Celkovy-pohled

IdeaPad C340-14IWL: recenze po roce a půl

14. 9. 2022 | 0

Přes rok distanční výuky, nějaké ty dny ve škole. Konvertibilní IdeaPad C340 si mě docela užil, a tak nastal ten správný čas ho nyní zhodnotit. Jak se tedy za zdánlivě nekonečnou řadu hodin osvědčil?

Testovaná konfigurace

  • CPU: Intel Pentium CPU 5405U, 2.30 GHz
  • RAM: 4,00 GB (použitelné: 3,82 GB)
  • GPU: Intel UHD Graphics 610
  • Displej: 14″, Full HD (1 920 × 1 080),16:9, TN, lesklý, 220 nitů, obnovovací frekvence 60 Hz, dotykový + možnost použití dotykového pera
  • HDD: 128 GB SSD, Samsung, NVMe
  • Bezdrátová konektivita: Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2
  • Webkamera: přední HD
  • Konektorová výbava: USB-C 1×, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) 2×, HDMI 1×, Combo Audio Jack 1×
  • Baterie: 45Wh
  • Rozměry: 328 mm × 17,9 mm × 229 mm
  • Hmotnost: 1,65 kg

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

Začněme zpracováním notebooku. Vzhledem k ceně (9 999 Kč v době nákupu) není divu, že výrobce použil plast. Slícování je nicméně příkladné, nic nevrže, ani se nijak nekroutí. Velmi mě potěšilo víko displeje. Oproti srovnatelným notebookům v této kategorii totiž i přes použité plasty nemá téměř žádnou vůli. Díky tomu mi tak odpadly obavy z nenadálého prasknutí či jiné nepříjemnosti. To stejné mohu říci i o základně přístroje. Zde ale musím zmínit výraznější zahřívání na pravé straně při delší a náročnější práci, které není právě příjemné. Odvod tepla mohlo Lenovo tedy vyřešit lépe, byť má C340 na zadní straně dva téměř neslyšné větráčky. Ještě musím pochválit příkladnou tuhost pantů. Nevykazují prakticky žádnou výraznější vůli ani po delší době používání. Notebook tak můžete přetáčet dle libosti.

Po stránce konektorové výbavy nás nečeká nic překvapivého – jedno USB-C, dvě USB 3.0, (trochu překvapivě) HDMI konektor, audio jack pro sluchátka, nabíjecí konektor a čtečka SD karet.

Notebook váží 1,65 kg. I když tedy není právě z úplně nejlehčích, nikdy mi v batohu nepřekážel.

Displej

Bohužel musím v tomto případě označit lesklý 14″ displej za patrně největší zápor tohoto zařízení. Ano, Full HD rozlišení je fajn, stejně tak reakce na dotyk. To vše je naprosto v pořádku. Jedná se nicméně
o TN panel. V rámci TN panelů sice nejde právě o tragédii, ale v různých polohách zkrátka dochází k deformaci barev, což u konvertibilního notebooku zamrzí. 60 Hz obnovovací frekvence pak nijak nepřekvapí.

Nad displejem ještě nalezneme HD webkameru, která při videohovorech zcela postačí, nelze od ní však čekat žádné zázraky. Pokud máte obavy o soukromí, můžete využít fyzický Privacy Shutter a kamerku tak zakrýt.

Klávesnice a touchpad

Jestli jsem se v případě displeje tak trochu rozohnil, v případě klávesnice nemohu jinak než chválit. Vyznačuje se naprosto příkladným a tichým stiskem. Nestalo se mi, že bych musel některé tlačítko jakkoli domačkávat. Zároveň má pro Lenovo typický tvar, který mi rovněž velmi dobře sedl. Osobně se řadím k lidem, kterým nižší zdvih klávesnice vyhovuje, takže i zde (byť značně subjektivně) chválím.

V této konfiguraci sice disponuje podsvícením pouze tlačítko Caps Lock. S přihlédnutím k cenovce a roku 2020, který se v době nákupu psal, to ale nepokládám za velké negativum. Zároveň je na pravé straně umístěna poměrně rychlá, a hlavně spolehlivá čtečka otisků prstů. Zapínací tlačítko se nachází na pravém boku, nehrozí tedy jeho samovolné stisknutí při psaní.

Pokud jde o touchpad, podporuje samozřejmě multidotyková gesta a lze jej stisknout až přibližně do poloviny. Zároveň má velmi příjemný povrch.

Zvuk

Po stránce zvuku nejde o nic převratného. Notebook se chlubí značkou Dolby Audio. V rámci své třídy ho lze určitě zařadit k těm lepším. Snaží se i o náznak basů. Na hovory ve spojení s velmi kvalitním mikrofonem postačí více než bohatě. Nějaký ten film zvládne také zcela s přehledem.

Výkon, výdrž

Srdcem této konfigurace je Intel Pentium Gold 5405U Whiskey Lake tikající na frekvenci 2,3 GHz, který doplňují 4 GB RAM DDR4 a 128 GB SSD úložiště. V případě grafické karty jde o integrovanou Intel UHD Graphics 610. Baterie nabídne kapacitu 45 Wh. Výkonnostně tedy nejde právě o raketu a poznáte to zejména při více spuštěných záložkách v prohlížeči. Zejména pokud jednou ze záložek je Google Meet či Microsoft Teams. Přidejte nějaké to video z YouTube a zařízení se začne znatelně zahřívat. S takovouto sestavou se dostanete přibližně na 5 hodin výdrže. Pokud se uskromníte, lze se dostat i na deklarovaných 8 hodin výdrže. Přiložený 65 W nabíjecí adaptér je ale vždy lepší mít vždy po ruce. Z nuly na 60 % s ním baterii nabijete do hodiny.

Notebook původně disponoval operačním systémem Windows 10 S, který jsem ihned přepnul na verzi Home a přibližně před 7 měsíci upgradoval na Windows 11 Home. Start i následný pohyb v systému je velmi plynulý, na nic dlouho nečekáte.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky