vybirame-tablet-bezdratove-propojeni

Vybíráme tablet 6 – Bezdrátové připojení

25. 11. 2018 | 0

Jedná se o prostředky pro bezdrátovou komunikaci. Wi-Fi se zpravidla používá pro bezdrátové připojení k internetu, Bluetooth ke komunikaci se zařízeními, jako je například mobilní telefon. LTE (mobilní připojení) slouží k tomu, abychom v tabletu mohli využívat internet od operátora po vsunutí SIM karty, byli tedy nezávislí na Wi-Fi.

Důležité parametry

Rychlost Wi-Fi

Písmena u parametrů Wi-Fi karty označují maximální rychlost, např. Wi-Fi a/b/g/n, případně 802.11a/b/g/n/ac. Verze „g“ (případně „b/g“) je dnes naprostý základ, který podporují prakticky všechna zařízení. Rychlejší verzí je „n“ a nejrychlejší verzí je „ac“.

Bluetooth a jeho verze

Bluetooth můžete využít pro komunikaci s mobilními zařízeními (přenos souborů apod.) nebo pro připojení bezdrátového příslušenství jako myš, klávesnice nebo sluchátka. Čím vyšší generace Bluetooth (2.0, 2.1, 3.0, 4.0 apod.), tím bude úspornější a rychlejší.

NFC

Technologie NFC je druh bezdrátové komunikace na velmi krátkou vzdálenost (cca do 4 cm). Její nejrozšířenější využití najdeme v bezkontaktních platebních kartách, nálepkách a dalších podobných vymoženostech. Díky této technologii se dokáže tablet proměnit v platební kartu (např. skrze Google Pay), NFC dokáže ale také urychlit párování Bluetooth či přenos souborů, který proběhne pouhým přiložením obou zařízení k sobě.

3G/4G LTE (mobilní připojení)

Některé tablety jsou vybaveny 3G/4G či LTE adaptérem (též WWAN). Po zasunutí SIM karty se pomocí mobilního operátora můžete připojit k rychlému internetu i tam, kde není dostupná Wi-Fi síť. LTE modemy podporují zpětně i předchozí generace sítí našich operátorů. Můžete se tak k internetu připojit i tam, kde je místo LTE dostupná některá z verzí sítí 3G. Jsou taktéž rychlejší, a z toho důvodu i vhodnější ke sledování videí streamovaných z internetu.

Doporučení

V dnešní době jsou v podstatě všechny tablety vybaveny Wi-Fi připojením a Bluetooth, takže v těchto ohledech se nemusíte bát – s jakýmkoliv aktuálním tabletem se doma připojíte k internetu a v případě potřeby přenesete data do jiného zařízení skrze Bluetooth, případně připojíte bezdrátová sluchátka. Nemáte-li speciální požadavky (jako je například specifické zabezpečení či technologie sítě), nemusíte nic dále řešit. Chystáte-li se ale využívat mobilní platby tabletem (např. Google Pay), potřebujete technologii NFC. Nezávislost na Wi-Fi, tedy připojení kdekoliv, vám zase zajistí mobilní připojení – pak samozřejmě hledejte tablet s podporou LTE sítí, nezapomeňte však, že potřebujete SIM kartu od operátora s datovým tarifem.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky