20211020 064951433 iOS

ThinkPad X1 Fold: ohebný displej v notebooku (první pohled)

21. 10. 2021 | 2

Už vlastně deset let mi rukama prochází de facto týdně nová a nová zařízení. Drtivá většina z nich jsou notebooky. Asi se nebudete divit, když napíšu, že mě už velmi máloco nadchne nebo alespoň překvapí.

A hle, dnes se mi do ruky dostalo zařízení, které mě překvapilo víc než cokoliv jiného za těch deset let – ThinkPad X1 Fold, velmi dlouho avizovaný notebook s ohebným displejem, který začal jako prototyp a vlastně takové vychloubání Lenova, co vše jsou schopni jeho inženýři navrhnout a reálně uvést na trh.

Poprvé Lenovo svůj ohebný notebook ukázalo už v první polovině roku 2019. O půl roku později jej ukázalo na CESu 2020 v Las Vegas a nyní je v prodeji jako model prémiové řady X1 pod jménem ThinkPad X1 Fold.

ThinkPad X1 Fold je na první pohled velký, 13,3″ Windows tablet s (dnes) netradičním poměrem stran 4:3 a podporou přesného zadávání perem. Díky výklopnému stojánku se dá, podobně jako Yoga tablety, opřít a samostatně stojí na podložce jako samostatný tablet, nebo jako obrazovka s externí klávesnicí. Tablet se však dá uprostřed displeje „zlomit“ a ohnout do jakéhokoliv úhlu, a tak se s přídavnou klávesnicí promění v miniaturní notebook.

Moje pocity a názor na toto unikátní zařízení se postupně měnily. Nejprve jsem jej považoval za zajímavý prototyp, který dá třeba jednou vzniku něčemu v budoucnosti. Pak mi začal být trochu lhostejný, protože obecně ohebná zařízení si nějak nedokážou získat můj zájem. Když jej Lenovo uvedlo na trh, považoval jsem jej za pouhé technologické demo, takové vytahování Lenova a jeho inženýrů, které si na celém světě koupí pár nadšenců (čti: bláznů). Jenže teď jsem si zařízení mohl alespoň na pár hodin osahat (než mi ho Lenovo zase vzalo, aby ho mohlo ukazovat na akcích – v republice jsou prý dva kusy, takže si nemůžu zabrat jen pro sebe 50 % národního trhu – ale prý mi ho zase snad na chvíli vrátí). A pohled na něj se mi hodně změnil!

Balení a zpracování

Balení ThinkPadu X1 Fold je podobné balení jiných ThinkPadů řady X1 – v kartonové krabici najdeme menší, designovou krabičku se samotným zařízením, vedle které je pak v samostatném balení nová 45W miniaturní USB-C ThinkPad nabíječka.

V designové, černo-červené krabičce pak najdeme samotné zařízení – rozevřené do tabletu. Vedle v malém lůžku pero Lenovo a pod tabletem už je jen pár dokumentů a přídavná, externí Bluetooth klávesnice.

Když jsem viděl Fold na fotkách a videích, přišel mi velmi křehký, moje důvěra v jeho odolnost tedy nebyla příliš silná. Poté, co jsem zařízení vytáhl z krabičky, byl jsem překvapený – ThinkPad X1 Fold má velmi robustní tělo. Vlastně vše, co najdete v balení, je velmi robustní – od Foldu samotného, přes externí klávesnici, až po pero. Fold je kovový (se „soft-touch“ povrchem), pevný, z vnějšku obalený v kůži (pravá kůže), která je jednak příjemná na dotyk a jednak v zavřeném stavu zařízení působí úplně jako poznámkový blok. V kloubu ohebného displeje Lenovo zúročilo své několikaleté zkušenosti s yoga panty, a tak působí jednoduše skvěle – pohyb je plynulý, ohýbá se jednolitě, dokonale podpírá a chrání displej, chod je jemný, ale dostatečně tuhý. Gumový rámeček kolem displeje, který překrývá i pant, působil na fotkách a videích humpolácky. V reálu to stále není úplně ono, ale působí dobře – ani v místě ohybu neodstává, nevytváří žádné krabatění nebo otvory – naopak úspěšně mechanizmus pantu kryje a zabraňuje také vnikání nečistot, což je u ohebných displejů důležité.

Doplním ještě rozměry a hmotnost zařízení – v otevřeném stavu je to 299 × 235,6 × 11,3 mm, zavřený pak 158 × 235,6 × 27,8 mm při hmotnosti těsně pod 1 kg. Nejedná se tak o zařízení, které by se snažilo překonávat rekordy v tenkosti či hmotnosti, nicméně to je daň za kvalitní zpracování z hořčíkové slitiny a kůže.

Specifikace a výkon

Jakou nabízí ThinkPad X1 Fold výbavu? Kromě velikosti úložiště a mobilního připojení existuje jen jedna konfigurace – úsporný procesor Core i5-L16G7 (5 jader, 1,4-3,0 GHz), jakýsi nástupce dřívějších modelů Y, s TDP 7 W a integrovanou grafickou kartou Intel UHD. Doplňuje ho 8 GB LPDDR4x RAM, což na dnešní dobu není mnoho a rozšířit se paměť samozřejmě nedá, neboť je pevnou součástí základní desky. Úložiště zastává M.2 SSD disk o kapacitě až 1 TB (testovaný kus měl právě 1 TB disk). Z hardwarové konfigurace tedy vyplývá, že ThinkPad X1 Fold je zařízení primárně určené na cesty a časté přenášení, na kterém bude jeho majitel vykonávat kancelářskou práci. Na takové použití poslouží skvěle – ačkoliv jsem se zařízením strávil doslova jen pár hodin, nezaznamenal jsem při běžných činnostech žádné čekání. Díky poměrně velkorysé 50Wh baterii se nemusíte bát ani času mimo elektrickou zásuvku, který se bude pohybovat kolem 8 hodin.

Z konektorů toho v nabídce moc není – ostatně nelze se tomu divit, uvážíme-li velikost a provedení zařízení. Na těle jsou jen dva USB-C 3.2 konektory, které slouží pro napájení, obraz (Fold mimochodem zvládne zásobovat až tři obrazovky najednou – interní a dvě, až 4K, externí) i data.

Displej

Když už jsme zařízení vybalili, dostatečně dlouho ho obdivovali, osahali, můžeme přikročit k používání a dojmům z něj. Nevím, jak tuto část lépe strukturovat, a tak se budu snažit držet se jednotlivých režimů.

Nejprve ale obecně k displeji – ten má velmi netradiční parametry. 13″ ohebná OLED obrazovka má poměr stran 4:3, rozlišení 2 048×1 536 bodů, svítivost 300 nitů, samozřejmě úžasný kontrast, 95% pokrytí barevného prostoru DCI-P3, takže zobrazení barev je vážně věrné a na displej je popravdě radost pohledět. Displej je lesklý a podporuje jak dotykové ovládání, tak aktivní pero.

Když je zařízení rozevřené, tedy v režimu tabletu, je to úžasná podívaná – sytý, ostrý, kontrastní obraz s dostatečným jasem. Jakmile jej ale začnete ohýbat, dostaví se dříve nevídaný efekt – každá polovina displeje bude mít maličko jiné zobrazení, a to kvůli úhlu, pod kterým se na ni díváte. Jak je známo, OLED displeje maličko mění barvy podle úhlu, pod kterým se na ně díváte. Dodám ještě, že i v rozevřeném stavu je maličko vidět předěl, „bod zlomu“, chcete-li, je tedy možné, že po delším používání bude maličko výraznější, nicméně díky podpoře, které toto místo má, bych velký strach neměl – mechanizmus pod displejem v pantu obrazovku vyrovnává úspěšně.

Režimy

V režimu tabletu, kdy je zařízení rozevřené, se chová de facto stejně jako jakýkoliv jiný tablet. Jen o něco větší a těžší, než bývá obvyklé. Potěší kůže na zádech, díky které se tablet velmi příjemně drží. Potěší i gumový rámeček displeje, který – na rozdíl od mnoha jiných dnešních tabletů – zajistí, že jej máte, kde držet, nezaznamenáváte nechtěné dotyky na displeji a fyzicky rámeček cítíte. Tahle kombinace mi vážně hodně vyhovovala! Odklopením stojánku (který je mimochodem taky v kůži, rub je stylově červený) můžete tablet postavit na stůl a pracovat s ním jen tak, nebo s externí klávesnicí – získáte plných 13″ displeje.

Velmi mile mě překvapilo přiložené pero Lenovo Pen Pro (vestavěná nabíjecí baterie) – bylo přesnější, citlivější a s menší odezvou (téměř žádnou) než jakékoliv notebookové pero, které jsem testoval předtím. Zde skutečně smekám – na ThinkPadu X1 Fold se mi dělaly dobře i poznámky nebo anotace včetně rukou psaného textu. Škoda jen, že nemá pero lepší umístění a je třeba jej schovávat do gumového poutka na kraji přídavné klávesnice, v režimu tabletu bez klávesnice tak není kam dát.

Mnohem zajímavější však je, když začnete zařízení ohýbat. Předinstalovaná aplikace Lenovo Mode Switcher totiž rozpoznává, v jakém režimu se ThinkPad X1 Fold nachází (podobně jako aplikace v Yoga konvertiblech) a podle toho přepíná rozložení, případně dává možnosti (pokud je automatická změna režimů vypnutá). Po „zalomení“ displeje vám aplikace taky umožní přeskupit okna – do každé poloviny jedno; popravdě jsem spíš čekal virtuální rozdělení na dvě obrazovky, ale dobrá… Aplikace taky pozná, jak je zařízení otočené – zda stojí, nebo leží jako notebook.

Klávesnice

Přepínání ještě umocníte, když začnete používat přídavnou Bluetooth klávesnici, kterou najdete v balení. Ta se magneticky „přicvakne“ na spodní polovinu displeje (v ohnutém stavu) a zařízení proměníte v maličký notebook s (odhadem) 10″ displejem. ThinkPad X1 Fold automaticky rozpozná přiloženou klávesnici, zmenší displej jen na horní polovinu, aby klávesnice nepřekrývala obraz. Narozdíl od zařízení 2v1, která potřebují stojánek, ThinkPad X1 Fold jej v tomto režimu nepotřebuje, protože spodní polovina těla s displejem a klávesnicí je dostatečně těžká na to, aby se zařízení nepřeklápělo, na klíně to už tak stabilní není kvůli váze horní poloviny zařízení, ale pořád je to násobně pohodlnější než 2v1 s oddělitelnou klávesnicí.

Samotná Bluetooth klávesnice příliš zajímavá není – pozitivem je, že je velmi tuhá a působí velmi robustně, přesně padne tam, kam má, díky magnetům se správně zarovná a dobře drží; ThinkPad X1 Fold můžete s klávesnicí zavřít jako jakýkoliv jiný notebook. Psaní je – co se mechaniky týče – pohodlné. TrackPoint však nemá (nebylo by to kvůli její minimální tloušťce možné), podsvícení také ne, nabízí jen miniaturní touchpad (avšak se špičkovým, skleněným povrchem, po kterém je radost vodit prst) a rozložení je velmi (ale opravdu velmi) kompromisní – většinu jen trochu nestandardních znaků (jako jsou závorky, vykřičník, háčky a čárky nebo lomítka) budete používat přes klávesu Fn (která mimochodem, na rozdíl od jiných ThinkPadů, není v rohu), což je často velmi nepohodlné, také na úzký mezerník si budete muset zvyknout. Pořád je to ale fyzická klávesnice, na které se dá, po nějakém tom zvykání, psát.

Původně jsem chtěl klávesnici zkritizovat za to, že nabízí Micro-USB konektor (ačkoliv pero i Fold jsou napájené výlučně přes USB-C), ale kritika by byla lichá, neboť USB konektor na klávesnici je jen záložní řešení – klávesnice se po přicvaknutí k Foldu nabíjí bezdrátově. To je chytré!

To méně pozitivní…

V první řadě je to samozřejmě cena, která se v ČR pohybuje – dle výbavy – mezi 80-90 tisíci korunami s DPH. Nicméně máme před sebou první zařízení svého druhu na světě, napěchované nejmodernějšími technologiemi. Podobně jako u ohebných telefonů – za takovou exkluzivitu se platí. Navíc ThinkPad X1 Fold rozhodně není zařízení pro masy.

Poněkud problematické je rozlišení a velikost zobrazení po přicvaknutí klávesnice – plocha i rozlišení displeje se zmenší zhruba na polovinu, takže máte k dispozici přesně 1 536 × 1 006 bodů. To by samo o sobě takový problém nebyl (ostatně vzpomeňme na netbooky, kde bylo rozlišení ještě výrazně nižší). Problém je, že výchozí zvětšení zobrazení Windows je 150 % – to už se vám na displej toho moc nevejde. Třeba takový hlavní panel Windows s vyhledávacím řádkem a pár ikonami v trayi vykouzlí rolování mezi připnutými aplikacemi (já jsem proto hned vyhledávací panel a Cortanu zmenšil na minimum); 125 % se v takovém režimu zdá použitelnější, ale komu se to chce stále přepínat, když na 13″ je lepších oněch 150 %, že…

Celkově závěrem

Rozhodně budu chtít se zařízením strávit víc času a pořádně se s ním sžít, abych věděl, jak rychle si člověk zvykne na klávesnici a celkově jaké všechny možnosti využití Fold nabízí. V každém případě je to po letech zařízení, které mě nadchlo a překvapilo zároveň, protože ukazuje, čeho jsou schopní inženýři a přináší trochu vzrušení a novoty do jinak už léta stojatých vod počítačů, notebooků a tabletů. Nevím, zda je to cesta správným směrem, ale ThinkPad X1 Fold působí víc futuristicky než cokoliv, co jsem za posledních deset let viděl.

Umím si představit, že Fold bude skvělý společník někoho, kdo pořád cestuje. Někoho, pro koho je 2v1 komplikovaný a neohrabaný. Někoho, kdo potřebuje mít neustále na dosah ruky tablet i notebook s Windows, nemá moc místa v tašce a čas je mu drahý. Někoho, kdo je dynamický a dělá rychlá rozhodnutí za pochodu. Někoho, kdo chvíli potřebuje psát, chvíli číst, chvíli anotovat dokumentaci a chvíli se bavit – a tak pořád dokola. Pro někoho takového by Fold mohl být řešením.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky