lenovo-yoga-s740-15irl-pohled-1

Lenovo Yoga S740-15IRH: recenze

26. 10. 2020 | 0

Elegantní kovový notebook s výkonnými komponenty za prémiovou cenu. V dnešním testu si ukážeme vrcholovou konfiguraci patnáctipalcové Yogy S740.

Zařízení řady Yoga již dávno nejsou synonymem pro konvertibilní modely 2v1 s otočnou obrazovkou. To je třeba zmínit hned na začátek, Lenovo Yoga S740-15IRH je notebook klasické konstrukce. Nabízí hliníkové tělo, výkonné komponenty a pěkný displej se slušnou svítivostí. Má tedy predispozice pro pracovní i multimediální využití, včetně středně náročného hraní her.

Design, zpracování, konektivita

Lenovo Yoga S740-15IRH je dodávána v elegantní dvoubarevné krabici. Balení má punc něčeho trochu „dražšího“ a vyvolává očekávání, takhle levné IdeaPady obvykle zabalené nejsou. Pokud trpíte „unboxing“ úchylkou, přijdete si na své. Notebook je zabalený v černém textilním obalu, síťový adaptér a sada příruček se nachází ve schránce pod ním.

Design Lenovo Yoga S740-15IRH je velmi jednoduchý a minimalistický. Testovaná konfigurace s kovově šedou barvou Iron Gray podtrhuje jednolitost zařízení. Logo Yoga na víku obrazovky, mřížka reproduktorů na spodní straně, vše je provedeno tak, aby splývalo s okolím. Jediné, co na pohled vystupuje, tak logo Lenovo v pravém spodním rohu pod klávesnicí. Pěkný vzhled podtrhují tenké rámečky kolem displeje, díky čemuž je tělo co do plochy trochu menší, než bývá u 15,6palcových notebooků zvykem (357 × 233 × 18 mm, včetně gumových nožiček je výška 22 mm). Velká baterie a grafická karta NVIDIA se pak podepsaly na hmotnosti 1890 g. Ačkoliv se to papírově zdá málo, v ruce působí Yoga S740-15 vcelku těžká.

Dílenské zpracování a slícování dílů je výborné. Všechny hrany i přechody jsou dobře zarovnané, což je u dražších notebooků standard. Velmi potěší zpracování pantů obrazovky, které mají zcela plynulý chod bez jakékoliv vůle, a které dovolují otevřít displej jednou rukou. V prvním pohledu jsem měl jisté pochybnosti o trvanlivosti konstrukce, zdá se, že Yogu S740-15IRH lze zvednout za otevřený roh, aniž by se notebook poškodil. Takovému zacházení každopádně doporučuji vyhnout, jde o stylový přístroj s dedikovanou grafickou kartou, ne o notebook do náročného prostředí. Dobré dojmy tak trochu kazí plocha v místě klávesnice a pod ní, která se, navzdory hliníkovému krytu, při trochu silnějším zatlačení prohýbá.

Výčet konektorů bude kratší než u kdejakého notebooku s menší obrazovkou. Na levém boku najdeme obdélníčkový nabíjecí konektor (Slim Tip) a kombinovaný 3,5mm jack pro sluchátka a mikrofon. Na pravém boku se nachází jedno klasické USB 3.1 Gen 2 (s možností nabíjení dalších zařízení během režimu spánku), dvojice USB-C Gen 2 s podporou Thunderbolt 3 a DisplayPort, výčet uzavírá slot pro paměťové karty microSD. Z bezdrátové konektivity využijete síťovou kartu Wi-Fi 6 s podporou aktuálního protokolu 802.11ax, u testovaného kusu šlo o modul Intel AX200 (pokud je to pro vás důležité, vybírejte pozorně, v nabídce jsou modely i se starším 802.11ac). Samozřejmostí je podpora Bluetooth 5.1. Celkově je konektorová výbava rozpačitá v hávu moderní doby. Pokud jste již proaktivně všechny staré periferie vyhodili a přešli jste výhradně do éry USB-C, budete spokojeni. Pokud ovšem stále připojujete spousty jiných kabelových zařízení, asi vám nezbyde než zainvestovat do USB/USB-C hubu.

Klávesnice, clickpad

V notebooku Lenovo Yoga S740-15IRH nalezneme plnohodnotnou klávesnici s klasickým rozložením. Klávesnice má nízký profil (cca 1,8 mm), jednotlivé klávesy jsou od sebe odděleny jasnými mezerami. Mechanika kláves je spíše měkčí, klávesy při stisku nekladou odpor, doraz je pak tvrdší a jasný. Díky tomu nepůsobí psaní gumově, při delším psaní jsem ale měl pocit unavených rukou. Je možné, že si prsty budou muset chvíli zvykat. Stisk doprovází klapavé zvuky, celkově je ale psaní tiché a neruší. V pravém horním rohu klávesnice nalezneme klávesy pro ovládání multimédií (přehrát/pauza, stop, přetáčení). To je velmi pohodlné při přehrávání hudebních alb, případně přeskakování ve Spotify či jiných službách. Horní řada kláves má přiřazené multimediální funkce, funkční klávesy F jsou k dispozici společně s tlačítkem Fn. Pokud by vám takové řešení nevyhovovalo, je možné funkce prohodit buď v nástrojové liště Lenovo Vantage, nebo skrze BIOS/UEFI. Pokud jako já preferujete právě klávesy jako F5, F6 namísto rychlých zkratek, zbystřete: zkratky pro ovládání podsvícení displeje se nachází až u F10 a F11. To znamená, že je jednou rukou nelze zmáčknout společně s klávesou Fn. Je mi záhadou, proč takovou zásadní funkci nelze v obou režimech ovládat pomocí jedné ruky (namísto toho lze bez potíží dosáhnout na všechny ostatní klávesy).

Klávesnice je vybavena klasickým podsvícením, které lze přepínat ve dvou stupních intenzity pomocí Fn a mezerníku. Klávesy jsou vyrobené ze zamatnělého plastu, díky čemuž jsou podsvícené popisky v noci matné. Bohužel, diody výrazně svítí i spod kláves, zejména od mezerníku a u horní řady. Za tmy je to poměrně nepříjemné, diody jsou tak velmi rušivé.

Touchpad s integrovaným tlačítkem (clickpad) je vyosený doleva a zarovnaný k mezerníku. Má skleněný povrch bez jakýchkoliv vroubků, bříško prstu se po něm pohybuje hladce a přesně. Odezva na dotyk je velmi rychlá, stejně tak přesnost při jemných pohybech. Velkým zklamáním je ale (tak trochu už tradičně) integrované tlačítko. To lze zmáčknout orientačně ve 4/5 plochy vyjma horní strany, mechanismus ale provází velmi hlučné plastové cvakání. To pro vás může nebo nemusí být nevýhoda. Pokud při práci s touchpadam většinou pouze „poklepáváte“, asi to moc nevadí. Pokud by si ale vedle mě někdo sedl v kanceláři, knihovně či v tichém vlaku (tedy nemyslím východoněmecké skvosty typu B249 či jiný druh odpadu) a dvě hodiny opakovaně mačkal takto hlučný clickpad, asi by mě to obtěžovalo.

Obrazovka, parametry, čitelnost za dne

Po ne právě povedeném tlačítku touchpadu změňme na pozitivní notu, kterou je displej. Yoga S740-15IRH je vybavena 15,6palcovým displejem s FullHD rozlišením (1 920 × 1 080 pixelů) a typu WVA (lidově ípeesko), což značí dobré pozorovací úhly ze stran i na výšku. Displej je krytý pod sklem a má lesklou povrchovou úpravu, díky které působí obraz živěji než u notebooků s matným displejem (o to více je ale magnetem na otisky prstů). Obraz je nadstandardně dobrý díky uváděnému barevnému gamutu 100 % sRGB, doplněnému o certifikaci HDR 400 (základní HDR certifikace VESA, v tomto případě uvádí nejlepší podání barev při cca 4/5 podsvícení) a Dolby Vision, která umí obraz ztmavit či více rozjasnit. Bohužel, aplikace Dolby Vision odmítala v průběhu testování fungovat, tudíž jsem funkci nemohl vyzkoušet.

Displej má velmi hezký obraz, pocitově s vyváženými barvami, spíše teplejšími než studenými. V rámci testovaného kusu byl v pořádku i po stránce vyváženosti podsvícení (nezaznamenal jsem typický LCD bleeding, který se projevuje světlými okraji na černém obrazu). Ačkoliv nabízí pouze základní obnovovací frekvenci 60 Hz, překreslování je rychlé a plynulé (bez duchů při pohybu kurzorem či během přesouvání položek). Potěšilo mě také nadstandardně výkonné podsvícení, díky čemuž bylo možné notebook používat i za slunného dne (pro práci venku bych jej kvůli lesklému povrchu nedoporučil). Jas lze také stáhnout dolů pro pohodlnou práci za tmy. Pro úplnost uvádím označení panelu pro případnou další referenci: BOE CQ NV156FHM-N52.

Komponenty, výkon, benchmarky a výsledky testů

Pod kapotou Lenovo Yoga S740-15IRH se nachází slušná hardwarová výbava, která bohatě dostačuje na práci během pracovního dne, tak na zábavu během volného času. Základem testované konfigurace je osmijádrový (16vláknový) procesor Intel Core i9-9880H, spadající do 9. generace s označením Coffee Lake a tvořící ten nejsilnější čip, který lze v tomto notebooku mít. Na trhu se reálně objevuje orientačně od poloviny minulého roku, jde tedy stále o aktuální čip, který co do výkonu má rozhodně co nabídnout. Základní takt má hodnotu 2,3 GHz, v režimu Turbo Boost pak až 4,8 GHz. Intel Smart Cache má slušnou hodnotu 16 MB. Procesor je vyrobený starším 14nm výrobním procesem, výkon (TDP) pak dosahuje až na 45 W. Procesor doplňuje 16 GB paměti DDR4-2666 MHz ve dvou slotech a režimu Dual Channel. To je zároveň nejvyšší kapacita, více paměti RAM do notebooku nedostanete.

Co se výkonu procesoru týče, v referenčních testech mu dost šlapou na paty letošní konkurenti z tábora AMD. Jak ukazují recenze IdeaPadu S540 13 či Yoga Slim 7 14, konkurenční AMD Ryzen 7 4800H je testovanému zařízení zcela rovnocenným soupeřem, o srovnání s nepoměrně slabšími nízkonapěťovými procesory nemůže být vůbec řeč. Pokud tedy nepatříte mezi die hard zastánce jednoho či druhého výrobce, výkonem procesoru v jedno či vícevláknových aplikacích není modrá samolepka „Core i9“ náznakem něčeho, co by mělo AMD trhat na kousky. Ve prospěch procesorů Intel ovšem zcela jasně mluví podpora rozhraní Thunderbolt 3, což je něco, co u notebooků s procesory AMD (zatím?) chybí. Vzhledem k značnému příplatku za konfigurace s procesory Intel Core i9 bych tak osobně spíše volil spíše nižší varianty s Core i5 či Core i7, jejichž výkon se v plné dlouhodobé zátěži zas tolik lišit nebude (o to větší bude rozdíl v ceně).

Kromě integrované grafické karty Intel UHD Graphics, která vykresluje běžné aplikace či operační systém je k dispozici ještě dedikovaná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q se 4 GB GDDR5. Jde o úspornější variantu k základnímu modelu GeForce GTX 1650, přičemž model s přídomkem Max-Q liší především nižšími takty grafického procesoru (1,1 GHz vůči 1,5 GHz), rychlost pamětí zůstává stejná (8000 MHz). Vzhledem k nižším taktům (nižšímu zahřívání a menším nárokům na chlazení) se tak vejde i do notebooku s takto štíhlým profilem. GeForce GTX 1650 Max-Q v referenčním srovnání výkonově překonává starší čipy (GeForce GTX 1050 Ti) a stačí i pro hraní nových her, pokud se spokojíte se střední úrovní detailů (dle optimalizace daného titulu). Oproti klasickým herním notebookům je poměr ceny a výkonu u Yoga S740-15IRH nižší, zde ovšem hraje prim decentní design bez jakéhokoliv odkazu na gaming (nenajdete zde podsvícené logo či barevně svítící výdechy chlazení), Yoga navíc nabízí menší rozměry, nižší hmotnost a konečně také celokovové provedení. Nejedná se tedy o herní notebook, nicméně o stylový allrounder, na kterém si také něco přece jen důstojně zahrajete.

Pro data je připravený M.2 2280 NVMe SSD disk s kapacitou 1 TB (Samsung PM981a). Jde o výrobci oblíbený high-end SSD disk pro dražší zařízení, se kterým se setkáváme napříč consumer i pracovními notebooky. V práci ani při kreativní tvorbě vás brzdit nebude (alespoň v případě testované 1TB varianty).

CPU-Z, GPU-Z

Výsledky jednotlivých benchmarků – výkon systému

Výsledky jednotlivých benchmarků – CPU

Výsledky jednotlivých benchmarků – GPU

Výsledky jednotlivých benchmarků – SSD

Herní výsledky

  • GTA V, 1 920 × 1 080, vysoké detaily, vypnutá vertikální synchronizace: 84 FPS
  • GTA V, 1 920 × 1 080, vysoké detaily, zapnutá vertikální synchronizace: 60 FPS (dle obn. frekvence displeje)

Webkamera, reproduktory

Uprostřed horní strany rámečku displeje nalezneme základní webkameru. V parametrech se uvádí rozlišení 720p (1 280 × 720 pixelů) a pevně dané ostření. Kvalita záznamu patří do slabého průměru. Za podzimního světla je obraz rozmazaný, barevné podání není právě věrné a dostavuje se přemíra šumu. Na obyčejné nenáročné skypování je kamerka OK, ale na nějaké náročnější vyžití se nehodí.

V předních rozích základny na spodní straně se nachází dvojice reproduktorů, oba o udávaném výkonu 2 W, doplněné o certifikaci Dolby Atmos. Jak bývá u 15,6palcových notebooků zvykem, díky velké vzdálenosti mezi reproduktory má zvuk výrazný prostorový efekt, což je sympatické pro poslech hudby, sledování filmu i hraní her. Samotné zvukové podání patří do nadprůměru. Téměř chybějící basovou složku více či méně úspěšně kompenzuje silná ekvalizace Dolby. U spíše pulzující skladby Alex Price – Untold jsou basy téměř nepřítomné a zvuk působí nevyváženě se silnými výškami, klidnější nahrávky od Iron Maiden či Pink Floyd jsou na poslech příjemné. Asi nejdůležitější je, že je přehrávání čisté (bez prskání), do 50 % hlasitosti je zvuk v závislosti na skladbě příjemný. Reproduktory dokáží hrát velmi hlasitě.

Předinstalovaný software

Krátce se zmíním o dodávaném programovém vybavení. Testovaná konfigurace Yoga S740-15IRH měla OS Windows 10 Pro, v nabídce jsou ale také konfigurace s Windows 10 Home. Samozřejmostí je předinstalovaný Office 365 (čekající na aktivaci), nechybí ani sada užitečných nástrojů. Zmínit mohu utilitu Lenovo Vantage, s jejíž pomocí lze ovládat některé prvky zařízení (např. přepínat režim kláves, volit režimy chlazení, zapnout mód ochrany baterie atd.). Skrze Lenovo Vantage lze také aktualizovat ovladače komponent a sledovat stav záruky, navrch pak přidává možnost zeleného indikátoru stavu baterie na systémové liště. Dále zde najdeme utility Dolby Atmos Speaker System pro úpravu zvukového profilu (včetně volných míst pro vlastní nastavení) a Dolby Vision pro úpravu barevného tónu displeje (v průběhu testování nefunkční, jistě bude vyřešeno aktualizací). Pro nastavení mikrofonu poslouží Realtek Audio Console. Nechybí ani několik odkazů na sponzorované aplikace (Amazon Prime Video, Deezer, Dolby Access či Adobe Photoshop Express), ty lze ale jednoduše odinstalovat. Celkově je operační systém téměř prostý většiny nesmyslů, zmíněné aplikace mají smysl a rozhodně se nevyplatí je odstraňovat – nejde per se o zbytečný balast.

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení nabízí Yoga S740-15IRH jakýsi základní standard. Prvně zde máme mechanickou krytku webkamery, s jejíž pomocí lze webkameru deaktivovat bez nutnosti ji přelepovat samolepkou. Tu doplňuje čtečka otisku prstu, která se nachází vpravo pod klávesnicí. Oproti okolní ploše je lehce zapuštěná, takže ji lze snadno nahmatat i poslepu. Potěšila mě velmi rychlým čtením otisku, v průběhu testování fungovala spolehlivě. Osobně ale patřím mezi ty, kteří problém s žádnou čtečkou nemívají (včetně neoblíbených „přejížděcích“ čteček ve starších ThinkPadech jako X220 či T420), nemohu tedy spolehlivost dobře posoudit za ty, kterým se nadměrně potí ruce atd.

Chlazení, výkon komponentů v zátěži

V těle notebooku nalezneme dvojici větráčků, které foukají teplý vzduch směrem dozadu mezi základnu a displej notebooku. Takové řešení je celkem unisex, Yoga S740-15IRH tak nefouká teplý vzduch na ruce jak levákům, tak ani pravákům. Při běžné práci (Firefox, puštěné video na YouTube, práce s kancelářskými dokumenty) jsou větráčky zcela vypnuté a notebook se chladí pasivně. Na povrchu je vlažný (kolem klávesnice i na spodní straně), teploty CPU se pohybují pod 50 °C. Větráček se v takovém případě zapíná pouze nárazově (např. při spuštění náročnějšího programu atd.).

Chladící okruh vzduch nasává průduchy na spodní straně notebooku. Yoga S740-15IRH se tedy příliš nehodí na deku či sledování seriálů v posteli. Doporučuji pod notebook postavit podložku (osobně používám obyčejné bambusové kuchyňské prkénko od nejmenovaného skandinávského řetězce), jinak hrozí přehřívání komponent a zbytečné foukání větráčku.

Zátěž dvou vláken CPU a grafické karty

Tento test dává rámcovou představu o chování komponent při hraní her. Při půlhodinové zátěži dvou vláken CPU (Prime95 v režimu Blend) a grafické karty (FurMark při rozlišení 1 920 × 1 080) se takt CPU držel při ~2,6 GHz (což je o chlup nad výchozím taktem 2,3 GHz) a teplotě ~80 °C. Grafická karta NVIDIA běžela stabilně na plný výkon (~1,1 GHz) s teplotami kolem 73 °C. Krátkodobé nárazové snižovaní výkonu grafiky jsem nezaznamenal. To je v rámci své třídy dobrý výsledek, ale dokládá to, že rychlý procesor zde slouží především pro krátkodobou zátěž: umožňuje rychle spustit i náročnější programy, v konstantní zátěži ho ale limituje tenké tělo notebooku a s tím spojené omezené chlazení. Z pohledu běžného uživatele to ale ničemu nevadí.

Zátěž čtyř vláken CPU a grafické karty

Test výkonu, který simuluje využití více jader procesoru a grafiky najednou, typicky např. při práci s grafikou, modelovacími programy či komplexní simulátory. Při půlhodinové zátěži čtyř vláken CPU (Prime95 v režimu Blend) a grafické karty (FurMark při rozlišení 1 920 × 1 080) se takt CPU postupně snižoval až na cca 1,8 GHz při asi 70 °C. Grafická karta držela takt ~1,1 GHz s teplotami kolem 72 °C. Větráčky vydávaly hlasitý fučivý zvuk a notebook byl na povrchu teplý, stále se s ním ale dalo pracovat na klíně. Dostavil se tedy výrazný throttling procesoru, snižování výkonu kvůli udržení teplot komponent.

Poznámka: výše uvedený popis chování notebooku v zátěži byl měřen v režimu inteligentní chlazení. Jednotlivé režimy (tichý/vysoký výkon/automatický) je možné přepínat v nástrojové liště Lenovo Vantage. Je možné, že v režimu vysoký výkon by byly výsledky o něco lepší.

Výdrž baterie, nabíjení

Lenovo Yoga S740-15IRH je vybavena nadstandardně velikou baterií s kapacitou 69 Wh. Baterie je typu Li-Pol a je ukrytá pod spodním krytem notebooku.

Lenovo uvádí výdrž baterie 14 hodin (v testu MobileMark 2014). Taková hodnota je v tomto případě spíše laboratorní, v reálném provozu se dostanete spíše na 6–7 hodin mírného provozu. Při sledování videa na YouTube (1080p/50), 75 % jasu displeje a napájecím režimu lepší baterie byla výdrž cca 5 hodin a 20 minut.

Pro nabíjení je dodávána 135W nabíječka s hranatým konektorem (Slim Tip). Vzhledem k výkonnému procesoru a grafické kartě je velká nabíječka nutností. Hmotnost nabíječky včetně kabelu je 614 g, jde tedy o slušnou cihličku, která se docela pronese. Lenovo si připravilo také režim rychlého nabíjení (80 % kapacity za 1 hodinu) či režim prodloužení životnosti baterie, který zastaví nabíjení při 55–60 % kapacity a který může reálně prodloužit životnost baterie, pokud notebook dlouhodobě plánujete používat jen na stole s připojenou nabíječkou. Oba režimy lze aktivovat v aplikaci Lenovo Vantage.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky