vybirame-tablet-displej

Vybíráme tablet 4 – Displej

28. 10. 2018 | 0

Drtivou většinu plochy tabletu zabírá displej a slouží jako jediné zobrazovací a ovládací zařízení. Určuje proto velikost celého tabletu, do jisté míry jeho váhu, ale hlavně výrazně ovlivňuje spokojenost uživatele se samotným tabletem. Proto je třeba jeho výběru věnovat zvýšenou pozornost.

Důležité parametry

Úhlopříčka displeje

Velikost displeje se vyjadřuje jako úhlopříčka a uvádí se v palcích (palec je zhruba 2,5 cm). Běžné velikosti jsou 7″, 8″, 10,1″, 11,6″. S velikostí displeje roste především velikost, ale také hmotnost celého tabletu.

Displej a jeho typy

U tabletů se nejčastěji používají dva typy displejů: IPS LCD a (Super) AMOLED. IPS LCD displeje používají trochu jinou technologii než AMOLED. Důležité je však říci, že IPS displeje jsou jakýmsi zlatým tabletovým standardem a měly by dostačovat každému uživateli díky slušnému podání barev, obvykle dobrému kontrastu a širokým pozorovacím úhlům. AMOLED technologie naproti tomu nabízí obvykle sytější barvy, špičkový kontrast, nižší spotřebu a obvykle také vyšší jas.

Rozlišení

Obraz se skládá z bodů, které se nazývají pixely. Rozlišení je údaj, který říká, kolik bodů displej zobrazí na šířku × výšku. Čím víc bodů, tím ostřejší obraz. Obvykle také platí, že displeje s vyšším rozlišením nabízí kvalitnější zobrazení. Namísto počtu bodů se někdy používají následující označení:

  • HD – 1 280 × 720 (nebo 1 280 × 800) bodů
  • Full HD (FHD), 1080p – 1 920 × 1 080 (nebo 1 920 × 1 200) bodů

V současné době se na našem trhu objevují i tablety s ještě vyšším rozlišením. Není tak nezvyklé nalézt ve specifikacích QHD displeje s rozlišením 2 560 × 1 440 px, případně WQXGA displeje s rozlišením 2 560 × 1 600.

Doporučení

Pokud chcete na tabletu častěji sledovat videa a filmy, tak je jednoznačně lepší zvolit tablet s co nejvyšším rozlišením, které s sebou obvykle rovněž nese lepší kvalitu obrazu jako takového (barvy, kontrast). Je také potřeba vybrat ideální úhlopříčku. Malé tablety jsou spíše cestovní pomocníci, pokud je ale až tak často přenášet nechcete, kupte raději větší tablet (ideálně 10 palců).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky