Rozpoznání obličeje, nebo otisk prstu?

8. 3. 2018 | 2

Na nových ThinkPadech najdete jak vylepšenou, dotykovou čtečku otisků prstů, tak možnost rozpoznávání obličeje infračervenou kamerou. Jak technologie pracují a jaké jsou zkušenosti?

Biometrika a biometrické přihlašování jsou nyní celkem populární témata. Nejvíce se skloňují ve světě mobilních telefonů díky příchodu iPhone X s technologií rozpoznání obličeje a na něm založeném přihlašování uživatele (odemykání zařízení). Jak tomu tak bývá, ačkoliv technologie ani zdaleka není nová a už vůbec ne poprvé masově představená (to byl rok 2011 a uvedení prvního Kinectu), až jablečná společnost ji dokázala plně zpopularizovat a takříkajíc vrhnout mezi běžné spotřebitele.

Microsoft se v tomto ohledu (nejenom Kinectem) angažoval již roky, zářným důkazem je toho také Windows 10 s vestavěnou technologií Windows Hello, která nativně v operačním systému sdružuje všechny formy biometriky a přihlašování uživatele, které bylo dříve nutné často řešit dodatečným software (vzpomeňme Lenovo VeriFace nebo Fingerprint Manager). Už Windows 7 v sobě obsahoval jakousi platformu pro biometriku, ta ale nebyla ani zdaleka tak univerzální a jednoduchá.

Dnes je samotný systém Windows 10 schopen všechny formy přihlašování obsáhnout nativně sám právě skrze Windows Hello, nabídne-li výrobce patřičné ovladače. Výhodou není jenom jednotné rozhraní pro nastavení a správu, což jsou jistě také příjemné zprávy, ale opravdová integrace v operačním systému – vše je vždy dostupné a odehrává se na pozadí zamykací obrazovky, není třeba čekat na externí software, který se musí načíst, spustit a někdy zhavarovat (kdy marně čekáme, načež potupně sáhneme k PINu nebo ještě hůře, heslu).

Vzhledem k tomu, že se nyní sžívám s ThinkPadem P51s, který nabízí jak tradiční (ač novou) čtečku otisků prstů, tak přihlašování pomocí rozpoznání obličeje infračervenou kamerou, rozhodl jsem se zkušenosti s oběma metodami krátce popsat. Nebudu zastírat, že jsem velkým příznivcem biometriky, ale dlouhodobě preferuji spíše čtečky otisků.

Nová dotyková čtečka otisků

Jak víte, nové ThinkPady přinesly novou čtečku otisků prstů. Kromě její nativní integrace do Windows Hello se změnila hlavně fyzicky – ThinkPady konečně přechází na dotykovou čtečku, podobnou těm, které najdeme v mobilních telefonech. Pozitivní je, že už nemusíte přetahovat prst, což ne ve sto procentech případů zafunguje (ať už z jakéhokoliv důvodu – pohyb prstu byl moc rychlý, nepočkali jste na znamení, prst je špinavý, čtečka je špinavá apod.). Namísto toho prst na čtečku pouze položíte a počítač vás přihlásí.

Přihlašování pomocí čtečky otisků prstů – ThinkPad P51s

Ukázka rychlosti přihlašování pomocí nové dotykové čtečky otisků prstů v ThinkPadu P51s.

Nová čtečka je mírně zapuštěná, obvykle se nachází buď na opěrce zápěstí nebo napravo vedle klávesnice (bavíme-li se o noteboocích samozřejmě), no a nabízí více než dostatečnou plochu i pro lidi s většími prsty. Lenovo se chvástá, že je rychlejší než ta předchozí – to úplně potvrdit nedokážu. Pravděpodobně ano, zdá se, že opravdu o něco rychlejší je, ale spíš než rychlost samotné čtečky je rychlejší akce uživatele – přeci jenom přetažení prstu trvá déle než jen jeho položení na plošku. Takže ve finále, když sečtete trochu rychlejší rozpoznávání s o něco rychlejší uživatelskou činností, pak ano, Lenovo má pravdu – čtečka je celkově rychlejší, dokonce bych řekl, že znatelně (viz video).

Nemalujme si ale vše na růžovo. I nová čtečka – ostatně stejně jako ty v telefonech – má problém s špínou, a to jak prstu, tak samotné plošky, no a občas, nepoložíte-li prst správně, otisk nerozpozná. Celkově se ale jedná spíše o krok vpřed oproti staršímu řešení.

Rozpoznání obličeje IR kamerou

ThinkPad P51s, který tu přede mnou sedí, má ve víku displeje vedle klasické HD webkamery také vestavěnou IR (infračervenou) kameru pro rozpoznání obličeje na bázi Windows Hello. Ačkoliv jsem šťastným uživatelem Kinectu, tak mě rozpoznávání obličeje u jiné elektroniky nikdy netáhlo a spíše jsem jej zavrhoval. Až do té míry, že jsem kameru na P51s nechtěl ani aktivovat. Ale hodil jsem předsudky za hlavu a dal kameře šanci. A víte co? Funguje!

Přihlašování pomocí rozpoznáni obličeje – ThinkPad P51s

Ukázka rychlosti přihlašování pomocí rozpoznání obličeje IR kamerou v ThinkPadu P51s.

Aby bylo jasno, IR kamera od Realteku (v tomto případě) není stejně sofistikované zařízení jako Intel RealSense 3D kamera, Kinect nebo Face ID. IR kamera v ThinkPadu se skládá ze dvou poměrně silných vysílačů infračerveného záření (poznáte je podle červeného blikání), které osvětlují prostor před notebookem. Mezi těmito dvěma vysílači se pak nachází optická kamera s infračerveným filtrem, která osvětlený prostor snímá a obličej uživatele opticky rozpozná. Čili jedná se stále o optické rozpoznání obličeje, ale výrazně vylepšené díky infračervenému spektru, díky kterému je eliminován šum a také nezáleží na tom, zda je den, či noc – rozpoznání funguje vždy. 3D rekonstrukci obličeje ale vážně nečekejte.

Na rozpoznávání obličeje jsem si velice rád zvykl. Ne snad proto, že bych jej považoval za nadřazené otisku prstu, ale proto, že funguje tak spolehlivě a rychle, že mě přihlásí dřív, než vůbec nad otiskem začnu přemýšlet. A na to si člověk hodně rychle zvykne!

Ve finále můžete technologii využít také k neustálému sledování, kdy je možné nastavit automatické zamknutí (a jiné činnosti), pokud se na určitou dobu vzdálíte od počítače. No a kamera umí posloužit i pro sledování pohybu očí a automaticky aktivovat obrazovku, na kterou se díváte. Kdyby k tomu jen Lenovo nepoužívalo nepohodlný software třetí strany, snad bych tyto funkce i používal…

Co říkáte na rozpoznávání obličeje vy? A dáváte přednost otisku, nebo obličeji? Podělte se s námi v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky