Jaké je „gorilí sklo“ Gorilla Glass?

13. 6. 2011 | 1

Displeje ve všech zařízeních jsou obecně náchylné na mechanické poškození, přičemž nejčastějším problémem jsou škrábance. Není proto divu, že se začaly objevovat metody, jak poškození displeje zabránit, nebo riziko alespoň redukovat. Od základních metod v podobě fólií, plastových překryvů či tvrzených skel jsme se posunuli až ke speciálnímu druhu tvrzeného skla Gorilla, které vyrábí společnost Corning. Tento druh překryvu displeje se dostal např. do ThinkPadů X220 a X1, a tak se dnes podíváme na jeho vlastnosti.

Proč sklo nepřišlo už dříve?

Sklo je poměrně novým nástrojem designérů, zvláště pak v případě mobilní elektroniky a elektroniky vůbec. Jeho využití bylo a je přitom lákavé, protože psychologicky působí sklo na spotřebitele (podobně jako třeba kovy) velmi pozitivně – vyjadřuje preciznost a luxus, a to mnohem lépe než běžné plasty, zvláště pak čiré plastické hmoty.

gorilla_glass_soda_lime8

Problém však nastával ve dvou ohledech – přenosná technika musí odolávat nárazům, škrábancům a ohybu. Především ohyb a nárazy však klasické ani běžné tvrzené sklo nesnáší úplně dobře. Druhým zádrhelem byl fakt, že pro dostatečnou pevnost by byla třeba – na poměry elektroniky – silná skleněná tabulka, která by tak navíc zvyšovala rozměry i hmotnost přístroje, ve větších plochách bylo sklo v podstatě nepoužitelné – opět kvůli námaze ohybem a nárazem a samozřejmě také hmotnosti.

Druhy tvrzeného skla

Tvrzené sklo je založené na běžném skle, v jehož struktuře – obvykle na povrchu – se vytvoří tvrzená vrstva, která výrazně zlepšuje absorpci prasklin a škrábanců a jejich rozšiřování hlouběji do materiálu (právě praskliny a škrábance způsobují lámání, a to přirozeně i později, nejen v okamžiku nehody – sklo se naruší a při další námaze už pouze v místě škrábance praskne, to je ale klasický jev, kterého se využívá při řezání skla). Aby však prasklo tvrzené sklo, musí narušení povrchu nejprve překonat celou tvrzenou vrstvu – jednak by takový škrábanec musel být mnohem silnější, protože tvrzená vrstva je přirozeně odolnější než obyčejné sklo, a jednak by musel proniknout celou touto vrstvou.

Existují základní dva druhy tvrzených skel – nejběžněji se setkáváme se sklem tvrzeným tepelně (sklo se zahřeje a rychle zchladí, ať už vzduchem, nebo olejem), to je také sklo, kterému se běžně říká “tvrzené”; nově se setkáme se sklem tvrzeným chemicky (sklo se ponoří do zásadité solné lázně, která na jeho povrchu vytvoří onu kýženou odolnou vrstvu).

Chemicky tvrzené sklo je mnohem vhodnější pro miniaturní elektroniku, protože oproti tepelně tvrzenému sklu dochází jen k minimálním nerovnostem na povrchu, navíc má ochranná vrstva jednolitou strukturu, a tak nedochází k rozptylu obrazu. Dále, pomocí chemického tvrzení získáme výrazně hlubší (2-3x) a tvrdší ochrannou vrstvu, a tak může být sklo mnohem tenčí než v případě tepelného tvrzení.

Gorilla glass

Gorilla glass je, jak bylo asi z popisu jasné, druhem chemicky tvrzeného skla, který vyvinula společnost Corning. Jeho vlastnosti jsou pro mobilní elektroniku vyloženě vhodné – oproti běžnému tvrzenému sklu odolává více než osmkrát lépe nárazu, oděru i tlaku. I po poškození si je Gorilla glass schopné zachovat výrazně nezměněnou tvrdost a odolnost mnohem déle (viz. graf níže pro techničtěji založené čtenáře).

 

gorilla_glass_po_poskozeni4

 

Standardně se “gorillí” sklo vyrábí v tloušťkách 0,5 až 2 mm. Výrobce je schopen jej různě tvarovat, na jeho povrchu vytvářet rozmanité vrstvy, ať už jde o antireflexní úpravu, úpravu odpuzující vodu a další.

Gorilla glass v reálu…

Jak působí Gorilla glass ve skutečnosti? Možná ho znáte z chytrých mobilních telefonů s kapacitními displeji – na dotyk a první pohled působí jako tvrdý plast (nestudí, “necinká”), přesto se jedná o speciální druh skla. Nedalo nám to a museli jsme sklo podrobit alespoň základním testům, abychom si ověřili, že skutečně má svůj smysl. Kromě běžného ohýbání jsem přistoupil i k poněkud drastičtějším metodám, které ukazuje velmi krátké video (napovím – došlo i na klíče a nože) – omluvte jen horší kvalitu obrazu a hlasového doprovodu. Sklo těmito testy prošlo v posledních dnech mnohokrát, protože každého prostě zajímalo, jaké že to “gorillí” sklo je, takže se nejedná o ojedinělý test – kde jsem se objevil, tam se škrábalo, ohýbalo, mlátilo…


Grafy a další informace pochází z technické studie a produktového listu Gorilla glass společnosti Corning.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky