IdeaCentre B520: Výkonné, dotykové All-in-one (živé představení) + aplikace Idea Touch 3.0

30. 1. 2012 | 0

 V představování all-in-one stolních počítačů Lenovo budeme pokračovat nejvýkonnějším zástupcem domácích IdeaCenterů, B520, který přináší 23″ dotykový Full HD displej překrytý sklem, televizní tuner a slušný výkon pro náročná multimédia i moderní počítačové hry. Kromě něj si na živém videu prohlédneme taky předinstalovanou aplikaci IdeaTouch 3.0.

Tip: Přehled a značení stolních počítačů Lenovo a all-in-one.

Mezi stolními all-in-one počítači pro domácnosti z řady IdeaCentre nabízí Lenovo hned několik řad, z nichž nejvýkonnější je právě řada B, do které patří dnes testovaný model B520. Kromě silných procesorů Intel Core druhé generace a úsporné dedikované grafické karty vyšší střední třídy nVIDIA, televizního tuneru a velkého Full HD displeje dokáže ve vyšších konfiguracích počítač volitelně nabídnout také dotykové ovládání, případně 3D obraz.

Vzhled

Abych byl upřímný, původně jsem B520 vůbec nechtěl testovat, protože mi na obrázcích připadala jako pouťový počítač, i když starší B500/510 působila ještě výstředněji. Když mi ale počítač přišel domů, k mému překvapení jsem změnil názor: B520 už na první pohled působí decentně, ačkoliv na sobě dává znát výkon a multimediální zaměření – business vzhled tedy nemá.

Většinu přední strany zabírá samozřejmě 23″ displej v bezrámečkové úpravě, tedy překrytý sklem (jednoznačně se nejedná o plast, ale sklo, naprosto stejné jako u ThinkCenteru Edge 91z, ani v tomto případě jsem však nebyl schopen dohledat, o jaký druh se jedná – mělo by však jít o známou Gorillu), v jehož rámečku se kromě webové kamery ukrývá také trojice indikačních diod vlevo (pevný disk, Bluetooth, Wi-Fi) a vpravo osm dotykových tlačítek, která se podsvítí až při jejich aktivaci dotykem (přepínání LED diody pod displejem indikující úsporný režim, ovládání hlasitosti a jasu displeje, NovoVision – režimy obrazu, přepínání obrazových výstupů a vypínání displeje). Prostor pod displejem už zabírá pouze elegantně působící kovová mřížka reproduktorů s chromovaným okrajem a nalevo velké podsvícené tlačítko napájení.

Zadní strana počítače je samozřejmě vystouplá a ukrývá veškeré komponenty. Najdeme zde dvojici velkých plastových krytů s povrchem imitujícím kov, které lze sejmout bez jakéhokoliv nářadí. Díky tomu získáme okamžitý přístup k vyměnitelným komponentám: pevnému disku a operační paměti.

Konstrukčně je počítač řešený stejně jako většina velkých all-in-one: veškerý hardware je ukrytý v hlubším těle „monitoru“, o pár centimetrů je šasi nadzvednuté dvěma průhlednými nožičkami s gumovými koncovkami a zezadu podepřené masivní kovovou podpěrou, pomocí níž regulujeme sklon obrazovky mezi 15 – 40° a může částečně posloužit pro správu kabelů (i když těch je za normálních okolností naprosté minimum, vlastně pouze jeden – napájecí). Podpěra má na konci měkčený váleček, a tak není problém měnit sklon bez nutnosti počítač zvedat. Podpěru je možné odmontovat a počítač umístit na stojan standardu VESA s roztečí 100 mm (toto však nedokážu potvrdit).

Dotykový displej a 5.0 zvuk

Jak jsem již zmínil, samotná obrazovka má úhlopříčku 23″, rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 bodů), jedná se o TN panel podsvícený LED diodami (300 nit) s naprosto standardní kvalitou v oblasti stolních monitorů: obraz má celkem příjemné a poměrně živé barvy, rozumný kontrast a použitelné pozorovací úhly. Určitě zaujme podporou dvouprstového dotykového ovládání, které je standardně citlivé i přesné (je pouze nutné zvyknout si na to, že sklo je ještě kus nad panelem, takže přesně ovládat dotykem budete schopni až po nějakém tréninku). Obecně pro vysoce přesné ovládání vhodný není, nicméně pro prohlížení webových stránek jako na tabletu, ovládání multimediálních aplikací nebo hraní her poslouží výborně. V tomto ohledu je navíc výhodou fakt, že je monitor překrytý sklem: je možné jej čistit i trochu agresivnějšími cestami oproti plastu.

Na B520 určitě potěší zvukové schopnosti. Díky pěti 3W reproduktorům a certifikaci SRS Premium Sound se dá bez problému počítač použít pro poslech hudby či sledování filmů, protože disponuje prokresleným zvukovým projevem s velmi dobrou hlasitostí. Upřímně jsem byl až překvapený z kvality reprodukce tohoto all-in-one počítače.

Výkon, chlazení a hluk

Sestava testované konfigurace:

  • Intel Core i5-2320 (4 jádra / 4 vlákna, 3,0 – 3,3 GHz Turbo Boost)
  • 4 GB DDR3 RAM (1 333 MHz)
  • Čipová sada Intel H67
  • nVIDIA GeForce GT 555M (1 GB GDDR5)
  • 1 TB HDD Hitachi (7 200 RPM, 30 MB cache)
  • 250W zdroj s automatickou regulací

Testovaný kus měl poměrně velkorysou hardwarovou konfiguraci: základem byl plnohodnotný čtyřjádrovy procesor Core i5 (Sandy Bridge) s podporou „přetaktování“ Turbo Boost a TDP 95 W, který doplňovaly 4 GB RAM a čipová sada H67. Coby grafický akcelerátor posloužil úsporný, původem mobilní čip nVIDIA GeForce GT 555M (mezi notebooky vyšší střední třída, mezi stolními počítači se řadí k lepšímu low-endu) s 1 GB vlastní GDDR5 paměti.

Co se výpočetního výkonu týče, uživatel si určitě nemůže stěžovat, protože čtyřjádro na 3 GHz prostě s velkou rezervou stačí každému. Grafická karta je sice poměrně výkonná, ale pro hraní počítačových her v plném rozlišení Full HD by přeci jenom bylo třeba něco výkonnějšího. Při snížení detailů si ale na B520 můžeme zahrát i moderní hry. Druhou funkcí akcelerátoru je přehrávání HD videa, které samozřejmě zvládá bez nejmenších problémů.

Chlazení je prakticky u všech all-in-one Lenovo řešené stejně: čerstvý vzduch je nasávaný skrze perforace na spodku zařízení a teplý vzduch vychází zase perforací na horní straně zařízení. B520 má dva ventilátory: jeden ve zdroji a jeden pro chlazení komponent. Mohu s klidným svědomím říct, že B520 je velmi tichým počítačem s opravdu příjemným akustickým projevem chladicího systému. Ten je za normálního chodu téměř neslyšný, ani za maximální zátěže vůbec neruší. Ze všech testovaných all-in-one Lenovo je B520 nejtišší.

Ani teploty nejsou problém, jak si můžete níže všimnout (měřeno za normálního chodu i extrémní zátěže):

Vlevo: běžné teploty, vpravo: po 5 minutách Prime95 + FurMark

Konektorová výbava, připojení

Většinu konektorů najdeme na zadní straně počítače: uprostřed je to napájecí konektor (klasický desktopový, bez jakéhokoliv adaptéru či redukce), kousek vedle zdířka zámku Kensington, dále pak v naší konfiguraci gigabitový ethernet, dvojice USB 2.0, dvojice USB 3.0, HDMI výstup, PS/2 pro drátovou klávesnici a vstup televizní antény. Další konektory se už nachází na levém boku: dvě USB 2.0, audio konektory (sluchátka a mikrofon) a čtečka paměťových karet. Vpravo je to už jen DVD mechanika. Z bezdrátových technologií je k dispozici Bluetooth 2.1 s EDR a Wi-Fi standardů 802.11b/g/n.

Příslušenství

Kromě samotného počítače najdeme v balení také Bluetooth bezdrátový set klávesnice a myši v designu Idea, který se s počítačem páruje pomocí tlačítek na samotném příslušenství a tlačítka na zadní straně počítače. Klávesnice je základní (bez množství dodatečných funkcí), zato matná, velmi pohodlná, s příjemným zvukovým projevem (je prakticky shodná s klávesnicemi, které dříve bývaly na noteboocích IdeaPad, než přišly ostrůvkové chiclet). Má tedy nižší zdvih, zato jistý stisk. Stejně jako u C320 mi ale ani zde nesedí umístění klávesy Fn v levém spodním rohu, když už i IdeaPady přešly na „standardní“ umístění mezi Controlem a klávesou Windows.

Optická myš je sice univerzální (pro leváky i praváky), nicméně v ergonomickém provedení a dobře se s ní pracuje. Prostřední část je lesklá, boky jsou matné s povrchem příjemným na dotyk. Nabídne pouze dvojici tlačítek a rolovací kolečko.

Dalším samostatným příslušenstvím v balení je dálkové ovládání pro Media Center s USB přijímačem. To přijde vhod nejenom díky vestavěnému televiznímu tuneru. Těší mě, že se nejedná o obyčejný membránový ovladač, ale o trochu lepší variantu s běžnými tlačítky. Ovladačem je možné počítač zapínat i vypínat.

Spotřeba

IdeaCentre B520 už není ani základní multimediální, ani úsporný kancelářský all-in-one, proto i s přihlédnutím k výkonným komponentám není možné očekávat drasticky nízkou spotřebu. Ovšem vzhledem k pouze 250W zdroji (který reálně dokáže dodávat zhruba 200 W) je jasné, že ani v nejvyšším zatížení nebude spotřeba nijak vysoká.

Při „volnoběhu“ (idle, kdy počítač pouze běží, ale nic se na něm nedělá) spotřebovává B520 zhruba 45 W (spotřeba pouze zhruba o 50 % vyšší než u velkého monitoru). Za normálního vytížení to je mezi 48 až 70 W, při maximálním vytížení, kdy procesor, paměťový systém i grafický čip pracují na plné obrátky (kombinace FurMarku a Prime95), dosáhne spotřeba ve špičkách až k 170 W. Doplním jen, že všechna měření byla provedena s maximálním jasem displeje.

Software

Předinstalovaný software je shodný s dříve testovaným modelem C320, proto vás pro krátký popis aplikací odkáži na tento článek. Dnes se však na videu živě podíváme na zajímavý multimediální rozcestník IdeaTouch ve verzi 3.0, který využívá možností dotykového panelu:

Závěr, zhodnocení

IdeaCentre B520 je elegantní a výkonný domácí multimediální all-in-one počítač, který – vzhledem ke svému určení – vypadá až překvapivě elegantně. Velkou výhodou takového řešení je jeho kompaktnost: celé domácí multimediální centrum je vestavěné v 23″ Full HD dotykovém monitoru, který je překrytý sklem, počítač navíc nabídne na poměry integrovaných řešení také velmi slušný zvukový systém, dálkové ovládání a díky čtyřjádrovému procesoru a dedikované grafické kartě dostatek výkonu pro veškerou (i náročnou) multimediální činnost, snad jen kromě her, kde už budeme muset přikročit ke kompromisům. V balení najdeme také poměrně povedené bezdrátové periferie v podobě klávesnice s nízkým profilem a základní, ale pohodlné myši. Velice pozitivně hodnotím tichý chod, který i mě překvapil.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky