vybirame-tablet-cpu

Vybíráme tablet 2 – Procesor (CPU)

13. 10. 2018 | 0

Procesor, neboli CPU, je centrální „mozek“ tabletu, který řídí a vykonává činnosti zadané uživatelem. Procesor proto přímo určuje rychlost tabletu.

Důležité parametry

Architektura

Tablety mohou pohánět dva typy nejběžnějších procesorů: x86 a ARM.

Procesory x86 mají shodnou architekturu s těmi, které se používají v počítačích a noteboocích, jejich výrobcem je typicky společnost Intel. Jednoduše to znamená, že s tímto typem procesorů může být v tabletu nainstalován operační systém Windows ve své plnohodnotné verzi. Takové tablety pak cílí spíše na práci.

Nejpočetnější skupinou jsou však procesory ARM, vyvinuté speciálně pro mobilní telefony, tablety a další podobná zařízení. Vyskytují se prakticky v každém dnešním tabletu s operačním systémem Android. Nejznámějšími výrobci jsou Qualcomm a MediaTek.

Hierarchie

Obecně nejvýkonnějšími a nejvyspělejšími (ale také nejdražšími) ARM procesory jsou právě ty od společnosti Qualcomm, který je lídrem v tomto odvětví. Jejich procesory se nazývají Snapdragon a první číslo v modelovém označení udává výkon – řada 200 je základní, naopak 800 (např. 830) ta nejvýkonnější. Společnost MediaTek nabízí cenově mnohem příznivější procesory, ovšem s určitými výkonnostními a technologickými kompromisy. Pro běžného uživatele jsou však více než dostatečné, navíc jejich výhodou je, že cena takového tabletu je výrazně nižší.

Jádra a frekvence

Představme si, že máme na práci fyzický úkol (vykopat jámu). Každé jádro procesoru představuje jednoho dělníka a frekvence zase výkonnost každého z nich (udávaná v GHz – čti „gigahertz“). U tabletů dnes narazíte prakticky pouze na procesory se dvěma (minimum) a více jádry (dělníky), méně nemá dnes žádný smysl ani uvažovat.

Doporučení

U tabletů se systémem Android, které budete využívat k běžným činnostem, jako je prohlížení webových stránek, vyřizování e-mailů, psaní zpráv, poslouchání hudby apod., je více než dostačující čtyřjádrový procesor MediaTek s taktem nad 1 GHz. Pro stejné používání vám u tabletů s Windows plně postačí procesory Intel Atom s nižšími frekvencemi. Až teprve v případě, že chcete vyšší výkon, sáhněte v případě systému Android po tabletu s procesorem Qualcomm řady 6 a výše. V případě Windows zase s procesory Intel Core.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky