Lenovo Professional Wireless Laser Mouse

Lenovo Professional Wireless Laser Mouse (recenze)

16. 7. 2019 | 1

Dlouho jsme se nedívali na příslušenství Lenovo, přitom jedním takovým zajímavým kouskem je přesná bezdrátová myš s dlouhou výdrží na baterie, Lenovo Professional Wireless Laser Mouse. Ta se mi dostala do ruky (doslova), a tak si ji v dnešní recenzi krátce zhodnotíme.

Byly doby, kdy jsme zde na blogu příslušenství Lenovo testovali často. Ať už se jednalo o myši, klávesnice, jejich sety, reproduktory a mnohé další. Já osobně jsem už dlouho neměl v ruce žádnou myš Lenovo (abych to upřesnil – myš, která by nebyla součástí balení třeba desktopu ThinkCentre apod.), naposledy to byly bezdrátové myši ThinkPad pár let dozadu, ať už Bluetooth, nebo s USB donglem (přičemž z té s Bluetooth jsem byl chvílemi nešťastný, protože Windows měly tendenci Bluetooth odpojovat, asi kvůli úspoře energie). Velmi zajímavá řada myší jsou „konvertibilní“ či skládací myši řady Yoga, které dokáží sloužit také jako prezentér, čehož jsem rád a často využíval.

Dnes se ale podíváme na vlastně zcela obyčejnou bezdrátovou (šedou) myš – ani se neskládá, ani ji nevyužijete jako prezentér, ani nemá Bluetooth rozhraní a ani na ní nenajdete nápis ThinkPad. Přesto ale má něco do sebe, protože dělá, co má. Ale nepředbíhejme…

Balení

Jak je u příslušenství (zvláště profesionálního) Lenovo zvykem, žádné barevné, lesklé balení plné obrázků a marketingových hlášek nečekejte – myš přijde v poměrně kompaktní nebarvené kartonové krabičce s nápisem „Lenovo Professional Wireless Laser Mouse“ (model 4X30H56886), výrobními čísly a plombou Lenovo. Nic víc, nic míň.

Uvnitř krabičky to logicky také žádná hitparáda není – v bublinkovém pytlíku (který alespoň má budoucí využití, neboť můžete bublinky praskat a ukojit tak svou dětskou, hravou či primitivní část mozku) najdete samotnou myš, dvě AA baterie (což není tak úplně samozřejmé – v dnešní době kupujete výrobky bez baterií, nabíječky bez adaptérů…; existuje i varianta myši bez baterií s modelovým číslem se sedmičkou na konci) a dva papírové letáčky se záručními podmínkami a obrázkovým návodem (jako z Ikey), jak myš zprovoznit. (Spoiler: Má pět kroků a je třeba do myši vložit baterie.)

Myš

Samotná myš se nese v designu aktuálních myší, které Lenovo přibaluje ke svým stolním počítačům, jen se liší barevně a působí o něco hodnotněji – myš má symetrický tvar, takže je vhodná jak pro leváky, tak praváky. Horní kryt je jednolitý včetně dvou tlačítek (klapek), která jako prsty vystupují z odkládací plochy pro dlaň. To je ale už dnes celkem standard (dřívější myši měly klapky tlačítek oddělené). Mezi tlačítky vystupuje červené rolovací kolečko a taky je mezi nimi ukrytá dioda signalizující spuštění myši, stav baterie nebo párování. Dodám ještě, že na plochu pro dlaň umístil výrobce své logo v decentním provedení podobném aktuálním ThinkPadům, kdy je nanesené lesklou černou barvou na jinak matném podkladu myši. Samotná myš má pak tmavě šedou, grafitovou barvu.

Na spodní straně myši najdeme už jen otvor pro senzor a optiku, posuvný vypínač a párovací tlačítko. To je zde pro případ, že si koupíte nový dongle, což Lenovo u této myši podporuje, a potřebujete svou stávající myš spárovat. Vzhledem k ceně a náročnosti shánění nového donglu ale značně pochybuji, že by někdo něco takového reálně využil. Ale umím si představit i případ, kdy s myší přecházíte mezi více zařízeními a nechcete pořád vypojovat a zapojovat přijímač. Pak to ale není až tak uživatelsky přívětivé řešení. Tak či onak hlavní pointa této funkce je, že tato myš není k zahození, pokud ztratíte její USB dongle.

Moc se mi líbí řešení uložení baterií a miniaturního USB donglu. Běžně se u myší setkáváme s přístupem dovnitř zespodu, kdy odcvakneme nějakou krytku a dostaneme se ke všemu potřebnému. Lenovo na to už dřív šlo jinak a u starších myší jsme na spodku našli tlačítko, které otevřelo vrch myši jako kufr u liftbacku. V případě Professional Wireless Laser Mouse to Lenovo opět vyřešilo jinak – v tomto případě drží celý vrchní kryt (panel s klapkami tlačítek) na dvou magnetech, takže jej snadno sejmete, aniž byste potřebovali složitý mechanizmus nebo plastové západky, které se mohou ulámat. Výborné řešení!

Provedení, tlačítka, kolečko

Když myš poprvé vezmete do ruky, už v tu chvíli zapůsobí pozitivně. S bateriemi je dostatečně těžká, aby nevzbuzovala laciný dojem nebo pocit „prázdné ruky“ (pokud chápete, co mám na mysli), velikost je adekvátní plnohodnotné myši a výška (kontura, tvar) je dostatečná pro pohodlné polohování – myslím, že Lenovo zvolilo dobrý kompromis toho, co ještě dobře vypadá a zároveň se s tím pohodlně pracuje. Zároveň je povrchová úprava příjemná na dotyk – obvod a základna myši je pokryta pocitově měkčeným povrchem (a je černá), zatímco grafitově zbarvený horní kryt má saténovou povrchovou úpravu, což nakonec chválím, protože dřív používaný pogumovaný povrch sice byl o trochu příjemnější na dotyk, ale snadno se ušpinil a špatně čistil.

Lenovo Professional Wireless Laser Mouse

Lenovo Professional Wireless Laser Mouse

Nadšený jsem z rolovacího kolečka, které je příjemné na dotyk, přesně (jemně) odkrokované, ale přesto zcela tiché – nemám rád hlučná a cvakací kolečka. Kolečko je čtyřsměrové – podporuje jak klasické rolování, stisk, tak i náklon vlevo a vpravo. Trochu rozpačitý jsem z hlavních tlačítek – pravého a levého. Jsou přesná, s jasným chodem i stiskem, mají pro mě ideální odpor, takže je nestisknu nechtěně (což se mi u myší, které Lenovo balí k ThinkCenterům stává pravidelně), ale jsou hlučná. U tlačítek myši naopak mám rád jasný zvuk stisku, ale tady je to trochu víc, než bych chtěl – žádná tragédie, to určitě ne, ale být tak (pocitově) o 20 % tišší, budu spokojen.

Instalace, používání

První instalace je zcela jednoduchá a přímočará – sejmete horní kryt, vložíte dvě AA baterie, vyjmete dongle, zapojíte do USB portu počítače, zapnete myš přepínačem na spodní straně a za pár vteřin je vše připraveno. Na tom opravdu není co zkazit, ale zároveň nic víc s myší neuděláte – na nastavení zapomeňte. Pro mě to nebyl problém, protože jsou všechna tlačítka nastavená z výroby tak, jak já je používám (stisk kolečka = prostřední tlačítko, naklopení vlevo = zpět, naklopení vpravo = vpřed).

Můžete si ale doinstalovat starý dobrý software pro správu myší Lenovo Mouse Suite, který je i dnes po těch letech skoro stejně oldschool (když spustíte jeho instalátor, vzpomenete si na Windows 98) jako dřív, jen má novou ikonku a uživatelské rozhraní (které ale nepodporuje hi-dpi – prostě oldschool). Pomocí něj pak můžete jednotlivá tlačítka konfigurovat včetně pár rozšířených možností.

Pokud vás zajímá, jak funguje párování, tak vám zcela jasnou odpověď nedám. Vyzkoušel jsem jej a zdá se, že funguje plně automaticky. V aplikaci Mouse Suite žádné párovací nastavení není a v návodu jsem o něm zmínku taky nenašel, takže jsem jen vytáhl dongle, stiskl párovací režim na myši, myš začala blikat, vložil dongle zpět do notebooku a za několik vteřin se myš spárovala.

Teď už snad zhodnotit jen polohování jako takové. Inu, myš nabízí laserový senzor s rozlišením 1 600 dpi, což je solidní hodnota (na běžné nebo kancelářské použití rozhodně). Zároveň to myši umožňuje celkem bez problémů fungovat na všemožných površích bez toho, aby se kurzor trhal, přeskakoval nebo tropil jinou neplechu. Propojení je také stabilní, funguje na 2,4GHz pásmu. Celkově jsem s myší nezaznamenal žádný problém – nenastaly výpadky, myš byla vždy rozpoznaná a funguje bezchybně i bez speciálního ovladače. Dokonce jsem nemusel ani měnit nastavení rychlosti pohybu, citlivosti apod. – pro mě osobně prostě hned po vybalení z krabičky fungovala přesně tak, jak jsem očekával.

Na závěr dodám, že Lenovo uvádí výdrž až 2 roky na baterie. To logicky nedokážu potvrdit, ale podle zkušeností to je hodnota, které může myš dosáhnout. Nehledě na to, že cokoliv nad 12 měsíců je už mimo rozlišovací schopnost a nemá to smysl řešit, protože už stejně nevíme, kdy jsme naposledy baterie měnili a pocitově máme v hlavě „už je to dávno“.

Užitečné informace a odkazy

Níže několik užitečných odkazů:

  • Modelové číslo: 4X30H56886 (Lenovo Professional Wireless Mouse)
  • Tlačítka: 5 tlačítek, 4směrné kolečko
  • Senzor: optický, 1 600 dpi
  • Spojení: 2,4GHz s podporou párování
  • Baterie: 2 AA, 2letá výdrž
  • Podpora myši (včetně návodu a ovladačů)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky