Lenovo Bluetooth Laser Mouse – ThinkPad myš s modrým zubem

13. 12. 2009 | 1

Tak už jsem to nevydržel a taky pomalu začínám přecházet z drátů na bezdrát, přestože jsem byl toho silným odpůrcem. Začalo to telefony s Bluetooth (IrDA nepovažuji za bezdrátovou technologii, vzhledem k jejím silným omezením), pak notebook s WiFi (dnes už máme doma internet šířený výhradně bezdrátově, od minulého týdne i do desktopu) a teď jsem se zlomil a koupil právě v nadpisu zmíněnou Bluetooth myš určenou přímo pro notebooky ThinkPad.

 

Tip: Chcete si o ThinkPad Bluetooth Laser Mouse zasoutěžit? Zkuste naši vánoční soutěž!

 

Vzhledem k tomu, že jsem celý (počítačový) život používal nejlevnější myši Genius (cca kolem 100 Kč), asi chápete, že na ně nemám vysoké požadavky. Proto mi možná tak dlouho trvalo koupit téměř osmkrát dražší bezdrát…

 

Proč Bluetooth?

Přestože vím, že existují úspornější a kvalitnější proprietární technologie pro bezdrátový přenos (třeba od Logitechu), jejich smysl vidím opravdu maximálně u desktopu (či u notebooku s dokovací stanicí), kde je počet USB prakticky neomezený. Dnešní notebooky mají obvykle pouze 3 USB porty (nejsou výjimkou 2 či 1, 4 už se moc nevidí) a já proto nevidím důvod, proč se o jeden z nich připravit vysílačem pro myš (jaký smysl potom bezdrátová myš má?). Vždyť Bluetooth mají “v těle” dnes už i ty nejlevnější notebooky!

 

Základní parametry

Rozměry: 96 x 32 x 56 mm
Hmotnost: 62 g (bez baterií)
Senzor: laserový
Rozlišení: 800 dpi

 

První pohled na myš a porovnání s klasikou

Lenovo to s krabicemi a jejich designem v profesionální sféře ThinkPad nijak hluboce neřeší – krabice chrání obsah. Tečka. U periferií tomu není jinak – myš přišla v poměrně malé kartonové krabičce, ve které byly kromě ní jen grafický manuál, instalační CD s ovladači (mimochodem unifikované pro všechny myši Lenovo ThinkPad) a kvalitní značkové baterie Energizer.

 

  IMAGE_132_thumb-5B4-5D

 

Myš samotná se přesně drží designu značky ThinkPad – je celá černá s “gumovou” úpravou (myslím, že se tomu říká “soft touch”), rolovací kolečko je sytě červené (přesně jako červený TrackPoint) a samozřejmě nechybí nakloněné stříbrné logo ThinkPad. Co se velikosti týče, je myš poměrně malá, což je vzhledem k jejímu určení pochopitelné, nicméně mým malým ručkám a prstům podoby gekona to jinak nevadí. Zmíním ještě fakt, že je myš symetrická – ergonomici zapláčou, leváci jásají.

Počet tlačítek je lehce nadstandardní, protože kolečko má navíc funkci naklánění do stran – bohužel řešenou pouze spínačem, ne potenciometrem. Na spodní straně myši najdeme přepínač napájení, u nějž se i signalizace stavu baterií. Jedna dioda je i na lícové straně nad kolečkem.

 

Spárování a software

Myš vybavíte bateriemi (2x AA), zapnete, nainstalujete ovladač a podržíte pár sekund párovací (či “pářící”?) tlačítko a tím veškerá práce hasne – myš je spárovaná a vždy se už jen sama připojí a prostě funguje.

V dodávaném softwaru můžete nastavit funkci všech jednotlivých tlačítek dle vlastních představ, nechybí ani přiřazování kláves nebo klávesových zkratek. Není dokonce ani problém nastavit orientaci myši přímo dle vaší ctěné ruky. Líbí se mi i možnost nastavit zpřesnění ukazatele při podržení klávesy Shift (bohužel se mi především ve Windows 7 často stávalo, že se tato funkce z nějakého důvodu zasekla a pomohl pouze restart počítače, a tak jsem ji byl nucen přestat používat, i když na Windows Vista jsem ji měl opravdu rád). Poslední užitečnou funkcí ovladače je procentuelní ukazatel stavu baterií.

 

Pár reálných zkušeností

  • Myš je poměrně těžká, což já osobně považuji za pozitivum – vyloženě by mi vadilo, kdyby si jen tak sama plula po stole, nebo kdybych ani nevěděl, že mám myš v ruce.
  • Kvalita přenosu se odvíjí především od nastavení napájecího režimu notebooku – když není drastičtěji omezována spotřeba, nesetkáte se s žádným trháním nebo pomalou reakcí. Naopak když nastavím maximální úsporu energie, někdy se trhání objeví.
    V drtivé většině případů se myš chová příkladně, co se “trhání” ukazatele týče. Pouze pokud je myš na něco “tázána” počítačem (či jiným zařízením), určité snížení kvality přenosu se objeví.
  • Myš má svůj vlastní šetřící režim, který se mi celkem zamlouvá – pokud několik vteřin s myší nepohnete, sama se uvede do úsporného módu, opětovným pohybem se zase probudí. Čas od času se ale bohužel stane, že k probuzení nedojde, resp. trvá dlouhou dobu.
  • Výdrž na baterie ještě úplně potvrdit nemůžu, můj původní odhad byl zhruba 30-40 dní. Já osobně myš používám velmi často (určitě tak 8 hodin denně) a od zakoupení (2.10.2009) jsem ještě dodnes (12.12.2009) neměnil baterie a ukazatel stále signalizuje přes 20%.
  • Nesetkal jsem se ještě nikdy se situací, kdy by myš počítač znovu nerozpoznal. Na internetu se ale takové zvěsti objevují. Myslím si ale, že je nutné si uvědomit jeden zásadní fakt – jedná se o myš pro notebooky ThinkPad, které mají pravděpodobně trochu jinak řešenou správu Bluetooth zařízení a samotného modulu.

IMAGE_130-5B9-5D

Další recenze a informace

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky