Lenovo IdeaCentre C320: základní dotykové 20″ AIO (živé představení)

17. 1. 2012 | 0

Lenovo C320

Je to už delší dobu, co jsme zde na blogu představovali základní all-in-one počítač Lenovo C200. Není to dlouho, co byl představený nový, vyšší model C320, který přináší výkonnější komponenty a dotykový displej, ačkoliv stále patří do základní řady C.

IdeaCentre C320 (dle značení českého Lenova) je, jak už naznačuje řada, základní all-in-one stolní počítač Lenovo pro domácnosti, tedy hlavně na zábavu a pro multimédia (více o značení a všech řadách all-in-one Lenovo najdete v našem samostatném článku), který – jak je patrné zase z modelového čísla – je ale o něco výše než C200, a to jak co se výbavy, tak hardwarové konfigurace týče. C200 nabídne díky architektuře Intel Atom (případně v kombinaci s nVIDIA ION2) výkon pouze pro ty nejzákladnější činnosti (kancelářské aplikace, internet, případě s IONem i HD filmy), zato však disponuje výjimečně nízkou spotřebou. C320 míří výš – nabídne větší, širokoúhlý displej s úhlopříčkou 20″, přirozeně také s vyšším rozlišením, podporuje dotykové ovládání, design je přeci jenom o něco dospělejší a působí sofistikovaněji, no a “pod kapotou” se skrývá plnokrevný dvoujádrový procesor i základní grafická karta AMD. No a jelikož jsme se all-in-one počítačům už delší dobu nevěnovali, na C320 se podíváme hned…

 

Konfigurace testovaného kusu

  • 20″ HD+ displej (1 600 x 900 bodů, LED podsvícení), vícedotykový
  • Intel Pentium G620 (2 jádra / 2 vlákna, 2,6 GHz)
  • 4 GB DDR3 1 066 MHz RAM
  • Čipová sada Intel H61
  • AMD Radeon HD 6450A (1 GB GDDR3, 64bit)
  • 3,5″ 500GB pevný disk Seagate (SATA3, 7 200 RPM, 16 MB cache)
  • Cena testované konfigurace: cca 13 000 Kč s DPH

 

Vzhled, provedení, podstavec

Líbí se mi, že všechny all-in-one z rodiny Idea přecházejí na jednotné rysy ve vzhledu, což jasně naznačuje i C320 – (nepraktické, ale hezky vypadající) lesklé černé plasty, pod rámečkem displeje kovový rošt s jemnou perforací zakrývající reproduktory, bílé diodové indikátory a velké stříbrné logo Lenovo; no a samozřejmě výpusť chlazení na horní hraně opět za mřížkou.

 

 

 

C320 na rozdíl od ostatních all-in-one IdeaCenterů nabídne – stejně jako C200 – podstavec podobný těm, které mají monitory (větší IdeaCentery disponují sklopnou nohou, kdy počítač poté stojí jako fotorámeček). Jelikož je C320 však vyšší model než C200, podstavec není plastový, ale celokovový, v kovově šedém provedení, neumožňuje nastavení výšky, pouze sklonu v rozmezí 5° dopředu a 25° dozadu. Drží však počítač, resp. monitor ve správné, ergonomickým pravidlům odpovídající výšce (oproti “fotorámečkové” variantě).

 

 

 

Samotný počítač na stojanu působí úplně jinak než nejzákladnější model C200 – C320 je mnohem těžší, hlubší a celkově masivnější (u C200 v podstatě nepoznáte, že se nejedná pouze o monitor). Také dílenské zpracování je lepší: při přenášení ani manipulaci se nesetkáme se skřípáním nebo vrzáním. Při pohledu z boko už je ale zcela jasné, že se jedná o all-in-one počítač a ne o monitor. Velké rozměry mají ale také svá negativa – 20″ displej má skutečně silný rámeček a je v něm zasazený hluboko.

 

 

 

Nad displejem najdeme webovou kameru (slušná kvalita obrazu i za horšího osvětlení) s mikrofonem a bílou diodovou indikací aktivity. Pod displejem pak tlačítka a ukazatele: vlevo je to velké tlačítko napájení, kterým počítač zapínáme, vedle něj okénko infraportu (pro dálkové ovládání, pokud je v balení), no a pak už jen indikace pevného disku a Wi-Fi. Na pravé straně se schovává (a to doslova, protože jako u C200 nejsou podsvícená) čtveřice tlačítek, která ovládají hlasitost a jas, posledním je možné vypnout displej (tato funkce má vlastní signalizaci vlevo).

 

 

 

Dotykový displej, zvuk

Jak jsem zmínil, displej má úhlopříčku 20″ a rozlišení HD+ (1 600 x 900 bodů), jedná se samozřejmě o standardní TN panel, podsvícený LED diodami (jas je možné regulovat v 10 krocích, přičemž i ten nejnižší je více než dostatečný pro pohodlnou práci; podsvícení můžeme nechat regulovat ale také automaticky pomocí předinstalované aplikace Lenovo Dynamic Brightness System). Barevné podání i kontrast jsou vzhledem k použité technologii běžné, pozorovací úhly nejsou špatné. Pozitivně hodnotím i rozlišení: pro dlouhou práci je hrubší rastr více než vhodný pro oči, takže nemyslím si, že by se jednalo o problém. Naopak kdo doma pracuje např. v kancelářském software, takový displej ocení.

 

 

 

Displej je dotykový (proto má také lesklou povrchovou úpravu), reaguje s poměrně slušnou přesností i citlivostí – jednoduše řečeno jsem se nesetkal s problémem, v porovnání s jinými podobnými řešeními kvalitativně nevybočuje z řady. Velmi pozitivně hodnotím, že Lenovo dotykové ovládání bralo v potaz, a tak je mezi displejem a jeho rámečkem zhruba 5 mm volného místa, aby uživatel mohl používat dotyk i v úplných krajích obrazovky. Musím uznat, že dotykové ovládání hlavně multimédií (Windows Media Center, Lenovo Idea Touch a podobně) je vysoce návykové a dokážu si zvláště v případě dětí představit opravdu bohaté možnosti využití třeba jen prostřednictvím (výukových) dotykových her – ano, přiznávám se, k psaní tohoto článku jsem se kvůli předinstalovaným Angry Birds málem nedostal.

 

Dvojici reproduktorů najdeme za mřížkou pod displejem. Na all-in-one počítač je jejich zvukový projev dostatečný, zhruba na úrovni běžných levných externích reproduktorů, také hlasitost je více než dostatečná.

 

Konektory, připojení, rozšíření

Většinu konektorů najdeme na zadní straně, ale některé – pro rychlý přístup – sídlí samozřejmě i na bocích, resp. vlevo, kde se nachází čtečka paměťových karet, dva USB 2.0 konektory a dva nutné audio konektory. Na pravoboku je to už jenom DVD optická mechanika. Zbytek už najdeme na rubu zařízení: čtveřici USB 2.0, gigabitový ethernet Realtek, no a pak už jen napájecí konektor (k C320 se dodává 140W napájecí adaptér). Z bezdrátových adaptérů je v C320 přítomno pouze Wi-Fi Realtek s podporou standardu 802.11n.

 

 

 

 

Rozšířit paměť, případně vyměnit pevný disk můžeme prostřednictvím dvou snímatelných panelů na zadní straně počítače.

 

 

Příslušenství – klávesnice, myš

K základnímu all-in-one Lenovo dodává nové standardní drátové příslušenství v podobě ostrůvkové chiclet klávesnice, která jako by z oka vypadla té z ThinkCenterů Edge, a optické myši.

 

 

Tělo klávesnice má rozměry jen o kousek větší, než je vyloženě nutné – kolem prostoru pro klávesy tak přiliš volného místa nezbývá, což je pozitivní z toho pohledu, že je tak klávesnice velmi kompaktní. Na druhou stranu volitelná opěrka zápěstí by nebyla vůbec na škodu. Co se psaní na klávesnici týče, je vlastně stejné jako u zmíněné ThinkCentre klávesnice: stisk jednotlivých kláves je pocitově “gumový”, ale pozitivní a jistý, odpor je o něco větší než u notebookových klávesnic, také hloubka stisku je větší, což je u stolního počítače, myslím, dobře. Pozitivní je, že i tato klávesnice je odolná proti polití a disponuje odtokovými kanálky. Horní řada kláves nabídne po stisknutí oranžové klávesy Fn vedlejší funkce: spuštění internetového prohlížeče, spánek, vysunutí optické mechaniky a ovládání multimédií. Samostatně vpravo ještě stojí čtveřice výhradně funkčních kláves: ovládání hlasitosti a tlačítko “LVT”, které spustí Lenovo Vantage Technology Start Center (jednoduchý rozcestník aplikací a správy počítače).

 

  

 

Co se klávesnice týče, neodpustím si pár jízlivých postřehů: jednak překvapí umístění klávesy Fn v levém spodním rohu (toto si zachovávají už jen Think produkty, např. IdeaPady už před delší dobou přešly na umístění klávesy Fn až za Controlem) a dále překvapí, resp. spíše působí trochu ironicky, že ThinkCentery mají namísto kláves F1-F12 jako hlavní vedlejší funkce, kdežto konzumní all-in-one C320 nabídne pravý opak. Logicky bych to čekal obráceně.

 

 

 

A myš? Ta je zcela standardní optická trojtlačítková, symetrická, tedy vhodná pro leváky i praváky, s velmi pohodlným kolečkem i pohodlným klenutím, takže padne dobře do ruky. Stisk kláves je občas v určitých pozicích rukou trošičku méně pohodlné, celkově je ale myš zcela v pořádku.

 

Výkon, chlazení

Z hardwarové konfigurace je zcela jasné, jaký výkon můžeme od základního domácího all-in-one Lenovo očekávat: k dispozici je dvoujádrový procesor Intel Pentium s maximální frekvencí 2,6 GHz. Procesor je ochuzený o většinu vymožeností rodiny Sandy Bridge (hlavně o Turbo Boost a Hyper Threading, neumí se tedy “přetaktovat” ani nedokáže působit jako “virtuální čtyřjádro”), nicméně i přesto se jedná o dostatečně výkonný čip, který uživatele blokovat v běžném domácím nasazení ani zdaleka nebude. Grafický čip je na stejné úrovni jako procesor: jedná se o lowendový čip AMD Radeon, díky kterému si na počítači zahrajeme méně náročné počítačové hry, ale samozřejmě plynule rozhýbe HD multimédia, což je jeho hlavní určení. Celkově je tak potřeba říct, že je sestava zcela vyvážená, pro běžné multimediální nasazení (bez náročných počítačových her) zcela dostatečná.

 

hwinfo32

 

Ventilátor nasává vzduch skrze spodní hranu zařízení a vyfukuje jej nahoře, což je u Lenovo all-in-one standardem. Účinnost chlazení nemá smysl řešit – vzhledem ke komponentám s pouze základním výkonem chlazení svou práci zvládá bez zaváhání (běžně teploty oscilují jen mírně přes 40°C). Trochu však zamrzí zvukový projev chlazení – ventilátor má méně příjemný svištivý zvuk (a to i v porovnání s ostatními all-in-one Lenovo), běží samozřejmě neustále a v tichém prostředí více než znatelně – zhruba na úrovni tiššího věžového stolního počítače.

 

C320 chlazeni

 

  teploty-standard
Vlevo: teploty standard; vpravo: teploty při nicnedělání (idle)

 

Spotřeba

Jednou ze zásadních výhod all-in-one počítačů je kromě nekomplikovaného provozu, kompaktního provedení a redukce otravných kabelů také nízká spotřeba. “Naše” C320 drží s ostatními all-in-one díky úsporným komponentám a LED podsvícení displeje. V běžném provozu s maximálním jasem se spotřeba drží jen mírně nad 40 W, snížíme-li jas na minimum, už je to jen něco přes 30 W. V maximální zátěži (Prime95 + FurMark, tedy maximální zátěž CPU i GPU) to je příjemných 79 W. Všechny naměřené hodnoty jsou bez úsporných funkcí procesoru (bez podtaktování)!

 

 

Software

Software předinstalovaný v C320 zahrnuje především zábavní aplikace, které využívají dotykového displeje a/nebo webové kamery. Mezi předinstalovaným software najdeme kromě zábavního rozcestníku Idea Touch v podobě launcher widgetu připomínající čtyřlístek, který známe z tabletů Lenovo (ten představuje jednoduché multimediální centrum pro prohlížení fotek, přehrávání hudby a videa a také pro hraní předinstalovaných her, jako jsou Angry Birds) také dokovací lištu Lenovo Vantage Technology Start Center (slouží jako rozcestník pro předinstalované aplikace, jako je vypalovací software Power2Go či aplikace pro snímání webovou kamerou s efekty YouCam, ale také pro správu počítače, jako je zálohovací software OneKey Recovery a samostatná aplikace pro instalaci ovladačů a dodávaného software).

 

 

Celkem zajímavá je dvojice aplikací pro automatickou ergonomii: automatická regulace jasu displeje pomocí aplikace Dynamic Brightness System a Eye Distance System, který zase kontroluje vzdálenost uživatele od počítače a pravidelně jej upozorňuje, pokud nemá správnou vzdálenost.

 

 

 

Závěr

Lenovo IdeaCentre C320 je základní, tedy také relativně levný, přesto povedený all-in-one stolní počítač, který cílí především na multimédia a jednoduché formy zábavy, což se mu díky použitelné hardwarové konfiguraci v podobě dvoujádrového procesoru Sandy Bridge a lowendové dedikované grafické karty AMD Radeon jednoznačně daří. Disponuje všemi zásadními výhodami all-in-one počítačů: je skladný a energeticky úsporný. Dotykový displej je i na levném all-in-one skutečně návyková funkce, což jsme si i u nás v “redakci” Lenovo Blogu CZ ověřili – jelikož působí i na “dospělé”, děti z něj budou určitě unesené. C320 má také povedený design, působí masivně a nevypadá levně, čemuž přispívají také kovové prvky v podobě mřížky reproduktorů nebo kovového stojanu. Dodávané (leč pouze “drátové”) příslušenství není vůbec špatné a celkově zapadá do designu sestavy.

 

Negativ i s přihlédnutím k cenovce C320 moc nemá. Vytkl bych proto jen a pouze (oproti jiným all-in-one Lenovo) mírně výraznější chlazení s méně příjemným projevem ventilátoru. Oproti běžným stolním počítačům se však stále jedná o tichý přístroj.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky