Jednoduchý způsob zrychlení TrackPointu!

Zvyšujeme citlivost TrackPointu v nových ThinkPadech s Windows

25. 1. 2020 | 0

Zapuštění čepičky TrackPointu omezilo otlaky na displeji notebooku, zároveň jej ale zpomalilo. Jak TrackPointu vrátit rychlost?

Lenovo ThinkPad X100e byl v mnoha ohledech revoluční notebook. Nepřinesl sice žádnou převratnou novinku, ukázal ale, jakým směrem se měla řada ThinkPad do budoucna vyvíjet. Pravé úhly mělo vystřídat mírné zaoblení, klávesnice měla výměnou za ostrůvkové provedení přijít o své (dle mě dosud nepřekonané) rozložení, do budoucna následovala i změna konstrukce pantů atd. Velmi důležitou změnou bylo také snížení profilu čepičky TrackPointu, která nově nevyčnívala nad okolní klávesy (jak bylo u tehdejších ThinkPadů typické). To přineslo hned dvě výhody:

  • uživatelům, kteří TrackPointu nepřišli na chuť, už čepička nepřekážela při psaní na klávesnici,
  • víceméně zmizely otlaky TrackPointu z displeje, které se mnohdy objevily v důsledku působení tlaku na víko displeje při přenášení.

Pro uživatele to ale znamenalo mírné snížení rychlosti TrackPointu, a to i při nastavení nejvyšší citlivosti. Lenovo sice citlivost několikrát zvyšovalo v rámci aktualizace ovladačů UltraNav, nic to ale nemění na tom, že je TrackPoint pro mnohé stále příliš pomalý.

Zrychlujeme TrackPoint, nikoliv trackpad

Asi jediným schůdným řešením je vlastní nastavení citlivosti zvlášť pro jednotlivá zařízení, a to přímo skrze panel nastavení myši. Ve Windows lze standardně nastavovat rychlost kurzoru pouze pro všechna zařízení obecně. To je velmi nepraktické, jelikož po nastavení nejvyšší citlivosti zrychlíte i trackpad či připojenou myš.

V této situaci se může hodit utilita EitherMouse. Ta detekuje jednotlivá polohovací zařízení, a umožňuje jim přiřadit různou úroveň citlivosti. Tímto způsobem lze TrackPoint zrychlit nad rámec omezení v ovladači Synaptics.

Utilitu EitherMouse (Freeware, anglicky) stahujte zdarma zde. Funkční na operačních systémech Windows XP až Windows 10.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky