maxresdefault

Dokování pro ThinkPad z let 2018 a 2019

29. 10. 2019 | 1

Konektory dokovacích stanic se pomalu a jistě stávají minulostí, nastupuje doba doků přes USB či USB-C. Není ale dock jako dock, a ne každý ThinkPad má stejné možnosti.

Notebooky Lenovo ThinkPad si kupují nejenom věrní fanoušci, hlavní objem prodejů jde na vrub malých podniků (převážně ThinkPady řady E) i velkých korporací (ThinkPady L, T, W, X). A ať se nám to líbí nebo ne, důvody, proč si společnosti tyto notebooky pořizují, jsou převážně pragmatické. Jedním z klíčových parametrů klasické černé krabice s nápisem Lenovo je možnost dokování pomocí dokovací stanice.

Až donedávna byla situace s dokováním velmi jednoduchá. ThinkPady měly na spodní straně základny obdélníkový konektor, kterým se prostě zacvakly do dokovací stanice černé barvy. To celou situaci velmi zjednodušovalo: notebook buď dokovací konektor měl a dokovat šel, nebo jím vybavený nebyl, a uživatel měl smůlu. Ignorujme teď všelijaké USB huby, redukce atd. Jediným úskalím bylo, že Lenovo jednou za čas změnilo typ dokovacího konektoru, takže bylo čas od času třeba k novému ThinkPadu dokoupit i novou dokovací stanici.

ThinkPady modelové řady 2017 byly poslední, které byly vybaveny tradičními dokovacími konektory ve spodní části základny, např. ThinkPad T470. U novějšího ThinkPadu T480 z roku 2018, který je de facto pouze jeho omlazenou variantou, už původní dokovací konektor nenajdeme. Přesunul se na levý bok.

Doba se změnila. Většina uživatelů má již masivních a těžkých notebooků dost, doba a trh přeje těm, kdo vyrobí dostatečně výkonný, a přesto tenký notebook. Odtučňovací kůra se tak nakonec dotkla i konektoru pro mechanické dokování na spodku základny, a nastoupily jiné možnosti, jak zjednodušit připojení kabeláže a periferií.

Článek hovoří o ThinkPadech modelové řady 2018 a 2019. Tam spadají např. tyto přístroje: ThinkPad T480(s), T490(s), L480/L490, L580/L590, X1 Carbon 6th/7th Gen, L390 Yoga, T580/T590, X280/X290/X390, E480/E490, E580/E590 atd.

V následujícím textu si popíšeme jednotlivé varianty, jak lze současné ThinkPady zadokovat, a jaké to přináší možnosti.

Mechanický konektor – ThinkPad Basic Dock, ThinkPad Pro Dock, ThinkPad Ultra Dock

Mechanický dokovací konektor nevymizel úplně. Většina v současnosti prodávaných ThinkPadů je vybavena konektorem na levém boku (včetně ultratenkých ThinkPadů X1 Carbon a Yoga). Ten je rozhodně nejblíže původní koncepci. Notebook vložíte do plastového podstavce a zasunete zleva západku, čímž se dok připojí. To nejdůležitější je, že tyto mechanické doky ThinkPad nabíjí.

Lenovo nabízí tři varianty mechanických dokovacích stanic, které se od sebe navzájem liší konektorovou výbavou a možnostmi připojení. Všechny obsahují gigabitový ethernet (nativní, nikoliv redukovaný z USB, což může být podstatné v podnikových sítích s ohledem na centrální správu nebo funkce síťové karty) a sdružený 3,5 mm jack pro připojení sluchátek či reproduktorů.

Poznámka: Počet souběžně fungujících obrazových výstupů musí podporovat nejenom dokovací stanice, ale také samotný notebook. Pokud tak notebook podporuje výstupy pouze 2, připojením k docku se třemi obrazovými výstupy toto omezení grafické karty neobejdete!

ThinkPad Basic Dock (40AG0090EU)

ThinkPad Basic Dock je varianta pro nenáročné zákazníky, kteří chtějí především „dokovat“. Basic dock je vybavený dvěma USB 3.1 Gen1, dvěma pomalejšími USB 2.0 (jedno trvale napájené), jedním portem DisplayPort 1.4 (až 4K rozlišení při 60 Hz) a analogovým VGA konektorem.

Jeho hlavním omezením je, že k němu naráz připojíte pouze jeden externí monitor (skrze VGA, nebo DisplayPort). Je tedy vhodný spíše do menších kanceláří s méně náročným provozem. Chybí mu také novější standard USB-C. Součástí je 90W nabíječka, notebooku dodá až 65 W.

ThinkPad Pro Dock (40AH0135EU)

ThinkPad Pro Dock je zlatou střední cestou a dalo by se říct, že spolehlivě uspokojí asi největší procento zákazníků. Obsahuje trojici USB 3.1 Gen1 (5 Gbps, jedno trvale napájené), dvojici pomalejších USB 2.0, přidává i USB-C (5 Gbps, 5V/3A). Dále zde najdeme dvojici konektorů DisplayPort 1.4 (až 4K při 60 Hz).

Výhodou je, že lze k tomuto doku připojit naráz dva externí monitory. Dok tedy najde své uplatnění i na pracovním stole při práci s daty, grafice atd., kdy jedna obrazovka prostě nestačí. Marně bychom zde naopak hledali analogový VGA port. Součástí je 135W nabíječka, notebooku dodá až 85 W.

ThinkPad Ultra Dock (40AJ0135EU)

Tím nejvyšším modelem je ThinkPad Ultra Dock, který přidává USB konektory a video výstupy. Najdeme na něm čtveřici USB 3.1 Gen2 (10 Gbps, jedno trvale napájené) a dvojici USB-C (10 Gbps, 5V/3A). USB porty tedy dovolují dosáhnout vyšší přenosové rychlosti. Dále široká paleta video výstupů: 2x DisplayPort 1.4 (až 4K při 60 Hz), HDMI 2.0 (až 4K při 60 Hz) a analogový VGA konektor.

K ThinkPad Ultra Docku připojíte najednou až tři externí monitory (při 4K v 60 Hz). Součástí balení je 135W nabíječka, která notebooku dodává příkon až 65 W.

Dokování pomocí USB-C, případně s rozhraním Thunderbolt

Mechanické dokovací stanice nemusí sednout každému. Jsou velké, zabírají mnoho místa na stole. Navíc je kvůli proprietárnímu konektoru lze použít jedině s ThinkPady. Lenovo tak nabízí i sadu doků, které se připojují skrze konektor USB-C. Některé umí využít i výhod rozhraní Thunderbolt.

Všechny USB-C doky opět disponují gigabitovým ethernetem a sdruženým konektorem pro připojení sluchátek či reproduktorů. A co je nejdůležitější, i ony dokážou ThinkPad nabíjet.

ThinkPad Hybrid USB-C with USB-A Dock (40AF0135EU)

ThinkPad Hybrid USB-C with USB-A Dock je asi nejuniverzálnějším dokem, který si můžete k ThinkPadu zakoupit. K notebooku se připojuje buď skrze konektor USB-C, případně lze využít i přibalenou redukci a připojit jej skrze USB klasické velikosti (USB-A).

Konektorová výbava obsahuje trojici USB 3.1 Gen2 (10 Gbps, jedno trvale napájené), dvojici USB 2.0, jedno USB-C (5V/3A, pouze pro přenos dat). Dále zde najdeme 2x DisplayPort a 2x HDMI, gigabitový ethernet a 3,5 mm jack pro připojení sluchátek či reproduktorů.

ThinkPad Hybrid USB-C with USB-A Dock si poradí naráz až se dvěma externími monitory zároveň, a to až při 4K rozlišení (60 Hz). Dva monitory lze připojit skrze oba DisplayPorty, obě HDMI či kombinací.

Součástí je 135W nabíječka, notebooku dodá nejvýše 90 W příkonu (při připojení přes USB-C).

ThinkPad USB-C Dock Gen 2 (40AS0090EU)

ThinkPad USB-C Dock Gen 2 se, jak už název naznačuje, připojuje k notebooku skrze USB-C. Na rozdíl od předchozího Hybrid Docku ho nepřipojíte do klasického USB normální velikosti. Má bohatou konektorovou výbavu: kromě klasických USB (3.1 a 2.0) nechybí USB-C (pouze pro přenos dat či nabíjení 5V/3A).

Externí monitor připojíte pomocí dvou konektorů DisplayPort, případně pomocí HDMI. Nejvyšší rozlišení je 4K (30 Hz) při připojení jednoho monitoru, případně Full HD při připojení dvou monitorů. Součástí balení je 90W nabíječka, dok notebooku „pustí“ až 60 W.

ThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC0135EU)

Na pomyslné špičce nabídky se nachází dokovací stanice ThinkPad Thunderbolt 3 Dock. Jak již název napovídá, hlavní výhodou doku je možnost využít výhody rozhraní Intel Thunderbolt. To má celou řadu výhod: velmi vysoká přenosová rychlost, možnost použít výkonné nabíječky, schopnost přenášet obraz ve vysokém rozlišení atd. Základní mantrou ale je, že zdaleka ne každý notebook je tímto konektorem vybavený.

Kromě pěti USB 3.0 (jedno trvale napájené) a jednoho USB-C (Thunderbolt průchozí, jinak 5V/3A) dovoluje připojení až tří externích monitorů. Připravená je dvojice DisplayPort, HDMI a dokonce klasické analogové VGA. Nejvyšší rozlišení je 4K (60 Hz) pro až dva monitory, případně Full HD pro až tři monitory. Součástí balení je 135W nabíječka, notebooku dodá příkon až 65 W).

Dokování skrze USB 3.0 replikuje porty, ale nedobíjí notebook

Pokud váš notebook nemá konektor USB-C, případně si vystačíte se základními porty, můžete se poohlédnout po levnějších docích s rozhraním USB 3.0. Opět nechybí gigabitový ethernet a 3,5 mm konektor na připojení sluchátek.

Je ale třeba mít na paměti, že tyto doky fungují především jako replikátory portů, a nejsou schopny notebook nabíjet. Nejsou to tedy dokovací stanice tak, jak si je většina z nás představuje, a sice přijít do kanceláře či pracovnímu stolu, zapojit maximálně jeden kabel a pracovat jako s „velkým“ počítačem. Zde budete potřebovat kabely minimálně dva – dokovací a napájecí.

ThinkPad USB 3.0 Pro Dock (40A70045EU)

Základem je ThinkPad USB 3.0 Basic Dock. Má 3x USB 3.0, jedno trvale nabíjené, 2x USB 2.0, připojíte k němu hned dva monitory: je zde DisplayPort 1.2 a DVI-1. Součástí je 45W nabíječka, která slouží jen pro napájení doku, notebook nijak nenabíjí.

ThinkPad USB 3.0 Ultra Dock (40A80045EU)

Vrcholem nabídky těchto jednoduchých replikátorů je ThinkPad USB 3.0 Ultra Dock. Má dvojici USB 3.0, dvojici USB 2.0 (obě trvale napájené 2,4A), jeden DisplayPort 1.2 a jedno HDMI 1.4. K tomuto „docku“ připojíte naráz až dva externí monitory. V balení je 65W nabíječka, která pohání pouze dock, vlastní notebook nedobíjí.

To jste mi teda dali… Co si mám vlastně vybrat?

Pokud po přečtení tohoto článku nejste úplně moudří, neděste se. Vězte, že v současné nabídce docků nemá kromě produktových manažerů úplně jasno asi nikdo.

Klíčové je říct si, co od doku očekáváte. Nabízím FAQ ohledně dokování pro ThinkPad z let 2018 a 2019:

  • Chci ThinkPad v doku nabíjet?
    Pokud ano, vybírejte mezi mechanickými a USB-C doky.
  • Chci ThinkPad nabíjet a připojit jeden externí displej?
    Pokud ano, vystačíte si s mechanickým ThinkPad Basic Dock.
  • Chci dvě externí obrazovky najednou a nabíjet ThinkPad?
    Pokud ano, vybírejte mezi mechanickými ThinkPad Pro a ThinkPad Ultra Dock, případně mezi kterýmkoliv USB-C dokem.
  • Jak poznám, že můžu připojit mechanický dok?
    Podívejte se, zdali má váš ThinkPad na levém boku konektor pro připojení dokovací stanice.
  • Chci využít výhody rozhraní Thunderbolt?
    Vyhráváte zlatou cihličku, možnost je totiž pouze jedna, a to ThinkPad Thunderbolt 3 Dock.
  • Stačí mi dok, který nebude ThinkPad napájet či nabíjet?
    Pokud ano, vybírejte mezi ThinkPad 3.0 Pro/Ultra Dock.
  • Kolik displejů můžu k mému ThinkPadu naráz připojit?
    Podívejte se do specifikace vašeho zařízení, nebo kontaktujte technickou podporu Lenovo.
  • Můj notebook má video výstup omezený na FullHD. Získám po připojení doku s podporou 4K výstupu skutečně 4K výstup?
    Ne, budete omezení notebookem, čili nejvýše FullHD.

Doplňující materiály: ThinkPad Docking Solutions 2018 (v angličtině) ke stažení zde.

UPOZORNĚNÍ: Tento článek má pouze nápomocný charakter. Má seznámit uživatele se současnými možnostmi dokování, aby se dokázali v nabídce vyznat a vybrat si ten pravý podle svých potřeb. Technické parametry uvedené v článku jsou opisem z produktového katalogu Lenovo. Za správnost uvedených informací neneseme žádnou odpovědnost. V případě pochybností se obraťte na svého prodejce.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky