testované konfiguraci nabízí 14″ IPS panel s poměrem stran 16:10 (díky!) a širokými pozorovacími úhly, který nabízí 100% pokrytí barevného prostoru sRGB, kontrastní poměr 1 500:1, nadstandardní jas 400 nit, díky kterému zajistí i (základní) podporu HDR formátu Dolby Vision, vyloženým potěšením je pak rozlišení 2 880 × 1 800 bodů (242 bodů na palec!) a třešničkou na dortu (sice maličko zbytečnou, ale proč ne) je pak 90Hz obnovovací frekvence, díky které bude práce o něco plynulejší. Displej je překrytý lesklým sklem a rámečky jsou extrémně uzoučké, což chválím! Smršť parametrů je jedna věc, ale jak displej hodnotím pocitově? Je opravdu výborný! Rozlišení je velmi jemné, podání barev i kontrast znamenitý, 90Hz obnovovací frekvence je při práci ve Windows překvapivě velmi znát – veškerý pohyb na displeji je o polovinu plynulejší (není to něco, kvůli čemu bych si notebook koupil, ale je to příjemné). Pozor jen, že ve výchozím nastavení je aktivní „pouze“ 60Hz frekvence, stačí ale stisknout Fn+R a mezi oběma režimy přepínáte. Dodám, že jas displeje ovládá notebook automaticky díky senzoru okolního osvětlení, který se nachází nad ním.

Existuje také verze s přídomkem „O“, tedy Yoga Slim 7 Pro 14ACH5 O, která jde s displejem ještě dál – nabízí OLED panel stejné úhlopříčky a rozlišení. Ten bych velmi rád viděl!

Víko displeje se svým podlouhlým pantem zakusuje do celé zadní hrany základny, přesto je však možné otevřít jej do plných 180°. Panty nemají žádnou vůli, víko drží pevně a jejich chod je plynulý. Jen otevírání displeje není úplně snadné, a to ani za pomoci výstupku na horní hraně víka – je problém překonat odpor (zřejmě) magnetů, které drží víko u základny poctivě. Dodám, že notebook se automaticky po otevření víka zapíná, na což si člověk rád a snadno zvykne.

Reproduktory jsou – na rozdíl od mnoha aktuálních notebooků Lenovo – umístěny na rubu základny, hrají tedy do podložky. Subwoofer ani jiné „vychytávky“ Yoga Slim 7 Pro nenabízí. Přesto ale nemusíte zoufat – reproduktory dodal Harman, disponují rozšířením Dolby Atmos a hrají velmi dobře. Hlasitost je vysoká, zvuk je dostatečně prokreslený, nabídne i nějaké náznaky basů, je vyvážený – nemám si nač stěžovat.

Webová kamera je umístěná v malé kapličce nad displejem a kvalita jejího záznamu je slušná, bez problému. Kromě toho, že kamera funguje pro přenos obrazu, je vybavena infračerveným zářičem a snímačem pro rozpoznávání obličeje skrze Windows Hello – přihlašování do Windows je tak otázka mrknutí oka. Dodám, že jinou metodou přihlašování notebook nedisponuje, nechybí ale čip TPM 2.0, takže s aktualizací na Windows 11 by neměl být problém!

Spokojený jsem ale nebyl s vestavěnými mikrofony, které se schovávají někde za sklem, podle všeho pro ně notebook nemá žádné otvory, a tak je záznam poměrně zastřený.

Klávesnice a polohovadla

Znáte-li notebooky Lenovo, znáte i klávesnici v Yoze Slim 7 Pro – jedná se stále o tu samou, prověřenou, šestiřadou klávesnici, jejíž klávesy se usmívají (díky specifickému tvaru zabraňujícímu překlepům), mají tmavě šedou povrchovou úpravu, které se nějak daří odpuzovat otisky prstů, a nízký zdvih. S psaním jsem neměl žádný problém, ocenil bych jen trochu jasnější stisk (méně gumový chod), na nižší zdvih je třeba si jen zvyknout. Škoda jen, že klávesnice už nenabízí žádné klenutí kláves, které by lépe vedlo prsty, to muselo ustoupit tenkému provedení. Dodám, že klávesnice je podsvícená, zapíná se a reguluje automaticky, stejně jako displej.

Rozložení je také beze změn, a tak zde najdeme zmenšenou horní řadu neuspořádanou do bloků, která upřednostňuje vedlejší funkce (lze rychle přepínat pomocí FnLocku nebo natrvalo v BIOSu či aplikaci Lenovo Vantage), levý Shift sdílí místo s další klávesou, Enter je dvouřadý, ale zúžený, vyloženě nepřátelsky působí – jako obvykle – blok s kurzorovými šipkami, kde je nahoru a dolů spojené v jednu rozpůlenou klávesu.

Zarovnaný pod mezerníkem (díky, Lenovo!) je pak velkorysý beztlačítkový touchpad ze skla, polohování s ním je (pokud musíte používat touchpad) velmi příjemné, odezva je rychlá, ploška je citlivá, stisk je možný ve spodní polovině a je kultivovaný. Vícedotyková gesta nejsou problém.

Připojení a konektory

Máme před sebou kompaktní, poměrně stylový notebook, což je předzvěst slabší konektorové výbavy. Ano, trefili jsme se! Ale předešlu, že vše podstatné je pokryto. A bez redukcí se neobejdete – vítejte ve 21. století!

Nalevo najdeme pouze dvojici USB-C Gen 3.2, které podporují napájení (Power Delivery 3.0), přenos dat i přenos obrazu skrze DisplayPort 1.4 (až tři displeje současně – vestavěný a dva externí). Napravo je to pouze jediné USB 3.0 se stálým napájením, 3,5mm audio jack pro sluchátka s mikrofonem a samostatné zapínací tlačítko s diodovou indikací. Nevadí, že je z boku, notebook se beztak probouzí otevřením víka, naopak vypínač na straně může potěšit, budete-li dokovat (nemusíte otevírat víko).

Komu chybí nativní HDMI nebo čtečka karet, se bude muset poohlédnout po redukcích a adaptérech.

Z bezdrátových připojení nabízí notebook kombo Wi-Fi 6 802.11ax a Bluetooth 5.1 od Realteku. S připojením jsem nezaznamenal žádné potíže nebo zhoršený příjem.

Výkon, chlazení a napájení

Hodně jsem přemýšlel nad konfigurací notebooku. Máme tu líbivý displej, velký a rychlý SSD disk (1 TB, přenosová rychlost kolem 3 GB/s), poměrně dost paměti RAM (16 GB dvoukanálově, nelze ovšem rozšířit, je součástí základní desky), integrované grafické jádro (ačkoliv AMD Radeon, takže výkonu na rozdávání nemá, starší hry si zahrajete na středních detailech v Full HD rozlišení, nové hry v lepším případě na střední detaily, spíše na nízké nastavení v nízkém rozlišení – herní karta to jednoznačně není, na práci ve Windows a grafické aplikace postačí), zato ale moderní 8jádrový procesor s 16 vlákny, který by se skvěle vyjímal v herním notebooku. Pro koho taková sestava je? Za 30 000 Kč, popravdě, pro kohokoliv, ale nejvíc z ní budou asi těžit uživatelé, kteří potřebují opravdu hodně výpočetního výkonu (tabulky, analýzy, střih videa, ale i práce s 2D grafikou), protože výkon procesoru mě posadil na zadek – ostatně posuďte sami z benchmarků.

Chlazení svou práci odvádí taky velmi dobře! Umístěné je v zadní části základny a vydechuje do prostoru pantů. Za běžného provozu si notebook jen tiše ševelí (a to i když je v místnosti 27 °C), takže o něm ani nevíte. Lenovo v tenkém těle trochu přibrzdilo čipovou výbavu, aby se notebook neupekl – podle všeho je TDP na 45 Wattech, které se dělí mezi CPU a GPU. Při plné zátěži obou čipů se procesor i grafika držely do 70 °C, nedošlo k žádnému throttlingu a jádra tikala pod nominální frekvencí (průměrně na 2,2 GHz).

Po 20 minutách takového týráni (FurMark GPU burn-in a CPU burn zároveň) se tělo už prohřálo, nejvyšší teploty byly uprostřed lícní strany u pantu displeje – 46 °C. Rub tamtéž atakoval padesátku. Notebook ale nebyl nijak výrazně hlučný, jen silně foukal. Notebook podporuje „magickou“ zkratku Fn+Q, která přepíná mezi třemi režimy chlazení a výkonu – úspora, vysoký výkon a chladný.

Mile mě potěšila spotřeba, resp. Výdrž na baterii. V podstatě v jakémkoliv normálním režimu se můžete spolehnout na 6-10 hodin výdrže na vestavěnou 61Wh baterii, obvykle budete blíže horní hranici, před čímž smekám, zvláště s kvalitním displejem a vysoce výkonným procesorem. O nabíjení baterie se stará inovovaný, kompaktnější 95W USB-C napájecí adaptér, který díky podpoře rychlého nabíjení dodá notebooku za 15 minut „šťávu“ na tři hodiny provozu.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky