vybirame-notebook-hdd

Vybíráme notebook 11 – Pevný disk (HDD, SSD)

25. 8. 2018 | 0

Jedná se o úložiště, ve kterém se uchovávají uživatelská data, jako jsou obrázky, videa, hudba, dokumenty a zároveň i operační systém (Windows), nainstalované programy a jejich data – historie internetového prohlížeče, seznamy skladeb v hudebním přehrávači, nastavení jednotlivých programů či hry.

Důležité parametry

Kapacita

Nejdůležitějším parametrem je kapacita – čím je větší, tím více dat (hudby, fotek, videí, programů) disk pojme. Dnes už se nesetkáte s kapacitou menší než 250-320 GB (čti „giga bajtů“) u plotnových disků a ne méně než 128 GB u rychlých disků bez pohyblivých částí, běžně se tedy kapacita u notebooků pohybuje mezi 500 a 1000 GB (1 TB, čti „tera bajt“), setkáváme se ale i s většími kapacitami.

Rychlost otáčení

Běžné pevné disky (označované jako HDD – „Hard Disk Drive“ = pevný disk) fungují podobně jako gramofonové desky: data jsou uložená na otáčejících se plotnách, které čtou čtecí hlavy. Pevné disky v noteboocích běžné pracují rychlostí 5 400 nebo 7 200 otáček za minutu. 5400otáčkové disky jsou méně výkonné, ale méně se zahřívají, mají menší spotřebu a jsou obvykle tišší.

SSD

Disky bez pohyblivých částí neboli SSD jsou nejmodernější pevné disky, které pro ukládání dat používají paměťové čipy (jako např. v mobilních telefonech). Díky tomu jsou SSD oproti klasickým HDD mnohonásobně rychlejší, ovšem výrazně dražší, proto se do notebooků osazují v menších kapacitách (nejběžněji 128, nebo 256 GB). Existuje více druhů SSD disků, prvním jsou SSD disky, které mají stejné rozměry a konektory jako klasické HDD. Další variantou jsou SSD disky se speciálními konektory (jako jsou mSATA, M.2). Tyto disky jsou mnohem menších rozměrů a používají se primárně u menších notebooků. M.2 či NVMe disky navíc dokáží díky novému rozhraní nabídnout ještě vyšší přenosové rychlosti než běžný SSD disk.

Vězte však, že rozdíl mezi rychlostí notebooku s HDD a SSD diskem okamžitě poznáte – spouštění notebooku, aplikací i otevírání souborů bude násobně rychlejší a jen velmi neochotně se pak případně budete vracet ke klasickému plotnovému HDD disku.

SSHD či kombinace HDD a SSD

Některé notebooky nabízí hybridní SSHD disk (případně kombinaci klasického HDD a malého SSD disku), proto mohou využít výhod obou typů: malá SSD paměť zvýší svižnost notebooku (rychlejší start a provádění opakovaných činností) a HDD nabídne velkou kapacitu. Typická kombinace je např. 16-24GB SSD spolu s 500-1000GB HDD.

Doporučení

U notebooku, který budete využívat k základním činnostem jako prohlížení webových stránek, práce s e-maily a vytváření dokumentů, vystačíte s jakýmkoliv klasickým HDD. Plánujete-li notebook využívat především pro multimédia jako poslouchání hudby, sledování filmů ve vysokém rozlišení nebo pro hraní her doporučujeme kombinaci malého SSD a klasického HDD pro dostatečnou kapacitu a svižný chod. Pokud chcete na notebooku především pracovat a nejvíce vám záleží na rychlosti odezvy, oceníte SSD disk. Díky SSD diskům se totiž může zařízení z úplného vypnutí plně načíst do 10 vteřin.

Aktualizace: 6. 10. 2018

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky