Lenovo USB-C Mini Dock foto 01

Lenovo USB-C Mini Dock: dokování na cesty (recenze)

15. 7. 2021 | 4

S dokovacími stanicemi se v nabídce Lenova roztrhl pytel. Zatímco dříve patřilo dokování téměř výhradně do korporátu v čele s notebooky ThinkPad, dnes, jelikož najdete univerzální USB-C (případně Thunderbolt) port na každém druhém notebooku, tabletu a mobilu, může dokovat de facto každý.

Dnes se podíváme na kompaktní dokovací stanici, která si najde své uplatnění nejenom na stole doma či v kanceláři, ale také na cestách, protože ji snadno strčíte do batohu, brašny, ale klidně i do kapsy! Pojďme se tedy podívat na Lenovo USB-C Mini Dock – miniaturní dokovací stanici, která nabídne všechny potřebné porty.

Vysoká cena vykoupená 65W adaptérem

Začnu cenou, která překvapí, bohužel však ne v tom pozitivním slova smyslu – v Čechách seženete Lenovo USB-C Mini Dock pod 4 000 Kč s DPH, což se zdá hodně. A, popravdě, hodně to vážně je, nicméně v ceně není jen samotný dock, ale také 65W USB-C napájecí adaptér, který můžete použít se stanicí, ale i s notebookem, tabletem či mobilem vybaveným USB-C konektorem. Problém tady ale vidím v tom, že máte-li notebook, tablet či mobil, nabíječku už s největší pravděpodobností máte, takže koupě druhé může být vhodná snad jen v případě, že chcete jednu v batohu na cesty a druhou nastálo doma či v kanceláři. Jenže proč si potom kupujete přenosnou dokovací stanici?

Vzhled a provedení

V kartonové krabičce najdete samotnou dokovací stanici a standardní, celkem skladný 65W USB-C napájecí adaptér Lenovo včetně veškeré kabeláže. Čili pozitivem zůstává, že v balení najdete opravdu úplně všechno, co potřebujete k fungování s touto dokovací stanicí, což alespoň do určité míry vyvažuje poměrně vysokou cenu.

Samotný USB-C Mini Dock je tmavě šedá, mírně metalická (tradiční „Iron Gray“, kterou známe z většiny aktuálních univerzálních produktů Lenovo, které jsou určené jak na doma, tak pro pracovní využití) krabička s dvěma zaoblenými rohy, jen o trochu větší (delší) než tatranka (180 × 53 × 17 mm). Na jedné z delších hran najdeme všechny vstupy a výstupy, na druhé (se zaoblenými rohy) pak zhruba 20cm, neoddělitelný USB-C kabel, který se včetně konektoru schová do drážky v delší hraně, aby usnadnil přenášení – to je velmi praktické! Na rubu má dock dvojici velkých pryžových podložek, aby neklapal a neklouzal po stole.

Konektory a zkušenosti

Jediným USB-C konektorem připojíme Lenovo USB-C Mini Dock k notebooku, tabletu či mobilu. V tu chvíli získáme přístup k napájení skrze USB-C port (dock podporuje Power Delivery až 45 W – pro běžný, kancleářský notebook, tablet či mobil je to zcela dostatečné, výkonný notebook dockem nenabijeme), další USB-C, jeden USB 3, jeden USB 2, 3,5mm audio jack, dva obrazové výstupy – HDMI 2.0 a VGA (aktivní může být vždy jen jeden) a gigabitový ethernet (od Realteku s podporou Wake on LAN, u ThinkPadů také MAC passthrough a PXE boot).

Nyní ke zkušenostem:

  • S napájením nebyl žádný problém – tablet (Lenovo Tab P11 Pro) i kancelářské notebooky (ThinkPad X1 Carbon Gen 6, ThinkPad T14 Gen 2) nabíjel dock spolehlivě, 45 W tedy stačilo.
  • Ethernet (LAN) nabízí i diodové indikátory, což není vždy pravidlem a potěší to. Zároveň nabízí ethernet pokročilé, podrobné nastavení ve správci zařízení, jak je to u Realteku zvykem.
  • Přestože na docku najdeme dva obrazové výstupy, aktivní může být vždy jen jeden. VGA má svá jasná omezení, takže – pokud to není vyloženě nutné, nepoužíval bych ho. Z vestavěného HDMI 2.0 jsem dostal s ThinkPadem T14 Gen 2 (tedy aktuálním notebookem) 4K při 30 Hz, nebo nižší rozlišení při 60 Hz. Z Android tabletu jsem dostal „pouze“ Full HD.
  • Velké USB porty (případně USB-C) můžete využít pro nabíjení dalších zařízení – např. sluchátek, hodinek, mobilního telefonu. Samozřejmě s tím, že celkový odběr nesmí překročit výkon napájecího adaptéru.
  • Lenovo USB-C Mini Dock je skvělé řešení pro každého, kdo má moderní notebook (čti: notebook s minimem konektorů), protože namísto několika různých redukcí (na VGA, na ethernet) můžete nosit jen jeden kompaktní a snadno (i v kapse od saka) přenosný dock.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky