Pohled na Lenovo Yoga S740-15IRH.

Lenovo Yoga S740-15IRH: první pohled

5. 10. 2020 | 0

Hliníkové tělo, jednoduchý design a solidní komponenty, tak lze ve zkratce označit Yogu S740-15. Přinášíme první pohled na elegantní notebook pro práci i zábavu.

Při výběru zařízení na recenzi jsem si uvědomil, že jsme na některé starší modely buď zapomněli, nebo zkrátka nebyly úplně dostupné. Jak se zdá, Lenovo Yoga S740-15IRH proto na našem blogu padla kanibalizaci z vlastních řad – pravděpodobně jsme si vždy vybrali na redakční test nějaké jiné zařízení. Snad i proto přinášíme první pohled na tento notebook bezmála s ročním zpožděním. Jelikož se ale stále prodává, věříme, že dojmy a chystanou recenzi oceníte, např. i s ohledem na neúprosně se blížící nákupní blázinec na konci roku.

Yoga S740 v testované patnáctipalcové variantě je od pohledu velmi nenápadný notebook, jak je ostatně u řady Yoga zvykem. Kryt obrazovky a spodní vana je z hliníku, rámeček kolem klávesnice a touchpadu je z plastu. Celé šasí pojí povrchové lakování v matné, kovově šedé barvě. Tento odstín je s námi už řadu let, a já jsem za to rád – vzhled potěší především ty, kteří nevyhledávají extravaganci. Kov příjemně studí do ruky, člověk má pocit, že zařízení, které drží v ruce, patří mezi ta dražší na trhu. Trochu rozpačitý jsem z konektorové výbavy: nad rámec nabíjecího konektoru Slim Tip a otvoru pro sluchátka/headset zde nalezneme jediné (!) „klasicky velké“ USB 3.1 a dvojici USB-C 3.1. Jisté je, že při připojení myši s USB donglem vám žádné další klasické USB nezbude, nevyhnete se tedy investici do USB hubu.

Yoga S740-15 je notebook, který stráví naprostou většinu svého života na pracovním stole, případně v batohu či brašně. Tomu odpovídá také pevnost konstrukce a dílenské zpracování. Plocha pod klávesnicí dobře odolává tlaku dlaní, na psí kusy ala časté přenášení za otevřený roh bych ale notebook nedoporučil.

Klávesnice patří mezi vyšší průměr. Středně tuhý mechanismus má měkčí doraz, psaní není tak jisté, jako u jiných zařízení Lenovo. Mnohé naopak potěší klávesy pro ovládání multimédií (přehrát/pauza/přetočit) vpravo nad numerickým blokem, díky čemuž lze snadno přeskakovat skladby atd. Touchpad má skleněný povrch, a pokud máte tyto dotykové plošky rádi, budete zde hned jako doma. Dojem bohužel kazí tlačítko pod ním, které při stisku vydává velmi hlasitý plastový zvuk.

Patnáctipalcový WVA displej testovaného modelu nabízí FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů) a velmi pěkné barevné podání: Lenovo uvádí jak 100% barevné pokrytí (sRGB), tak podporu Dolby Vision a certifikaci HDR 400. Čirost barev v tomto případě podtrhuje lesklý povrch obrazovky.

Velmi zvědavý jsem na výsledky dílčích výkonnostních testů. Máme zde slušnou (loňskou) výbavu, minimálně na poměry stylových notebooků z premium consumer kategorie. Procesor Intel Core i9-9880H mám v rukou dokonce poprvé. Jsem zvědavý, jak si osmijádrový procesor v tenkém těle povede ve srovnání s konvenčími procesory Core i5 či letošními Ryzeny. Ten je doplněný 16 GB RAM a 1TB SSD diskem. Pro středně vážné hraní je připravena grafika NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q ve variantě se 4 GB GDDR5 paměti. Neočekávám, že by notebook snesl zátěž všech osmi jader a grafiky najednou, jsem ale zvědavý na výkon ve hrách.

Plnou recenzi přineseme již brzy. Pokud by vás mezitím cokoliv zajímalo, neváhejte nám zde zanechat komentář (bez nutnosti registrace).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky