Yoga Slim 7 14ARE: Všestranný s AMD Ryzen (recenze)

24. 8. 2020 | 5

Yoga Slim 7 14ARE je všestranné zařízení. Jak si vedla konfigurace s procesorem AMD Ryzen v redakčním testu se dozvíte v našem článku.

O notebooku Yoga Slim 7 14ARE jsem se zmiňoval už v recenzi na menší IdeaPad S540-14ARE, který využívá stejný procesor, tak bych řekl, že je na čase prohlédnout si ji z blízka. Jen doplním, že téměř totožný hardware je důvodem, proč tyto notebooky srovnávám i přesto, že patří do jiných modelových řad.

HW parametry testovaného notebooku Lenovo Yoga Slim 7 14ARE

  • CPU: AMD Ryzen 7 4800U (8 jader, 16 vláken, podpora virtualizace)
  • RAM: 16 GB na desce
  • GPU: AMD Radeon Graphics
  • Displej: 14″ IPS displej s rozlišením FullHD, 300 nitů
  • HDD: 512GB Samsung
  • Wi-Fi: Realtek 8822BE WiFi 5 (802.11ac) + Bluetooth
  • Kamera: 720p HD IR kamera (podpora Windows Hello)
  • Konektorová výbava: 2× USB-C, 1× HDMI, 2× USB 3.1, kombinovaný 3,5 mm jack
  • Čtečka paměťových karet: microSD
  • Baterie: integrovaná 60Wh baterie
  • Rozměry: 32 × 20 × 15 cm
  • Hmotnost: 1,4 kg + cca 200 g zdroj

 

Stejně jako zmíněný S540 je i Yoga Slim 7 předprodukčním kouskem, ale tentokrát to jsem asi vytáhl krátkou sirku, protože uspávání a hlavně následné probouzení poněkud hapruje… Hádám, že nejde o nic, co by aktualizace ovladačů nebo BIOSu nenapravila.

Tak co to vlastně mám?

Vybalování u notebooků ze spotřebitelského segmentu nemá cenu moc řešit a u levnějších ThinkPadů ostatně také ne, je to pořád stejná písnička, tedy kartonová krabice, pěnové vycpávky a uprostřed to podstatné – notebook a zdroj. Zdroj je zde celkem důležitý, protože Yoga stejně jako S540ka má nabíjení přes USB-C (PD), což prostě doma zatím nemám.

No, ale zpět k podstatnému, Yoga Slim 7 je celokovový notebook, kousek, který mám na test, je v šedém provedení, což po černé považuji za druhou nejlepší barvu pro techniku. Zajímavostí je snazší otevírání víka displeje díky výstupku u kamery. Ten dává jasně najevo příslušnost k modelové řadě, píše se na něm „YOGA 7 SERIES“, a stejně jako nápis YOGA na víku je i tento mírně zapuštěný. Když se podívám na boky notebooku, musím pochválit větší konektorovou výbavu, i když asi není takový problém dostat více konektorů tam, kde je pro ně víc místa, že… Spodek nijak zajímavý není, cestu dovnitř opět hlídají torxy a jediné, co může přitáhnout pozornost, je fakt, že tu něco chybí – mřížky reproduktorů.

Zavřený notebook mi víc neprozradí, takže pokračujeme dále.

Klávesnice, displej, panty a reproduktory

Nejpohodlnější způsob jako Yogu otevřít, je chytit kryt za zmíněný výstupek uprostřed a zvedat. V první chvíli máte pocit, že se musí zvednout i základna, ale to se nestane. Víko je v zavřené poloze přidržováno dvojicí magnetů, které byly pečlivě zvoleny tak, aby víko drželo, ale zároveň bylo zajištěno pohodlné otevírání, takže po překonání síly magnetů jde displej bez sebemenšího zadrhnutí otevřít do požadované pozice. Ta může být téměř vodorovná, do kompletního otevření chybí přibližně 3 cm mezi vrchní hranou víka a deskou stolu. Pro ty z vás, kdo jste nepostřehli změnu v názvech notebooků je ideální nahlédnout do článku, který se problematikou zabývá detailněji, ale zde postačí vědět, že Yoga nemusí být nezbytně konvertiblní (pozn., s překlopnou obrazovkou).

Vzhledem k tomu, že mám před sebou 14″ notebook, a klávesnice je na pohled v podstatě totožná s tou ve zmíněném IdeaPadu S540, přece jen kolem ní zbyly rámečky, zejména po stranách. Ty skrývají stereo reproduktory s certifikací Dolby Atmos.

Já vím, že si dost lidí nejspíše řekne: „No jo, zase na něčem nalepená značka, aby to vypadalo dražší.“ Chápu to, říkám si často totéž, ale neplatí to vždy, přičemž zde to neplatí rozhodně. Reproduktory hrají dobře. Obvykle si na notebooku moc hudbu nepouštím, tedy pouštím, ale do sluchátek, u tohoto zařízení jsem ale sluchátka připojil akorát při hovoru přes Skype.

O klávesnici jsem říkal, že je na pohled prakticky totožná. Na pohled ano, ale na dotek ne, klávesy jsou stejné, ale jejich stisk je lehčí. Osobně bych dal přednost klávesnici z IdeaPadu S540, ale funkčně se ani této nedá nic vytknout, všechny klávesy mají hladký a tichý chod. Touchpad má podporu gest i kliknutí s integrovaným tlačítkem. Barevně přesně odpovídá zbytku notebooku. Co se týče celkového vzhledu, v popisu byla barva Slate Grey, tedy jakási břidlicově šedá. Je opravdu zajímavé jak moc se světelné podmínky projevují na barvě povorchu: v závislosti na světle „mění barvu“.

Displej Yogy pro mě byl trošku zklamáním, samozřejmě ne kvalitou, ale skutečností, že se jedná o rozlišení pouze Full HD. Co se týká podání barev a pozorovacích úhlů, nemám co vytýkat, možná tak jas, protože u kompaktních zařízení, kam bych 14″ notebooky ještě řadil, se dá čekat použití i někde v parku. S touto Yogou, stejně jako s 13″ IdeaPadem S540 je vhodné najít si nějaké stinné místo, jinak na displeji moc neuvidíte. Já si na sluníčko moc nepotrpím, takže jsem byl spokojený, ale záleží na stylu použití.

Spodek notebooku nic zajímavého nenabízí, teda kromě šroubků a samozřejmě krytu, po zajímavých věcech musíme pátrat trochu víc do hloubky.

Stejně jako u IdeaPadu S540 je pohled dovnitř zajímavý a musím říct, že až trochu komický. Baterie s kapacitou 60 Wh zabírá většinu vnitřního prostoru. Kdyby základní deska nebyla částečně zakrytá chlazením, tak tam skoro ani není, a co by snad mohlo být vidět, je zakryto fólií. Zbývá kouknout na chlazení, které se od toho v IdeaPadu S540 liší. Baterka je větší, chladič připomíná ty z herních notebooků Lenovo Legion (teda až na ten výdech do pantu). Nabízí se tím možnost, že stejné procesory nemusí nutně podávat stajný výkon, a že zde bude mít Ryzen povoleno vyšší TDP (a tedy i vyšší výkon).

Konektorová výbava je skromná, ale výbavou nazvat jde

Sice se jedná o kompaktní notebook, nicméně s konektory se zde moc nešetřilo. Na levé straně máme dva porty USB-C (ten dál od pantu vede i DisplayPort), mezi kterými se nachází plnohodnotný konektor HDMI 2.0b a skupinu uzavírá 3,5 mm jack. Pravá strana je vyhrazena vypínači, dvěma konektorům USB-A a slotu pro microSD karty.

Jak rychle naskočí?

Úvod by asi byl, takže zbývá zmáčknout vypínač a začít měřit čas. 12 vteřin není moc slavný výsledek, ale budiž omluvou, že i zde se proháněly „myši“ na obrazovce, tedy to kolečko teček, kterými nám Windows tvrdí, že prý možná něco dělá, nejspíš připravuje spoustu balastu, který je pro pohodlné používání PC nutné odstranit.
Zkusil jsem start opakovat ještě párkrát a čas potřebný k nahození systému se ustálil přibližně na sedmi vteřinách, nutno podotknout, že při čistém systému a se základním nastavením BIOSu, které si později upravím, aby bylo možné bootovat z externích disků. Přenastavení BIOSu na boot z externích disků prodlouží spouštění zpět na 10–12 vteřin, protože se ještě kontroluje, zda není připojen nějaký ten disk navíc.

Zapnout, odmořit, a může se dělat, no, a nebo taky ne…

Podobně jako tomu bylo u IdeaPadu S540, bylo i zde potřeba trochu si pohrát s nastavením a pozakazovat nepotřebné věci, třeba onen dálkoměr, který uspí notebook v případě, že před ním nesedíte, nebo OneDrive a pár dalších věcí, o kterých vím, že pokud je v počítači nechám, tak mi jen a pouze znepříjemňují život. Po „odmoření“ od známého bloatwaru jsem začal notebook normálně používat, jenže ono normálně až tak normální nebylo. Občas na mě mrkla dioda kamery a chlazení začlo fičet, ano, Yoga Slim 7 je v zátěži poněkud hlasitější než třináctipalcový IdeaPad S540.

Jenže co tu zátěž a hlavně aktivitu kamery může způsobovat? Chvíli jsem si i myslel, že se mi s nějakým testovacím programem povedlo stáhnout i bacila, ale řešení bylo – nevím jestli bezpečnější, protože programy sledující aktivitu uživatele za moc bezpečné nepovažuji – ale jednodušší rozhodně, přehlédnul jsem program pro tzv. digitální rovnováhu (nazývá se to všelijak: digital wellbeing, electronic balance apod.). Ten byl tak šikovně ukrytý v systému, že se mi ho povedlo odstranit až v okamžiku, kdy se mi snažil tvrdit, že notebook používám už moc dlouho a mám si dát pauzu… Najednou kamera přestala otravovat a o větráčku jsem při běžné práci ani nevěděl. Celkem by mě zajímalo, jestli je to nějaká nová povinnost, nebo si výrobci elektroniky vytyčili za cíl čas od času své zákazníky vyhnat od jimi zakoupených zařízení.

S čím si to hraju tentokrát?

Pomalu se blížíme k závěru, takže je čas na povinnou klasiku, tedy CPU-Z, GPU-Z, HDTune a výkonostní benchmarky, ale před tím se Yogu ještě pokusím rozpálit – či spíš prohřát – stress testem.

Měření teploty na noteboocích s procesory AMD je opravdu divná činnost, a občas budí až dojem zbytečnosti. V klidu či při běžné kancelářské práci si většina klávesnice drží teplotu okolí, výjimkou je střed klávesnice prohřívaný SSD diskem. Opravdu nechápu, proč je na něm taková ponožka (pozn.: zabalení SSD disku, viditelné po sundání spodního krytu) místo toho, aby se využil kovový kryt spodního krytu notebooku k odvodu tepla. No, snad to nějaký rozumný důvod má… Teploty v zátěži byly prakticky totožné s hodnotami IdeaPadu S540, tedy samozřejmě s rozdílem, že chladiče ohřívají pant na obou stranách. Po dvaceti minutách stress testu byla teplota klávesnice nad procesorem (klávesy R, T a Z) 42 °C, teplota pantu u výstupu chladiče dosáhla 48 °C, přičemž si nejsem jistý, zda vyšší hodnota proti S540 je dána jiným nastavením CPU nebo vyšší teplotou okolí (mám tu právě docela hic).

Výdrž baterie mě opravdu mile překvapila, protože při úsporném provozu se mi povedlo dosáhnout na 12 hodin provozu, na druhou stranu v zátěži se tato doba scvrkla na něco mezi třetinou a čtvrtinou, tedy 3–4 hodiny provozu. Co se případného hraní týká, staré klasiky na LAN party jsou v pohodě, ale na novější hry zapomeňte, ty potřebují výkonější dedikovanou grafiku. Integrovaná grafika v Yoga Slim 7 se o RAM přetahuje s procesorem.

Výsledky PCMark a 3DMark testů jsou samozřejmě k dispozici zde.

Jde tam i linux?

Samozřejmě, že jde, po hardwarové stránce se jedná v podstatě o totožné zařízení jako je IdeaPad S540 13ARE, kde Linux fungoval bez problémů. Nejinak je tomu i v případě této Yogy.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky