Moto Mods – Fantastická čtyřka

27. 1. 2018 | 2

Moto Mods

Jak je známo, smartphony z řady MOTO Z sází na svoji „modovatelnost“ v podobě doplňků Moto Mods. Tak se podíváme na to, co nám toto řešení nabízí. A jak již nadpis prozrazuje, půjde o čtyři z mnoha různých doplňků Moto Mods. Konkrétně se podívám na: 360° kameru, přenosný projektor, JBL reproduktor a gamepad. Každý z nich má své využití, výhody ale i slabiny. Na dalších řádcích se dozvíte, jak moc jsou dané vychytávky skutečně vychytávkami v praxi a co nabídnou do každodenního života.

Než se podíváme na každý doplněk zvlášť, podívejme se na samotný koncept a to, co mají společného. Začnu od konce. Společný mají určitě telefon, přesněji řadu Z od Motoroly (Lenova). Jedná se o kvalitní a dobře vybavenou řadu telefonů. Na několik modelů máme již napsané recenze na naší stránce, avšak je to také trochu omezení, že se dají použít pouze na tyto zařízení. Výhodou je však velice jednoduchá instalace zařízení na telefon. Jednoduše přiložíte zezadu k telefonu a magnet již obstará zbytek, navíc je magnet natolik silný, že nehrozí samovolné uvolnění Moto Mods při běžném používání.

Tak tady je máme

Reproduktor JBL

Prvním z doplňků Moto Mods je reproduktor JBL. Nejdříve trocha parametrů.

Funkce:                               přenosný reproduktor
Baterie:                               1000 mAh (až 12h)
Konektor:                            USB-C
Frekvenční rozsah:             200Hz – 20kHz
Cena:                                  2 600 Kč

Reproduktor JBL

 

Každému je asi jasné, na co se toto příslušenství bude používat. Samotný reproduktor je docela tlustý, což je však vzhledem k jeho určení docela jasné. Jeho tloušťka se však vůbec neodrazila na jeho hmotnosti, působí velice lehkým dojmem a telefonu přidává tedy na objemu, ale na hmotnosti už tolik ne.

Baterie o kapacitě 1000 mAh slibuje až 12hodinovou výdrž. Po opakovaném použití jsem dospěl k závěru, že baterie vydrží při přehrávání videa z YouTube na 50 % hlasitosti na vnitřní baterii okolo 10 hodin. Když budeme počítat také čas, kdy se po vybití Moto Modu přepne zdroj na telefon, tak se dostáváme na více než 14 hodin. Výdrž je tedy bravůrní. K hodnocení zvukového výstupu – první třetina hlasitosti ničím moc neoslní. Zvuk je čistý, s hloubkou a věrným podáním, ale basy a celkově zvuk není přílišný skok oproti lepším reproduktorům z telefonu. Změna však nastává ve vyšších hlasitostech, to znamená 70 % a víc. Tady se reproduktor jakoby chytne a projeví své kvality úplně naplno. Ve vysokých hlasitostech zní zvuk mnohem barevněji a lépe se poslouchá. Maximální hlasitost dovoluje ozvučit klidně i větší místnost a to bez ztráty kvality.

Nenahradí sice plnohodnotnou HiFi věž nebo reprobedny, ale zase nabízí jednoduché, přenosné a rychlé řešení pro vzniklé situace. Navíc s dlouhou výdrží baterie poskytuje hudbu po dlouhou dobu bez jakéhokoliv vázání se na blízkost zásuvky.

Praktický stojánek

 

Hodnocení: 70%

průměrný zvuk při nízké hlasitosti

+výborná výdrž baterie, nízká hmotnost, hlasitý zvukový výstup, kvalitní zvuk při vysoké hlasitost

 

Projektor DLP

Přenosný projektor

 

Funkce:                                               přenosný projektor
Baterie:                                               1100 mAh  (až 1h)
Rozlišení:                                            845 x 480 WWGA (480p)
Jas:                                                     50 lumenů
Kontrastní poměr:                               400:1
Životnost lampy:                                 10 000h
Keystone korekce:                              +/- 40°
Zvuk:                                                   telefon, bluetooth, USB-C
Konektor:                                            USB-C
Cena:                                                  6 800 Kč

Dostáváme se k dalšímu a velmi zajímavému a praktickému doplňku Moto Mods. Jedná se přenosný projektor. I tady se jedná o naprosto jasné použití. Avšak tady se jedná o skvělé provedení přenosného projektoru. Během půlminuty po rozhodnutí něco promítnout, je možné už jen dolaďovat zaostření projektoru a promítat obrázky či videa. Žádné složité tahání kabelů a zapojování počítače, hledání zásuvky. Jen se přicvakne magneticky projektor, zmáčkne tlačítko, položí se mobil na stůl, zaostří čočka a je to. Rychlé, účinné, jednoduché. Projektor promítá to, co máte na obrazovce telefonu.

Projektor má vestavěnou nožku pro nastavení úhlu, pod jakým promítá.

 

Samotné promítání má však i stinné stránky. Optika nejde obelhat malými rozměry a už vůbec ne, když musíte přemýšlet nad spotřebou. Proto trochu trpí síla projektoru, například u promítání tmavších scén filmu mírně pokulhává za svými velkými sourozenci. Další slabinou je rozlišení. WWGA je již nějaký ten pátek pod průměrným rozlišením i u základních modelů telefonů. Proto může rozlišení působit horším dojmem. Musíme však brát v potaz, že porovnáváme přenosnou krabičku o velikosti 15×4 cm s vestavěnou baterii bez externího napájení a veliké projektory vážící mnohdy několik kilogramů s externím zdrojem. Když tedy přihlédneme na tato fakta, tak tu máme jednoduchý nástroj na promítnutí fotek z dovolené nebo příležitostné promítnutí filmu pro návštěvy. Na tyto účely tento projektor slouží více než skvěle.

Zmínil jsem už promítání filmů. U filmu je velice důležitý zvuk. Projektor nenabízí vestavěné reproduktory. Jelikož je ale projektor pouze ze zadní strany a neoklopuje telefon z více stran, tak je možné využít 3,5mm jack telefonu, USB-C nebo připojení bluetooth k jinému zvukovému zařízení. Druhá varianta je použít vlastní reproduktor telefonu, tato varianta je nejjednodušší, ale kvalita patří do průměru. Navíc při sledování filmu často samotný reproduktor nestačí na hlasitost a kvalita jde při použití nejvyšší hlasitosti taky dolů. Proto doporučuji použít nějaké externí zařízení.

Poslední oblast, kterou bych rád zmínil, je výdrž baterie. Jak jsem již psal v parametrech, jedná se o 1100mAh akumulátor. Papírová výdrž jedné hodiny se ukázala v praxi jako docela pravdivá. Během hodiny dojde k vyčerpání vlastní baterie a projektor pak začne cucat baterii telefonu. Celkově tak promítání vydrží okolo dvou a půl hodiny bez pomoci powerbanky nebo nabíječky. Osobně se mi ještě osvědčil přehrávač VLC, který vypíná při promítání filmu přehrávání na displeji telefonu a tím šetří baterii.

Celkově však hodnotím tento kousek velice dobře.

Hodnocení: 90%

-rozlišení 840×480 je málo, svítivost je slabší, baterka vám vydrží sotva na celý film

+extrémně jednoduché a rychlé řešení, hmotnost, vestavěný stojánek, umístění nabíjecího konektoru zezadu

 

Kamera Moto 360

Funkce:                               360° kamera
Baterie:                               používá telefonní
Zorné pole:                        360°
Video:                              4K 24 fps
Zvuk:                                3D (4 kanály)
Senzor:                            2×13 Mpx, f/2, závěrka 1/30, ISO (až 3200)
Výstupní formát:             MPEG4, JPG
Konektor:                           USB-C
Cena:                                 6 700 Kč

Záběr na samotnou kameru

První dva doplňky Moto Mods byly pro vylepšení výstupu z telefonu. Nyní přicházíme k tomu, co nám umožňuje lépe vkládat něco do něj. Konkrétně fotky a to nejen ledajaké. 4k 360° fotky nebo videa jsou zajímavý a docela raritní záležitost, která zaujme asi každého. Hned po prvním odzkoušení člověka zaujme ten zvláštní pocit, že nic neskryjete. Telefon s tímto zajímavým udělátkem zabere opravdu vše, v případě nahrávání videa, se jedná ještě o zajímavější funkci. Nahrávání zvládá i za chůze, protože dokáže vyrovnávat obraz, a vy tak můžete tvořit kvalitní obsah. Již zmíněné rozlišení 4k je pro širokoúhlé fotografie více než dostačující. Větší by nezamrzelo, avšak pořád se pohybujeme v oblasti příslušenství k telefonu, nikoliv u profesionálních fotografických potřeb.

Zadní strana Moto 360 ležící vedle smartphonu

V případě fotografii nejde moc přibližovat bez ztráty detailů nebo ostrosti bohužel. U videa platí to samé, je však možné v průběhu videa měnit zobrazení nebo přiblížení, to je docela zajímavá a praktická funkce.

Telefon s nasazenou Moto 360

Tento doplněk Moto Mods najde své využití při široké škále situací. Od horských scenerii, kde nabídne mnohem zajímavější alternativu ke klasickému panoramatu, přes koncert, kde můžete zachytit každý jedinečný okamžik okolo sebe, až po detailní zmapování třeba vašeho domu či bytu.

Záběr z Moto 360

Moto 360 je také dodávána s praktickým silikonovým krytem na čočku. Kvůli tomu, že se jedná pouze o rozšíření funkce fotoaparátu, tak nemá kamera vlastní baterii, proto je napájen pouze z baterie telefonu.

Kamera vidí opravdu vše

Osobně jsem si kamerku oblíbil. Mám sice obavy o délku životnosti uchycení samotné kamery na zadní kryt, avšak požitek z toho, co nám kamera nabízí, toto přebíjí.

Aplikace nabízí i více režimů zobrazení 360° pohledu

 

Další z nabízených režimů kamery

Nejen pro YouTubery může být zajímavá tato aplikace.

Důkaz toho, že kamera vidí úplně všude. Flek je způsoben tím, že displej svítí – kamera jej proto zachytila jako světlo

Tyto 360° výtvory pak v galerii také velice snadno rozpoznáte

Samozřejmostí je také 360° i pro video.

Nebo si pohled trochu oddálit.

Možné je také přepnout na kameru telefonu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Přiložené fotky jsou převedeny do klasického PNG formátu, tudíž nepůsobí tak dobře jako v realitě. Něco málo prozradí ale snímky obrazovky přímo z aplikace telefonu.

Hodnocení: 80%
-uchycení kamery ke krytu, větší rozlišení fotografii by nemrzelo

+raritní záležitost, záběr opravdu 360°, jednoduchost aplikace a ovládání, široké využití, kvalitní záběry

 

 

 

Gamepad

Gamepad

Funkce:                            gamepad
Baterie:                            1035 mAh (až 8h)
Ovládací prvky:                2x joystick, klávesy XYAB, tlačítka na vrchních rozích, 4 směrová tlačítka
Zvukový výstup:               3,5mm jack, USB-C, telefon
Konektor:                         3,5mm jack, USB-C
Cena:                               2 300 Kč

 

Poslední rozšíření potěší herní nadšence. Jedná se o čistokrevné herní zařízení, které nám nabízí známé prvky, jako jsou dva joysticky, tlačítka na horní části nebo klávesy AYXB. Zařízení se příjemně drží a ovládací prvky jsou příjemné na dotek.

Moto Z2 PLAY při používání gamepadu

Gamepad má také šikovné řešení pro nabíjení či sluchátka. Jak můžeme vidět, telefon je po aplikaci doslova zapuštěn do Gamepadu. To zajišťuje pohodlné ovládání a držení. Na stranu druhou je tu však zakrytí USB konektoru pro nabíjení a sousedícího 3,5mm jacku. Hraní patří mezi tu náročnější část aplikací pro baterku, tak by se to mohlo jevit jako nevhodné řešení. MotoMod však nabízí elegantní řešení v podobě umístění obou zmíněných konektorů na spodní část gamepadu. Takže v nemusíte v zápalu hry ukončit rozjetou misi z důvodu vybité baterie nebo nemusíte být ošizeni o zvukovou kulisu hry ve svých oblíbených sluchátkách.

Typický znak spojující všechny herní zařízení od Lenova v tomto případě i svítí.

Nyní se ale dostáváme k té slabé stránce. Tou je kompatibilita her s nejen tímto, ale obecně herním příslušenstvím. Situace je docela žalostná, často i známé hry, které by mohly být zajímavým materiálem pro ovládání pomocí gamepadu, neumožňují jiné ovládání než klasické na displeji.

Umístěný konektorů pro nabíjení či připojení sluchátek do 3,5mm jacku

Tady je pár příkladů her, které fungují a podporují použití tohoto ovladače:

  • Asfalt 8 Airborne
  • Modern Combat 5: Blackout
  • Bomberman
  • Gangster Vegas
  • GTA San Andreas

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky