05 ThinkBook 13x Gen 4 Hero Pogo Pin-1

CES 2024: přírůstky do rodin ThinkBook, ThinkCentre a Magic Bay

13. 1. 2024 | 0

Ofenziva spousty nových přírůstků od Lenova zdaleka nekončí. O dalších zajímavých modelech pro práci i zábavu (nejen) z oblasti thinkbooků bude právě tento článek.

S modelem ThinkBook 13x Gen 4 se Lenovo zaměřilo na vyvážení poměru lehkosti, výkonu a štíhlého designu. V pase je krásných 12,9 mm tenký, hmotnost startuje na pouhém 1 kg a výkon výrobce svěřil procesorům Intel Core Ultra s platformou Intel Evo Edition. 13,5″ 2K OLED displej (volitelně dotykový) zaujme vysokým poměrem k tělu, konkrétně 97 %. I přes tenkost výrobce, jak se zdá, rozhodně nepodcenil výdrž. Baterie o kapacitě 74 Wh je totiž mezi 13″ notebooky největší. Dle Lenova má přístroj zvládnout až 21 hodin přehrávat video, až 11,4 hodin procházet web, anebo až 8,2 hodin konferenčních hovorů. Při těch potěší čtveřice reproduktorů Harman/Kardon, stejnou radost udělá také další čtveřice, tentokrát 360° mikrofonů, které dovedou potlačit hluk za přispění AI. Ta je zde stejně jako u všech dalších představených zařízení všudypřítomná, a to jak v podobě funkcí Smart Meeting a Smart Power 3.0, tak fyzického tlačítka Copilot pro přímé vyvolání AI asistenta v operačním systému Windows 11. Integrován je také vlastní čip Lenovo LA3 pro optimalizaci výkonu a výdrže za pomoci strojového učení. Odolnost dokazuje standard MIL-STD-810H. ThinkBook 13x Gen 4 půjde také obohatit o příslušenství z řady Magic Bay, jako například nově uvedené Magic Bay Studio obsahující 4K kameru, vyladěné zvukové komponenty, a zejména vynikající reproduktory. Moduly jednoduše připojíte pomocí pogo pinu.

01 ThinkBook 13x Gen 4 Hero Slimness-1

ThinkBook 13x Gen 4

Velkou péči znovu dostala udržitelnost. British Standards Institution totiž jako prvnímu zařízení od Lenova pro SMB trh udělila certifikaci o uhlíkové neutralitě. Uděleny byly také certifikace TCO, ENERGY STAR a model je zaznamenán v registru EPEAT Gold. Barevná varianta Luna Gray  má spodní kryt vyrobený z 50 % recyklovaného hliníku, kryt nabíjecího adaptéru je jako u všech modelů vyroben s použitím 90 % PCC plastu, u krytů reproduktorů potom podíl činí 30 %. Ohledy na životní prostředí bere rovněž samotné balení – neobsahuje přidané plasty. Krabice, výplň a manuál obdržely certifikaci FSC.

Modelem s netradiční specialitou je Lenovo ThinkBook 14 i Gen 6+. Až 14,5″ 3K displej se 120Hz a 90% poměrem displeje k tělu je bez diskuze skvělá věc. Jde tu každopádně hlavně o výkon, a pak ještě o něco. Ale postupně. Výkon budou mít na starost procesory Core Ultra z dílny Intelu, zvolit také půjde až 32Gb dvoukanálovou RAM typu LPDDR5X. K dispozici bude také karta Intel Arc a 85Wh baterie. Vylepšená klávesnice dostala širší konkávní klávesy pro zlepšení komfortu. Vylepšení se dočkal i duální ventilátor se zadním výdechem. A tím pomalu přichází čas na to „něco“. Tím je TGX port. Slouží pro připojení ThinkBook Graphics Extension. Tato dokovací stanice s až NVIDIA RTX grafikou dovede razantně zvýšit výkon. Tím dojde k rozšíření již tak bohatých funkcí AI, jaké známe z předešlých zařízení. Zde možnosti narostou příkladně o Stable Diffusion s podporou technologie TensorRT od NVIDIE umožňující pokročilé vytváření vizuálů. Takto rozšířené funkce AI přijdou vhod firmám nebo náročným uživatelům a profíkům.

11 Thinkbook 14 G6 plus Hero Front Facing Right

ThinkBook 14 G6+

Žádným drobkem nebude ThinkBook 16p Gen 5. Již z názvu totiž vyčteme 16″ displej, jenž netroškaří ani v rozlišení 3,2K, 165Hz obnovovací frekvenci, kalibraci X-Rite a podpoře DCI-P3 či sRGB. Srdcem notebooku bude až Intel Core i9 14. generace kombinovaný s NVIDIA GeForce RTX 4060. To znamená opět široké možnosti AI, včetně Stable Diffusion. Zamlouvat se vám bude i bohatší konektorová výbava se 2 porty Thunderbolt 4, 3 USB-A, a také HDMI. Úložiště půjde rozšířit díky 2 SSD slotům. Znovu zde máme vylepšení v oblasti klávesnice a touchpadu umístěného více uprostřed. Přidat lze Magic Bay příslušenství.

04 ThinkBook 16p 5 AI assisted OC

ThinkBook 16p 5

03 Magicbay Studio Closeup Audio Camera Thinkbook 16P G5

Magic Bay Studio na ThinkBooku 16p G5

AI proniká přirozeně i do desktopů. Přesněji do rodiny ThinkCentre. Model ThinkCentre neo Ultra se pochlubí líbivým objemem 3,6 litru. Vysoký výkon poskytne v maximální konfiguraci procesor Intel Core i9 na platformě Intel vPro Enterprise doplněný grafikou NVIDIA GeForce RTX 4060. Pomůže i samostatná NPU karta s možností upgradu a až 64 GB RAM typu DDR5. Trojitý tepelný ventilátor zajistí chladný a tichý provoz. Z dalších funkcí potěší WiFi 7 a až 8 portů pro připojení displejů. Navíc nechybí možnost vyměnit RAM i úložiště, což ocení hlavně menší a střední podniky. Díky AI jde offline generovat nejrůznější obsah, programovací kódy, streamovat a spoustu dalšího.

ThinkCentreneoUltra

ThinkCentre neo Ultra

Pokud byste rádi do firmy něco dostupnějšího, pak Lenovo nabídne ThinkCentre neo 50a 27 Gen 5 a ThinkCentre neo 50a 24 Gen 5. Jedná se o All-in-One PC s inovovaným designem o velikosti 27″ a 24″. Tepe v nich až Intel Core i7 a RAM typu DDR5 může dosáhnout na 32 GB. Radost bude dívat se na obrazovky se 100Hz obnovovací frekvencí, 99% sRGB a certifikací TÜV Rheinland. Do péče TÜV se dostala i tichost, a to díky certifikaci Ultra Low Noise. Volitelný bezdrátový nabíjecí stojan svede počítače nabité 24 hodin, 7 dní v týdnu. Pokud přes HDMI port připojíte notebook, díky funkci Display Sharing ze zařízení snadno uděláte monitor. Funkce Lenovo Smart Storage zase vytvoří z interního úložiště privátní cloud. K dispozici jsou také 5Mpx kamerky s elektronickou krytkou pro větší soukromí a WiFi 6.

02 ThinkCentre neo 50a Gen 5 27 Still Life Medium Office Setup-scaled-1

ThinkCentre neo 50a Gen 5 27

Určitě vás opět zajímají ceny. Zde jsou:

  • Lenovo ThinkBook 13x Gen 4 bude na našem trhu dostupný na začátku května 2024
    s cenou začínající na 32 199 Kč včetně DPH.
  • Lenovo ThinkBook 14 i Gen 6+ a ThinkBook Graphics Extension 2 budou dostupná na
    začátku srpna s cenou začínající na 50 599 Kč.
  • Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 bude na našem trhu dostupný na začátku srpna 2024
    s cenou začínající na 45 999 Kč
  • Lenovo ThinkCentre neo Ultra bude na našem trhu dostupný od na začátku srpna 2024
    s cenou začínající na 34 499 Kč včetně DPH.
  • Lenovo ThinkCentre neo 50a 24 Gen 5 a neo 50a 27 Gen 5 budou na našem trhu dostupné
    na začátku května 2024, s cenou začínající na 18 399 Kč včetně DPH, respektive 20 699 Kč
    včetně DPH.
  • Lenovo Magic Bay Studio bude na našem trhu dostupné na začátku května 2024 s cenou
    začínající na 4 599 Kč.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky