P1 vs Y730

Herní notebook, nebo pracovní stanici? (Úvaha)

1. 2. 2020 | 0

Potřebuji výkonný notebook. Ale má smysl kupovat profesionální pracovní stanici (ThinkPad), nebo si vystačím s herním strojem (Legion)?

Sluší se říct hned na začátek, že tenhle článek je vážně jen úvaha. Takové moje vlastní přemýšlení nahlas, vlastně ne nahlas, ale písemně. Proto, prosím, tento článek tak berte. O co vlastně půjde? Delší dobu jsem používal Legion Y730 a aktuálně mám ThinkPad P1, na první pohled naprosto rozdílné stroje, ale to jen na první pohled. Ve skutečnosti mi přijdou dost podobné…

Oba mají 15″ úhlopříčku, jeden je černý a druhý sice stříbrný, ale má střídmý, decentní dizajn. Oba mají Full HD IPS displej. Oba mají relativně výkonný hardware. Tak proč jsou tak podobně jiní? No, pojďme se na to podívat! Ještě jednou podotýkám, že následuje subjektvní názor člověka, který sbírá a miluje ThinkPady…

Nejdřív v tabulce:

ThinkPad P1 Y730-15
CPU i5-8400H i7-8750H
GPU Quadro P1000 GeForce 1050Ti
RAM 16 GB 16 GB
CENA 55 000,- Kč

(Cena s i7-9750H)

30 000,- Kč

Na první pohled je to jasné – výkon je zhruba stejný, tak proč bych měl platit skoro dvakrát tolik za ThinkPad? No, pojďme si to rozebrat.  Kapacitu SSD neberu jako rozhodující parametr – u obou strojů jsou dva sloty. M.2 a SATA, a proto není problém diskové pole rozšířit.

Vzhled a provedení

ThinkPad P1 je už na první pohled pracovní notebook – černé nenápadné šasi, kvalitní zpracování. Pokud by vás zajímala recenze, tu si můžete přečíst zde. Provedení příkladné, ThinkPady řady P mě ihned okouzlily – ještě teď si vzpomínám, jak jsem dostal do rukou ThinkPad P50 a ihned po vytažení z krabice jsem si řekl: „Wow,“ konečně ThinkPad tak, jak jsem zvyklý z dob minulých. Prostě bytelná krabice, jak to má být. A tady je to úplně stejné. Prostě takový nažehlený kravaťák, u kterého naprosto přesně víte, na čem jste a nic vás nemůže překvapit.

V druhém rohu pomyslného ringu stojí Legion Y730-15, takovej ten týpek s vytahanou mikinou, kšiltovkou a batohem ležérně přes rameno, až si říkáte, jak sakra může obstát v souboji (ať už bude jakýkoliv) proti tomu kravaťákovi, kterej vypadá trošku jako nájemný vrah. Tady jsem se nechal trošku unést, pardon. Legion Y730 sice vypadá elegantně, ale na první pohled je vidět, že to je trošku pozlátko. Protože základna celého notebooku je z plastu, i když se snaží tvářit jako kov. Víko je kovové, to zase ano, ale není to trošku málo? Ale on ten týpek může mile překvapit… tento notebook jsem používal od chvíle, co vyšel, a musím říct: nedejte na první dojem! Po roce nepozoruji téměř žádné znaky opotřebení. Jediná drobnost, se kterou jsem i tak trošku počítal, je poškrábaný kloub displeje, což je pochopitelné vzhledem ke konstrukci a tomu, že většina z nás nežije v bezprašné laboratoři, kde by tohle nehrozilo.

Tady je to jasný bod pro ThinkPad P1, vede jak vzhledem, tak kvalitou.

Klávesnice a polohovadla

ThinkPad (vlastně ThinkPady od dob prvních IBM) platí za etalony kvality klávesnice a polohovadel. Ano, máme už jenom 6 řad, ano, nemáme kontextovou nabídku, ano, PgUp a PgDn máme vedle šipek a to nejhorší nakonec: musíme používat FnLock! No, ale není to zas tak špatné, fakt ne. V zaměstnání se dostanu ke spoustě notebooků od různých výrobců, protože výběrová řízení ve státní sféře… a musím říct, že se vždy rád vracím k ThinkPadu, klidně i k nějakému novému, protože ta ostrůvková klávesnice je prostě výborná, teda dobře – dobrá. Mechanika a tvar kláves je výborný, ale rozložení je bohužel na facku. (Bez pardonu!) Kde mám Scroll Lock a Pause?! Ne vážně, proč tam tyhle klávesy nejsou? Proto prostě nemůže být ta klávesnice bezchybná. Ale v dnešní době není nic dokonalé. Na každém notebooku, mobilu, hodinkách si najdu něco, co mi vadí a pak musím volit holt menší zlo… A dále tu máme TrackPoint, kdy tlačítka mají správný chod a taky touchpad, ale kdo používá touchpad, když máme TrackPoint, že?

ThinkPad P1

ThinkPad P1

Legion… Tady je situace trošku jiná, rozložení je ještě horší, na první pohled. Mechanika je mělká a taková trošku nic moc. Tvar kláves je v pohodě. Nicméně díky software „Magic Y“ se situace trošku změní, protože jsem schopný si klávesnici nastavit tak, jak potřebuji, takže i doplnit chybějící klávesy. To je docela fajn bod, ale klávesnice, byť je podsvícená a má asi tak milion kombinací toho, jak může svítit – RGB prodává že, tak se spíš hodí na to hraní her, na psaní dlouhých textů to moc není, bohužel. Touchpad je tady, překvapivě dobrý, velký, přesný a rychlý. Na ten jsem si zvykl docela rychle a kolikrát jsem po tom, co jsem nenahmatal TrackPoint, nemusel ani vytahovat myš a fungoval jsem na touchpadu.

Lenovo-Legion-Y740S Cover

Lenovo Legion

Tohle je další kolo pro kravaťáka P1. Boj ale ještě nekončí.

Obraz a zvuk

Podotýkám, že nemám kalibrační sondy, takže tady to bude dost subjektivní. (Teda ne že by předchozí část byla kdovíjak objektivní, že?)

Parametrově to vypadá stejně. Full HD IPS, na zahraničních stránkách si přečteme, že ani jeden nemá PWM regulaci podsvícení, což je fajn. Oba pokrývají nějaký ten prostor sRGB. Ale to, kde se láme chleba, je vidět na první dobrou. ThinkPad P1 – 60Hz, Legion Y730 – 144Hz. To je prostě víc než dvakrát rychlejší obnovovací frekvence. A ano, je to znát, takový ty povídačky, že oko vidí max 25 FPS a vše, co je nad, vidí jen piloti bojových stíhaček… nenechte si to namluvit, tenhle omyl šíří lidi, co nikdy neviděli víc jak 60Hz monitor v praxi. Osobně poznám rozdíl 60 Hz a 75 Hz, což je „jen“ 25% rozdíl. Řeknete si: „Ale P1 není herní notebook, tam to nepotřebuji.“ Jistě, máte pravdu, ale on ten rozdíl je poznat i při běžných činnostech na PC, no a jakmile si zvyknete na něco lepšího, krok zpět je vždy těžký. Musím taky uznat, že u Legionu jsou barvy přepálené – ne příliš, ale jsou.

ThinkPad má tedy jen 60 Hz, přirozenější barvy a skoro žádný IPS Glow, to je teda něco,to musím uznat. Legion má 144 Hz, přepálené barvy a znatelný IPS Glow. Ten je ale vidět při jednolitém statickém obrazu, v hrách a filmech jsem tento jev nepostřehl. Displej bych si tak jako tak vybral radši ten u Legionu. 144 Hz je něco těžce návykového.

Když se podíváme na určení notebooku, je jasné, který bude mít lepší zvuk a tak to taky je. Legion díky své konstrukci a rozmístění reproduktorů hraje doopravdy dobře – tedy dobře na notebook, samozřejmě. ThinkPad hraje. Hraje nahlas. Já osobně tak nějak repráčky u notebooku neřeším. Když si chci poslechnout hudbu, mám na to sluchátka. Když se koukám na film, tak ne na notebooku. A když potřebuju Skype nebo něco takového, tak mi stačí, že to hraje.

Týpek v mikině zasazuje první pořádný úder.

Konektory a připojení

ThinkPad P1: Levá strana – napájení, 2x USB-C s Thunderbolt 3, HDMI 2.0, LAN (zmenšený proprietární port, redukce v balení), 3,5mm audio jack. Pravá strana – 2x USB 3.1 a čtečka karet SD, zdířka pro zámek Kensington. Vzadu a vepředu nic.

Levá strana

Levá strana

Pravá strana

Pravá strana

Legion Y730: Levá strana – USB-C s Thunderbolt 3 a 3,5 mm audio jack. Pravá strana – USB 3.1 + Novo Button. Vzadu: 2 x USB 3.1 Gen. 2, RJ-45, miniDisplayPort 1.4, HDMI 2.0, zdířka zámku Kensington, napájení.

Zadní strana.

Levá strana.

Pravá strana.

 

Tady musím ocenit umístění konektorů vzadu u Legionu, to je prostě geniální nápad – pokud připojím notebook ke všem periferiím, tak nevidím žádné kabely, tohle se mi moc líbí. Pro připojení USB máme případně jeden konektor na pravé straně, což se dá.

Ani u jednoho, si myslím, neschází nic podstatného, ale pro o fous lepší rozložení vyhrává Legion.

Konfigurace a výkon

Tady se dostávám na hodně tenký led, protože jak to uchopit? Když vezmu stroje ve zhruba stejné ceně, tak Legion bude prostě výkonnější. Když vezmu stejný výkon, tak Legion bude na zhruba polovině ceny ThinkPadu P1. Ano, srovnávám hrušky a jablka dohromady.

Když se podívám na testovanou konfiguraci, tak u CPU je to jasně pro Legion – jader stejně, ale HyperThreading v akci. Pokud vezmu GPU, tak je to tam víceméně stejné, nebo spíš na tom bude o fous líp Legion. Rozdíl P1000 (GeForce 1050) vs. 1050Ti.

Baterie… Co sem teďka tahám baterii? To přece nikoho nezajímá! Ale zajímá! U ThinkPadu P1 při kancelářské činnosti jsme na 8 hodinách úplně v suchém triku. U Legionu jsme na 5 hodinách. Takže je to docela zásadní rozdíl. Ale opět, bude záležet na činnostech, které na tom daném stroji budete dělat.

Chlazení: U ThinkPadu P1 je tišší, při 90 % činností o něm ani nevíte. A když už se roztoočí ventilátor na maximum, tak to není nijak extrémně rušivý zvuk. To stejné se ale nedá říct o Legionu, tam se ventilátor ozývá častěji a při zátěži o sobě dává znát.

Pokud vezmeme v potaz zhruba stejnou konfiguraci a pustíme PCMark 10 (nebo jiný benchmark), budou výsledky stejné, s rozdílem maximálně 10 %.

Tady je to remíza, nejsem schopný určit, který by byl jasný vítěz.

Závěr

Co říct závěrem… Osobně je mi ThinkPad P1 velmi sympatický, na druhou stranu Legion má lepší displej, dají se na něm zahrát nějaké ty hry, snese každodenní nošení, ale klávesnice mi moc nesedla.

Pokud někdo hledá maximální výkon na práci – rendery, různé výpočty, grafiku, atd., nebál bych se mu doporučit právě Legion, protože dostane maximum výkonu v dobrém šasi za fajn peníze. Co musím taky ale zmínit, je záruka on-site a to rovnou 3 roky. Což není k zahození, protože technik přijede k vám…

Pokud ovšem potřebujete větší zabezpečení (TPM, otisk prstu, atd.), kvalitnější šasi a trochu toho „business looku“, nemáte moc na výběr. Dalším pádným argumentem je klávesnice, která je prostě lepší i přes to, že má jen šest řad. A celkově je stroj lépe zpracován a nemám strach, že by někdy někde začal vrzat nebo projevovat jiné neduhy.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky