Úvodní obrázek.

IdeaPad S540-14API: Modrý elegán s AMD Ryzen (recenze)

19. 8. 2019 | 1

Hliníkové šasí, zajímavé barevné provedení, štíhlé tělo, 14″ obrazovka, procesor AMD Ryzen druhé generace. Přinášíme recenzi nového Lenovo IdeaPad S540-14API!

Design, konstrukce, zpracování

Lenovo IdeaPad S540-14 přímo navazuje na modely z předešlých let a bere si z nich většinu prvků. Na první pohled navazuje na starší modely, které jsme v minulosti na našem blogu testovali. Na IdeaPadu S540-14 najdeme pouze o něco méně „zbroušených“ stříbrných hran, ty zůstaly jen okolo zapuštěných ovládacích prvků (touchpad, čtečka otisku prstu, zapínací tlačítko).

Konstrukce těla zařízení je kombinací lakovaných hliníkových (víko obrazovky, rámeček okolo klávesnice a touchpadu) a plastových dílů (vnitřní rámeček obrazovky a spodní strana základny). Bohužel jsem na recenzi opět obdržel předprodukční kus, a bylo to na něm dost znát. Docházelo k povrzávání základny, především z přední strany na úrovni touchpadu. Finální kusy jsou ale téměř vždy o řád až dva lepší a mnohem lépe slícované, takže k podobným pazvukům nedochází. Věřím, že tomu bude i u IdeaPadu S540-14.

Testovaná temně modrá barevná varianta je originální a zajímavě vybočuje z řady černých, stříbrných a bílých notebooků a – ačkoliv se mi subjektivně ze začátku příliš nelíbila – zvykl jsem si na ni a uznávám, že má něco do sebe. Stále se ale jedná o decentní odstín, a pokud hledáte notebook, který bude odrážet váš energický způsob života a přitahovat pozornost v kavárnách, nenápadný IdeaPad S540-14 nebude ten pravý adept.

Dvojice pantů se nachází v zadní straně základny a překrývá je dlouhá krytka po celé zadní straně. Mechanismus závěsů je jasný, displej lze nastavovat velmi přesně, panty nemají vůli a nereagují se zpožděním. Při klepání s notebookem dochází k mírnému třepání obrazovky. Displej lze otevřít až úplně dozadu, položit ho víkem obrazovky na stůl, pokud tedy sedíte v pozici „nad zařízením“, nemusíte se tolik hrbit jako u notebooků, které nejdou otevřít úplně.

V pravém spodním rohu pod klávesnicí se schovává maličká čtečka otisku prstu. Jak je u notebooků IdeaPad zvykem, je vůči okolní ploše mírně zapuštěná. Čtečka reagovala na dotyk naprosto okamžitě, vůči starším čtečkám (např. v ThinkPadu T470) působí až raketově. Ovladač dodává Qualcomm.

Na těle notebooku nalezneme pouze několik stavových diod: zapínací tlačítko, sdružený indikátor zapnutí a režimu spánku na pravém boku, indikaci Caps lock a aktivace webkamery ve víku obrazovky. Všechny svítí pronikavým bílým světlem, které není v noci zrovna příjemné na oči. Nerozumím této módě, kdy se barevné indikátory s tlumeným a příjemným svitem nahrazují indikátory zářící jasně bíle. Snad se dočkáme toho, že rozum převáží jakousi manažersky estetickou snahu o co největší úsporu nákladů a zdánlivé designové sladění všech svítících prvků.

Řečí čísel má Lenovo IdeaPad S540-14API rozměry 321 x 224 x 18 mm, hmotnost se zastavila na 1 380 gramech.

Klávesnice, touchpad

Velkých změn nedoznala ani klávesnice. Zajímavé je, že výrobce dokonce zachoval i barevné provedení předchozích modelů. Šestiřadá klávesnice IdeaPadu S540-14 má mělkou mechaniku s krátkým stiskem. Klávesy kladou spíše větší odpor, stisk je ale jasný, stejně jako doraz. Někomu se možná může zdát, že je klávesnice příliš tvrdá, a je fakt, že pokud při psaní do kláves spíše boucháte, unaví se vaše ruce rychleji než na klasické, vyšší klávesnici. Psaní je díky jasné odezvě pohodlné. Mechanismus je tichý, zvuk při psaní lze jednoduše popsat jako lehké klapání.

Horní řada kláves je tradičně vyhrazena pro rychlé zkratky (ovládání zvuku, jasu obrazovky, vypnutí touchpadu atd.). Funknční klávesy jsou k dispozici v kombinaci s klávesou Fn. Komu takové řešení nevyhovuje, může samozřejmě nastavení otočit ve prospěch kláves F2, F3 atd. Nastavení lze měnit v BIOSu zařízení, popř. přímo v operačním systému (aplikace Lenovo Vantage).

V klávesnici najdete většinu normálně používaných kláves. Horní řada kláves není zarovnaná do bloků, u IdeaPadu S540 to asi ale většině uživatelů nebude vadit. Klávesy pro pohyb v textu (Home/End/Page Up/Page Down) jsou dostupné na kurzorových klávesách v kombinaci s Fn. Trochu mi scházely klávesové zkratky pro ovládání médií (play/pause, zpět a vpřed).

Klávesnice je standardně vybavená podsvícením. To lze přepínat mezi dvěma úrovněmi intenzity. Světlo zpod kláves má mírně nažloutlý matný nádech, takže neoslňuje a neunavuje oči. K prosvítání LED diod zpod kláves dochází až pod úhlem, kdy se na notebook díváte z větší vzdálenosti.

Touchpad je zarovnaný doprostřed notebooku. Má slušnou úhlopříčku 12,5 cm, integrované tlačítko a polomatný povrch. Reakce na dotyk má pocitově malou prodlevu (v řádu ms). Zvolený polomatný povrch mi vyhovuje, navíc má i svůj praktický důvod, plocha touchpadu nebude pořád upatlaná. Na prémiové, dokonale hladké skleněné touchpady mu ale stále něco schází.

Na touchpadu mi přeci jen vadil mechanismus jeho tlačítka. Stisk má docela hluboký (hlubší než stisk kláves na klávesnici) a doprovází ho hlučné cvakání.

Obrazovka

Lenovo IdeaPad S540-14 je osazený 14″IPS obrazovkou s Full HD rozlišením 1 920 x 1 080 pixelů. Díky IPS technologii má displej slušné pozorovací úhly. Testovaný kus navíc netrpěl typickým prosvítáním podsvícení na krajích obrazovky. Bohužel má ale velmi slabé podsvícení (250 nitů) a vybledlé barvy s nedobrým kontrastem (45% barevný gamut). Panel má alespoň antireflexní povrchovou úpravu, takže nebude magnet na otisky čehokoliv, stejně tak se v něm nebude odrážet všechno kolem vás jako v zrcadle. Konkrétní označení použitého LCD panelu je Chi Mei CMN14D4.

K dispozici by měly být i modely s o něco lepším displejem s výkonnějším, 300nitovým podsvícením, 72% barevným gamutem, bohužel ale jedině s lesklou povrchovou úpravou. Rozlišení zůstává stejné.

Při testování jsem si všiml docela nepříjemné vlastnosti. V noci je podsvícení obrazovky buď příliš nízké (0 % jasu), nebo až příliš silné (10 % jasu). Řešením je ručně upravit intenzitu podsvícení v nastavení systému, na třech procentech byla síla podsvícení o mnoho příjemnější. Při práci za denního světla venku je displej téměř nečitelný za každé situace.

Komponenty, výbava, výkonnostní testy

Po nějaké době na blog opět zavítal notebook s procesorem AMD Ryzen. Testovaný notebook obsahuje AMD Ryzen 5 3500U, což je čip z aktuální nabídky, který se začal objevovat na trhu v průběhu letošního roku. Jak už jeho označení napovídá, Ryzen 5 se snaží konkurovat Intelu a jeho řadě Core i5, písmenko U na konci pak značí, že jde o nízkonapěťový procesor do tenkých zařízení s TDP 15 wattů. Jde o čtyřjádrový procesor vyrobený 12nm výrobní technologií (Intel je se svými 14nm mobilními procesory o trošku pozadu), výchozí takt 2,1 GHz a dokáže se přetaktovat až na 3,7 GHz. Tabulkově se tak Ryzen 5 3500 U vyrovná aktuální nabídce Intelu (např. procesoru Intel Core i5 8265U, který je jeho přímý soupeř).

Čtrnáctipalcový IdeaPad S540-14 obsahuje pouze integrovanou grafickou kartu. Tou je AMD Radeon RX Vega 8. Ta by měla výkonově odpovídat starším dedikovaným grafickým kartám (např. NVIDIA GeForce 940MX). Nejedná se o žádnou horkou novinku, tato grafika se na trhu objevila již před dvěma lety. Její účel je především akcelerace webových stránek, přehrávání videa, popř. zobrazování pracovní plochy na více obrazovkách najednou. Na hraní her se opravdu příliš nehodí, a zatěžováním hrami byste trápili nejen ji, ale i sami sebe.
Operační paměť využívá 4GB modul, který je pevnou součástí základní desky. K dispozici je ještě jeden DDR4 SO-DIMM slot. Maximální velikost operační paměti je 12 GB.

Pro vaše data je připravený jeden M.2 slot pro PCI-E NVMe SSD disk (v některých konfiguracích můžete narazit i na pomalejší rozhraní M.2 SATA). Testovaný disk SK Hynix PCI-E NVMe HFS256GD9MND-5510A BA měl kapacitu 250 GB (reálně 237 GB). Stojí na technologii MLC, takže nabídne teoreticky vyšší životnost oproti běžným TLC diskům. Výkonem patří spíše do průměru, na jakoukoliv práci ale bohatě postačuje a nebude brzdou zařízení.

Výsledky jednotlivých benchmarků naleznete v galerii níže.

Konektory, konektivita

  • Levá strana: nabíjecí konektor, HDMI, USB 3.1 type-C, 3,5 mm jack pro připojení sluchátek
  • Pravá strana: 2x standardní USB 3.1 (jedno trvale napájené), slot na SD kartu, zapuštěné tlačítko Novo pro přístup do biosu
  • Bezdrátová konektivita: Wi-Fi a Bluetooth 4.2 (Atheros/Qualcomm QCA9377 802.11ac)

Z konektorů na notebooku najdeme vše podstatné. Potěšila mě přítomnost hned tří USB portů, pokud tedy zrovna několikrát do roka potřebujete překopírovat něco z flashky na externí disk, a ještě si přitom nabít telefon, nic vám nebrání. HDMI konektor se nachází až co nejvíce vzadu u obrazovky, aby nepřekážel na stole.

Najdou se však i nedostatky. V roce 2019 Lenovo stále používá vlastní proprietární nabíjecí konektor namísto toho, aby jej vyměnilo za druhé USB type-C a nabíjelo jím. Je ale třeba uznat, že nabíjení přes USB ještě pořád není standard. Druhou slabinou je slot na SD kartu, do kterého se karta nevejde celá, polovina z něj čouhá ven.

U testovaného kusu se mi zdálo slabší Wi-Fi připojení. Nevím, zdali to může souviset s tím, že jsem testoval předprodukční kus, ale kvalita spojení byla minimálně o čtvrtinu horší než na většině ostatních notebooků. Router se právě nyní nachází v místnosti přímo nade mnou, kde běžně notebooky ukazují plný signál Wi-Fi, IdeaPad S540-14 namísto toho paběrkuje mezi 2-3 čárkami. A v místech, kde ostatní testovaná zařízení udrží spojení na „2 čárky“, se už IdeaPad S540-14 nechytá vůbec.

Reproduktory, webkamera

Dvojice 2wattových reproduktorů se nachází po stranách klávesnice. Pozvolna se tak reproduktory vrací na vrchní stranu základny, aby hrály směrem k nám, uživatelům, a nikoliv do stolu. Kvalita zvuku je slušná a určitě podtržená tím, že zvuk nezkresluje plocha pod notebookem. Navzdory certifikaci Dolby Audio je ale zvuk pouze lehce nadprůměrný, a skutečný audiozážitek od notebooku nečekejte. Na zhlédnutí několika dílů seriálu či brouzdání po YouTube je ale kvalita zcela dostačující.

1MPx webkamera se nachází uprostřed rámečku obrazovky nad displejem. Doplňuje ji stavová LED dioda, která se rozsvítí bílým světlem, pokud je kamera aktivní. Zajímavým prvkem je posuvná plastový krytka, kterou můžete zakrýt čočku kamery, pokud chcete mít jistotu, že vás nikdo nesleduje. Když je kamera zakrytá, objeví se uprostřed průzoru kamerky červená tečka.

Kvalita záznamu je čistě průměrná. Za denního světla je záznam dobrý, v šeru se ale rychle zhoršuje a obraz se plní digitálním šumem.

Chlazení, zátěžové testy

Při běžném zatížení (webový prohlížeč) se teplota CPU drží na 41 °C. Větráček v tu chvíli běží na nízké otáčky, úplně se vypíná pouze zřídka. Zvukovým projevem lehce sviští, což může dráždit uživatele, kteří požadují naprosto tiché zařízení. V běžném ruchu v místnosti se zvuk větráčku samozřejmě ztrácí a není slyšet.

Plnou zátěž pro CPU i GPU jsme simulovali burn testem FurMark­ (při nativním rozlišení 1 920 x 1 080 pixelů). Výsledek vzhledem ke štíhlému tělu zařízení asi příliš nepřekvapí. Procesor si držel stabilní teplotu okolo 73 °C, což je stále docela daleko od nebezpečné hranice. Jeho takt kolísal mírně pod základní frekvencí 2,1 GHz (dlouhodobě držel spíše 1,9 GHz). Integrované GPU, které se nachází v jednom pouzdře s procesorem, mělo shodnou teplotu, výkon GPU se točil okolo 400 MHz, notebook dosáhl průměrně 8 FPS. Větráčky držely největší otáčky, jejich zvuk byl ale snesitelný a projev rámci možností kultivovaný. Výsledek tohoto testu příliš nepřekvapil, je ale třeba říct, že plné zatížení všech čtyř jader najednou (včetně GPU) není úkon, kvůli kterému by si kdokoliv při smyslech kupoval IdeaPad S540.

Pro nás má daleko větší vypovídající hodnotu test, kdy zatížíme jedno jádro (resp. jedno vlákno) a GPU, čímž simulujeme nejvyšší zátěž při hraní běžné hry. Preset FurMarku byl stejně jako v předešlém testu na nativní Full HD rozlišení (s vypnutým antialiasingem atd.). Teplota CPU a GPU vyšplhala na 75 °C. Takt procesoru osciloval okolo výchozí frekvence, GPU se drželo mezi 580-630 MHz. Průměrné dosažené FPS bylo 22. Takováto forma zátěžového testu se více přibližuje reálnému způsobu používání, a notebook se při ní dokáže uchladit, aniž by docházelo k podtaktování CPU (a pokud ano, nanejvýš skokově).

Na povrchu se notebook v nejvyšší zátěži zahřívá především v místě nad klávesnicí, kde se nachází výdech větráčku. V tom místě se kovový rámeček okolo klávesnice zahřívá opravdu intenzivně a není příjemný na dotek. Spodní strana se ohřeje pouze zlehka, stále je ale bez problémů možné notebook používat i položený na klíně. Vzhledem k velkým ventilačním otvorům na spodní straně základny notebook rozhodně nedoporučuji používat v posteli bez rovné podložky.

Baterie, výdrž, napájení

V těle IdeaPadu S540-14API nalezneme integrovanou tříčlánkovou baterii s kapacitou 45 Wh. Ta dokáže udržet notebook v provozu po asi 6 hodin běžné práce (Wi-Fi, MS Word, Firefox, 50% jas, Režim Lepší baterie). Výrobce uvádí, že by měl notebook vydržet až 9 hodin provozu na jedno nabití, taková hodnota mi ale připadá při jakémkoliv normálním způsobu použití zcela nereálná. Při vypnuté Wi-Fi a skutečně nízkém jasu se nejspíš k 8 hodinám dostanete, takový režim používání ale připomíná spíš laboratorní test.

Baterie není uživatelsky výměnná, většina uživatelů tedy v případě nutnosti zvolí servis.

Součástí balení je 65W adaptér s již zmíněným kulatým konektorem. IdeaPad S540-14API podporuje rychlonabíjení Lenovo Rapid Charge, takže ho lze nabít na 80% kapacitu asi za hodinu a čtvrt (hodina, pokud je notebook vypnutý). Posledních dvacet procent kapacity se nabíjí asi jednou tak dlouho pro to, aby se baterie zbytečně neopotřebovávala rychleji, než je nutné.

Zajímavou funkcí, která nebývá u consumer notebooků běžná, je tzv. „Režim ochrany baterie“, přístupný nejlépe z předehrané aplikace Lenovo Vantage. Tento režim funguje jako zjednodušený práh nabíjení, kdy se baterie nebude nabíjet víc než na 55-60 % své kapacity. Většina uživatelů tuto funkci nejspíš nikdy nebude potřebovat (a ani nezjistí, že jejich notebook něco takového umí), ale funkci jako takovou vítám.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky