Řešení nefunkčních klávesových zkratek a On-Screen informací na ThinkPadu ve Windows 7

15. 9. 2018 | 4

Před několika týdny někteří uživatelé notebooků Lenovo ThinkPad s operačním systémem Windows 7 zaregistrovali ztrátu funkčnosti klávesových zkratek a jejich indikace na obrazovce. Řešení problému naštěstí není nijak náročné a je jen otázkou několika kliknutí.

Popis problému

Někteří majitelé ThinkPadů s nainstalovaným operačním systémem Windows 7 před několika týdny zaregistrovali výpadek některých klávesových zkratek:

  • klávesové zkratky spojené s klávesami F1-F12 (ovládání jasu podsvícení obrazovky atd.)
  • klávesa ztišení mikrofonu, včetně její vlastní diody

Spolu s tím přestaly fungovat i indikátory na obrazovce, jako:

  • indikátor změny jasu podsvícení
  • indikace změny hlasitosti či vypnutí mikrofonu
  • indikace Caps Lock, Num Lock

Zdroj problému

Podle informací v oficiálním fóru Lenovo Support jde o chybu ovladače, který má na starosti řízení správy napájení notebooku (tzv. Power Manager Driver, zkráceně PM Driver). Problém se konkrétně týká verze 1.67.14.05. Chyba by měla být tedy odstraněna v některé z dalších verzí. Lenovo do té doby tuto verzi stáhlo a nahradilo předchozí 1.67.14.04, kde všechno funguje v pořádku.

Problém se týká všech ThinkPadů s operačním systémem Windows 7 a danou verzí ovladače Lenovo PM Device. Ovjevil se jak na mém ThinkPadu X230, tak na modelech T430 i novějším modelu P50 (viz zdroje níže).

Řešení problému

Jsou dvě možnosti, jak uvést situaci do pořádku.

  • Ve Správci zařízení (Device Manager) si rozbalte kategorii Systémová zařízení (System Devices), poklikejte na „Lenovo PM Device“ a v záložce ovladač zvolte možnost „Vrátit změny ovladače“ (anglicky „Roll Back Driver“). Dojde k nainstalování původní verze ovladače. Po nutném restartování systému by mělo opět vše fungovat.
  • Pokud není možnost vrátit původní ovladač skrze správce úloh, navštivte web Lenovo Support. Tam si stáhněte a nainstalujte balíček „Lenovo Power Management Driver for Windows 10 (32-bit, 64-bit), 8.1 (32-bit, 64-bit), 8 (32-bit, 64-bit), 7 (32-bit, 64-bit) – Laptops“. Ke stažení bude buď původní, nebo (tou dobou už snad) opravená nová verze.

Zdroje:

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky