ThinkPad v docku + výpadek elektřiny = zamrznutí systému

30. 6. 2010 | 0

Pokud používáte váš ThinkPad s dokovací stanicí, určitě se vám už někdy stalo, že došlo ke ztrátě přísunu elektrické energie (např. výpadek proudu). V tu ránu se ThinkPad v docku absolutně zasekne, systém zamrzne a jedinou pomocí je zařízení bez vyzvání přímo vypnout. Je více než pravděpodobné, že dokonce dlouho znáte řešení tohoto problému. Tento příspěvek vychází ovšem právě pro ty, kteří řešení neznají.

Proč se tak děje?

Lenovo už před nějakou dobou vydalo k tomuto problému vyjádření, vysvětlení a řešení (můžete najít zde – EN). Tyto problémy se dějí pouze v případě, že máte na dokovací stanici aktivovaná “prehistorická” rozhraní, konkrétně se jedná o paralelní (konektor DB-25F) a sériový (konektor DB-9M) port. Tato rozhraní samozřejmě nepodporují rychlé odpojení, a tak při ztrátě napájení dojde k zamrznutí systému.

Jaké je řešení?

Řešení problému je poměrně přímočaré, ovšem není vhodné pro všechny. Tato zařízení, tyto konektory je nutné na dokovací stanici v BIOSu zakázat. To s sebou samozřejmě přináší zásadní problém pro ty z vás, kteří paralelní a sériový port potřebují a využívají – v takovém případě pomoci není.

Postup řešení:

  1. Vstupte do BIOSu vašeho ThinkPadu
  2. V BIOSu se dostaňte do menu Config –> Docking Station
  3. Zde změňte nastavení Legacy Devices on Mini-Dock na Disabled

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky